quiz ch53popMar18 09 by Kj24Q1

VIEWS: 63 PAGES: 5

									Ch. 53 Populations, Practice Quiz (rev 4/14/10 at Q# 13) need to upload

1) A biologist reported that a sample of ocean water had 5 million diatoms of the
species Coscinodiscus centralis per cubic meter. What was the biologist measuring? 1)
_______
A) quadrats
B) density
C) range
D) dispersion
E) carrying capacity

2) All of the following phrases could characterize a population except 2) _______
A) dispersion.
B) several species.
C) interacting individuals.
D) boundaries.
E) density.

3) To measure the population density of monarch butterflies occupying a particular park,
100 butterflies are captured, marked with a small dot on a wing, and then released. The
next day, another 100 butterflies are captured, including the recapture of 20 marked
butterflies. One would estimate the population to be 3) _______
A) 200.
B) 900,000.
C) 1,000.
D) 10,000.
E) 500.

4) How would the dispersion of humans in the United States best be described? 4)
_______
A) clumped
B) random
C) intrinsic
D) dense
E) uniform

5) A table listing such items as age, observed number of organisms alive each year,
and life expectancy is known as a (an) 5) _______
A) insurance table.
B) survivorship table.
C) mortality table.
D) rate table.
E) life table.

Use the survivorship curves in Figure 52.1 to answer the following questions.
                                       Figure 52.1

6) Which curve best describes survivorship in oysters? 6) _____________

7) Which curve best describes survivorship in elephants? 7) _____________

8) Which curve best describes survivorship in a marine crustacean that molts? 8)
_____________

9) Which curve best describes survivorship in humans who live in developed nations? 9)
_____________

10) Which curve best describes survivorship in squirrels? 10) ____________

11) Which curve best describes survivorship that is independent of age? 11)
____________

12) A population of ground squirrels has an annual per capita birth rate of 0.06 and an
annual per capita death rate of 0.02. Estimate the number of individuals added to (or lost
from) a population of 1,000 individuals in one year. 12) ______
A) 40 individuals added
B) 120 individuals added
C) 20 individuals added
D) 20 individuals lost
E) 400 individuals added

13) In the logistic equation dN/dt = rN (K-N)/N, r is a measure of the population's
intrinsic rate of increase. It is determined by which of the following? 13) ______
A) birth rate
B) death rate
C) density
D) A and B only
E) A, B, and C

14) Carrying capacity (K) 14) ______
A) is always eventually reached in any population.
B) remains constant in the presence of density-dependent population regulation.
C) is calculated as the product of annual per capita birth rate (r).
D) is often determined by energy limitation.
E) differs among species, but does not vary within a given species.


Use the following choices to answer the questions below. Each choice may be used
once, more than once, or not at all.




15) Logistic growth of a population is represented by dN/dt = 15) ____________

16) Exponential growth of a population is represented by dN/dt = 16) ____________

17) As N approaches K for a certain population, which of the following is predicted by
the logistic equation? 17) ______
A) The population will show an Allee effect.
B) The growth rate will approach zero.
C) The population will increase exponentially.
D) The carrying capacity of the environment will increase.
E) The growth rate will not change.

18) Often the growth cycle of one population has an effect on the cycle of another-as
moose populations increase, wolf populations also increase. Thus, if we are considering
the logistic equation for the wolf population,




which of the factors accounts for the effect on the moose population? 18) ______
A) r B) dt C) K D) N E) rN

19) All of the following characteristics are typical of an r-selected population except 19)
______
A) occurrence in variable environments.
B) high intrinsic rate of growth.
C) extensive parental care of offspring.
D) occurrence in open habitats.
E) onset of reproduction at an early age.

20) Which of the following characterizes relatively K-selected populations? 20) ______
A) many offspring per reproductive episode
B) small offspring
C) a high intrinsic rate of increase
D) early parental reproduction
E) offspring with good chances of survival




The following questions refer to Figure 52.2, which depicts the age structure of three
populations.




                                       Figure 52.2

21) Which population is in the process of decreasing? 21) ______
A) I
B) II
C) III
D) I and II
E) II and III

22) Which population appears to be stable? 22) ______
A) I
B) II
C) III
D) I and II
E) II and III

Ans: following page
1) B

2) B

3) E

4) A

5) E

6) E

7) A

8) D

9) A

10) C

11) C

12) A

13) D

14) D

15) D

16) B

17) B

18) C

19) C

20) E

21) B

22) C

								
To top