Docstoc

kain songket

Document Sample
kain songket Powered By Docstoc
					Corak kain songket lazimnya terdiri daripada susunan bunga penuh, bunga tabur dan susunan bercorak. Motif yang lazim digunakan adalah pucuk rebung, lawi ayam, tampuk manggis, bunga raya dan selak berantai. Corak abstrak dan corak gabungan antara motif tradisional dan motif moden juga mula menjadi pilihan ketika ini. Songket juga mempunyai bahagian tertentu iaitu kepala, badan, tepi ibu kepala dan tepi kapit kepala. Songket juga boleh diserikan dan dikilatkan semula menggunakan kaedah gerus (melicin dan mengilatkan permukaan songket menggunakan kulit siput gewang) supaya ia lebih tahan lama. Songket tenunan tangan dari Terengganu lebih lembut dan halus berbanding songket buatan mesin yang diimport dari Indonesia, Thailand, India dan Pakistan

nspirasi dan Penghasilan Motif Tumbuhan Kategori Bungaan Dalam Reka Corak Tekstil Melayu Kelantan Oleh

Haziyah Hussin

Pendahuluan
Motif daripada sumber bunga merupakan sumber daripada sumber tumbuhan yang sangat penting dalam reka motif tekstil. Penggunaan motif dari sumber bunga yang dihasilkan pada corak batik dan songket adalah berbeza disebabkan oleh kepentingannya sendiri. Kajian tentang perkara ini telah dilakukan bagi mengenalpasti kepentingan dari sudut pemilihan dan penghasilan pada corak fabrik, khususnya batik dan songket yang dihasilkan di Kelantan. Di samping itu kajian ini bagi mengkategorikan motif dari sudut tipologi bagi melihat kategori motif bunga dan seterusnya mengaitkannya pula perkara lain seperti corak pemilihan dan pengaruh penghasilannya.

Kajian Lepas
Penggunaan Pada zaman dahulu songket melambangkan kebesaran. Raja-raja dan pembesar-pembesar istana sahaja yang bekemampuan memakainya. Kegunaannya adalah untuk membuat tanjak, samping, kain selendang dan persalinan diraja. Tetapi di zaman moden songket digunakan untuk pakaian pengantin, perhiasan dinding, beg tangan, alas meja, barang-barang cenderamata dan sebagainya mengikut keupayaan pengusaha untuk mempelbagaikannya.

Setelah sekian lama perusahaan songket berkembang di Malaysia maka kini corak songket mendapat tempat di hati para arkitek. Terdapat beberapa bangunan pencakar langit telah diterapkan dengan corak songket seperti bangunan Perpustakaan Negara Malaysia. ejarah Kain Songket adalah hasil daripada tenunan benang sutera atau kapas yang ditenun bersamasama dengan benang emas atau perak. Ia telah terkenal di Malaysia sejak abad ke 15 yang lampau. Perkataan songket berasal daripada perkataan sungkit iaitu teknik menyungkit. Industri tenunan songket ini telah berkembang pesat terutamanya di negeri-negeri Pantai Timur seperti di Terengganu dan Kelantan. Bunga atau hiasan di kepala kain di tenun mengikut citarasa penenun. Corak atau ragam hias tersebut dikenali dengan nama-nama seperti tapak manggis, pucuk rebung, lawi ayam dan sebagainya.

Tenunan songket ini dilakukan sebagai industri kecil, yang mana kemahiran seseorang penenun itu mengambil masa selama enam minggu untuk menghasilkan sehelai kain songket yang panjangnya di antara 20 hingga 40 meter. Sesuatu yang mengkagumkan tentang seseorang penenun mahir ialah, dia tidak melakar corak songket di atas kertas sebelum kerja-kerja menenun dilakukan sebaliknya ia tercetus daripada daya kreativiti dan imaginasi yang tinggi lagi unik.

Motif Motif yang digunakan untuk menenun songket diilhamkan daripada alam semulajadi. Antara motif-motif songket:

1. Motif Tumbuh-tumbuhan

2. Motif Binatang

3. Motif Alam

4. Benda

5. Motif Kuih

CorakCorak kain songket lazimnya terdiri dari:
  

Susunan bunga penuh Susunan bunga bertabur Susunan bercorak

Bunga merupakan sumber yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu tradisional sebagai perhiasan. Ianya juga dikaitkan dengan keindahan sehinggakan ia dijadikan perhiasan. Keindahan motif berdasarkan pemerhatian juga telah mendorong orang Melayu menjadikan sumber motif ini sebagai sumber inspirasi yang penting (Mohd. Kasim, 1990) oleh tukang di Kelantan. Sumber inspirasi motif ini juga merupakan sumber yang terpenting berbanding dengan sumber hidupan bernyawa (Siti Zainon, 1986).

Pemilihan ini penting dalam rekaan corak tekstil kerana ianya mempuyai kaitan dengan kepentingan budaya masyarakat Melayu di Kelantan. Pemilihan motif bunga juga disebabkan ianya tidak menyalahi ajaran Islam (Syeikh Mohamad Yusof, 1986). Pengagang orang Melayu

terhadap agama islam juga mendorong kan penghasilan motif bunga dalam reka corak tekstil. Motif bunga yang dibuat dalam reka corak tekstil kebanyakan dihasilkan bersama sumber tumbuhan lain seperti ranting dan daun bagi menjadikan motif menjalar sehingga motif jenis ini di kenal oleh orang Melayu Kelantan sebagai motif awan larat. Motif awan ini juga dikaitkan dengan motif yang abstrak kerana ianya dihasilkan secara umun sahaja. Penghasilan motif bunga yang dihasilkan pada motif awan larat juga dibuat motif hidupan supaya motif hidupan kelihatan seperti tumbuhan. Cara penghasilan motif cara ini ialah juga salah satu cara menjadikan penghasilan motif tekstil tidak menyalahi ajaran Islam (Syed Ahmad Jamal,1990).

Inspirasi dan penghasilan motif sumber bunga dalam tekstil Melayu juga mempunyai perkaitan kepentingan tertentu. Kebanyakkan motif bunga yang dihasilkan oleh masyrakat lampau adalah mempunyai perkaitan yang yang rapat dengan kepentingan ubatan dan juga hiasan (KKKP. 1997). Penghasilan motif ini dibuat dalam bentuk bujang atau serumpun (bunga, daun dan putik saehingga ianya dikenal oleh orang Melayu Kelantan sebagai pokok bunga (Arney, 1989).

Kaedah Kajian
Pendekatan kajian kualitatif telah digunakan dalam penyelidikan ini. Walau bagaimanapun data kualitatif telah digunakan bagi menyokong data kuantitatif.

Songket : Sebagian Contoh Songket palembang Yang bernilai tinggi Nago Besaung

Lepus jantung

Jenis-jenis motif songket :Songket lepus, Naga besaung, Bunga cino,Limar,Nampan perak,Tigo negeri,Bunga pacik,Tajung rumpak,Dll

BATIK
1. Sejarah Batik merupakan satu bidang kraftangan yang unggul di Malaysia. Dahulu, orang Melayu menggunakan ubi kentang sebagai alat pengecap untuk cap corak-corak batik. Sekarang, modern terknologi telah menghasilkan cap-cap modern. batik berasal dari Indonesia dan perkataan "batik" terbit dari perkataan Jawa "ambatik". Perkataan akhir "tik" bermaksud menitik atau melukis titik-titik. 2. Motif (Corak-corak yang digunakan)

Bentuk-bentuk motif batik yang dihasilkan dalam dua bentuk utama, iaitu Motif Organik dan Motif Geometrik.
Contoh Motif Organik:
   

Motif Ayam Motif Bunga Buluh Motif Siput Motif Bunga Raya

Contoh Motif Geometrik:
 

Motif Pucuk Rebung Motif Bunga Kotak Bercampur

3. Corak (Bagaimana motif yang dipilih dicorakkan)

Contoh-contoh corak yang selalu digunakan:
   

Corak Berdiri Corak Jalur Corak Melintang Corak Menyeruluh

4. Proses
    

Benang kapas(putih) digunakan. Dicelup dengan warna yang terang selepas diterap dengan lilin pertama. Proses ini akan ulang berapa kali hingga habis dengan mencelupkan dengan warna yang lebih gelap tiap kali. Batik itu akan direbus dalam air yang mengandungi soda dan warna-warna yang berlainan dapat dilihat. Batik akan dijemur hingga kering, dan kain batik itu sudah dapat digunakan.

5. Penggunaan  

Batik digunakan untuk membuat baju, kain sarung atau batik lepas. Ia juga boleh digunakan dalam majlis-majlis formal atau keramaian. Batik digunakan sebagai hiasan seperti alas meja dan cadar.

Batik boleh didapati dengan harga yang murah dan berpatutan. Banyak pelancong gemar dengan keunikan corakkan batik.

SONGKET
1. Sejarah

Perkataan "songket" berasal dari perkataan Melayu yang bermaksud menyulam dengan benang emas atau perak (menyulam). Songket telah dikenal di Malaysia sejak abad ke 15. Songket mula menjadi popular terutamanya di negeri-negeri Malaysia seperti Terengganu dan Kelantan. Kain-kain songket dibuat daripada benang sutera atau kapas yang ditenun bersama-sama dengan benang emas atau perak.
2. Motif

Contoh motif-motif songket ialah:
   

Motif Tumbuh-Tumbuhan Motif Binatang Motif Alam/Benda Motif Kuih

3. Corak

Contoh-contoh corak yang digunakan ialah:
  

Susunan Bunga Penuh Susunan Bunga Bertabur Susunan Bercorak

4. Proses        

Mecelup benang ke dalam pewarna dan dikeringkan. Melerai benang dengan menggunakan alat darwin dan alat pemutar rahat. Menganeng benang ialah proses membuat benang loseng yang diregang di alat penenun. Menggulung benang-benang dengan sekeping papan loseng. Menyapuk benang. Mengarak benang. Menyongket benang dengan menggunakan alat lidi dengan menyongketkan benang loseng. Menenun dengan menggunakan alat torak yang diisi dengan benang emas atau perak dan selepas itu dimasukkan di celah-celah benang mengikut corak yang dipilih hingga menjadi sehelai kain.

5. Penggunaan   

Pakaian pengantin Perhiasan dinding Cenderamata

Songket selalunya didapati lebih mahal dari batik kerana proses membuat songket amat sukar dan semuanya dibuat dari tangan.

PERSAMAAN
    Kedua-dua menggunakan motif dari benda-benda alam. Kedua-dua boleh digunakan sebagai pakaian. Kedua-dua boleh menjadi sebuah cenderamata. Kedua-dua boleh boleh digunakan sebagai perhiasan.

PERBEZAAN
Batik 1. Batik dibuat daripada benang kapas. 2. Coraknya dibuat dengan menggunakan cap. 3. Berasal dari Indonesia. 4. Proses menghasilkan batik lebih cepat dari songket. 5. Harganya lebih murah. Songket Songket dibuat daripada benang sutera. Coraknya dibuat dengan menenun benang. Berasal dari Malaysia. Proses menghasilkan songket lebih sukar dan lama dari batik. Harganya lebih ma

Gambar Songket

Motif hias songket biasanya berbentuk geometris atau hasil stilisasi dari flora dan fauna, yang masing-masing mempunyai arti perlambangan yang baik. Misalnya bunga cengkeh, bunga tanjung, bunga melati dan bunga mawar yang wangi yang melambangkan kesucian, keanggunan, rezeki dan segala kebaikan Motif benang emas yang rapat dan mendominasi permukaan kain disebut songket LEPUS, sedangkan yang motif emasnya tersebar disebut songket TABUR. Pada tepi kain biasa dibuat motif tumpal, segitiga atau segi tiga terputus, yang disebut motif pucuk rebung. Tunas rebung yang tumbuh menjadi batang bambu yang kuat dan lentur, tidak tumbang diterpa angin ini melambangkan harapan yang baik. Kain tiga negeri. Kain ini dari tiga bagian warna yaitu biru, hijau dan merah. Di bagian tepi motif tumpal berwarna merah, di tengahnya kain limar bermotif bunga tabung. Di bagian paling tengah berwarna hijau bermotif bunga bintang berantai.

Motif-motif kain Songket Palembang, antara lain;  Nago Betarung

Tabur Limar



Cantik Manis (Cempuk)



Lepus Berakam



Bungo Cino



Bungo Intan

Nampan Perak



Biji Pare



Pulir



Bungo Jepang



Bintang Kayu Apuy



Kenango Makan Ulet



Tigo Negeri



Bungo Pacik



Bintang Berante



Dan lain - lain.

Sumber : songket-palembang.com


				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Tags:
Stats:
views:17489
posted:10/27/2009
language:Malay
pages:15