hydrosphere unit assessment by tD7C8TF

VIEWS: 12 PAGES: 10

									      Hydrosphere Unit Assessment—Water Cycles and Oceans
                         Edited from Jordan School District Science Website

Standard 4 Objective 1—Water Cycle and Reservoirs

a1. How is the term “reservoir” used to describe water in Earth systems?

A.   The movement of water from one place to another.
B.   The purification of water at water treatment plants.
C.   A place where water is found.
D.   The water stored behind a dam.


a2. Which chart best represents the distribution of water on earth?

A                                                    B




C                                                    D




a3. In what form does water exist when it is in the air?

A.   as water vapor, a gas
B.   as liquid water and water vapor
C.   as water vapor and solid ice
D.   in all three forms, solid, liquid and gas
Use this information to answer the next four questions.

             Estimated Residence Times of the World’s Water Resources

Biospheric Water         1 week

Atmospheric Water        1.5 weeks

Swamps                     1-10 years

Lakes and Reservoirs       10 years

Soil Moisture             2 weeks to 1
                         year
Ice caps and glaciers                    1,000 years


Oceans and seas                                        4,000 years

Groundwater
                                                                               10,000
                                                                                years

a4. Which reservoir would a molecule of water spend the least amount of time in?

A.   oceans
B.   ice caps
C.   living things
D.   atmosphere


a5. Why does groundwater remain in that reservoir so long?

A.   Groundwater is not near an ocean.
B.   Groundwater does not evaporate.
C.   Rainfall cannot reach underground.
D.   Groundwater cannot be part of runoff.


a6. How long would water in a glacier be expected to stay in the glacier?

A.   500 years
B.   1,000 year
C.   1,500 years
D.   10,000 years
e7. Which reservoir would be best for humans to put water for long term storage?

A.   In living things.
B.   In swamps
C.   In the ground
D.   In glaciers


b8. Energy is required to change a water molecule from a liquid phase to a gas
phase. What is the main source of this energy?

A.   the sun
B.   geothermal
C.   heat from Earth
D.   fossil fuel


b9. How can water that was in a wave in the Pacific Ocean arrive in Utah a week later?

A.   it rained on the ocean and waves carried it
B.   it condensed and water carried it
C.   it evaporated and air currents carried it
D.   the sun’s rays evaporated it


b10. How does the sun move water?

A.   it allows condensation to occur
B.   it evaporates water into the air
C.   it heats the land
D.   it allows water to dissolve more substances

c11. Why is water easily polluted?

A.   Many substances dissolve in it.
B.   There is more water than anything else.
C.   It is found in the air and on land
D.   It is a substance with high density.

c12. Which property of water allows substances spilled on the soil to be carried into
underground water supplies? The ability of water to

A.   freeze
B.   remain a liquid
C.   have strong surface tension
D.   dissolve many substances
c13. An oil spill at sea often damages birds and sea mammals but fish are relatively
unaffected. What properties of water and oil are responsible for this situation?

A.   oil is darker in color and has a stronger odor
B.   oil is less dense than water and floats on the surface
C.   water is harmless to sea life, oil is a poison to most things
D.   water floats when it freezes, oil sinks when frozen

Little Cottonwood Creek flows out of the Wasatch Mountains into the Salt Lake
Valley. This graph compares stream flow levels and water depth from a well in
the Salt Lake Valley. Use it to answer the next three questions.
       Stream Flow                                              Well Water Level




d14. Which month had the highest stream flow?

A.   May, the snow was melting in the mountains
B.   June, the rainfall is high in the early summer
C.   July, the stream empties out mountain lakes in summer
D.   September, the fall rain will fill the stream


d15. How do the stream water level and the well water level appear to be related?

A.   the low stream level raises the water in the well during that month
B.   the high stream volume in the spring raises the well level the next month
C.   stream flow appears to be unrelated the level of water in the wells.
D.   the more water there is in the stream, the more water there is in the well.
d16. What other factors determine how much water is in the well besides stream flow?

A.   How much water people are using.
B.   The size of the pumps in the wells.
C.   The size of the streams in the area.
D.   The number of streams in the area.


d17. How does the salt content of sea water affect its’ usefulness to people? The salt

A.   makes it valuable for farming and aquariums.
B.   makes it as useful as freshwater, just different.
C.   reduces the number of ways people can use it.
D.   makes it impossible for living things to survive.


d18. Which of the following is NOT a source of water for people in Utah?

A.   ground water
B.   streams
C.   lakes
D.   glaciers


e19. What assumption do people make every time they fill a glass with water from the
tap and drink it?

A.   It contains approved levels of dissolved substances.
B.   It contains nothing but pure water.
C.   It may make a small percentage of susceptible people sick.
D.   It came from a pure mountain stream near the town.


e20. What is the least expensive way for communities to deal with water shortages?

A.   build a dam to store more water
B.   find more water
C.   clean their dirty water
D.   conserve water
Standard 4 Objective 2—Oceans

21. Fish living deep beneath the oceans’ surface are rarely or never displayed at
seawater aquariums. Why?

A.   They are fast swimmers and hard to catch
B.   The types of food they need are not available at aquariums
C.   They have adapted to intense pressures of the deep
D.    Aquariums do not think people will pay to see them.


22. One group of marine mussels lives on a coastline near the mouth of a river.
Another species of marine mussels lives further down the coast. They are never found
together. Why?

A.   They cannot reproduce near to each other.
B.   The mussels near the river are avoiding people.
C.   They do not “know” the other species exists.
D.   They prefer different levels of salinity


23. Which of the following is NOT a physical property of oceans?

A.   fish
B.   waves
C.   ocean currents
D.   tides


24. What important function do currents, waves and El Nino provide for living things in
the sea?

A.   Provides a way for living things to move around
B.   Brings nutrients up from deeper water
C.   Mixes land and sea organisms
D.   Allows Earth to have weather
25. What do organisms living in the inter-tidal zone (area of land between low and high
tides) have in common?

A.   they eat the same things
B.   they are the same size
C.   they have few predators
D.   they can survive out of water

 An oceanographer collected data on the physical properties of the sea in several
locations. Then she counted the number of sea snails in the same locations over a
period of several days. Use the following data to answer the next four questions:


     Location        Temperature         Salinity          Depth        Average number
                     (degrees C)       (parts per         (meters)         of snails
                                       thousand)
Site 1                    15               31               22                56
Site 2                    22               30                7                31
Site 3                    16               30               17                49

26. Which physical properties do sea snails appear to prefer?

A.   Colder, deeper water
B.   Colder, shallower water
C.   Warmer, deeper water
D.   Warmer, shallower water


27. What relationship appears between depth and temperature?

A.   no apparent relationship exists
B.   deeper waters are warmer
C.   deeper waters are cooler
D.   deeper waters lose heat more rapidly


28. Which factor is not easily analyzed with this data?

A.   temperature
B.   salinity
C.   depth
D.   snail populations
29. Why did the oceanographer count the snail populations several times and do an
average?

A.   to increase the accuracy of her results
B.   to make sure she didn’t miss any
C.   to have more opportunities to see the snails
D.   to see if the snails are moving from one place to another


A student wonders if waves are caused by wind. To test this hypothesis he goes to a
beach and measures the wind speed, wind direction and wave height for a week. The
table below shows his results. Use it to answer the next three questions.


                    Day       Wind Speed          Wind       Average Wave
                                  (mph)         Direction       Height
                                                               (meters)
                       1              8             S             2.4
                       2              5             S             1.0
                       3             16             S              .8
                       4             22             S             1.0
                       5             13            SW             1.2
                       6              9             N             1.3
                       7              6             N              .5

30. Does wave height appear to be related to wind speed or direction?

A.   Yes, the highest waves occurred during a SE wind.
B.   Yes, the lowest waves occurred during the lowest wind
C.   No, there is no pattern of wind speed or direction related to wave height.
D.   No, the measurements this student took were inaccurate and cannot be used.


31. What conclusion best summarizes this experiment?

A.   Wave height at the beach does not depend on local winds.
B.   Wave height depends on many factors but not wind speed or direction.
C.   Wave height is determined by movements of currents and tides
D.   Waves move for no testable reason.


32. Which of the following hypothesis would be a logical follow-up to this experiment?

A.   If waves are not influenced by wind, then nothing else will affect them.
B.   If winds out at sea are strong, wave height will be higher the next day.
C.   If waves are not interfered with by coral reefs, then they will be higher.
D.   If currents are present, then waves will be smaller.
Answer Key


Objective 1 Key
1. C
2. B
3. D
4. C
5. B
6. D
7. C
8. A
9. C
10. B
11. A
12. D
13. B
14. A
15. B
16. A
17. C
18. D
19. A
20. D


Objective 2 Key
1. C
2. D
3. A
4. B
5. D
6. A
7. C
8. B
9. A
10. C
11. A
12. B

								
To top