WRITING Write ten questions about the dialogue by lanyuehua

VIEWS: 15 PAGES: 9

									SPOTLIGHT ON YOU – KEYS UD 23
STUDENT’S BOOK
Ex 2 3 p. L3 - READING & LISTENING - Tapescript and key:
NICOLE I've decided to redecorate my house. Yesterday I had my room painted.
RUSSELL What? You paint walls for your volunteer work and then you go and get your house painted by someone else?
NICOLE I want my house done well, you know.
AMY If I were you I'd have a new house built.
NICOLE If The Crazy Lot is a big hit maybe I can do that.
BRIAN By the way, how do you feel after our aerobics lesson the other day?
AMY You nearly killed us. You made us do all those strenuous exercises.
BRIAN You call them strenuous? Tomorrow we'll start the really difficult ones.
NICOLE You know what, Brian? I'm not coming to the lesson tomorrow.
BRIAN Come on. I'm just joking.
NICOLE Well, in the afternoon I'm going to clean up the park near my house for the CSV Environment Project.
RUSSELL So? The aerobics lesson is in the evening.
NICOLE Yeah, but my arms will hurt so much that I won't have the energy to do what Brian wants us to do.
AMY We all do some volunteer work. Russell, as you always try to be with Nicole, why don't you go and help her clean up the
park?
RUSSELL If she dates me, I'll help her do anything she wants.
NICOLE No way!.

EX 4 p. L3 - WRITING - Write ten questions about the dialogue. Use these groups of words.
1. What / Nicole / decide to do?
1. What has Nicole decided to do? To redecorate her house.
2.What / Nicole / do / for volunteer work?
2. What does Nicole do for volunteer work? She paints walls and cleans up parks.
3. What / Amy / suggest?
3. What does Amy suggest? Having a new house built.
4. How / Amy / feel/after / aerobics lesson / the other day?
4. How does Amy feel after the aerobics lesson the other day? She feels very tired.
5. What / Brian / do / during the last lesson?
5. What did Brian do during the last lesson? He made them do a lot of strenuous exercises..
6. What / they / do / tomorrow?
6. What will they do tomorrow? The really difficult exercises.
7. What / Nicole / do / tomorrow afternoon?
7. What is Nicole going to do tomorrow afternoon? She's going to clean up the park near her house.
8. What time of day / be / aerobics lesson?
8. What time of day is the aerobics lesson? It's in the evening.
9. What / Amy / suggest / Russell?
9. What does Amy suggest to Russell? She suggests that he should go and help Nicole clean up the park.
10. What / Russell / say?
10. What does Russell say? He says that if Nicole dates him, he'll help her do anything she wants.

ACTIVITY 6 WRITING p. L 4
Key: 1. pollution 2. deforestation 3. effect of global warming 4. traffic 5. too much rubbish

EX 7 p. L 4 SPOKEN INTERACTION – Useful expressions to talk about environmental problems:
use public transport
protect the environment
install more solar panels and wind turbines
recycle as much waste material as possible
go by bike or on foot
plant trees to replace forests
ask our governments to help
create protected areas and natural habitats
use cleaner, less energy-consuming vehicles
buy biologically-controlled products

A One of the big problems is pollution. What can be done?
B I think people need to use cleaner vehicles.
A Yes, that would reduce air pollution.

EX 1 p. L5 - Write eight sentences with the groups of words below. Use the appropriate form of have or get with a past
participle.
Examples: Nicole / her room / paint / yesterday  Nicole had her room painted yesterday.
Jason / his hair / cut / at the moment  Jason is having his hair cut at the moment.
1. My brother / his guitar / repair / last week
1. My brother had his guitar repaired last week. / My brother got his guitar repaired last week.
2. We / our car / wash / tomorrow
2. We will get our car washed tomorrow. / We will have our car washed tomorrow.
3. The city / its beach / clean / twice this summer
3. The city is having its beach cleaned twice this summer. / The city has had its beach cleaned twice this summer.
4. My parents / solar panels / install / on our new house / at the moment
4. My parents are having solar panels installed on our new house at the moment. / My parents are getting solar panels
installed on our new house at the moment.
5. 1/ this e-mail message / translate / into German / this morning
5. I'm having this e-mail translated into German this morning. / I'm getting this e-mail translated into German this
morning.
6. Russell and Josh / the newspaper / deliver / to their house / every day
6. Russell and Josh have the newspaper delivered to their house every day. / Russell and Josh get the newspaper delivered
to their house every day.
7. Ms Matthews / her wedding dress / make / in Milan / last summer
7. Ms Matthews had her wedding dress made in Milan last summer. / Ms Matthews got her wedding dress made in Milan
last summer.
8. Tom / his teeth / check / the day after tomorrow
8. Tom is having his teeth checked the day after tomorrow. / Tom is getting his teeth checked the day after tomorrow.

EX 2 p. L 6 - Write eight sentences according to the intention given in brackets. Use the groups of words given and the
appropriate construction with make, get or let.
Examples: (Force) Many governments / people / recycle all their rubbish
 Many Governments have made people recycle all their rubbish.
(Persuade) John's mother / him / do all his homework before dinner
 John’s mother got him to do all his homework before dinner.
(Allow) Tom's father / Tom / borrow / the car for the weekend
 Tom’s father let Tom borrow the car for the weekend.
1. (Force) Brian / his friends / do / a lot of strenuous exercises / at the lesson the other day
1. Brian made his friends do a lot of strenuous exercises at the lesson the other day.
2. (Force) My mother / me / eat / spinach / twice a month / even if I don't like it
2. My mother makes me eat spinach twice a month even if I don't like it.
3. (Persuade) The scientist / his assistant / write / the report of the experiment
3. The scientist got his assistant to write the report of the experiment.
4. (Allow) Jack's mother / him / go / to the concert / next weekend
4. Jack's mother will let him go to the concert next weekend.
5. (Persuade) The police inspector / the criminal / confess / his crime
5. The police inspector got the criminal to confess his crime.
6. (Force) Three women / the factory / pay £10,000 damages for the pollution they had caused
6. Three women made the factory pay £10,000 damages for the pollution they had caused.
7. (Persuade) The citizens / the city council / install / recycling bins / during the last city council
meeting
7. The citizens got the city Council to install recycling bins during the last city council meeting.
8. (Allow) Jason's father / him / come home after midnight / three times this month
8. Jason's father has let him come home after midnight three times this month.

EX 3 p. L 6 - Put the groups of words in order to form nine sentences.
1. Mr Wilmot / his / to feed / son / the dog / reminded
1. Mr Wilmot reminded his son to feed the dog.
2. her / the woman / wants / to do / children / at school / their best
2. The woman wants her children to do their best at school.
3. to go / is inviting / Mark / Lucy / with him / to the cinema
3. Mark is inviting Lucy to go to the cinema with him.
4. the man / to ride / how / his daughter / a bicycle / is teaching
4. The man is teaching his daughter how to ride a bicycle.
5. solar energy / wants / to install / us / the government / panels
5. The government wants us to install solar energy panels.
6. to win / their team / expect / the fans / the match
6. The fans expect their team to win the match.
7. warned / the street / to be / the woman / careful / the children / crossing
7. The woman warned the children to be careful crossing the street.
8. the man / to help / the tyre / wanted / them / the girls / change
8. The girls wanted the man to help them change the tyre.
9. his dog / ordered / little Tom / to shut up
9. Little Tom ordered his dog to shut up.

EXERCISE 4 p. L 7
Write the sentences you formed in the previous exercise under the appropriate picture.
Key: a. 6 b. 9 c. 3 d. 1 e. 5 f. 4 g. 8 h. 2 i. 7

    a. Our team is going to win the match!
6. The fans expect their team to win the match.
    b. Shut up!
9. Little Tom ordered his dog to shut up.
    c. There's a good film on at the Odeon. Shall we go and see it?
3. Mark is inviting Lucy to go to the cinema with him.
    d. Don't forget to feed the dog, Jimmy!
1. Mr Wilmot reminded his son to feed the dog.
    e. Install solar panels! Help save Earth’s resources! Save your ££s, too!
5. The government wants us to install solar energy panels.
    f. “Daddy, what do I do now?” - “Pedal, Jenny!”
4. The man is teaching his daughter how to ride a bicycle.
    g. Could you help us change the tyre, please?
8. The girls wanted the man to help them change the tyre.
    h. Do your best at school!
2. The woman wants her children to do their best at school.
    i. Be careful crossing the street children!
7. The woman warned the children to be careful crossing the street.

EX 5 p. L 8 - Complete the sentences with the appropriate forms of the verbs in brackets.
1. My sister encouraged me to apply (apply) for the job.
2. Will Russell persuade Nicole to go out (go out) for a drink with him?
3. I'll ask my secretary to mail (mail) this letter.
4. Our teacher makes us switch off (switch off) our mobile phone when we are in the classroom.
5. Yesterday my father had his car washed (wash).
6. Mary's parents won't allow her to leave (leave) college.
7. My mother always makes me do (do) the washing-up.
8.The doctor told me to do (do) aerobics.
9. Let me know (know) if you need any information.
10. Rupert's grandparents got a cottage built (build) in Yorkshire.

EX 6 p. L 8 - Complete the sentences with by or from appropriately.

I got this present from my parents because I'm a good boy!

1. I received that present from my girlfriend.
2.All the work was done by hand.
3. I wonder where all this pollution comes from.
4. The solar panels on that building were installed by reusable energy technicians.
5.The aerobics lesson is run by Brian.
6. Carbon dioxide from fossil fuel burning goes into the atmosphere and is one of the causes
of global warming.
7. Less-polluting electric cars will probably be powered by hydrogen fuel.
8. Most teenagers have read at least one of the Harry Potter books by the English novelist, J.K. Rowling.



ACTIVITY 1 LISTENING & READING p. L 9 - Key:
1. plaintiffs: people who bring a charge against someone else in a court of law
2. law firm: a business company specialising in legal services
3. cover-up: an attempt to hide something from public attention
4. a cool reception: a welcoming that is not very friendly
5. sue for damages: to make a legal claim of an amount of money against someone
6. Secret Service: group of people who work as spies, usually for a government
7. hysterectomy: a medical operation to remove a woman's uterus
8. sexy trashy clothes: things to wear that are sexually exciting and of very low quality
9. settlement: a payment of money that has been claimed
10. a waste of our time: a bad, wrong or ineffective use of time
11. counsellor: a lawyer who usually works in a court of law
12. four-letter words: words, often made up of four letters, that are considered vulgar and offensive

EX 1 p. L 10 - LISTENING
A journalist asked some young people their opinions about environmental problems. Read the
following sentences that summarize their answers. Then listen and match each sentence with the appropriate picture.

Tapescript:
LUCAS
My name's Lucas. I think that global warming is a global problem, you know the whole world is involved. The countries of the
world must act together to take measures to reduce it. Industries need to reduce the gases they produce. Political pressure to cut
harmful emissions of gases into the atmosphere should be put on the biggest-consuming countries.
TRICIA
I'm Tricia. I think that the threat of global warming to the environment has been exaggerated by the media. If conditions change
on Earth, we will just have to adapt to the new conditions. I'm convinced that something does need to be done, but not at the
expense of the quality of life. I'm not ready to sacrifice all the comforts we have. There's not really much each individual can do
to help. And even some scientists, like the Danish professor, Bjorn Lomborg says that things are actually improving and that the
quality of air and water are improving.
JONATHAN
I'm Jonathan and I don't agree with Tricia because we may not have a life if we don't do something about it. And soon! Besides,
there are so many more scientists that do not agree with that Danish professor. Each person can do a lot by recycling, using less
energy, turning off lights, radios, and so on when they're not using them. You can walk or take public transport instead of using
your own car. If each one of us does that, then we can all together help reduce pollution, I'm sure.
PAUL
I'm Paul. I think there are a lot of things that are happening now as a consequence of global warming. There is higher rainfall and
then periods of extreme drought, seasons are changing and so on. I think we need some drastic action. We need to get
governments to educate their people to use other sources of energy, like solar or wind energy.
JENNIFER
I'm Jennifer, and I agree with Paul. I think a lot of the problem lies in energy sources, so we need to invest more money in
research and development of alternative sources of power, such as solar energy or wind power. These kinds of energy need to be
improved and made more practical. Of course, even the production of nuclear energy should be favoured, but only if it's safe and
clean for the environment.

a. This person thinks that all the countries in the world should try to reduce the gases produced by industries.
b. This person is sure that the threat of global warming has been exaggerated by the media. Some scientists even say the
situation is improving. Something should be done, but individuals can't do very much to help. People will just have to
adapt to the new conditions of the globe.
c. In this person's opinion individuals can do a lot to help. And many scientists say that the situation is not improving fast
enough and a lot more must be done.
d. This person believes that now we are experiencing some of the consequences of global warming. We need to take
drastic action to slow down these effects. And governments must get people educated about how they can help.
e. This person thinks that governments need to invest more money in the research and development of alternative sources
of power, solar energy or wind power, for example. This person is also in favour of developing clean and safe nuclear
energy.
Key:
Jonathan: c; Jennifer: e; Tricia: b; Paul: d; Lucas:a.


ACTIVITY 3 READING p. L 10
. the waste situation in London London is producing a lot of waste; most of it is put in landfills, a smaller amount is burnt in
incinerators to generate electricity and a very small amount is recycled;
. why something must be done the landfill sites will soon be full; there is very little time because the problem is very serious
. the options that exist finding new landfill sites, building more incinerators, recycling more of the waste
. the best option recycling more
. what the Mayor proposes in his waste management strategy create a single waste disposal authority within the Greater
London Authority, make more recycling collections, more recycling facilities, more facilities for turning recycled goods
into new products, get more people to buy recycled products, give people more encouragement to recycle
. what the people must do recycle, throw away less, compost all organic household waste, buy reusable products and repair
broken ones instead of throwing them away and buying others

Pronunciation p. L 12 - Tapescript and key:
EX 3) 1. My favourite colours are red and blue.
2. Brian would like to come, but he has a lot of work to do.
3. These are the aerobics exercises we have to do.
4. This dress is warmer than that one.
5. Give the baby her milk and put her to bed.
EX 4)
Take her home as soon as you can.
Give him a cup of coffee.
Send them a postcard.
That was a beautiful concert.
I want to dance. I don't want to sing.
And Jennifer? What does she want to do?

SUMMING UP – VOCABULARY WORK - ACTIVITY 3 p. L 13
Our (3) environment is very ill. A big problem is global (9) warming which occurs when the (11) temperature of the earth's
atmosphere increases creating a kind of (12) greenhouse effect. We are burning too many fossil fuels that create a lot of (5)
pollution in the air, (4) water and soil of our planet. The natural (6) habitats are being destroyed, creating problems for
biodiversity. We must find alternative (13) energy sources, for example from the sun and wind. With solar (7) panels we can
capture the sun's energy and with wind (8) turbines we can catch that of the wind.
The city of London has too much (1) rubbish and their (2) landfills will soon be full, so the Mayor has developed a (15) waste
management strategy to deal with the problem. The Mayor's plan includes encouraging people to buy reusable (14) products and
getting people to (10) recycle as much
of the rubbish as possible.
Key: 1. rubbish 2. landfills 3. environment 4. water 5. pollution 6. habitats 7. panels 8. turbines 9. warming 10. recycle 11.
temperature 12. greenhouse 13. energy 14. products 15. waste
The message in the highlighted space is "Save the earth now".

WORKBOOK

GRAMMAR TEST
Ex 1. p. WB 172 - Choose one of the alternatives given to complete each sentence.
Key: 1.D 2.B 3.A 4.B 5.D 6.D 7.C 8.A 9.A 10.C 11.B 12.A

1. Amy ________ the script writers yesterday.
a) got her secretary called b) made her secretary to call c) let call her secretary d) got her secretary to call
2. The Mayor of London would like ________ more waste.
a) to get people recycled b) to make people recycle c) let people to recycle d) have people recycled
3. We are going to ________ next week.
a) have a family photo taken b) let a family photo take
c) make a family photo take d) get a family photo to take
4. Our parents usually________ stay out late only on Saturday night.
a) get us b) let us c) make us to d) have us to
5. Mr Hammond ________ at the moment, so he's doing all the dishes by hand.
a) is making the dishwasher repaired b) is letting the dishwasher repair
c) is getting the dishwasher to repair d) is having the dishwasher repaired
6. Where is that train coming ________ ?
a) to b) at c) by d) from

7. The best cake was made ________ Ann's mother.
a) to b) at c) by d) from
8. The teacher would like ________ to school on time.
a) Tom to get b) that Tom gets c) Tom is getting d) that Tom to get
9. What do you want ________ to the party next weekend?
a) us to bring b) that we bring c) that we brought d) us bring
10. Mike persuaded ________ him the family car for the day.
a) that his father give b) his father giving c) his father to give d) to give his father
11. Governments are telling ________ less energy.
a) to the people to consume b) people to consume c) that the people consume d) to consume the people
12. I would like to know who you received that mysterious present ________ .
a) from b) by c) at d) to

GRAMMAR REVIEW
EX 1 p. WB 173 - HAVE + COMPLEMENT + PAST PARTICIPLE Rewrite the sentences as in the example.
Example: John is cutting his hair.  John is having his hair cut.
1. Mark and Jane built their house last summer.
1. Mark and Jane had their house built last summer.
2. Nicole is redecorating the living room this weekend.
2. Nicole is having the living room redecorated this weekend.
3. My classmate and I have already done some research on the pollution in our area.
3. My classmate and I have already had some research done on the pollution in our area.
4. The Mayor will create a lot of new recycling facilities near the town.
4. The Mayor will have a lot of new recycling facilities created near the town.
5. Jessica's repairing her computer.
5. Jessica’s having her computer repaired.
6. Are you going to make your wedding dress?
6. Are you going to have your wedding dress made?
7. The manager wrote a letter to the buyers.
7. The manager had a letter written to the buyers.
8. Matthew wants to prepare a special dinner for his wife.
8. Matthew wants to have a special dinner prepared for his wife.

EX 2 p. WB 173 - HAVE / GET / MAKE / LET + COMPLEMENT + VERB Look at the words in the boxes and write as many
sentences as you can. Use have, make, get or let appropriately.
Example: My mother made me and my sister eat spinach yesterday.

 My mother                               their friends                come for a visit                 tomorrow
 I                            have       us                           vaccinate                        yesterday
 John                                    the room                     buy a lot of clothes             next week
 Sally and Jenny                         the English books            paint                            a month ago
 Peter's brother              get        a new bike                   redecorate                       in July
 We                                      the dog and cat              send by airmail                  last year
 Our friends                             the holidays                 plan                             next summer
 Jason and Paul               make       them                         go to the pop concert            today
 Jane and her husband                    the tyres                    check                            right now
 The kids' parents                       the thief                    raise his hands                  after school
                              let
 The police                              me and my sister             eat spinach                      before the trip
(OPEN)

EX 3 p. WB 173 - VERB + COMPLEMENT + INFINITIVE Use the following groups of words to write eight sentences.
Example: the woman / want / her son / tidy up / the room  The woman wants her son to tidy up the room.
1. Parents / would like / their children / do well at school
1. Parents would like their children to do well at school.
2. The policeman / not permit / the man / park his car in front of the bank
2. The policeman won't permit the man to park his car in front of the bank. or
   The policeman doesn't permit the man to park his car in front of the bank. or
   The policeman didn't permit the man to park his car in front of the bank.
3. The man / teach / the boy / play baseball/right now
3. The man is teaching the boy how to play baseball right now. .
4. The dog / want / the man / give him the bone
4. The dog wants the man to give him the bone. or The dog wanted the man to give him the bone.
5. Heather and Sue / expect / the clouds / go away
5. Heather and Sue expect the clouds to go away. or Heather and Sue expected the clouds to go away.
6. Brad / want / his mother / read him a story / last night
6. Brad wanted his mother to read him a story last night.
7. Meg / remind / her brother / water the flowers
7. Meg reminded her brother to water the flowers. or
   Meg is reminding her brother to water the flowers.
8. The instructor / encourage / the people / do a lot of exercises
8. The instructor is encouraging the people to do a lot of exercises. or
   The instructor encouraged the people to do a lot of exercises. or
   The instructor has encouraged the people to do a lot of exercises.

(I want you to tidy up your room.)

EX 1 p. WB 174 – Reading – Help Us Complete The Picture - Key: 1. false 2. doesn't say 3. true 4. true 5.
true 6. doesn't say 7. true 8. false

EX 2 p. WB 175 – LISTENING - Two kids are talking about a magazine article that one of them is reading.
Listen to the conversation and answer the questions.
Tapescript:
BOY This article is really interesting. It's called "The Power of One".
GIRL What's it about?
BOY It's about saving our world, you know from pollution and global warming and all that.
GIRL Well, that is a big issue nowadays. What does the article say?.
BOY It talks about how people tend to do nothing because they don't think that one person can do much to help. They leave it to
governments and big groups.
GIRL Yeah. Apathy won't help the problems much. But can we stop apathy?
BOY Well, Jane Goodall, the author of the article, thinks that we can. But only if we have hope.
GIRL Hope? What does she mean?
BOY She says that man has done a lot of things that were only science fiction a hundred years ago. Things like a 747 jumbo jet,
or a man on the moon and also the Internet.
GIRL Yes, and so? Where does hope come into the picture?
BOY Now that man has created all the things that are damaging the Earth, we are trying to find technological solutions..
GIRL Isn't that the right thing to do?
BOY Ms Goodall says that we have to put our hearts into it, too. Because it won't work without that. She says that companies
that once only wanted to make money have now changed. They are financing research and are working with the Jane Goodall
Institute, helping endangered animals.
GIRL So Ms Goodall is saying that people are trying to help and that this will make things better if everyone does something?
BOY Yes, that's right. She gives a lot of examples.
GIRL Like what?
BOY Well, for one, a lot of companies are working on clean forms of energy that have the least bad effects on the environment.
Then there are those companies that are experimenting on organic farming methods, better irrigation.
GIRL What about single people, you know people like us. What can we do?
BOY People in Tanzania are planting trees to rebuild the forests that have been destroyed. Then they will provide health care and
education programs especially for women. When they are better educated, they have fewer children.
GIRL I know that people are creating protected areas for animals in danger of extinction.
BOY And Ms Goodall apparently thinks that the most hope comes from the energy and hard work of young people, like you and
me!
GIRL Really?
BOY She says that her program for youth is active in 70 countries.
GIRL What's the program called?
BOY Roots and shoots [germogli].
GIRL That's a symbolic name.
BOY. Yeah. Plants grow from roots and shoots are young plants. The children are cleaning rivers, planting trees, taking away
waste and rubbish, and recycling.
GIRL Maybe we can join one of those groups.
BOY Yeah. Maybe we can..

Key (possible answers):
1. What is the article about?
1. It's about saving the world from pollution and global warming and other things.
2. Why do people tend to be apathetic, and do nothing about environmental problems?
2. Because they don't think that one person can do much to help and so they leave it all to governments and big groups.
3. What does the author think that people need to have? Hope.
4. What are some examples that the author gives?
4. a) A lot of companies that once only wanted to make money have changed and are now working with the Jane Goodall
Institute, helping endangered animals.
b) Some companies are working on clean forms of energy, others are experimenting on organic farming methods and
better irrigation.
c) Some individuals in Tanzania are planting trees to rebuild forests that have been destroyed, while others provide
health care and education programs especially for women, and others create protected areas for animals in danger of
extinction.
5. Who generates the most hope, according to Jane Goodall? Young people.
6. What is "Roots and Shoots"?
6. It's Jane Goodall's program for young people that is active in 70 countries. Young people clean rivers, plant trees, take
away rubbish and recycle products.


EX 3 p. WB 175 - WRITING - Key (possible answer):
The title may mean that one person can do a lot so people should not be apathetic and leave it to
governments to solve the earth's serious problems. It is important that every person does what he/she can to
help.

Ex 4 p. WB 175 - VOCABULARY WORK Choose one of the alternatives to complete these sentences.
Key: 1 C 2.D 3.A 4.B 5.D 6.B 7.C 8.A

1.Air, water and soil _______ must be reduced drastically if we want to save our planet.
a) energy       b) recycling c) pollution d) waste
2. When we burn _______ to create energy, toxic chemicals are sent into the atmosphere.
a) solar panels         b) hydrogen fuel       c) wind turbines        d) fossil fuels
3. Toxic chemicals in the atmosphere cause _______ and a lot of respiratory diseases.
a) acid rain b) deforestation           c) recycling d) waste
4. _______ sources like the sun and wind might be a good solution to pollution problems.
a) Waste        b) Alternative energy          c) Nuclear energy       d) Rubbish
5. _______ causes the loss of the natural habitats for many endangered species of animals and plants.
a) Waste        b) Recycling c) Biodiversity           d) Deforestation
6. Many towns and cities have _______ where they bury their waste products.
a) wind turbines        b) landfill sites      c) bin bags     d) incinerators
7. In order to create fewer waste products, people should use more _______ products.
a) disposable b) rubbish       c) recyclable d) energy
8. To preserve the biodiversity in the world, more _______ need to be set aside for animals and plants.
a) protected areas b) nuclear energy sites             c) incinerators         d) fuel sites


EX 5 p. WB 176 - READING
Key: 1.h 2.l 3.o 4.t 5.n 6.p 7.r 8.a 9.m 10.q 11.e 12.s 13.i 14.k l5.c 16.f 17.j 18.g 19.b 20.d
EX 6 p. WB 176 - WRITING
a) Key (possible answers):
1. While she was going to school, the bus she was on passed a crashed chemical lorry, black smoke
blew into the bus and filled it with a horrible smell.
2. At lunchtime.
3. Her face and arms started to hitch, her body turned red and her eyes started to burn. .
4. It was six weeks after the accident when her neck and face swelled, and her face turned black and
blue.
5. The song Unchained Melody by Gareth Gates.
6. No, they don't, but the cause is probably the chemical lorry.
7. Very well.
8. Now Michelle is fine: her face and skin are normal, she can also wear make-up.
b) Key:
The original title of the article is I Cry Tears of Burning Acid.

Study skills p. WB 177
How to interpret similes
1) Key (possible similes):
as blind as a bat
as sharp as a razor
as heavy as lead
as cold as ice
as strong as an ox
as light as a feather
as hot as fire
as brave as a lion
as sour as a lemon

								
To top