Hands-On Windows Server 2008 - Get as DOC by xVQc3lWw

VIEWS: 157 PAGES: 10

									                                       Chapter 6 Solutions
Review Questions

1.   One of the users on your network has called to report that a shared printer on your Windows Server
     2008 print server is not printing. Which of the following tools can you use to check the status of the
     printer?
          Answer: c. Print Management tool

2.   You have a printer that is primarily used to handle large graphics print files. When you configure the
     port for this printer, which of the following port timeout settings should you use?
          Answer: d. 120 seconds

3.   You own an architectural firm that has two plotters and four laser printers. Your paper costs are very
     high because people often send print jobs intended for a plotter to a laser printer and vice versa. These
     errors typically result in page after page of printing with strange characters, wasting money and time.
     What can you do to address this problem?
          Answer: b. Configure the printers to hold mismatched documents.

4.   You have set up a shared printer for UNIX and Linux clients, but when you test the setup the printer
     produces strings of control codes or simply hangs up. Which of the following might be the problem?
         Answer: a. The data type is set to NT EMF and should be RAW.

5.   Your company’s programmers use one shared printer to print out lines of program code for analysis.
     They complain that often when they retrieve a printout, ending pages from the last printout or the
     beginning pages of the next printout are mixed in. This is because many of the printed pages appear
     very similar at first glance and it’s hard to know where one printout ends and the next begins. What do
     you propose as a solution?
         Answer: c. Configure the printer properties to use a separator page.

6.   You can install the _____, _____, and _____ services when installing the Print Services role.
        Answer: Print Server, Internet Printing, and LPD Service

7.   Which of the following can you accomplish from the Printers window, which is opened through
     Control Panel? (Choose all that apply.)
         Answer: a. Install a printer., b. View what is printing on a printer., and c. Access the printer’s
         properties.

8.   You can publish a shared printer in Active Directory by accessing the printer’s properties and using the
     _____ tab.
         Answer: Sharing

9.   You are configuring a serial printer on a COM port. Which of the following can you configure by
     using the Configure Port button? (Choose all that apply.)
         Answer: b. port speed and c. flow control

10. Your associate has configured five shared printers so that print files are sent directly to the printer and
    printing is done in the foreground. However, when the printers are busy this slows down the CPU on
    the server managing the print jobs. What should be done to address this problem?
         Answer: d. Configure every printer to spool the print jobs and to print in the background.

11. Briefly explain the purpose of the graphics device interface (GDI).
        Answer: As noted in the text, the GDI integrates information about the print file—such as word-
        processing codes for fonts, colors, and embedded graphics objects—with information obtained



                                                        1
         from the printer driver installed at the client for the target printer, in a process that Microsoft calls
         rendering

12. You have just set up two shared printers from Windows Server 2008, and you also plan to manage four
    other network printers from the server. Your plan is to manage all of these printers using the Print
    Management tool, but the tool does not appear on the Administrative Tools menu. What is the
    problem?
        Answer: c. You need to install the Print Services role.

13. Which of the following can you accomplish using the Print Management tool? (Choose all that apply.)
       Answer: a. Consolidate Windows Server 2008 print servers in one place for management., b. Find
       out how many jobs are in the print queue of a printer., c. Set up to use special forms for printing.,
       and d. Reconfigure printer ports used with printers.

14. You have set up a shared printer on a Windows Server 2008 server. Also, you have given Mat Chen’s
    user account Manage documents permission so that Mat can delete the print jobs of any user. However,
    when Mat tries to delete someone else’s print job, he doesn’t have permission. Mat is a member of two
    global groups, Supervisors and Marketing. Also, the Supervisors group is a member of the Managers
    domain local group, and the Marketing group is a member of the Business domain local group. Which
    of the following might be a problem?
         Answer: b. The Business domain local group is denied Manage documents permission on that
         printer.

15. You have purchased a printer that has the capability to print in duplex mode so that users can print on
    both sides of a sheet of paper. However, when users try to use this capability when they send a print
    job, documents are s till printed on only one side. Which of the following might be the problem?
         Answer: d. The duplex mode needs to be enabled on the Device Settings tab in the printer’s
         properties.

16. From where can you stop and restart the Print Spooler service? (Choose all that apply.)
        Answer: a. Computer Management tool and d. Server Manager

17. A _____ printer can engage in two-way communications between the printer and the print server and
    requires a(n) _____ cable?
        Answer: bidirectional; IEEE 1284

18. Your committee has created a 290 page report for management and you decide to print one copy
    initially. You send the copy to the printer and then remember that you may not have made a correction
    to the footer material that prints at the bottom of each page. You pause the printout to check. After you
    determine all is OK, you decide to continue printing. Which of the following options should you use
    from the Document menu on the printer window for that printer to continue from where you left off?
         Answer: b. Resume

19. WinPrint is a _____.
       Answer: print processor

20. Your department head is in a hurry to print his report for the managers meeting that starts in 20
    minutes, but the printer he uses is currently backed up with 32 print jobs that may take more than 20
    minutes to print. You are the print server administrator. How can you help your department head?
        Answer: d. Open that printer’s print window and change the priority of the print job to 99 in that
        print job’s properties.


Hands-On Projects Tips and Solutions for Chapter 6
    Activity 6-1

                                                        2
Students learn about the Print Spooler service in this project. They will come back to this service later
in the chapter to learn how to restart it. For now, they view a description of the purpose of the service
and they learn about its dependencies.

In Step 6, there are no services that depend on the Print Spooler service. Also, the Print Spooler service
depends on HTTP (when IIS is installed for Internet printing) and the Remote Procedure Call (RPC)
service.

Activity 6-2
In this activity students install the Internet Printing Client which enables clients connecting to printers
through Windows Server 2008 to use the IPP for Internet printing.


Activity 6-3
For this activity, students install the Print Services role via Server Manager.

In Step 5, the role services that can be installed are:
      Print Server
      LPD Service
      Internet Printing

Activity 6-4
Students view where to configure the print server properties and also get a first look at the Print
Management Console in this project.

In Step 6, the spooler management options selected by default are:
      Log spooler error events
      Log spooler warning events
      Show informational notifications for network printers

Also in Step 6, the folder and path for spooler files is: \Windows\system32\spool\PRINTERS


Activity 6-5

In this activity, students manually install a local printer. There are two advantages to having them do a
manual installation: (1) A printer is not required and (2) they learn all of the basic steps for installing a
printer.

In Step 4, the basic port options are LPT1: (Printer Port), LPT2: (Printer Port), LPT3: (Printer Port),
COM1: (Serial Port), COM2: (Serial Port), COM3: (Serial Port), and COM4: (Serial Port), FILE:
(Print to File), and XPSPort: (Local Port).

Activity 6-6
So that users can access printers shared from Windows Server 2008, it is necessary to turn on printer
sharing. Students learn how turn on printer sharing in this activity.


Activity 6-7


                                                    3
This activity enables students to determine the default printing preferences for the printer they
configured in Activity 6-5.

In Step 3, the tabs shown will depend on the printer. If students are using HP Color LaserJet 3800 as
the printer, the tabs are:
      Advanced: which is used to configure settings such as copy count, collation, Image Color
          Management, document options, printer features, and layout options.
      Paper/Quality: which is used to configure Paper Options (such as size).
      Effects: for managing Resizing Options.
      Finishing: for Document Options such as printing on both sides.
      Job Storage: for storage options, such as proof and hold.
      Services: for special services that come with the printer software, such as troubleshooting
          help.

Activity 6-8
This project enables students to verify and configure, if necessary, the domain’s group policy for
publishing printers. While they are at it, students also enable printer browsing.

In Step 14, students should determine the current configuration of the printer publishing policy, which
by default is not configured.

Activity 6-9
In this activity, students learn how to configure printer pooling. While they are on this assignment,
consider discussing situations in which you have seen printer pooling help a busy office. Also, discuss
any resulting problems you have seen with printer pooling.

In Step 5, the Printer column will change for COM3: (or whichever port students configure) to display
the name of the printer connected to it.

Also in Step 5, to print a test page students should report that they would click the General tab and
click the Print Test Page button.

Activity 6-10

This project enables students to learn how to transfer print jobs when one printer has failed and there is
another identical printer shared on the network.

In Step 2, the port types are:
      Local Port
      Standard TCP/IP Port

In Step 4, students verify that they created the new printer port and can transfer printing to another
printer on that port. They should see the new port at the bottom of the list of printer ports shown in the
Ports tab. They may need to scroll the Port column in order to fully view the port name. The name of
the port will be the UNC name that they provided in Step 3, such as \\Lab1\HPLaser. The port
description will be Local Port.

Activity 6-11
.
In this activity, students set up to use the RAW with FF appended data type.



                                                  4
In Step 4, students should find the print processor WinPrint installed by default. Another print
processor that can be installed and that students may see is hpzpplhn. The data types associated with
WinPrint are:
      RAW
      RAW [FF appended]
      RAW [FF auto]
      NT EMF 1.003
      NT EMF 1.006
      NT EMF 1.007
      NT EMF 1.008
      TEXT

In Step 6, other parameters on the Advanced tab are:
      An option to make the printer always available or to set certain hours (from…to) when the
         printer is available
      Ability to set the priority of the printer.
      Information about what printer driver is installed and a button from which to install a new
         driver
      Spooling options (including to start printing after the last page is received or immediately)
      Ability to print directly to the printer (without spooling)
      Ability to hold mismatched documents
      Option to print spooled documents first
      Ability to keep documents even after they have printed
      Option to enable advanced printing features (if these features are available for a printer)
      A button from which to set printing defaults
      A button from which to configure the print processor
      A button from which to configure a separator page


Activity 6-12
This project enables students to practice configuring security permissions and auditing on a shared
printer.

In Step 2, the security that is set by default is as follows:
      Everyone group = Allow box checked for print
      CREATOR OWNER = Allow box checked for manage documents
      Administrator account = Allow boxes checked for print, manage printers, and manage
         documents
      Administrators group = Allow boxes checked for print, manage printers, and manage
         documents
      Print Operators group = Allow boxes checked for print, manage printers, and manage
         documents
      Server Operators group = Allow boxes checked for print, manage printers, and manage
         documents

In Step 3, the box should be automatically updated so that the Everyone group no longer appears after
it is removed.

In Step 5, students should observe that this group has the Allow box checked for Print permission.

In Step 11, when students return to the main Auditing tab they should find the following in the
Auditing entries: box: Fail in the Type column, DomainMgrsinitials in the Name column, Print in the
Access column, <not inherited> in the Inherited From column, and Special in the Apply To column.



                                                 5
    In Step 12, if students see a message that auditing is not turned on, they must turn it on by modifying
    the group policy that governs access to the printer, such as the default domain security policy.


    Activity 6-13
    In this project, students practice pausing a printer, canceling a document, and then un-pausing the
    printer.

    In Step 4, students should find that the title bar of the printer window is changed in that it now displays
    “ – Paused” after the printer name.

    In Step 7, the Document menu options are:
          Pause
          Resume
          Restart
          Cancel
          Properties

    In Step 9, to change the priority of a print job:
         1. Access the General tab
         2. Move the Priority slider bar to the right, toward Highest.

Activity 6-14
Students learn to use the Print Management tool in this activity.

In Step 7, the menu items are:
      Open Printer Queue
      Pause Printing
      List in Directory
      Deploy with Group Policy
      Set Printing Defaults
      Manage Sharing
      Print Test Page
      Properties
      Delete
      Rename
      Help

Case Projects

    Capital Financial Planning offers accounting and other financial and legal services for small
    businesses. This firm consists of 28 accountants, one attorney, two bookkeepers, and 20 support staff
    including two computer support persons. They have been in the process of upgrading their two servers
    from Windows Server 2003 to Windows Server 2008. Windows Server 2008 is now installed on both
    servers, but there are continuing configuration tasks as they modernize how they use the servers.




                                                      6
Because computer users in the firm have aging printers, the firm is also upgrading printers and
working to centralize printers and printing functions. Their goal is to have more consistency among
printers and to reduce printer support time spent by the computer support staff. In terms of client
computers, about half of the users have Windows XP and the other half have Windows 7. The firm has
been upgrading users to Windows 7 gradually to ensure that the support staff is not further overloaded.
Capital Financial Planning has hired you through Aspen Consulting to consult on the server upgrade
process and now they are relying on you to help with the printer upgrades.

Case Project 6-1: Installing a Print Server
After a history of nearly anyone configuring and reconfiguring printers throughout the firm, the
management has decided to centralize coordination of five new centrally located printers in the hands
of the two computer support staff. The computer support staff wants to turn one of the servers into a
print server from which to manage the five new printers. Create a short report that describes the basic
steps for installing a Windows Server 2008 print server. In your report also discuss two tools that can
be used to set up and manage printers that the support staff will be able to use with the print server.

Answer:

Students should begin by discussing the installation of the Print Services role. They might begin by
going through the steps to install the Print Services role as follows:
    1.    Click Start, point to Administrative Tools, and click Server Manager.
    2.    In the Roles Summary section, click Add Roles.
    3.    If you see the Before You Begin window, click Next.
    4.    Click the box for Print Services and click Next.
    5.    Select the desired role services, which in this case would be to ensure Print Server and
          possibly Internet Printing are selected.
    6.    Click Next.
    7.    Click Install.
    8.    Click Close.
    9.    Close Server Manager.

The next general steps are to install and configure the printers, configure printer server properties, and
then share the printers. It is also important to enable printer sharing on the network.

Two useful tools for a printer server are the Printers window that can be opened from Control Panel
and the Print Management tool that is installed when you install the Print Services role.

Case Project 6-2: Configuring Printer Security

The computer support staff is not sure what permissions should be configured on each printer for
themselves and what permissions to configure for the users of the printers. They ask you to create a
short report that explains:
         What permissions to use for the computer support people
         What permissions to give to average users of the printers
         How to set up permissions on shared printers
Answer:

The two people who set up the printers should have Allow checked for the following permissions:



                                                  7
         print
         manage printers
         manage documents

The company might handle setting up the security for these two people by creating a Printers Admins
global group containing the two user’s accounts and then adding the Printers Admins global group to
the Print Operators built in domain local group.

For the average printer users, they should have Allow checked for the print permission. This might be
accomplished by creating a Print Users global group and then adding it to the built in domain local
Users group.

To configure the permissions, for example for the Users group:

          1.   Click Start and click Control Panel. If you are in the Control Panel Home view, click
               Printer under Hardware and Sound. If you are in the Classic View, double-click Printers.

          2.   Right-click the printer and click Properties.

          3.   Click the Security tab.

          4.   Click the Add button.

          5.   In the Select Users, Computers, or Groups dialog box, click the Advanced button, click
               Find Now, double-click the Users group and click OK.

          6.   Make sure that Print is checked for Allow.

          7.   Click OK.

          8.   Close the Printers window.

Case Project 6-3: Configuring Printers for Special Needs

 As you are working with the computer support staff, they have some questions about specific printing
 needs for the firm. Their questions are the following:
         During tax season there is a need to print out completed limited partnership and corporate tax
          returns in bulk after most of the staff has gone home by 9:00 pm. Each tax return can involve
          many pages of forms. Is there a way to set up a printer to print these tax returns after 9 pm?
         How can a printer be stopped from printing while it is being maintained?
         Is there a way to retain print files, such as completed tax returns, so that they can be
          reprinted? And if so, how are they deleted when no longer needed?
Answer:

The answers to the two printer coordinators' questions include the following:

         There is a way to set up these print jobs so that they print only after 9 pm. To do this, create
          two printer objects for the same printer, one for normal use and one for the night print jobs. In
          the properties of the printer for the night print jobs, access the Advanced tab. Click Available
          from and set the range from 9:00 pm to 5:00 am, for example. After the two objects are set up,
          send the night print jobs to the printer that is customized for these jobs.

         To stop a printer while it is being maintained:


                                                   8
              1.   Open the Printers window from Control Panel, such as by clicking Start, clicking
                   Control Panel, and clicking Printer in the Control Panel Home view or double-
                   clicking Printers in the Classic View.
              2.   Double-click the printer to be maintained.
              3.   Click the Printer menu.
              4.   Make sure that Pause Printing is checked.
              5.   When you are ready to enable printing to that printer, remove the checkmark from
                   Pause Printing in the Printer menu.
              6.   Close the window for the specific printer.
              7.   Close the Printers window.

         To retain print files after they are printed:
              1. Right-click the printer in the Printers window.
              2. Click Properties.
              3. Click the Advanced tab.
              4. Check Keep printed documents.
              5. Click OK.
              6. Close the Printers window.

          When the retained print files are no longer needed, click the printer in the Printer window,
          double-click the printer, select the print files to delete (you can select multiple files by holding
          the Ctrl key as you select files), click the Document menu, and click Cancel.

Case Project 6-4: Using the Print Management Tool

The computer support staff has heard about the new Windows Server 2008 Print Management tool and
has questions for you about how to do certain tasks. Create a short report explaining how to use this
tool to:
         Install a network printer
         Pause a printer
         View the driver files for a printer
         Determine which printers are currently printing jobs

Answer:

The first step is to open the Print Management tool. To do this:
    1. Click Start, point to Administrative Tools, and click Print Management. (Alternatively, it can
          be opened as an MMC snap-in.)

 To install a network printer:
     1. Open the Print Management tool.
     2. Right-click the server name in the tree.
     3. Click Add Printer.
     4. Make the appropriate selection for the printer you are planning to install. For example, if it is
          a printer physically connected to the server, click Add a new printer using and existing port.
     5. Click Next.
     6. Follow the instructions provided by the Network Printer Installation Wizard.

    To pause a printer:
        1. Open the Print Management tool.
        2. Click Printers in the tree under the server name.
        3. Right-click the printer in the middle pane.
        4. Click Pause Printing.



                                                    9
To view the driver files for a printer:
    1. Open the Print Management tool.
    2. In the tree, click Drivers under the server name.
    3. Right-click the printer in the middle pane.
    4. Click Properties.
    5. View the driver files in the Driver Properties dialog box.

To determine which printers are currently printing jobs:
    1. Open the Print Management tool.
    2. In the tree, click Printers With Jobs.
    3. View the printers in the middle pane and note the number of jobs in the print queue.




                                           10

								
To top