AR Richard Rogers by noidarocker

VIEWS: 8 PAGES: 48

									AR. RICHARD ROGERS
1. LIFE AND TIME
   NAME           Richard Rogers
   NATIONALITY    United kingdom
   BIRTH DATE     23 July 1933
   BIRTH PLACE   Florence
   FAMILY        Anglo Italian parents
                  Su Brumwell, wife
                  and colleague.
                  Second wife is Ruth
                  Rogers, co-owner of The
                  River Café (also designed
                  by Richard Rogers).
1. LIFE AND TIME
   EDUCATION
    Studied at the London architectural
    association where he graduated in
    1959.
    Also studied at the Yale university
    masters programme.
1. LIFE AND TIME
   PROFESSION
Richard Rogers and colleague Norman foster worked with
    their respective wives Sue Rogers and Wendy
    Cheesman. They quickly earned a reputation for
    high-tech industrial design.
 Presently, a chief advisor on architecture and
    urbanism to the mayor of London.
 Recently, appointed chair to the greater London
    authority’s design for London advisory group.
 Also serves as advisor to the mayor of Barcelona
    urban strategies council.
 Currently, a trustee of the museum of modern art
    in New York.
2. PHILOSOPHY
    ARCHITECTURAL THEORIES/ BELIEFS
    “ technology cannot be an end in itself but
     must aim at solving long term social and
     ecological problems.”

    “ this is impossible in a world where short
     term profit for the haves is seen as a goal
     to the expense of developing more efficient
     technology for the have- nots.”
2. PHILOSOPHY
   MAIN PRINCIPLE
    “ emphasis to the social and urban
    dimension of architecture, as well as
    in sometimes brilliant synthesis with
    detail and structure to create
    architecture with a powerfully
    inventive character.”
3. WORKS
   CENTRAL
    GEORGES
    POMPIDOU
    PARIS, FRANCE
    1971-77
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   Type Museum & Library
   Architectural Style Modern
   Structural System Concrete frame &
    precast concrete ribbed roof
   Location Paris, France
   Construction Completed 1977
   Architect Renzo Piano & Richard Rogers
   Structural engineer
    Ove Arup & Partners
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
     INTRODUCTION
     Centre Georges Pompidou is a complex in
      the Beau Bourg area of the IVe
      arrondissement of Paris, near Les Halles
      and the Marais.
    Because of its location, the Centre is known
      locally as Beaubourg. It is named after
      Georges Pompidou, who was president of
      France from 1969 to 1974, and was opened
      on January 31, 1977.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   The architect’s career leapt forward when he won the
    design competition for the Pompidou centre on 13
    July 1971 with Renzo Piano and Peter Rice.

   This building established Rogers's trademark of
    exposing most of the building's services (water,
    heating ducts, and stairs) on the exterior, leaving the
    internal spaces uncluttered.

   The building is now a much admired Paris landmark,
    but at the time critics were mixed, dubbing the
    "inside-out" style "Bowellism".
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   BRIEF
   a million square foot cultural centre.

   Consists of four major specialist activities:-
•   Museum of modern art.
•   A reference library.
•   Centre for industrial design.
•   Centre for music and acoustic research.

   Areas for office administration, book shops,
    restaurants, cinemas, children’s activities and car
    parking.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   SITE
   in the city centre
   On the edge of the densely populated
    medieval quarter
   The neighboring Les Halles, which
    had housed Paris's principle food
    market for generations.
   Site was cleared in the 1930s.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   Over half of the site was left as an open
    space in the form of a large, paved, sloping
    amphitheatre on the west side.
   The three roads bordering the piazza were
    closed to create a traffic free zone. The
    building itself is sited on a north- south
    axis, bordering the heavily used rue de
    renard on the east, thereby shielding the
    piazza from traffic noise and pollution.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   SITE
•   Urban context of
    the project
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   PLANNING
   SUBSTRUCTURE
•   at street and the level of square there are
    large public areas: the forum, theatre, shops,
    reception, café, children’s area, current event
    areas, exhibition areas.
•   Below this are technical and storage area, i.e.
    audio visual, computer, photographic, security
    control, mechanical support services etc.
•   Beneath the square are the bus, truck, car
    arrivals and parking areas.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   Ground level and
    piazza
    planted and
    mounded thus
    shielding it from
    the surrounding
    activities to provide
    a place of quiet
    relaxation.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
    Superstructure
It is divided into 4 zones:-
1.   The five large open plan floors
•    contains major activities, outdoor terraces
     and administrative departments.
•    on the top floor there are more general
     public activities which close late at night,
     benefiting from the view and giving a
     constant life to the building i.e. restaurants,
     cinema, temporary exhibition.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
2.   The west 7m wide structural zone facing
     the square
•    It contains vertical and horizontal
     movement, exploiting a wonderful view of
     Paris.
•    Escalators, lifts, escape stairs, glazed and
     open galleries or corridors, audio visual
     screens, announcements, exhibitions etc.
     are clipped on, animating and continuing
     the activities of the square below.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU




 PUBLIC MOVEMENT EXPRESSED ON THE OUTSIDE FOR
                  ALL TO SEE
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
3.   the east side 7m wide structural zone
     facing rue de renard
•    Contains all the mechanical services,
     goods lifts and stairs, with
     continuous steel galleries for ease of
     maintenance and contain paint
     rooms, booting towers.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   IRCAM
•   International research centre for
    acoustics and music.
•   multi disciplinary centre for research
    into music and sound.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   Each of major floors are 170m x 48m by 7m high,
    with no fixed vertical interruptions of either structure,
    services or movement to limit the users freedom.

   All vertical connections are run along the east and
    west sides of the building.

   All partitions in the superstructure are movable and of
    dry construction.

   The corridors, ducts, fire stairs, escalators, lifts,
    columns and bracings, which would normally interrupt
    the floors, are exposed on the outside.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   FIRE PROTECTION of the main columns of the
    superstructure is achieved by water filling, each
    column being provided with an integral circulatory
    pump.

   The main span lattice beams are fire protected by a
    minimal wrap and a top cladding of stainless steel.

   The external structure is largely unprotected, fire
    integrity being gained by the fire stop properties of
    the façade itself and by the distance of elements from
    potential fire sources.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   All roof air conditioning plants are
    high velocity dual duct variable air
    volume systems providing over
    80,000m3 per hour of conditioned air.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
Structural concept
   The concept of the building is that of two
    principle main structural planes 50m apart,
    which support a series of free span decks
    between them.

   The superstructure is supported on a four
    storey reinforced concrete substructure which
    incorporates all foundations for the steel frame
    above.
CENTRAL GEORGES POMPIDOU
   Following the competition in 1971, the
    building was designed and build in six
    years, the main steel structure being
    erected in six months.

   The building was submitted on time and
    was under budget in January 1977 at a cost
    of $100,000,000 with an average
    attendance of approximately seven million
    people per year.
3. WORKS
   LLOYD’S BUILDING
    LONDON
    1978- 86
LLOYD’S BUILDING, LONDON
   Location      London, England

   Date         1979 to 1984
`
   Building Type commercial, corporate
                  headquarters Construction System steel frame
                  with glass curtain wall

   Climate       temperate
   Context       urban
   Style         High-Tech Modern

   Notes         Expressed structure and
                  exposed services as ornamental order
LLOYD’S BUILDING, LONDON
   BRIEF
   Home of the insurance institution Lloyd's of
    London and is located in lime street, in the city of
    London.

   Like the Pompidou centre, the building was
    innovative in having its services such as
    staircases, lifts, electrical power conduits and
    water pipes on the outside.

   The 12 glass lifts were the first of their kind in
    the UK.
LLOYD’S BUILDING, LONDON




Lloyd’s Building (with the blue   Lloyd's Building, City of London
cranes), London, with Swiss re
towers behind.
LLOYD’S BUILDING, LONDON
   CONSTRUCTION
   The Lloyd's building height is
    approximately 76m (250 feet) and
    features 14 floors.
   Each floor can rapidly and easily be
    altered with the addition or removal
    of partitions and walls.
LLOYD’S BUILDING, LONDON
   The building consists of 3 main towers and 3 service
    towers around a central, rectangular space. Its focal
    point is the gigantic Underwriting Room on the ground
    floor, which houses the famous Lutine bell.

    The Underwriting Room (often simply known as 'the
    Room') is overlooked by galleries, forming a 60-metre
    (200-foot)-high atrium lit naturally through a huge
    barrel vaulted glass roof.

   The first four galleries open onto the atrium space,
    and are connected by escalators through the middle
    of the structure. (The higher floors are glassed-in,
    and can only be reached via the outside lifts.)
3. WORKS
   MILLENIUM DOME,
    GREENWICH,
    LONDON,
    1999.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   Building Type Arena
   Architectural Style Dome
   Structural System Steel & tensioned
    fabric
   Location London, England
   ConstructionCompleted2000
   Design Team Architect Richard Rogers
   Structural engineer Buro Happold
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   BRIEF
   Later known as THE O2
   Large dome shaped building on the
    Greenwich peninsula.
   Come constructed to hold a major
    exhibition celebrating the beginning of third
    millennium.
   This exhibition opened to public on January
    1, 2000 and ran until December 31, 2000.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   Since the closure of the original exhibition,
    several possible ways of reusing the
    building have been proposed and then
    rejected.

    2005, May dome transits into an indoor
     sporting arena.
    ( in this role the plan is to host the 2009
     WORLD GYMNASTICS CHAMPIONSHIP and
     the ARTISTIC GYMNASTICS and trampoline
     events of 2012 SUMMER OLYMPIC GAMES.)
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   STRUCTURE AND
    CONSTRUCTION
   Largest single roofed
    structure in the world.
   The structural concept
    of the roof is of
    tensioned radial
    stringer cables which
    support the fabric and
    run between the inner
    ring and the concave
    curve of the fabric
    edge.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   Externally it appears as a large white marquee
    with twelve 100 m-high yellow support towers,
    one for each month of the year, or each hour of
    the clock face, representing the role played by
    Greenwich Mean Time.

    In plan view it is circular, 365 m in diameter —
    one meter for each day of the year — with
    scalloped edges.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   It has become one of
    the United
    Kingdom's most
    recognizable
    landmarks.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   The entire roof structure weighs less
    than the air contained within the
    building.
   Although called a dome it is not
    strictly one as it is not self-
    supporting, but is a mast-supported,
    dome-shaped cable network.
MILLENIUM DOME,GREENWICH
   The canopy is made of
    PTFE coated Glass
    fiber fabric, a durable
    and weather-resistant
    plastic, and is 50 m
    high in the middle.
   Its symmetry is
    interrupted by a hole
    through which a
    ventilation shaft from
    the Blackwall Tunnel
    rises.
MADRID BAJARAS INTERNATIONAL
AIRPORT
MADRID BAJARAS INTERNATIONAL
AIRPORT
                          T4 - Upper level to check-in, lower
                          levels to Arrivals and metro station)




New Terminal 4 Interior
OTHER SIGNIFICANT WORKS
   National assembly of
    Wales, Cardiff, 2006.
   Rogers house,
    Wimbledon, London,
    1968-69.
   Furniture for the
    Centre Pompidou,
    Paris, France, 1974-
    76
   Richard Rogers is one of the foremost living
    architects, the recipient of the prestigious
    RIBA gold medal in 1985 and the winner of
    the 1999 Thomas Jefferson Memorial
    Foundation Medal.
   The 2000 premium imperiale prize for
    architecture and finally the 2006 Golden Lion
    for lifetime achievement.
THANK YOU

								
To top