Docstoc

Chapter 26 Test Bank

Document Sample
Chapter 26 Test Bank Powered By Docstoc
					Chapter 26 Test Bank

Multiple Choice
1. Notable for ornamental delicacy, intimacy, and playful elegance, the ________ style
   dominated the salons of Paris and the courts and churches of Austria and Germany.
a. beaux arts
b. Rococo
c. baroque
d. Romanesque
Answer: b

2. Which of the following was a female painter who produced portraits for an almost
   exclusively female clientele?
a. Watteau
b. Boucher
c. Vigée-Lebrun
d. Fragonard
Answer: c

3. Which of the following was First Painter to King Louis XV, head of the Royal Academy in
   Paris, and a favorite of the Marquise de Pompadour?
a. Watteau
b. Boucher
c. Vigée-Lebrun
d. Fragonard
Answer: b

4. Which of the following painting masters began his or her career painting theatrical
   backdrops?
a. Watteau
b. Clodion
c. Vigée-Lebrun
d. Fragonard
Answer: a

5. Encouraged by the philosophes’ demand for an art of moral virtue, Greuze and Chardin
   produced ________ paintings that were among the most popular images of the eighteenth
   century
a. sacred
b. portrait
c. genre
d. cubist
Answer: c



                                               1
6. Archeological investigations encouraged new interest in ________ artifacts and produced a
   more accurate picture of Classical culture than had been available previously
a. biblical
b. Middle Eastern
c. Greco-Roman
d. Asiatic
Answer: c

7. Just as the French Revolution swept away the Old Regime, so ________ replaced the
   Rococo style.
a. baroque
b. Neoclassicism
c. Romanticism
d. modernism
Answer: b

8. In America, ________ was best expressed in the architectural achievements of Thomas
   Jefferson.
a. baroque
b. Neoclassicism
c. Romanticism
d. modernism
Answer: b

9. The Scottish architect of the new style who focused on Greco-Roman residential manors in
   England, such as Kedleston Hall, was ___________.
a. Adam
b. Soufflot
c. Houdon
d. Wedgwood
Answer: a

10. Which of the following was the English pottery-maker famous for Classical motifs?
a. Adam
b. Soufflot
c. Houdon
d. Wedgwood
Answer: d

11. Neoclassicists drew on the arts of imperial Rome to glorify the French capital of Paris and
    emperor
a. Louis XIV.
b. Napoleon.
c. Charles I.
d. Philip the Fair.
Answer: b



                                                2
12. Classical music was characterized by ________, features similar to those admired by
    Neoclassical writers, painters, sculptors, and architects.
a. order
b. symmetry
c. intellectual control
d. All these answers are correct.
Answer: d

13. Flutes, clarinets, and oboes belong to which of the following orchestral groups?
a. strings
b. percussion
c. brass
d. woodwinds
Answer: d

14. Which of the following is a musical composition for an unaccompanied keyboard or other
    instrument with only keyboard accompaniment?
a. symphony
b. concerto
c. sonata
d. quartet
Answer: c

15. Both Mozart and Beethoven studied at different times with which of the following
    composers?
a. Haydn
b. J. S. Bach
c. Handel
d. Brahms
Answer: a


Essay
16. Describe the Rococo style as an expression of upper-class taste.

17. Describe Neoclassicism as a vehicle for noble idealism and authority in Western art.

18. Highlight the major developments in eighteenth-century music: the birth of the orchestra and
    new forms of classical composition.

19. Explain the development of genre realism and Neoclassicism as stylistic alternatives to the
    Rococo.

20. Describe the aspects of Neoclassical architecture of the era and give examples of any
    buildings you can recall having this style.



                                                3

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:19
posted:1/18/2013
language:English
pages:3