Documents
Resources
Learning Center
Upload
Plans & pricing Sign in
Sign Out

Laporan Percuma IM Flippa

VIEWS: 4 PAGES: 11

									                      Mohamad Hafis Anuar lebih dikenali sebagai Cikgu Hafis
                      merupakan graduan dalam bidang Kejuruteraan Elektrik
                      (Kuasa Industri), UTeM. Setelah berjaya memperolehi
                      ijazah pada tahun 2005, beliau memilih kerjaya guru
                      tuisyen sepenuh masa.

                       Dalam masa yang sama, beliau telah menceburi dan
mengendalikan pelbagai jenis perniagaan. Selama 3 tahun mengharungi cabaran
dan mengutip pengalaman, pada tahun 2009, beliau telah memulakan perniagaan
internet secara sambilan. Dengan niat untuk meningkatkan lagi taraf ekonomi dan
membantu ibu dan abah, beliau memulakan perniagaan ini secara berhutang
dengan kawan sebanyak RM 2000 untuk dijadikan modal.

Beliau mula berkecimpung dalam website flipping pada tahun 2009, bermula
dengan tiada pengetahuan tentang pembinaan website. Beliau belajar hanya dari
menonton video youtube berkaitan pembinaan website dan mengaplikasikannya
dalam penjualan website. Jualan pertamanya cuma $23, berkat kesabaran beliau
dan usaha untuk meningkatkan lagi nilai jualannya, beliau teruskan usaha untuk
flip website. Cubaan jualan ke 3 beliau telah membuahkan hasil $140 dalam masa
3 hari sahaja!!! Semenjak itu jualan beliau terus meningkat dan mendapat
permintaan tinggi di pasaran antarbangsa.

Kini, dengan kepakaran membina website dan blog, Cikgu Hafis merupakan
seorang perunding, penasihat dan pereka website korporat terutamanya bagi
syarikat yang beroperasi di U.S.A, UK dan Australia.



www.CikguHafis.com

www.ElegantWebDesigner.com
Apa itu Website Flipping?

Website Flipping dapat dijelaskan sebagai menjual semula atau tukar milik website yang dimiliki anda
kepada pemilik baru.

 pabila                                              lengkap
Apabila sesuatu website itu telah dibangunkan dengan lengkap dan sedikit penambaikkan dari segi
                ,
design dilakukan, ianya akan dijual semula.

Selain dari design, nilai website itu turut meningkat jika ianya telah menjana income.

Situasi ini sama dengan jual beli hartanah cuma bezanya ia melibatkan website atau lebih sesuai
dilabelkan sebagai hartanah maya!




                              JUAL BELI HARTANAH FIZIKAL
                             JUAL BELI HARTANAH MAYA




Kenapa perlu Flip Website?

Ramai orang yang beranggapan bahawa website dibina adalah untuk mendedahkan perniagaan atau
                            mata!
promosi di laman web semata-mata!

Tapi tahukah anda, bukan sekadar laman web perniagaan sahaja yang boleh anda flip bahkan blog
                                                              produk
anda…akaun facebook anda (Haa…Facebook aku ada nilai ke???) produk ebook anda…dan macam2 lagi.

                                                                      hampir
Apa yang saya ingin beritahu anda ialah blog anda, facebook anda atau hampir semua laman web yang
didaftarkan sebagai milik anda adalah merupakan ASET!!!! YA..ASET!!!

                                             pengunjung
Jika website. blog anda ini mempunyai ramai pengunjung dan terutamnya anda berjaya menghasilkan
income dari HARTANAH MAYA anda ini (uisshh…tak sangka plak aku aderr banyak hartanah rupanya!!!).
Maka nilainya tinggi jika anda ingin menjualnya!!! (pak cik KAYOO!!!)

Kenapa anda perlu Flip Website? Terpulang pada anda…

Saya hidup dengan jual website untuk settlekan kad kredit yang duk memekak tiap2 hujung
bulan…LETIH NAK ESCAPE! Saya gunakan duit jual website ni untuk bayar down payment rumah dan
kereta, beli barang dapur, bagi duit kat mak dan mak mertua…..semuanya secara PART TIME. Jadi
dengan website flipping ni , saya jual semula “hartanah saya“ untuk dapatkan duit dalam tempoh masa
yang SANGAT PANTASSS!!! (banyak ‘S” tu pantas giler!!!)
Hartanah Fizikal VS Hartanah Maya

Untuk pengetahuan anda, saya bukannya seorang agen hartanah fizikal dan saya kurang arif
mengenainya tetapi berikut adalah perbandingan yang dapat saya bantu anda untuk mendapatkan
penjelasan lebih berkenaan hartanah fizikal dan hartanah maya.

   1) Pembinaan Hartanah
      Bila melibatkan hartanah fizikal, saya rasa banyak benda yang perlu diketahui seperti keadaan
      tanah, bangunan dan macam2 lagi…jadi dari pandangan orang baru yang ingin mencuba
      hartanah fizikal..ianya nampak rumit!!!

       Tetapi hartanah maya senang je…buka je akaun facebook dah siap hartanah…buka je blog baru
       dah siap hartanah. Budak kecil umur 12 tahun pun dah aderr banyak hartanah (apa lagi
       facebook laaa)

   2) Kos
      Kos untuk hartanah fizikal sangat tinggi!!! Mana taknya beli tanah, upah pekerja buat rumah,
      tanam rumput dan banyak lagi kos2 tersembunyi yang lain!!! Boleh mencecah ratusan ribu ke
      jutaan ringgit!!!

       Kos untuk hartanah maya? Buat Blog = Free, Buka akaun Facebook = Free…. takde yang lebih
       murah berbanding FREE!!! (heheheh). Walaubagaimanapun bukan 100% free masih ada juga
       kos-kos sampingan jika anda inginkan pendapatan yang lebih gempak dengan website flipping.
       Cuma ianya melibatkan jumlah yang sngat kecil…anda ada RM100? Jika ada binalah hartanah
       maya anda SEGERA!!!

   3) Risiko
      Hartanah Fizikal sangat berisiko tinggi….apa jadi kalau sesuatu berlaku pada hartanah
      anda…ditimpa bencana…tanah runtuh dan sebagainya…sudah tentu ini tidak baik bagi
      perniagaan anda. Belum lagi..kalau takde orang nak beli dan sebgainya…rugi… rugi!!!

       Hartanah maya boleh dikatakan tiada risiko!!! Kalau ader pun mungkin website kena hack
       kot..tapi tak pernah berlaku lagi pada sebarang hartanah saya!!! Kalau anda rasa bosan dengan
       website atau blog anda tu masih lagi boleh flip dan dapatkan FAST MONEY.

   4) Proses dan Polisi
      Hartanah fizikal melibatkan banyak polisi dan undang2 untuk anda patuhi sebelum tanah itu
      dapat dijual. Banyak paper work..ni yang saya menyampah ni.

       Hartanah maya? Mmmm…tulis sedikit tentang kenapa anda nak jual..bagitahu berapa harga
       anda…saya pasti dalam masa 3 - 5 hari…anda dah boleh dapat duit jualan hartanah anda
       tersebut!!! Proses untuk anda tukar milik pun senang..tak perlu paper work yang banyak…Cuma
       tukar domain..pindah hosting itu jeee….tak tahu nak buat? Belajar laa kat youtube…senang je!!!



Di mana anda boleh senaraikan website anda dan terjual dalam tempoh 3 hari?

Dalam masa 3 hari? Ya dalam masa 3 hari atau kurang anda dapat lihat hasilnya! Saya nak kenalkan pada
anda sebuah website yang merupakan tempat dimana hartanah maya anda boleh dijual dan banyak
pengunjung seantero dunia yang inginkan hartanah anda!!!

Tempat yang saya maksudkan tersebut adalah Flippa.com. Di sinilah tempat dimana blog dan website
dijual setiap hari. Sama dengan konsep website lelong online lain seperti eBay, cuma di Flippa.com anda
hanya boleh melelong website dan blog sahaja!




Pada pendapat saya, Flippa adalah tempat terbaik untuk anda memulakan website flipping. Perhatikan
statistik keseluruhan website ini:




   1) Bilangan blog/website yang sedang dijual pada waktu ini. Terdapat 1500 Listings.
   2) Mendapat jumlah bidaan sebanyak 6,610 bidaan dalam masa 7 hari yang lepas dari pengunjung
      ke laman web Flippa
   3) Jumlah jualan sepanjang 7 hari yang lepas $528,800 = RM1,586,400
   4) Sebanyak 58% website yang disenaraikan berjaya dijual sepanjang 3 bulan yang lalu!!!
   5) Sebanyak $63,705,394 = RM191,116,182 transaksi jualan yang telah Berjaya dilakukan di Flippa
      sejak dari penubuhannya pada June 2009.
Kejayaan di Flippa.com

Ramai individu telah berjaya menghasilkan ribuan bahkan jutaan USD hanya dengan menjual hartanah
maya mereka di Flippa.com. Ada juga yang menjadikan flipping website sebagai kerjaya mereka kerana
pendapatan yang lumayan dari kerja yang mudah!

Mari saya tunjukkan anda beberapa bukti pendapatan website mereka yang telah berjaya dijual dengan
cemerlangnya di Flippa.com




             Website ini telah dijual kira kira 8 bulan yang lalu dan ianya dijual pada harga

                                  $1,160,000 = RM3,480,000




                                Website ini pula telah dijual pada harga

                                   $900,000 = RM2,7000,000
1) Website software yang dibina pada Mar 2010 dan mempunyai pendapatan sebanyan $1,596
   berjaya dijual pada harga $4,000


2) Website hiburan yang baru dibina pada May 2011 dan berpendapatan sebanyak $4,451 berjaya
   dijual pada harga $45,000


3) Website yang menjual Wordpress theme yang dibina pada May 2011 dan berpendapatan $460
   berjaya dijual pada harga $3,050


4) Website yang menjual panduan bermain gitar yang dibina pada Jan 2009 dan berpendapatan
   $3,017 berjaya dijual pada harga $24,000
Mmmm… mesti timbul di fikiran anda..hanya website yang lama dibina dan mempunyai pendapatan je
laa akan mendapat jualan yang tinggi? Ya memang betul!!! Tetapi ada juga website yang baru dibina
semalaman dan dijual pada keesokkan harinya juga Berjaya mendapat hasil jualan yang
memberangsangkan…nah saya tunjukkan




Rata-rata website di screenshot atas semuanya baru dibina kira-kira 1 bulan ke 2 bulan lepas…dan
website ini tidak menghasilkan pendaptan lagi!!! Masih boleh di flip dengan harga yang sangat
tinggi…bayangkanlaah kalau dalam sebulan anda dapat jual hanya satu website dengan harga sebegini
kan dah dapat income 5 angka!!! WOW!!!
Ini pula pengalaman saya sendiri…saya lebih cenderung menghasilkan website yang baru dan terus flip
di flippa dan hasilnya sangat mengejutkan!!! Ada yang baru saya senaraikan tak sampai 8 jam dah terjual
pada harga $197 dan kos saya hanya $30….$197 - $30 = $167…jika diconvert ke duit Malaysia lebih
kurang RM 500++ untuk SATU website sahaja!!!


Bayangkan anda flip sehingga 5 website seminggu..anda dah dapat RM 2,500 seminggu!!! Sebulan kan
dah RM10K…tak ke 10 5 angka tu!!! Ni screenshot saya




                                                                    2 website ini adalah website
                                                                    terbaru yang saya jual. Saya cuma
                                                                     ambil masa 2 jam sahaja untuk
                                                                    siapkannya..maklumlaaa teknik
                                                                    yang saya gunakan tanpa
                                                                    perlu membina sendiri
                                                                    website…cuma perlu beli domain
                                                                    dan buat sedikit perubahan dah
                                                                    boleh jual. Kurang dari 5 hari saya
                                                                    dah Berjaya flip website tersebut .
                                                                    Teknik nilaaa yang saya nak
                                                                    kongsikan pada anda.




                                                                    Yang ni pula adalah website yang
                                                                    saya flip pada 3 bulan yang
                                                                    lepasdan mengambil masa 3 hari
                                                                    sahaja untuk close lihat berapa
                                                                    banyak bidaan yang saya
                                                                    terima…ramai orang nak
                                                                    kan website saya…nanti saya
                                                                    tunjukkan tekniknya!!!
6 langkah mudah bagaimana ia dilakukan.

Beginilah cara yang biasa dilakukan oleh saya untuk mendapatkan jualan mencecah $177 -$197 dalam
masa yang singkat 3-5 hari sahaja!!!

   1) Pilih niche website anda, contoh dalam bidang kesihatan (health)…terdapat banyak sub niche
      yang boleh anda tackle di flippa seperti yoga, diet, anti aging …hihsss memang banyak laaaa!!!
   2) Beli domain yang relevan dengan website anda…katalah anda ingin membuat website
      yoga…bolelaaa pilih domain YogaSecretTips.com, YogaForDiet.com dan sebagainya asalkan
      relevan. Harga domain baru $8 je
   3) Host kan website anda pada akaun hosting anda.
   4) Gunakan website theme yang bersesuian dengan niche anda.
   5) Masukkan content yang relevan dengan website anda.
   6) Mula listing di Flippa.com

								
To top