The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e - DOC by gdDK26

VIEWS: 6,356 PAGES: 36

									The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein)
Chapter 11 Industry

1) The shift in steel production locations in the United States from the mid-nineteenth century until the mid-
    twentieth century can best be described as
    A) starting in the Pittsburgh area and then migrating towards the Midwest before ending up on the East and
        West coast.
    B) starting in the Pittsburgh area and then migrating towards the East and West coast before moving
        overseas.
    C) starting on the East and West coast and then migrating towards Pittsburgh before ending in the Midwest.
    D) starting in the Midwest and then migrating towards Pittsburgh before ending up on the East and West
        coast.
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

2) Prior to the Industrial Revolution, industry was
    A) clustered.
    B) concentrated.
    C) dispersed.
    D) randomly distributed.
    E) located in colonies.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

3) What Western European country has experienced the most rapid manufacturing growth since the late
    twentieth century?
    A) Denmark
    B) Germany
    C) France
    D) Italy
    E) Spain
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

4) Canada's most important industrial area is
    A) Vancouver, British Columbia.
    B) the St. Lawrence Valley and Ontario Peninsula.
    C) the northern shore of Lake Superior.
    D) the sea ports of Nova Scotia.
    E) along the U.S. border in Saskatchawan.
Answer: B
Diff: 3
                                                        1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

5) Today, the most significant industrial asset of the Western Great Lakes region is its
    A) access to the nation's transportation network.
    B) large market area.
    C) proximity to essential raw materials.
    D) skilled but expensive labor force.
    E) cheap migrant labor.
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

6) Among the surviving steel plants in the United States, production concentrated in the southern Lake
    Michigan area has increased its share of national production, primarily because of access to
    A) government subsidies.
    B) cheap labor.
    C) markets.
    D) raw materials.
    E) fluid capital.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

7) The only step of the copper production that is not bulk-reducing is
    A) refining.
    B) concentration.
    C) mining.
    D) smelting.
    E) none of the above
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

8) The most important transportation improvement in the eighteenth century was the
    A) canal.
    B) automobile.
    C) railroad.
    D) steam engine.
    E) horse collar.
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
                                                        2
Section: Key Issue 1

9) Proximity to European consumers is the most significant industrial asset of which region?
    A) Rhine-Ruhr
    B) Mid-Rhine
    C) Great Britain
    D) Northern Italy
    E) Portugal and western Spain
Answer: B
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

10) The Industrial Revolution began in
    A) the late 1500s.
    B) the late 1600s.
    C) the late 1700s.
    D) the late 1800s.
    E) the late 1900s.
Answer: C
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

11) The cottage industry system involved manufacturing
    A) of hand-made luxury goods.
    B) in the home.
    C) of steam engines.
    D) in small factories.
    E) cheeses and pastries.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

12) Proximity to Russian consumers is the most significant industrial asset of which region?
    A) Moscow
    B) Kuznetsk
    C) Urals
    D) Volga
    E) Silesia
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

13) The Italian Po river basin
                                                       3
    A) contains two-thirds of the country's industry.
    B) has a key asset in cheaper labor compared to Europe's other industrial regions.
    C) has inexpensive hydroelectricity.
    D) is Southern Europes' oldest and most important industrial area.
    E) has all the above characteristics.
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

14) New U.S. automobile assembly plants have been built in the
    A) Midwest, to minimize national distribution costs.
    B) Northeast, to minimize access to the largest market.
    C) Sunbelt, to minimize labor costs.
    D) West, to minimize access to Japan.
    E) Southeast to avoid winter production cost.
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Contemporary Geographic Tools

15) Outside of the three main regions where industry is concentrated (Europe, North America, and East Asia),
    the next two largest industrial producing countries are
    A) India and Pakistan.
    B) Brazil and Peru.
    C) Pakistan and Brazil.
    D) South Africa and India.
    E) none of the above
Answer: E
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

16) Geographers recognize that connections are important to explain why a particular place is suitable for
    industry. Connections refers to
    A) where the markets for the product are located.
    B) where the resources needed to make the product are located.
    C) where the company's headquarters were originally located.
    D) A and B
    E) A and C
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

17) The Industrial Revolution can be explained by a gradual diffusion of ________ inventions.
    A) social
                                                        4
    B) economic
    C) political
    D) none of the above
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

18) The major contribution made by the chemical industry to the textile industry was
    A) bleaching.
    B) dyeing.
    C) food processing.
    D) A and B.
    E) all of the above
Answer: D
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11

19) Which production is more likely to be located in more developed countries?
    A) cotton yarn
    B) fabric
    C) women's blouses
    D) A and B.
    E) All are equally likely.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3
20) Central Europe offers an attractive combination of important site and situation factors:
    A) less skilled but cheaper labor than Wester n Europe.
    B) more expensive but more skilled labor than Asia and Latin America.
    C) proximity to markets.
    D) A and B
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

21) Between 1950 and 2009 the northeastern United States region lost ________ jobs, while the South and West
    gained ________ jobs.
    A) 6 million; 2 million
    B) 2 million; 6 million
    C) 10 million; 8 million
    D) 8 million; 10 million
Answer: A
                                                        5
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

22) A main benefit for manufacturers of just-in-time delivery is
    A) that it reduces the money a manufacturer uses for wasteful inventory.
    B) that it improves delivery time to the customer
    C) that it allows the manufacturer to reduce factory size
    D) A and B
    E) A and C
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

23) What mining region has the most varied mineral deposits of the world, with over 1,000 minerals?
    A) the Ural mountains
    B) the Tibetan plateau
    C) the mountains of central Thailand
    D) the Chilean Andes
    E) South Africa and Angola
Answer: A
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

24) In Russia, the Soviet government promoted new manufacturing regions
    A) in Moscow and St. Petersburg.
    B) in the Urals and Kuznetsk.
    C) at ports on the Caspian Sea.
    D) at ports on the Barents Sea.
    E) all of the above
Answer: B
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

25) Significant site factors include all but which of the following?
    A) capital
    B) labor
    C) land
    D) transportation
    E) C and D
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
                                                         6
Section: Key Issue 3

26) Steel production has declined during 1980-2008 most rapidly in
    A) Europe.
    B) Japan.
    C) Russia.
    D) the United States.
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

27) The U.S. government distinguishes between foreign and domestic cars
    A) for the U.S. Environmental Protection Agency to measure fuel efficiency.
    B) for the U.S. Department of Treasury Customs Service to set tariffs.
    C) for informing customers under the American Automobile Labeling Act.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Global Forces, Local Impacts

28) Industry is uniformly distributed across Earth.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Introduction

29) Prior to the Industrial Revolution, cottage industries were most common.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

30) The major source of energy for steam engines during the Industrial Revolution was wood.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

31) The dominant industrial power in the nineteenth century was Great Britain.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
                                                       7
Section: Key Issue 1

32) Wood became the main energy source during the Industrial Revolution due to overuse and depletion of coal
    reserves.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

33) The invention of the steam engine in 1769 by James Watt is considered the most important invention for the
    development of factories at the beginning of the Industrial Revolution.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

34) During the Industrial Revolution the geographic distribution of industry changed from a large collection of
    home-based enterprises to large integrated firms clustered in a few locations.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

35) About three-fourths of world industrial production is clustered in four regions.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

36) The most important industrial area in Western Europe, the Rhine-Ruhr valley, has large deposits of coal.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

37) The optimal location for a factory manufacturing a bulk-gaining product is likely to be one that minimizes
    the cost of transporting the product to the market.
Answer: TRUE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

38) If the cost of transporting the inputs exceeds the cost of transporting the product, then the optimal plant
    location is as close as possible to the customer.
Answer: FALSE
                                                         8
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

39) U.S. steel mills have always been located to minimize the transport of inputs to the factories.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

40) China has the largest labor force employed in manufacturing.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

41) Of the four common shipping modes of transportation, air claims the lowest cost per kilometer across all
    distances.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

42) Communications-oriented industries, like newspapers, tend to locate near their markets.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

43) Because of the invention of high-tech pulleys and chutes, multi-story buildings in major cities are the most
    suitable land locations for contemporary factories.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

44) The site factor most affecting the relocation of industry in the twenty-first century is labor.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

45) Factories in more developed countries are now more likely to be suburban or rural than in urban centers.
Answer: TRUE
                                                          9
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

46) The United States lost 6 million manufacturing jobs between 1950 and 2009.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

Match the type of industry to the location within the United States.

A) southern Lake Michigan and East Coast.
B) California and Texas
C) Northeast
D) interior corridor from Michigan to Alabama

47) "High end" clothing
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

48) Electronic computing
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

49) steel mills
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

50) Automobile assembly
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

Answers: 77) C 78) B 79) A 80) D

51) Industry is clustered in what four regions of the world?
Answer: northeast United States/southeast Canada; Western Europe; Eastern Europe; East Asia
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1
                                                     10
52) What are break-of-bulk points?
Answer: locations where transfer among transportation modes is possible
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

53) What are the two main situation factors that influence the location of a factory?
Answer: access to inputs; access to markets
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

54) A bulk-reducing (or weight-reducing) industry is likely to locate near what factor?
Answer: source of inputs
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

55) What are situation factors chosen to minimize the cost of?
Answer: transport
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

56) Why do soft-drink bottlers locate their plants near consumers?
Answer: They are bulk-gaining (or weight-gaining) industries.
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

57) Why is it cheaper for firms to sell in the United States clothing products made in Asia and shipped to the
    United States rather than produced directly in the United States?
Answer: lower cost labor
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

58) What are the three main site factors that influence the location of a factory?
Answer: land; labor; capital
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

                                                         11
59) Identify the three types of work rules that distinguish post-Fordist lean production methods.
Answer: teams; problem solving; leveling
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

60) Discuss the impact of new inventions on the distribution of industry.
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Synthesis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

61) How is outsourcing changing the distribution of manufacturing?
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

62) How are just-in-time delivery methods more subject to disruptions?
Answer: Varies
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

63) Outline the major site and situation factors which affect industrial development.
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issues 2 and 3

64) Why is China one of the world's most important industrial producers?
Answer: Varies
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Evaluation
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4




Services
65) Urbanization can be analyzed by looking at the ________ and ________ of people living in cities.
    A) number and percentage
    B) number and homogeneity
    C) percentage and density
    D) density and homogeneity
                                                        12
    E) size and density
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

66) Which of the following is not primarily a consumer service?
    A) professional services
    B) retail services
    C) education services
    D) health services
    E) hospitality services
Answer: A
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

67) Defining cities based on business services found in each gives the ordered hierarchy of
    A) world cities, command and control centers, specialized producer-service centers, and dependent centers.
    B) command and control centers, secondary world cities, specialized producer-service centers, and
        dependent centers.
    C) dominant world cities, major world cities, command and control centers, and secondary world cities.
    D) manufacturing centers, military centers, mining centers, and resort, retirement, and residential centers.
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

68) A firm that sells its products primarily to consumers outside its settlement is a
    A) basic industry.
    B) functional classification.
    C) nonbasic industry.
    D) primate city.
    E) consumer service.
Answer: A
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

69) The attraction of the call center industry to locate in India can best be explained by
    A) low wages and wide use of English.
    B) low wages and geographic situational factors.
    C) wide use of English and the large number of working students.
    D) Indian students' ability to work at night and geographic situational factors.
    E) none of the above.
Answer: A
Diff: 3
                                                         13
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Case Study

70) Business services provide what kind of services?
    A) diffusion and distribution of services
    B) services to businesses
    C) services for the wellbeing of individuals
    D) security and protection
    E) product sales
Answer: B
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

71) In a linear community, the best location for a service is the
    A) hinterland.
    B) range.
    C) threshold.
    D) median.
    E) meridian
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

72) The process of using comparable markets to help geographers predict the market share of a proposed new
    store is called the
    A) analog method.
    B) gravity model.
    C) central place theory.
    D) hinterland model.
Answer: A
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Contemporary Geographic Tools

73) If a country's largest city has 1,000,000 inhabitants and the second largest city has 200,000 inhabitants, the
    country follows what distribution?
    A) central place
    B) economic base
    C) primate city
    D) rank-size
    E) equidistant
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 12
                                                         14
Section: Key Issue 3

74) A central place is a
    A) hinterland.
    B) market center.
    C) range of a good.
    D) rank-size distribution.
    E) circular settlement.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

75) Which of the following is a basic economic activity?
    A) video rental store
    B) grocery store
    C) gas station
    D) steel mill
    E) travel agency
Answer: D
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

76) Two major benefits many LDCs offer in the financial services sector are
    A) tax breaks and privacy.
    B) command and control centers and low wages.
    C) dependent centers and tax breaks.
    D) command and control centers and dependent centers.
    E) privacy and low wages.
Answer: A
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

77) Which of the following statements best describes an impact of the global recession that occurred in 2008?
    A) MDCs were affected more than LDCs.
    B) It was the first absolute decline in world GDP since the 1930s.
    C) The Midwest, South, and Western regions of the US were hit disproportionately harder than other areas
        of the US.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Global Forces, Local Impacts

                                                      15
78) The city-state is an example of
    A) an early form of urban settlement.
    B) a state dominated by its major city.
    C) a functional region.
    D) a local government of the Roman Empire.
    E) diffuse political functions.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

79) The most significant impact on the rural landscape of Great Britain's enclosure movement was to
    A) encourage a dispersed rural settlement pattern.
    B) reinforce the traditional clustered rural settlement pattern.
    C) discourage urbanization.
    D) increase rural population.
    E) all of the above
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

80) Which services constitute up to two-thirds of GDP in MDCs?
    A) business
    B) consumer
    C) public
    D) the combination of all three of the above
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

81) Which of the following is considered to be an original hearth of urban settlement?
    A) Mesopatamia
    B) Egypt
    C) China
    D) Indus Valley
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

82) Which of the following is a reason for establishing a settlement?
    A) religion
    B) politics
                                                       16
    C) manufacturing
    D) family protection
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

83) Dispersed rural settlements, typically found in the North American rural landscape, are comprised of
    A) farmers living alongside neighbors in settlements
    B) farmers living in a central space surrounded by structures
    C) farmers clustered along a river or road to facilitate communication amongst each other
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

84) The important element of urbanization is an increase in the
    A) number of people living in urban settlements.
    B) percentage of people living in urban settlements.
    C) land area occupied by urban settlements.
    D) B and C
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

85) According to Louis Wirth, urban areas are more likely than rural areas to have
    A) larger size.
    B) higher density.
    C) more heterogeneity.
    D) A and B
    E) all of the above
Answer: E
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

86) According to the range concept of Central Place Theory, people should be willing to travel far distances for
    a(n) ________ and only willing to travel short distances for ________.
    A) championship sporting event; a cup of coffee
    B) flight out of an airport; groceries
    C) wedding; a fast food restaurant
    D) all of the above
                                                       17
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

87) The geometric pattern which geographers use to represent market areas is
    A) a circle.
    B) a hexagon.
    C) a square.
    D) a pentagon.
    E) an octagon.
Answer: B
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

88) In a country with a primate city
    A) the largest city is more than twice as large than the second largest city.
    B) the country's n-th largest city is 1/n-th the population of the largest city.
    C) goods and services may not be evenly distributed throughout the country.
    D) A and C.
    E) B and C.
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

89) World cities are defined by
    A) the number and type of business services found there.
    B) their total population.
    C) their location relative to other cities.
    D) B and C
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

90) Settlements hold nearly all the Earth's population but cover only about 1 percent of its surface.
Answer: TRUE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Introduction

91) Between 1972 and 2009 growth in employment in the United States has come from the Primary and
    Secondary sectors, while the tertiary sector has declined.
                                                         18
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 1

92) Rapid urbanization continues today in the more developed countries.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

93) Urban population world wide exceeded rural settlement population for the first time in 2008.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

94) People who live in rural settlements are more likely to engage in secondary sector economic activities.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

95) The population of the world is roughly split in half between urban and rural settlements.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

96) Linear settlement patterns were brought to North America by the French.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

97) The colonial New England rural settlement pattern was clustered.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

98) Cities grew rapidly in Europe immediately after the collapse of the Roman Empire.
Answer: FALSE
Diff: 1
                                                       19
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

99) None of the world's ten most populous urban areas is located in Europe.
Answer: TRUE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

100) Most inhabitants of developing countries live in urban areas.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

101) According to Louis Wirth, cities differ from rural areas in being larger, more dense, and more socially
    homogeneous.
Answer: FALSE
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

102) When determining the market threshold, there is no need to determine what is being sold.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

103) The frequency of periodic markets varies by culture.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

104) Copenhagen and London are primate cities even though they are located in more developed countries.
Answer: TRUE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

105) According to the rank-size rule, if the largest city in a country contains 1,000,000 inhabitants, the fifth
    largest city should contain 200,000 inhabitants.
Answer: TRUE
Diff: 2
                                                        20
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

106) The threshold of a service is the maximum distance that most of the customers are willing to travel.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

107) Business services are more likely to cluster in specialized business-service centers than in world cities or
    regional command and control centers.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

108) Transportation and communication improvements have served to reduce the need for the clustering of
    services in world cities.
Answer: FALSE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

109) A community's economic structure is comprised of its basic industries.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

110) According to the rank-size rule, if Romania's largest city (Bucharest) has nearly 2 million inhabitants,
    the second largest city (Iasi) should have ________ inhabitants. Because in reality Iasi has less than this
    number, then Bucharest is an example of what kind of city? According to the rank-size rule, the 100th
    largest city should have ________ inhabitants.
Answer: 1,000,000; primate city; 20,000
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

111) In view of the rank-size distribution in Romania, why did the past President of Romania order the
    demolition of thousands of rural villages, each containing a few hundred inhabitants, and the construction of
    cities of 5,000 to 10,000 inhabitants?
Answer: enable rural residents to have access to goods and services
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
                                                        21
Section: Key Issue 3

112) What is the advantage of displaying the rank-size distribution of cities on logarithmic scales?
Answer: the distribution appears as a straight line for countries that follow the rule.
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

113) The British policy of combining many small farms into one large farm is known as ________.
Answer: enclosure movement
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 2

114) Name three countries that provide offshore financial services not located on islands.
Answer: Andorra; Liechtenstein; Monaco; Belize; Panama; Bahrain; Liberia (any three)
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

115) Developing countries are experiencing rapid urbanization, which involves two types of population
    increases. One is an increase in the ________ of people in a society living in urban areas. The other type of
    increase is an increase in the ________ of people in a society living in urban areas.
Answer: number; percentage
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

116) An increase in the percentage of people in a society living in urban areas is due to what factor? Distinct
    from such percentage increases, an increase in the number of people in a society living in urban areas is due
    to what factor?
Answer: migration from rural areas; overall population growth
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

117) Briefly define the economic base and state its significance to a settlement.
Answer: a collection of industries in a community that sells its products or services primarily to consumers
outside the settlement. This affects the types of jobs available to the population as well as the strength and
stability of the economy in the settlement.
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

118)   Discuss the possible reasons for the origin of settlements.
                                                        22
Answer: Varies
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Synthesis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

119) Outline the major principles of central place theory.
Answer: Varies
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3

120) Discuss the impact of globalization on modern world cities.
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Introduction

121) Why does urbanization change the proportion of people employed in the various sectors of the
    economy? Which sector is concentrated in world cities? Why?
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 4

122) Outline the steps a retailer should take in selecting the optimal location for a store.
Answer: Varies
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 11
Section: Key Issue 3



The Cultural Landscape: An Introduction to Human Geography, 10e (Rubenstein)
Chapter 13 Urban Patterns

123) The U.S. government has encouraged the use of cars in part by
    A) building interstate highways.
    B) charging high gasoline taxes.
    C) constructing new subways.
    D) protecting prime agricultural land.
    E) tax credits for automobile owners.
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4
                                                        23
124) Public transportation is better suited for commuting to the CBD primarily because
    A) it is less expensive.
    B) each traveler takes up less space.
    C) commuters desire to use it.
    D) the population of the CBD has declined.
    E) private transportation is prohibited.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

125) A recent change in the density gradient has been
    A) the elimination of the gap traditionally found in the center.
    B) an increase in the extremes between the inner and outer areas.
    C) an increase in the number of people living in the center.
    D) a reduction in the differences in densities found within an urban area.
    E) an increase in the differences in densities found within an urban area.
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

126) A legal form of segregation in U.S. cities is achieved through
    A) blockbusting.
    B) filtering.
    C) zoning.
    D) greenbelts.
    E) busing.
Answer: C
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

127) The area of the city where retail and office activities historically were clustered was the
    A) central business district.
    B) central city.
    C) urbanized area.
    D) metropolitan statistical area.
    E) hub.
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

128) The purpose of busing in many U.S. suburbs is to
   A) encourage children to walk to school.
                                                        24
    B) encourage long-distance commuting.
    C) promote racially integrated neighborhoods.
    D) promote racially integrated schools.
    E) transport commuters from the inner city.
Answer: D
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

129) A land use typically excluded from a North American CBD is
    A) government.
    B) industrial.
    C) office.
    D) retail.
    E) B and C
Answer: B
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

130) According to U.S. law, when a family is forced by a city to relocate
    A) old houses are renovated for them.
    B) moving expenses and rent increases are paid by the government.
    C) new public housing is built for them.
    D) middle-class families are attracted to the inner-city.
    E) public transportation is provided.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

131) The largest number of trips are made for
    A) personal business
    B) shopping
    C) social journeys
    D) work
    E) recreation
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

132)    The process of legally adding land area to a city in the United States is
   A)   annexation.
   B)   accreditation.
   C)   an application of eminent domain.
   D)   defined by urbanized area.
                                                         25
    E) zoning.
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

133) In recent years, urban residents are more likely to shop in
    A) corner shops.
    B) downtown stores.
    C) suburban malls.
    D) specialty boutiques.
    E) all of the above
Answer: C
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

134) The city plus its surrounding built-up suburbs is the
    A) central city.
    B) urbanized area.
    C) metropolitan statistical area.
    D) consolidated metropolitan statistical area.
    E) regional government federation.
Answer: B
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

135) British cities are surrounded by open space known as
    A) greenbelts.
    B) public housing.
    C) sprawl.
    D) squatter settlements.
    E) suburbs.
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

136) The largest percentage of the U.S. population lives in
    A) central cities.
    B) suburbs.
    C) nonmetropolitan areas.
    D) rural settlements.
    E) the second and third rings of the concentric zone model.
Answer: B
Diff: 2
                                                      26
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

137) Compared to the United Kingdom, the amount of sprawl in the United States is
    A) greater.
    B) less.
    C) about the same.
    D) better controlled.
    E) declining.
Answer: A
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

138) Because so few people live in the CBD, urban areas are characterized by a high degree of
    A) blockbusting.
    B) commuting.
    C) threshold.
    D) skyscrapers.
    E) restrictive zoning.
Answer: B
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

139) The underclass is characterized in part by high rates of
    A) drug addiction.
    B) employment.
    C) fire protection.
    D) literacy.
    E) social mobility.
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

140) The major exception to the decline in public transit is (the)
    A) automobile.
    B) bus.
    C) rapid transit.
    D) airlines.
    E) all of the above
Answer: C
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4
                                                       27
141) The process of change in the use of a house, from single-family owner occupancy to abandonment, is
    A) blockbusting.
    B) filtering.
    C) gentrification.
    D) redlining.
    E) urban blight.
Answer: B
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

142) Public transit is more extensive in Western European cities than in the United States primarily because
    A) Europeans can't afford cars.
    B) European governments subsidize public transit.
    C) density is lower.
    D) the central city contains fewer high-rises.
    E) suburbs are built at subway terminals.
Answer: B
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

143) All three models of urban structure
    A) help explain where different types of people live in an urban area.
    B) help explain why people live where they do in cities.
    C) depend on the use of data, like that of the US Census.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

144) Social area analysis attempts to explain
    A) the changing location of retail and office activities in North American cities.
    B) the development of squatter settlements in developing countries.
    C) the distribution of different types of people in an urban area.
    D) which of the three models of urban structure is the most accurate in the United States.
    E) regions ideal for social services.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

145) An example of the "vertical geography" of a CBD is
   A) a barber shop on the bottom floor of a building, an accounting firm occupying the middle floor, and a
                                                       28
        group of condos on the top floor.
    B) the hilly streets found in downtown San Francisco.
    C) building height constrained by natural or cultural factors, like earthquakes in Tokyo or zoning codes in
        DC.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12

146) Retail activities which tend to concentrate in the CBD include those which have
    A) a low threshold.
    B) a low range.
    C) service for office workers.
    D) a need for rapid transportation.
    E) all of the above
Answer: C
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

147) The Central Business District is
    A) attractive to consumer and business services for its accessibility.
    B) characterized by retail stores with low thresholds and low ranges.
    C) less important for retail because of changing shopping habits.
    D) A andB
    E) A and C
Answer: E
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

148) The zone in transition in U.S. cities typically contains which of the following?
    A) warehouses
    B) gentrified buildings
    C) public housing
    D) A and B
    E) All of the above are found in the zone in transition.
Answer: E
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

149)    Chicago is a good location in which to develop urban models because it is located
   A)   at the end of the nation's transportation system.
   B)   in the center of the country.
   C)   on a flat prairie.
                                                        29
    D) on the shore of Lake Michigan.
    E) near other primate cities.
Answer: C
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

150) A key piece of information that marketing geographers use to create segments is
    A) multiple nuclei maps, obtained through the use of social area analysis.
    B) addresses from purchase records from various service providers.
    C) socio-economic data from the census.
    D) A and C
    E) B and C
Answer: D
Diff: 4
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 11
Section: Contemporary Geographic Tools

151) Housing deterioration can occur when
    A) the rent a landlord collects becomes less than the needed maintenance costs.
    B) governments construct public housing.
    C) banks engage in redlining to ensure money isn't lent in a particular area.
    D) A and C
    E) B and C
Answer: D
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

152) Gentrification
    A) stagnates the change in a city's ethnic patterns.
    B) allows lower income families to remain in their homes through public subsidies.
    C) occurs because lower income families are no longer attracted to deteriorated housing.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: E
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

153) Metropolitan Statistical Areas
   A) have populations of at least 50,000.
   B) encompass 54% of the US population.
   C) only include land that is urban.
   D) all of the above
   E) none of the above
Answer: A
                                                      30
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

154) A council of government
    A) can include consolidations of city and county government and federations.
    B) is used for planning that various local governments cannot logically do.
    C) is far less common in large Canadian cities.
    D) A and B
    E) B and C
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

155) The corridor that stretches from Boston to Washington DC, called Megalopolis
    A) was named by geographer Jean Gottmann.
    B) consists of 25% of the US total land area.
    C) contains 50% of the US population.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: A
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

156) The density gradient
    A) usually shows a diminishing number of houses per unit of land as the distance from the city center
        increases.
    B) shows a gap in center cities due to the changing pattern of where people live in recent years
    C) now shows a reduction in the extremes of density between inner and outer areas found within cities.
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: D
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

157) Public transportation
    A) accounts for 60% of commuters in New York City but only 5% of total commuters in the US
    B) accounts for 25% of commuters in Chicago but only 10% of total commuters in the US
    C) declined from 23 billion trips per year in 1940 to 10 billion in 2006
    D) all of the above
    E) none of the above
Answer: C
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Comprehension
                                                      31
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

158) Land is more intensively used in the center of the city than elsewhere.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

159) In general, higher status families in the US are more likely to live farther away from a city center while
    lower status people tend to live closer to the city center.
Answer: TRUE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Case Study

160) Relatively wealthy individuals live in the center of most cities in the world outside of North America.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

161) Cities in less developed countries have eliminated most signs of European colonial rule.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

162) One should be careful when attempting to apply the three models of urban structure outside of the
    United States because those in other countries may have different reasons for selecting neighborhoods.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

163) Public housing comprises a large percentage of housing in Britain but only a small percentage in the
    United States.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

164) Public housing accounts for approximately 10% of all dwellings in the United States, whereas in the
   United Kingdom it is as high as 14%.
Answer: FALSE
                                                       32
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

165) The future health of urban areas depends on relieving traffic congestion by increasing road capacity and
    increasing the demand for people to visit, work and live in urban areas.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Global Forces, Local Impacts

166) The density gradient in American and European cities is becoming flatter.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

167) Housing in suburbs is typically built for people in a single social class, often excluding others through
    cost, size, or location of the housing.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

168) While public transportation ridership has declined in the United States, a number of cities have invested
    in new public transportation systems.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

169) Suburban sprawl has resulted in the loss of most of the prime agricultural land in the United States.
Answer: FALSE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

170) The supply of land for new housing is more severely restricted outside European cities than U.S. cities.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

171)   A central city and its contiguous built-up suburbs is called a metropolitan statistical area.
                                                        33
Answer: FALSE
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

172) The basic building block for MSAs is the county, because of the ease of obtaining data.
Answer: TRUE
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

173) Most urban residents in the United States live in central cities rather than suburbs.
Answer: FALSE
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

174) In the United States, a city plus its surrounding built-up suburbs is known as ________.
Answer: an urbanized area
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4

175) List one distinctive characteristic of CBDs that results from very high land values.
Answer: construction of high rises; exclusion of residential and industrial activities; subterranean construction
(any one of these)
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

176) Shops with high thresholds are likely to locate in the CBD. Describe the other two types of retail
    activities likely to locate in the CBD.
Answer: shops with a high range; shops appealing to office workers
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

177) Which two of these four land uses industrial, office, retail, and residential are most likely to be found
    in a U.S. Central Business District?
Answer: office; retail
Diff: 1
Bloom's Taxonomy: Comprehension
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

                                                        34
178) Describe the processes of blockbusting, filtering, and gentrification in inner-city neighborhoods.
Answer: blockbusting realtors convince white owners to sell houses at low price;
filtering change in house from single-family owner to abandonment;
gentrification converting poor inner-city neighborhood to middle-class
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 3

179) One model of the internal structure of urban areas is a series of concentric rings. What are the other two
    models representing the internal structure of urban areas?
Answer: sector; multiple nuclei
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

180) Name the three eras of development of cities in many less developed countries.
Answer: precolonial; colonial; independence
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Knowledge
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

181) In what way does a typical residential suburb in a Europe urban area appear different from one in a U.S.
    urban area?
Answer: European suburban housing is more likely to be high-rise.
Diff: 5
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

182) Describe similarities and differences in the central business districts of cities in the United States and
    elsewhere in the world.
Answer: Varies
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Analysis
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 1

183) To what extent do the three models explain the internal structure of cities around the world?
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Evaluation
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

184) What is the zone in transition, and what are some of the social problems found there?
Answer: Varies
Diff: 3
Bloom's Taxonomy: Analysis
                                                        35
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 2

185) How has the automobile changed the form of cities?
Answer: Varies
Diff: 2
Bloom's Taxonomy: Application
Geog. Standard: 12
Section: Key Issue 4




                                                  36

								
To top