CHAPTER 14 � Test Bank by YcTkkx

VIEWS: 120 PAGES: 7

									CHAPTER 14 – Test Bank

Multiple-Choice Questions
1. The Tempietto was a
   a. martyrium.
   b. little temple.
   c. baptistery.
   d. mausoleum.
   Answer: a

2. Which is NOT a feature of the Tempietto?
   a. a Doric peristyle
   b. a balustrade
   c. a dome
   d. an Ionic frieze
   e. a cella
   Answer: d

3. The painting of An Ideal City (artist anonymous) featured in the chapter illustrates what key
   aspect of Renaissance urban architecture?
   a. fixed spatial relationships between topiary and structures
   b. centrally planned buildings
   c. importance of ornamentation
   d. expansion of open spaces
   Answer: b

4. Raphael learned at the elbow of
   a. Leonardo.
   b. Perugino.
   c. Fra Angelico.
   d. Michelangelo.
   Answer: b

5. Who were two important figures in Raphael’s School of Athens?
   a. David and Goliath
   b. Venus and Adonis
   c. Plato and Aristotle
   d. Alexander the Great and Socrates
   Answer: c
6. Which is NOT true of Leonardo da Vinci?
   a. He made anatomical drawings.
   b. He was an uomo universal.
   c. He wrote backwards.
   d. He made more paintings than drawings.
   e. He made more paintings than sculptures.
   Answer: d

7. According to a popular anecdote of the time, what effect did Leonardo’s earliest known
   painting of an angel on Verrocchio’s Baptism of Christ have upon Verrocchio?
   a. He became Leonardo’s apprentice.
   b. He falsely credited the entire work to Leonardo.
   c. He banned Leonardo from his studio.
   d. He quit painting.
   Answer: d

8. Leonardo was apprenticed to
   a. Bramante.
   b. Verrocchio.
   c. Donatello.
   d. Botticelli.
   e. Raphael.
   Answer: b

9. Some experts say that the pyramidal style of the High Renaissance first emerges in
   a. Raphael’s Galatea.
   b. Michelangelo’s Sibyls.
   c. Leonardo’s Virgin and Child with Saint Anne.
   d. Masaccio’s Trinity.
   Answer: c

10. Which of the following is the best match?
    a. Leonardo’s Last Supper – Milan
    b. Bramante’s Tempietto – Florence
    c. the Sistine Chapel – Siena
    d. the Mona Lisa – Rome
    Answer: a

11. Which is NOT by Leonardo?
    a. Madonna and Child with Saint Anne
    b. Mona Lisa
    c. Creation of Adam
    d. Vitruvian Man
    Answer: c
12. The term sfumato refers to
    a. the fashion of smoking while painting, adopted soon after the discovery of America.
    b. a smoky haze to convey depth and distance.
    c. aerial perspective.
    d. the style in imitation of the candle-smoke darkened walls of Roman churches.
    Answer: b

13. Which was completed earliest?
    a. Raphael’s School of Athens
    b. Michelangelo’s Sistine ceiling
    c. Michelangelo’s Last Judgment
    d. Leonardo’s Last Supper
    Answer: d

14. What shape was associated with divinity and was an ancient notion of the ideal shape?
    a. the Latin cross
    b. the pyramid
    c. the Greek cross
    d. the circle
    Answer: d

15. Which is the correct chronological sequence of these works by Michelangelo?
    a. Rondanini Pietà; the Rome Pietà; David; the Sistine ceiling
    b. David; the Rome Pietà; the Sistine ceiling; Rondanini Pietà
    c. the Rome Pietà; David; the Sistine ceiling; Rondanini Pietà
    d. the Rome Pietà; the Sistine ceiling; David; Rondanini Pietà
    Answer: c

16. Spandrels refers to
    a. a broken pediment.
    b. curved triangular sections.
    c. short spans in a vaulted ceiling.
    d. a small carving tool used to sculpt marble.
    Answer: b

17. Which sculpture by Michelangelo was his only signed work?
    a. Pietà
    b. David
    c. the tomb of Lorenzo de’ Medici
    d. Brutus
    Answer: a
18. Which does NOT appear in the Sistine ceiling frescoes?
    a. prophets
    b. Christ
    c. sibyls
    d. Jeremiah
    e. Adam
    Answer: b

19. ________ commissioned Michelangelo to paint the ceiling of the Sistine Chapel.
    a. Lorenzo de’ Medici
    b. the Duke of Mantua
    c. Julius II
    d. Francis I of France
    Answer: c

20. Michelangelo was inspired by
    a. Leonardo da Vinci’s single-minded dedication to sculpture.
    b. Classical mythology.
    c. Medici’s patronage.
    d. The rough and tumble life he found in Renaissance Rome.
    e. both Classical mythology and Medici’s patronage.
    Answer: e

21. The Laurentian library housed
    a. Leonardo’s scientific drawings.
    b. Michelangelo’s architectural plan for Florence.
    c. the Julius II codex.
    d. the Medici manuscript collection.
    Answer: d

22. Who was NOT a Renaissance pope?
    a. Julius II
    b. Paul III
    c. John Paul II
    d. Clement X
    Answer: c

23. The High Renaissance is usually dated
    a. 1495–1527.
    b. 1460–1564.
    c. 1500–1535.
    d. 1500–1600.
    Answer: a
24. The High Renaissance was centered in
    a. Rome.
    b. Paris.
    c. Florence.
    d. Urbino.
    Answer: a

25. Which work is matched with the correct patron?
    a. Sistine Chapel ceiling – Sixtus IV
    b. Michelangelo’s David – Florence
    c. School of Athens – Agostino Chigi
    d. Stanza della Segnatura – Giovanni Bellini
    e. Michelangelo’s Creation of Adam – Philip II of Spain
    Answer: b

26. The patron saint of Venice is
    a. Saint Mark.
    b. Saint Peter.
    c. Saint Matthew.
    d. Saint Sebastian.
    e. Saint John the Evangelist.
    Answer: a

27. Which best describes the stigmata?
    a. an outcast
    b. the Flagellation
    c. the arrows of Saint Sebastian
    d. the wounds of Christ
    e. a painting by Giotto
    Answer: d

28. Which artist is correctly matched with his place of birth?
    a. Giorgione – Castelfranco
    b. Michelangelo – Siena
    c. Leonardo – Padua
    d. Raphael – Milan
    e. Bramante – Venice
    Answer: a

29. The theme of Titian’s Venus of Urbino is
    a. sensuality and illicit love.
    b. marital love and fidelity.
    c. seduction and erotic desire.
    d. not definitively agreed upon.
    Answer: d
30. Michelangelo’s self-portrait appears in
    a. the Pietà.
    b. the Last Judgment.
    c. the Last Supper.
    d. the Creation of Adam.
    Answer: b

31. Which is true?
    a. Gentile Bellini had two sons, Jacopo and Giovanni.
    b. Giovanni Bellini had two sons, Gentile and Jacopo.
    c. Jacopo Bellini was the father of Gentile, Giovanni, and Mantegna.
    d. Jacopo Bellini had two sons and one daughter.
    Answer: d

32. Jacopo Bellini’s style is best known today from his
    a. drawings.
    b. paintings.
    c. autobiography.
    d. etchings.
    e. biography.
    Answer: a

33. Gentile Bellini’s rich textures and ability to convey character appealed to
    a. the ruler of Venice.
    b. the Sultan in Constantinople.
    c. the Byzantine Patriarch.
    d. the Pesaro family.
    Answer: b

34. The Venetian artist who was most instrumental in bringing the Renaissance style to Venice
    was
    a. Jacopo Bellini.
    b. Andrea Mantegna.
    c. Gentile Bellini.
    d. Giovanni Bellini.
    Answer: d

35. Giorgione demonstrated the superiority of painting over sculpture
    a. through a description in his autobiography.
    b. by painting a nude man with reflections from three sides.
    c. by making a sculpture and a painting of a man.
    d. by dictating a comparison to Vasari.
    Answer: b
36. The rich details in 16th-century Venetian painting show influence from
    a. the Netherlands.
    b. Naples.
    c. the International Style.
    d. Byzantium.
    Answer: a

37. Col Tempo refers to
    a. an Italian proverb.
    b. a book by Aretino.
    c. a painting by Giorgione.
    d. a painting by Titian.
    Answer: c

38. The two Venetian artists who painted reclining nudes featured in this chapter are
    a. Giovanni and Gentile Bellini.
    b. Titian and Giovanni Bellini.
    c. Giorgione and Gentile Bellini.
    d. Titian and Giorgione.
    Answer: d

39. The vernacular refers to
    a. Italian.
    b. Latin.
    c. Greek.
    d. the Dialogues of Plato.
    Answer: a

40. Which are by Titian?
    a. Pope Julius II, the Rape of Europa, and Saint Francis in Ecstasy
    b. Tempest, the Allegory of Prudence, and the Sleeping Venus
    c. Assumption of the Virgin, the Rape of Europa, and Venus of Urbino
    d. Tempest, the Rape of Europa, and Venus of Urbino
    Answer: c

41. Titian’s portrait of Doge Andrea Gritti emphasizes Gritti’s
    a. assertive pose.
    b. political power in the city’s senate.
    c. wise gaze.
    d. bulk, and the textures of his costume.
    e. impatience with portrait-sitting.
    Answer: d

								
To top