Which of the following method of food preservation does by HC121004095957

VIEWS: 0 PAGES: 5

									                                                 PAPER 1

1. A business man in Asia wishes to export fresh fish to Europe. Name the best way to ensure the
freshness of the fish?
    A. Cooling
    B. Canning
    C. Deep freezing
    D. Drying

2.What is the function of an antioxidant added to processed foods?
   A. To increase the flavour of the foods
   B. To increase the shelf life of the foods
   C. To make the foods look more attractive
   D. To prevent the oil in the food from becoming rancid

3. The purpose of using food additives is
I. To preserve the quality of the food
II. To increase its nutrient
III. To improve its taste
      A. I and II
      B. I and III
      C. II and III
      D. I, II and III

4. How should the fish be stored in fisherman boat?
    A. Drying
    B. Cooling
    C. Pasteurisation
    D. Deep freezing

5. Which of the following method of food preservation does not kill microorganisms?
    A. Freezing
    B. Canning
    C. Irradiation
    D. Pasteurization

6. In genetic engineering, new organisms can be created by
     A. Cloning high quality breeds of organisms
     B. Cross-breeding two species of organisms
     C. Transferring genes from one organism to another
     D. Transferring cells from one organism to another

7. Which of the following is not a caracteristics of thermosetts?
    A. They do not burn easily
    B. They are malleable
    C. They do not conduct electricity
    D. They can only be moulded once
8. Burning of plastics releases poisonous and acidic gases that are harmful to our health. The gases
released are
I. dioxin
II. Carbon dioxide
III. Sulphur dioxide
      A. I and II
      B. I and III
      C. II and III
      D. I, II and III

9. Which of the following pairs of polymers and their monomers is incorrect?




10. Explain why the satellites orbiting the earth do not escape into outer space.
    A. Because satellites are attracted by earth’s gravity
    B. Because satellites are controlled by satellite stations on earth
    C. Because satellites orbit at a very high velocity
    D. Because satellites are very heavy

                                                 PAPER 2

Section B

1. Diagram 1 below shows a transverse wave.




                                                Diagram 1

(a) A and B are two of the waves characteristics. What are they?
A: ___________________________
B: ___________________________
(b) What is frequency and name the unit for it?
____________________________________________________________________
____________________________________________________________________
(b) Calculate the frequency of a wave if it takes 5 seconds to make 200 complete waves.

2. Table 1 shows the characteristics of two types of rubber.




a) State the type of
i) Rubber X:
_______________________________________________________
ii) Rubber
Y:_______________________________________________________

b) State the monomer that forms X and Y.
i) Rubber X:
_______________________________________________________
ii) Rubber
Y:_______________________________________________________
c) Give two products made up by rubber X
______________________________________________________________________
d) Name the process in producing rubber X?

3. Diagram 2 shows the label obtained from a bottle of fruit juice. The label does not abide by the Food
Act 1983 and Food Regulations1985.




                                                Diagram 2
a) State two informations not found on this label.
i.
____________________________________________________________________
ii.
____________________________________________________________________
b) How could the missing information in (a) affect the health of the consumer?
_____________________________________________________________________

c) Name a sweetener that can be used to replace the sugar in the juice?
______________________________________________________________________
d) What is the purpose of adding food colouring to the drink?
______________________________________________________________________
e) State one right that every consumer should know.
______________________________________________________________________



Section C

1. a) Define bacteria.
b) Explain why it is not advisable to keep food such as meat in a refrigerator for more than a week.
c) State the common way of preserving or increasing the shelf life of milk.
d) State one method of food preservation which can destroy bacteria and their spores.
e) Name one disadvantage of using the method stated in (d).
                                                   ANSWERS
                                                    PAPER 1


SECTION A
1. C
2. D
3. B
4. D
5. A
6. A
7. C
8. A
9. A
10. A

Section B

1 (a) A : amplitude
      B: wavelength
(b) The number of complete waves passing a given point in a medium for each second. Hertz or Hz.
(c) 200/5 = 40Hz

2. a). Rubber X; Synthetic rubber
       Rubber Y: Natural rubber
b) Rubber X: Hydrocarbon
   Rubber Y: Isoprene
c) Gloves, raincoat, hoses, gaskets and fan belt
d) polymerization

3. (a)– Expiry date, method of storage
(b). Can cause food poisoning if they consumed the expired juice / the juice is not properly stored
(c) Aspartame
(d) To make the appearance of juice more attractive and fresh
(e) They are protected by the Food Act 1983 and Food Regulations 1985.


Section C

1.a) It is a microorganisms which consists only a single cell.
b) Bacteria cannot die at low temperature. They are only less active and can continue react to the food
and cause spoilage to it.
c) Pasteurisation
d) Irradition ( using gamma ray)
e) It destroys food nutrients and alters the taste of the food

								
To top