Chicago A by 6OU4zkh1

VIEWS: 0 PAGES: 11

									J’Accuse/Blast/Moon Pie/Harrison Bergeron/Terrier Tussle April 2005
Tossups by Chicago A (Bruce Arthur, Tim McElroy, David Press, Andrew Yaphe)

1. This compound is sometimes used as an alternative to rock salt for deicing roadways. An
inherited deficiency of ornithine transcarbamoylase can inhibit its production, and this compound
is measured along with creatine when looking for problems within the kidneys. It is formed by
taking two molecules of ammonia and one of carbon dioxide and transforming them in an
eponymous cycle. For 10 points, Friedrich Wöhler started the discipline of organic chemistry by
artificially synthesizing what organic compound which is the chief nitrogenous waste of
mammals?
ANSWER: urea

2. Friedrich Nietzsche called the prelude to this opera “the first example of hypnotism by means
of music.” It begins on the banks of the river Scheldt with a request by King Henry for help
fighting the Magyars. Ortrud accuses the female lead of killing her brother Godfrey, which leads
to a duel between Telramund and the title character, who defeats but spares Telramund and
agrees to marry Elsa. In act 3 a vision of a swan taking the title character away leads to Elsa
asking him his name, which causes him to return to Heaven at the end of the opera. For 10 points
name this Richard Wagner opera about the son of Parsifal.
ANSWER: Lohengrin

3. This figure destroyed the demon Putana by sucking the life breath out of her breast, and when
he was abducted by Trinavarta he became extraordinarily heavy, which caused the demon to fall
out of the sky. Both of those demons were set on him by his evil uncle Kamsa, whom he killed
after a wrestling match in Muratha. The son of Devaki and Vasudeva, he performs the Rasa
dance and plays the flute to summon the Gopis. For 10 points name this eighth avatar of Vishnu,
the adviser of Arjuna in the Bhagavad-Gita.
ANSWER: Krishna

4. The title character of this novel receives the nickname “Plain Buttons” because he is not
allowed to wear any official insignia. When he is near death, he asks Captain Danforth of the
Levant to come to his room, which is decorated with a map and a picture of George Washington.
His life changes after he is put on trial for helping Aaron Burr, when he offends a judge who is
also a veteran of the Revolutionary War by saying that he would be happy if he never heard
another word about the United States. The judge takes him up on the offer, and he spends the rest
of his life on navy vessels. For 10 points, name this 1865 work about Philip Nolan by Edward
Everett Hale.
ANSWER: The Man Without a Country

5. In the 1970s, he worked against the sanctions on the apartheid governments in South Africa
and Rhodesia, saying that they only helped the Communists and that much worse regimes in
Africa deserved punishment. He chaired a committee in the 80s that investigated the possibility
of a volunteer army and he helped to remove the draft. However, he was not liked by all, as many
protested his involvement with Pinochet’s government when he received his Nobel Prize in 1976.
His main contribution is an analysis of how monetary manipulation by the government has
negatively impacted the economy in his Monetary History of the United States, 1867-1960. For
10 points, name this economist of the Chicago school, co-author of Free to Choose and full
author of Capitalism and Freedom.
ANSWER: Milton Friedman
6. Remants of the defeated force in this confrontation launched the Nien conflict. This revolt
broke out in the mountains east of Sichuan province as an anti-taxation protest, and, while ill-
organized, it prospered due to the ineffectiveness of the imperial government under the corrupt
official Ho-shen. It raged for three years before Emperor Chia Ch'ing overthrew Ho-shen and
assumed effective power and systematically pacified the effected area through resettling and
conscription. Its leaders promised personal salvation to all followers, as well as the return of both
the Buddha and the Ming Dynasty. For 10 points, name this rebellion against the Manchus,
which took its name from a type of flower.
ANSWER: White Lotus Rebellion or Pai-lien Chiao Rebellion

7. The Wahlund effect can lead to deviations from it, as can a process known as introgression. In
1908 one of its formulators published his explanation in response to comments made by Udny
Yule. A colleague of William Bateson was unable to answer Yule’s question and thus presented
it to his friend, a British mathematician. Assortative mating, inbreeding, and various types of
natural selection will also cause deviations. Describable in its most famous instance by the
binomial expansion of quantity p plus q squared, as well as by Punnet squares, For 10 points,
identify this equation, used to predict genotypic frequencies within a population.
ANSWER: Hardy-Weinberg equilibrium

8. The protagonist’s mother dies of eating too much fish, while one of the men whom he takes to
be his father suffocates on his party badge. The protagonist himself is put in a mental institution
and becomes a painter after being convicted of a murder he didn’t commit. He has a voice which
can break glass, and is very fond of the Pied Piper-like power wielded via the titular instrument.
For 10 points, name this 1959 novel about the dwarf Oskar Matzerath, a work of Günter Grass.
ANSWER: The Tin Drum [or Die Blechtrommel]

9. His early Saint Praxedis was copied from Felice Ficherelli, while his only mythological work,
Diana and Her Companions, was an imitation of Titian. He imitated Erasmus Quellinus in his
first surviving work, Christ in the House of Mary and Martha, while he followed The Procuress
with his first mature work, Girl Asleep at a Table. He began using small dabs of paint called
“pointillés” in works like The Glass of Wine, which, like most of his paintings, features the two-
color tile for which his hometown is famous. For 10 points, name this artist of Allegory of
Painting, a Dutch painter best known for his View of Delft.
ANSWER: Johannes Vermeer

10. David McLellan has written several books on this thinker’s early life, while his political
thought has been written about by Shlomo Avineri and Hal Draper. His writings during the 1870s
include the Notes on Adolph Wagner, an attack on the Paris Commune called The Civil War in
France, and 1875’s Critique of the Gotha Program, which includes a famous sentence about
abilities and needs. His Theses on Feuerbach asserts that while philosophers have offered
various interpretations the world, our business is to change it, and the revolutions of 1848
inspired another text which announced that a specter was haunting Europe. For 10 points, name
this German author of Das Kapital.
ANSWER: Karl Marx

11. It was attacked by General Bel Riose, but after Brodrig joined his effort the war was called
off by Cleon II. It established control over the Four Kingdoms under the administration of mayor
Salvor Hardin, but under the Indburs it became a rigid plutocracy which was easily overthrown
by a mutant known as the Mule. It was established on the planet Terminus by Hari Seldon as a
scientific refuge to shorten the interregnum after the collapse of the Galactic Empire. For 10
points, name this society whose history is told in a series of novels by Isaac Asimov.
ANSWER: Foundation

12. After this man divorced Ann Eliza Webb, she went on a lecture tour to attack the principles
of his group. His ascent to the presidency led Lyman Wight, James Strang, and Sidney Rigdon to
form breakaway sects, after which he led a move to Council Bluffs. His success on a trip to
England in 1840, where he founded the Millenial Star magazine, sparked his rise to prominence.
When he died in 1880, he was replaced by John Taylor. Thirty years earlier, he had been
appointed governor of a newly-created territory by Millard Fillmore. As head of the Twelve
Apostles, he put forth the Nauvoo Covenant. For 10 points, name this second President of the
Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, the successor to Joseph Smith.
ANSWER: Brigham Young

13. A poem about it by Thomas Hood notes that it stood “shadowless like Silence” in the misty
morn, and notes that “no lonely bird would sing” into its hollow ear. Another poem about it notes
that sometimes “whoever seeks abroad” may find it “sitting careless on a granary floor” or on a
furrow sound asleep. That poem concludes with a famous image of “gathering swallows”
twittering in the skies after noting that the titular phenomenon has its music too. In the first of
that poem’s three stanzas, we encounter some bees who think warm days will never cease and
some fruit which is filled with ripeness to the core. For 10 points, name this time of year which
John Keats labels a “season of mists and mellow fruitfulness.”
ANSWER: autumn [“Ode: Autumn” and “To Autumn”]

14. The name's the same: one in 1908 proclaimed new maritime laws, one in 1933 attempted to
counteract the worldwide depression, while another one in 1866 led to the drafting of the British
North America Act. One held only a year later expelled the Prussians from Luxembourg, which
was declared neutral, while another one banned the merging of Schleswig and Holstein, whose
succession crises it settled. More famously, two of them offered resolutions to the Belgian War
of Independence. For 10 points, name these international meetings, the first of which was
convened in 1830 to address Greek independence.
ANSWER: London Conference [accept any reasonable synonym of Conference; prompt on
London]

15. They are split into the uqaal, those who are wise and learned, and the juhhal, who are not
allowed to read the sacred texts. Their religious figures are called ajawid and the Hikma is
studied by them. Radio DJ Casy Kasem is a well-known member of this group that holds sacred
their five-colored star. As opposed to Islam, this religious group eschews individual prayer and
believes in reincarnation. For 10 points, what is this religious group that calls itself the “People
of Monotheism” and is spread throughout the Levant, but mostly in Lebanon.
ANSWER: Druze

16. The protagonist of this work turns down the oral sex offered him by his co-worker’s wife
Stacey, but later gets a blow job from a woman named Mirabella while driving a rented tangerine
Camaro through the Nevada desert. He meets his first wife, Phyllis, when they are both students
at MIT, but after they have four children he decides to divorce her so that he can marry Reverend
Larson’s wife Julia. His greatest success is a program called DigitEyes, which makes him rich
when E-O Data is sold to Apple in the early ‘80s. Haskells Crossing, Willow, and Middle Falls
are the places referred to in the book’s title. For 10 points, name this 2004 work about the life of
Owen Mackenzie, the most recent novel of John Updike.
ANSWER: Villages

17. It is usually climbed by three major routes: the Normal, Polish glacier, and Polish traverse. A
river that shares its name with this mountain flows west from it for about 120 miles before
reaching the ocean north of Vina del Mar. To its south is the Bermejo Pass, which is the location
of a famous statue of Jesus Christ. Its summit was first reached by a European in 1897, when
Matthias Zurbriggen did it. For 10 points, name this mountain in the Southern Andes, which is
the tallest in South America.
ANSWER: Mount Aconcagua

18. Introducing a covariance matrix can allow for correlations in data when calculating the
Mahalanobis version of this. For binary data, the Hamming version calculates this based off the
number of common 1's. Minkowski gave the generalized version, for which the Manhattan or city
block version is the specialized case when the exponent is one. For 10 points, what is this metric
most commonly calculated using the Euclidean method, for which you take the square root of the
sum of the squares of the differences of each component of two points.
ANSWER: distance

19. During the 1780's, he authored a series of works known as "The Continentalist." Later, he
founded the Society for Establishing Useful Manufactures, which sought to build an ideal
industrial town in Paterson, New Jersey. From 1799 to his death, he served as President General
of the hereditary Society of Cincinnatus, a post that critics used to accuse him of monarchism.
More controversial was his affair with Maria Reynolds and his payment of hush money to her
husband, and although unknown at the time, his most boneheaded move might have been the
intentional creation of a national debt—even worse than agreing to a July 12, 1804 meeting with
Aaron Burr. For 10 points, name this first Secretary of the Treasury.
ANSWER: Alexander Hamilton

20. Its namesake hypercharge together with its namesake isospin are described by the group
SU(2) cross U(1). It is described by the second term in the Lie group formulation of the Standard
Model, which does not provide a way to calculate its namesake mixing angle. The discovery of
the particles that mediate this earned Carlo Rubbia and Simon van der Meer the Nobel Prize in
Physics, and it is the only force that affects neutrinos in a significant manner. This can be
observed in beta decay and it is mediated by the W and Z bosons. For 10 points name this force
which is combined with the electromagnetic force in the theory of Glashow, Weinberg, and
Salaam.
ANSWER: weak nuclear force

Extras

They appeared in the novel The King Kong Effect as the murder weapon. Their venom has
formed the basis of a new set of painkillers that are designed to fight chronic pain as an
alternative to Celebrex and Vioxx. The drug, Prilat, is delivered directly to the spinal cord much
like the animal uses its harpoon tipped proboscis to deliver its venom to fish that wander to close
by. For 10 points, name these marine snails whose most distinguishing feature is their intricate
colored and geometrically inspired shell.
ANSWER: cone snail [or cone shells]
His exile in Switzerland was often disturbed by KGB agents, who launched an intimidation
campaign that included sending pictures of monkeys with electrodes in their brains to his wife.
This prompted him to seek refuge in the United States, which was granted in 1974. Although first
hailed as a hero, his reactionary social views dampened his popularity, but did not prevent him
from being a commencement speaker at Harvard in 1978. He returned to Russia in 1994, forgiven
for his 1945 insult to Stalin and his subsequent expose of the Soviet penal system. For 10 points,
name this Nobel Laureate and author of The First Circle and The Gulag Archipelago.
ANSWER: Aleksandr Isayevich Solzhenitsyn

His later novels include A Certain Lucas, 62: A Model Kit, and the Prix Medici-winning A
Manual for Manuel. Forced to move to Paris due to political turmoil, he became a translator for
UNESCO and his first novel, The Winners, is an allegorical attack on Peron. His short stories are
collected in such books as Cronopios and Famas and Bestiary, some of which appear in the
selection Blow-Up and Other Stories. For 10 points, name this Argentine author of Hopscotch.
ANSWER: Julio Cortázar

In the late 15th century this instrument found a place in the alta capella wind bands along with
the shawm, the ancestor of the oboe. It was also combined with the cornett in music written by
Giovanni Gabrieli. The name is probably derived from Middle French words meaning push and
pull. This double slide instrument evolved from the medieval slide trumpet and the bass forms of
the instrument need a hinged handle in order to reach the longer positions. For 10 points, name
this instrument, the Renaissance equivalent of the trombone.
ANSWER: sackbut [prompt on trombone or slide trumpet]
J’Accuse/Blast/Moon Pie/Harrison Bergeron/Terrier Tussle April 2005
Boni by Chicago A (Bruce Arthur, Tim McElroy, David Press, Andrew Yaphe)

1. He was defeated at the battle of Celaya in 1915, and was assassinated eight years later. For 10
points each:
[10] Name this man from Chihuahua, who made a notable excursion to New Mexico in 1916.
ANSWER: Pancho Villa or Francisco Villa or Doroteo Arango
[10] At Celaya, Pancho Villa was defeated by forces led by Alvaro Obregon, who was an
underling to this future leader of Mexico.
ANSWER: Venustiano Carranza
[10] After Villa led his 1916 raid on Columbus, New Mexico, President Wilson sent this man,
later the leader of US forces in World War I, to cross into Mexico and capture the bandit.
ANSWER: John Joseph Pershing

2. Answer these questions related to a celestial object for 10 points each.
[10] These compact stars may be formed in a supernova, or through the accretion of enough mass
to overcome the Chandrasekhar limit.
ANSWER: Neutron Star
[10] These are rotating neutron stars that release electromagnetic radiation in varying intensities
due to the rotation.
ANSWER: Pulsars
[10] This is a neutron star with an extremely strong magnetic field. They have been proposed as
the explanation for soft gamma repeaters.
ANSWER: Magnetar

3. Answer these questions about a philosopher for 10 points each.
[10] A longtime professor at Cambridge, he renounced much of his earlier work in the
posthumous Philosophical Investigations.
ANSWER: Ludwig Wittgenstein
[10] According to legend, during a lecture at Cambridge Wittgenstein brandished a poker at this
philosopher, author of The Poverty of Historicism and The Logic of Scientific Discovery.
ANSWER: Karl Popper
[10] Questions such as “what is the meaning of a word?" and the importance of “language
games” are explored in these always-paired Wittgenstein treatises.
ANSWER: Blue and Brown Books

4. Name these viral hemorrhagic fevers that aren’t Ebola for 10 points each.
[10] This filovirus that is similar to Ebola has had a recent devastating outbreak in Angola. It is
named after the German town in which it was first documented.
ANSWER: Marburg virus
[10] This arenavirus is spread from rodents to humans and is endemic to West African countries.
Fatality rates are much lower than with Ebola due to the effective use of ribavirin as a treatment.
ANSWER: Lassa fever
[10] This flavivirus is spread by the mosquito Aedes Aegypti and is still prominent in Southeast
Asia. Unlike Ebola it is probably the second most important mosquito-borne illness after malaria.
ANSWER: Dengue fever

5. Answer the following about island nations off the coast of Africa.
[10] Composed of the islands of Boa Vista, Santo Antao, Sao Tiago and others, this country with
capital at Praia is found off the coast of Senegal.
ANSWER: Republic of Cape Verde [or Republica de Cabo Verde]
[10] Including the islands of Aldabra, Amirante and Providence, this island nation with capital at
Victoria is found north of Madagascar.
ANSWER: Republic of Seychelles
[10] This nation lies to the east of Madagascar and has its capital at Port Louis.
ANSWER: Republic of Mauritius

6. Books about it by Jean Metzinger and Albert Gleizes helped to popularize it before World War
I. For 10 points each:
[10] Name this artistic movement, examples of which include Violin and Palette and a portrait of
Daniel-Henry Kahnweiler.
ANSWER: cubism
[10] This French artist painted Violin and Palette and, along with Picasso, was a founder of
Cubism.
ANSWER: Georges Braque
[10] Though it wasn’t really a Cubist work, this 1912 painting, which was inspired by
photographic flip books, was taken by most ignorant louts as a typical work of the movement
after it appeared in the Armory Show.
ANSWER: Nude Descending a Staircase, Number 2

7. In 2004, he broke Robin Yount’s club record by hitting 53 doubles. For 10 points each:
[10] Name this first baseman for the Milwaukee Brewers, who was acquired in a trade with the
Diamondbacks prior to the 2004 season.
ANSWER: Lyle Overbay
[10] Overbay was traded with a passel of losers for this former Brewers first baseman. He only
ended up playing 23 games for Arizona in 2004, and then signed with Seattle.
ANSWER: Richie Sexson
[10] One of those losers who went from Arizona to the colder climes of Milwaukee was this
scrappy infielder, who played shortstop for the Brewers in 2004 before returning to Arizona,
where he’s the starting second baseman.
ANSWER: Craig Counsell

8. Name these works by John Steinbeck, for 10 points each:
[10] In this 1936 novel, Jim is killed after the fruit strike he is helping to organize falls apart. Its
title is taken from Paradise Lost.
ANSWER: In Dubious Battle
[10] The titular object of this Steinbeck novella is found by Kino, who needs it to pay a doctor
after his child is attacked by a scorpion.
ANSWER: The Pearl
[10] Such characters as Big Joe Portagee and Jesus Maria Corcoran meet at Danny’s house in
this rambling 1935 novel set in a low-income area of Monterey.
ANSWER: Tortilla Flat

9. He was stoned to death on false charges of blasphemy after arguing that it would be wrong for
him to sell his family’s property. For 10 points each:
[10] Name this landowner from Jezreel, whose story is told in the book of Kings.
ANSWER: Naboth
[10] After Naboth’s death, this king of Israel finally seized ownership of his vineyard.
ANSWER: Ahab
[10] After Ahab took the vineyard, this prophet showed up and cursed his entire family.
ANSWER: Elijah

10. For 10 points each, identify these explorers.
[10] This “Islamic Marco Polo” explored Africa and Asia in the fourteenth century. ANSWER:
Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta
[10] This beastly-named Spaniard landed in Florida and eventually reached Mexico City from the
north in 1536 after becoming the first European to see bison. He was later sent to explore
modern-day Paraguay.
ANSWER: Alvar Nuñez Cabeza de Vaca
[10] Originally named Apostolos Valerianos, he sailed for Spain under a Spanish name, which is
now given to a strait he discovered near modern-day Vancouver.
ANSWER: Juan de Fuca

11. It is the title poem of a volume of verse that was published in 1845. For 10 points each:
[10] Name this 108-line poem set during “bleak December,” in which the titular animal visits the
speaker from the “night’s Plutonian shore.”
ANSWER: “The Raven”
[10] Alluding to Jeremiah, the speaker implores the raven to tell him whether there is balm in this
place.
ANSWER: Gilead
[10] In the titular locale of this other Poe poem, death has reared himself a strange throne in a
place that lies “resignedly beneath the sky.”
ANSWER: “The City in the Sea”

12. Name these reactions in organic chemistry for 10 points each.
[10] This is the reaction of an alcohol with a nitrile under acid catalysis. The product can react
with excess alcohol to produce an orthoester.
ANSWER: Pinner reaction
[10] When aldehydes are treated with hydrazine the carbon-oxygen double bond will be reduced
to CH2 via this reaction.
ANSWER: Wolff-Kishner reaction
[10] This is the reaction of a conjugated diene with a substituted alkene to form a substituted
cyclohexane system.
ANSWER: Diels-Alder reaction

13. He had a horse with a golden mane named Gullintop, which made a nice match with his
golden teeth. For 10 points each:
[10] Name this Norse god, who had especially acute senses.
ANSWER: Heimdall
[10] Name the rainbow bridge to Asgard that was watched over by Heimdall.
ANSWER: Bifrost
[10] Heimdall blew this instrument to wake the gods at the beginning of Ragnarok.
ANSWER: Gjallar-horn

14. His late works in Latin include The Fate of Illustrious Men and the Genealogies of the Pagan
Gods. For 10 points each:
[10] Name this 14th century author, whose works in his native language include Diana’s Hunt
and the Ameto as well as a cycle of 100 stories told during a plague.
ANSWER: Giovanni Boccaccio
[10] The storytellers of the Decameron are fleeing this city.
ANSWER: Florence
[10] This Boccaccio work describes Troiolo, a “man overcome by love,” and was the source for
Chaucer’s Troilus and Criseyde.
ANSWER: Il Filostrato

15. For 10 points each, answer the following about an anthropologist.
[10] Its title based on a title by Emile Durkheim, what 1949 work examines the organization of
familial relationships?
ANSWER: Elemental Structures of Kinship
[10] What French anthropologist and founder of Structural branch of the field wrote the
Elemental Structures of Kinship?
ANSWER: Claude Levi-Strauss
[10] An extension of his The Savage Mind, what work by Levi-Strauss details the development of
a single myth from its beginnings in the south of South America to its variations all through the
continent up to the Arctic Circle?
ANSWER: Mythologies [or Mythologiques]

16. After an extensive career in the military, he rose to be the Chief of Army Staff and in October
12, 1999 he seized control of the government. For 10 points each:
[10] Name this current president of Pakistan.
ANSWER: Pervez Musharraf
[10] This man was pardoned by Musharraf in February 2004 after confessing to helping get
WMD techonlogy to Libya, Iran and North Korea. He is known as the father of Pakistan’s atomic
bomb.
ANSWER: Abdul Qadeer Khan
[10] Musharraf deposed this elected prime minister, an old rival of Benazir Bhutto, and exiled
him to Saudi Arabia after trying him for corruption in absentia.
ANSWER: Nawaz Sharif

17. Answer these questions about some American short stories, for 10 points each:
[10] Jack Potter brings the titular person to the titular locale in this 1898 story, in which a fight
with Scratchy Wilson fails to occur.
ANSWER: “The Bride Comes to Yellow Sky”
[10] First published in a volume that included the novella The Monster, it features the death of a
Swede in a barroom brawl.
ANSWER: “The Blue Hotel”
[10] Name the author of “The Bride Comes to Yellow Sky” and “The Blue Hotel” who also
wrote The Red Badge of Courage.
ANSWER: Stephen Crane

18. Identify the following Europeans who had success against Muslim forces for 10 points each.
[10] This majordomo and illegitimate son of Pepin II defeated the Moors at Tours.
ANSWER: Charles Martel [or Charles the Hammer; or Karl Martell; prompt on Charles;
prompt on Karl]
[10] The bagel was invented in honor of this Polish king, who came to the aid of Vienna during
an Ottoman assault in 1683.
ANSWER: John III [or Jan III; or John/Jan Sobieski]
[10] Commanding the combined navies of over a half-dozen European powers, this illegitimate
son of Charles V crushed the Ottoman navy at Lepanto.
ANSWER: Don Juan of Austria [or Don John of Austria]

19. The last song that he set to music was “From rosy bowers,” written for the third part of
Thomas D’Urfey’s The Comical History of Don Quixote. For 10 points each:
[10] Name this composer, who also wrote music for such dramas as Bonduca and Timon of
Athens.
ANSWER: Henry Purcell
[10] This Purcell opera premiered at Josias Priest’s boarding school for girls in 1689, and was
modeled upon John Blow’s Venus and Adonis.
ANSWER: Dido and Aeneas
[10] This other Purcell opera premiered in 1692, and is based on A Midsummer Night’s Dream,
though its title suggests an earlier epic poem.
ANSWER: The Fairy Queen

20. The movement of muscle fibers is a complex process. Answer these questions about the
components of muscle movement For 10 points each.
[10] This protein, along with myosin. makes up the sarcomere, the basic motor unit of the
muscle.
ANSWER: actin
[10] This muscle protein blocks the interaction between actin and myosin thus preventing the
cross bridge from forming.
ANSWER: tropomyosin
[10] The modulation of this protein complex by calcium moves the tropomyosin aside and allows
the cross bridge to form allowing contraction to proceed.
ANSWER: troponin

Extras

For 10 points each, identify the following language families.
[10] This family contains, among others, the Tocharian, Armenian, Anatolian, Indo-Aryan, and
Germanic tongues.
ANSWER: Indo-European
[10] This family contains many languages of Central Asia, most notably Turkish. A hypothesis
linking this family to Uralic has been largely discredited, while one linking it to Korean and
Japanese still enjoys much support.
ANSWER: Altaic
[10] Spoken by the African Bushmen, this language family is notable for its use of clicks as
consonants. The most infamous member has over 140 distinct phonemes.
ANSWER: Khoisan

Answer the following questions about Massively Multiplayer Online Role-Playing Games for 10
points each.
[10] Coming from the days of multi-user dungeons, what term refers to moving non-player
characters?
ANSWER: Mobile Unit
[10] What term refers to a conglomeration of multiple groups of players formed to take down an
extra-powerful mob?
ANSWER: Raid
[10] What is what one often shouts if one is seeking a party in order to do quests or fight
monsters?
ANSWER: Looking For Group

Name these 18th century plays, for 10 points each:
[10] Charles Surface gets together with Sir Peter Teazle’s ward Maria at the end of this Sheridan
play.
ANSWER: The School for Scandal
[10] After Sir William Honeywood has his nephew arrested for debt, Miss Richland gets him
released from jail in this Oliver Goldsmith work.
ANSWER: The Good-Natured Man
[10] George Colman the Elder collaborated with David Garrick on this 1766 play about the rich
merchant Sterling, which was based on the first plate of a work by William Hogarth.
ANSWER: The Clandestine Marriage

Answer the following about graph algorithms, for 10 points each.
[10] This algorithm finds the minimum-cost spanning tree by growing the tree for a root vertex.
ANSWER: Prim's Algorithm
[10] This greedy algorithm finds the single-source shortest path on a graph. Similar to Prim's
algorithm, it differs in that it takes into account the total cost from the source vertex to the
current vertex, rather than just the minimum cost edge.
ANSWER: Dijkstra's Algorithm
[10] This algorithm looks through an undirected graph by examining all the neighbors of a vertex
before looking at the neighbors of the neighbors.
ANSWER: Breadth-First-Search

Identify the barbarian tribe, 30-20-10.
30: Divided into the Silingi and Alani, prominent leaders of this tribe included Godigisel and his
sons Gunderic and Geiseric, and they lent their name to a region in southern Spain.
20: St. Augustine died during their siege of Hippo. Controlling piracy on the western
Mediterrannean, they persecuted Catholics in Africa due to their ardent Arianism.
10: After sacking Rome in 455, this tribe’s name became synonymous with wanton destruction.
ANSWER: Vandals

								
To top