stoker C3

Document Sample
stoker C3 Powered By Docstoc
					Name: __________________________ Date: _____________


    1. Which of the following statements concerning subatomic particles is correct?
       A) Four fundamental types exist, all of which are charged.
       B) Four fundamental types exist, two of which are charged.
       C) Three fundamental types exist, none of which are charged.
       D) Three fundamental types exist, two of which are charged.


    2. Which of the following statements correctly characterizes the subatomic particle called
       a neutron?
       A) its mass is half that of a proton
       B) it has a negative charge
       C) its mass is about that same as that of a proton
       D) it contributes 25% of the mass of an atom


    3. The nucleus of an atom
       A) contains only protons
       B) has no charge because the protons and electrons cancel each other out
       C) has no mass
       D) accounts for a large amount of mass of an atom


    4. Atoms are neutral because
       A) all atoms contain neutrons.
       B) all subatomic particles lose their charges once they enter an atom.
       C) equal numbers of protons and electrons are present.
       D) the number of subatomic particles in the nucleus is always an even number.


    5. An atom contains 37 protons, 39 neutrons and 37 electrons. The atomic number and
       mass number for this atom are, respectively,
       A) 39 and 37
       B) 37 and 39
       C) 37 and 76
       D) 39 and 76


                                                          27
    6.
         Which of the following statements is correct for 14 Si ?
         A) contains the same number of protons and electrons
         B) contains more neutrons than electrons
         C) contains twice as many protons as neutrons
         D) contains more electrons than protons



                                               Page 1
 7. The quantity "A + Z" gives the number of
    A) neutrons in an atom
    B) protons in an atomic nucleus
    C) nucleons in an atom
    D) all subatomic particles in an atomic


 8. Isotopes of a given element
    A) have the same mass number but different numbers of protons.
    B) have different mass numbers but identical numbers of protons.
    C) have the same atomic number but different chemical properties.
    D) have the same mass number but different chemical properties.


 9. Chlorine, which exists in nature in two isotopic forms, has an atomic mass of 35.5 amu.
    This means that
    A) most chlorine atoms have a mass greater than 35.5 amu
    B) more than half of all chlorine atoms have masses of 35.5
    C) 35.5 amu is the upper limit for the mass of a chlorine atom
    D) no chlorine atoms has masses of 35.5 amu


10. Two naturally occurring isotopes exist for the hypothetical element dippium. 35.0% of
    dippium atoms have a relative mass of 16.0 amu and 65.0% a relative mass of 20.0 amu.
    What is the atomic mass of dippium?
    A) 18.0 amu
    B) 21.6 amu
    C) 18.6 amu
    D) 36.0 amu


11. The modern periodic table arranges the elements in order of
    A) year of discovery.
    B) decreasing size of the nucleus.
    C) increasing reactivity with oxygen.
    D) increasing number of protons.


12. In which of the following pairs of elements are both members of the pair in the same
    period in the periodic table?
    A) Ne and Mg
    B) V and Nb
    C) Ca and Kr
    D) Na and K




                                         Page 2
13. In which of the following pairs of elements are both members of the pair metals?
    A) P and O
    B) Al and I
    C) Sc and Ar
    D) Zn and Pb


14. The correct electron configuration for 17Cl is
    A) 1s22s22p5.
    B) 1s22s22p63s2.
    C) 1s22s22p63s23p5.
    D) 1s22s22p63s23p64s23d5.


15. Which of the following statements is consistent with the electron configuration
    1s22s22p63s23p6?
    A) there are 6 electrons present in a 3p orbital
    B) there are 6 electrons present in a 3p subshell
    C) there are 6 electrons present in a 2p shell
    D) there are 6 electrons present in second shell


16. After the 6s subshell of an atom is filled with electrons, the next electron added will
    enter the
    A) 5d subshell
    B) 6p subshell
    C) 6d subshell
    D) 7s subshell


17. How many unpaired electrons are present in the orbital diagram for an atom whose
    electron configuration is 1s22s22p4?
    A) 0
    B) 1
    C) 2
    D) 4


18. Which of the following statements about a d subshell is correct?
    A) it is found only in shells greater than 2
    B) it may contain a maximum of 14 electrons
    C) it is found only in shells 4 and 5
    D) it is found only in shells 3- 5




                                           Page 3
19. The elements in group IVA of the periodic table all have electron configurations ending
    in
    A) p2.
    B) p4.
    C) d4.
    D) s2.


20. Which of the following element-classification pairings is incorrect?
    A) C - representative element
    B) Rn - noble gas element
    C) V - transition element
    D) Ir - inner-transition element


21. Which of the following statements correctly describes the subatomic particle called a
    neutron?
    A) has a mass slightly less than that of a proton
    B) is not found in the nucleus
    C) has a positive charge
    D) more than one correct response
    E) no correct response


22. Which of the following statements concerning the nucleus of an atom is correct?
    A) It accounts for almost all of the mass of an atom.
    B) It is always positively charged.
    C) It contains only neutrons.
    D) more than one correct response
    E) no correct response


23. Which of the following collections of subatomic particles possesses a net charge of +2?
    A) two neutrons and two electrons
    B) three protons and one electron
    C) three electrons and one proton
    D) more than one correct response
    E) no correct response




                                          Page 4
24.                                                  27
                                                          Si?
      Which of the following statements is correct for 14
      A) atomic number = 27 and mass number = 14
      B) contains 14 protons and 27 neutrons
      C) contains an equal number of protons and electrons
      D) more than one correct response
      E) no correct response


25. Tin is element number 50. This means that all tin atoms have
    A) an atomic number of 50.
    B) 50 neutrons in the nucleus.
    C) a total of 50 subatomic particles in the nucleus.
    D) more than one correct response
    E) no correct response


26. Which of the following pairs of atoms, specified in terms of subatomic particle
    composition, are isotopes?
    A) (24p, 24e, 24n) and (25p, 25e, 25n)
    B) (24p, 24e, 24n) and (24p, 24e, 28n)
    C) (24p, 24e, 28n) and (25p, 25e, 28n)
    D) more than one correct response
    E) no correct response


27. Element A exists in three isotopic forms with masses of 21.0, 25.0 and 26.0 amu,
    respectively. Element Q also exists in three isotopic forms with masses of 20, 24.0 and
    25.0 amu, respectively. It is true that
    A) element A has a lower atomic mass than element Q since it has the lightest isotope.
    B) elements A and Q have identical atomic masses since the sums of their isotopic
        masses are equal.
    C) element Q has a higher atomic mass than element A since its atomic masses are
        closer together.
    D) more than one correct response
    E) no correct response


28. Period number and group number in the periodic table are numerically equal for which
    of the following elements?
    A) 13Al
    B) 33As
    C) 51Sb
    D) more than one correct response
    E) no correct response




                                          Page 5
29. Which of the following periodic table groups contains three or more nonmetallic
    elements?
    A) IIIA
    B) IVA
    C) VA
    D) more than one correct response
    E) no correct response


30. Both a number and a letter are used in designating an electron subshell. The letter
    A) indicates the shell to which the subshell belongs.
    B) may be s, p, d, or f.
    C) gives information about the maximum number of electrons the subshell can contain.
    D) more than one correct response
    E) no correct response


31. Which of the following electron configurations corresponds to an element in the same
    group of the periodic table as the element whose electron configuration is 1s22s22p5?
    A) 1s22s22p4
    B) 1s22s22p6
    C) 1s22s22p63s23p64s23d5
    D) more than one correct response
    E) no correct response


32. Two unpaired electrons are present in the orbital diagram of which of the following
    elements?
    A) 6C
    B) 10Ne
    C) 12Mg
    D) more than one correct response
    E) no correct response


33. Which of the following characterizations for the element 23V is correct?
    A) a period 4 element
    B) electron configuration ends in d3
    C) an inner-transition element
    D) more than one correct response
    E) no correct response




                                         Page 6
   34. Which of the following characterizations for the element 52Te is correct?
       A) both a representative element and a metal
       B) electron configuration involves a partially filled s subshell
       C) electron configuration involves a total of 52 electrons
       D) more than one correct response
       E) no correct response


   35. Which of the following statements concerning types of elements is correct?
       A) There are more noble gas elements than transition elements.
       B) There are more s-block elements than d-block elements.
       C) There are more nonmetals than metals.
       D) more than one correct response
       E) no correct response


Use the following to answer questions 36-45:

In each of the following multiple-choice questions, characterize EACH of the three given
statements as being TRUE or FALSE and then indicate the collective true-false status of the
statements using the choices
a) All three statements are true.
b) Two of the three statements are true.
c) Only one of the statements is true.
d) None of the statements is true.


   36. Statements:
       (1) The number of elements that are metals and nonmetals is approximately equal.
       (2) The number of orbitals present in an electron subshell is always six.
       (3) An atom as a whole is electrically neutral because all charged subatomic particles
       reside in the nucleus.
       A) All three statements are true.
       B) Two of the three statements are true.
       C) Only one of the statements is true.
       D) None of the statements is true.




                                               Page 7
37. Statements:
    (1) The shape of an s orbital is always spherical.
    (2) All naturally occurring atoms of an element must be identical to each other in terms
    of subatomic particle makeup.
    (3) The alkaline earth metals are the elements in group IA of the periodic table.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


38. Statements:
    (1) The mass of an atom and the mass of its nucleus are essentially the same.
    (2) Two of the six electrons present in an atom of carbon are unpaired.
    (3) The element aluminum is located in the d area of the periodic table.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


39. Statements:
    (1) The sum of the mass number and the atomic number for an atom corresponds to the
    total number of subatomic particles present in the atom.
    (2) The element sulfur is both a nonmetal and a representative element.
    (3) Elements with electron configurations that end in p4 would be found in group VIA of
    the periodic table.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


40. Statements:
    (1) Electrons occupy the orbitals of a subshell such that each orbital acquires one
    electron before any orbital acquires a second electron.
    (2) The nucleus of an atom is always positively charged.
    (3) Both electrons and protons are massive particles when compared with neutrons.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.




                                          Page 8
41. Statements:
    (1) The maximum number of electrons that can occupy an electron shell is the same as
    the shell number.
    (2) A nucleus is the very small dense uncharged center of an atom.
    (3) The number of inner transition elements is greater than the number of transition
    elements.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


42. Statements:
    (1) Most of the mass of an atom is concentrated in its nucleus.
    (2) Sufficient information is present on a “standard” periodic table to determine the
    number of neutrons present in atoms of an element.
    (3) An atom whose electron configuration is 1s22s22p63s1 contains twelve electrons.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


43. Statements:
    (1) All naturally occurring atoms of an element must have the same mass number.
    (2) Protons and electrons carry the same amount of charge.
    (3) An isotope of chlorine with A = 35 and Z = 17 contains more neutrons than protons.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.


44. Statements:
    (1) An electron configuration specifies subshell occupancy for electrons.
    (2) The atomic number is double the mass number for atoms that contain an equal
    number of protons and neutrons.
    (3) All occupied orbitals are completely filled in atoms of the element neon, which
    contains a total of 12 electrons.
    A) All three statements are true.
    B) Two of the three statements are true.
    C) Only one of the statements is true.
    D) None of the statements is true.




                                          Page 9
     45. Statements:
         (1) An atom is in an excited state when one or more of its electrons is in higher energy,
         normally unoccupied orbitals.
         (2) Most, but not all, of the trace elements needed for the proper functioning of the
         human body are metals.
         (3) Deuterium is an isotope of hydrogen in which two protons are present.
         A) All three statements are true.
         B) Two of the three statements are true.
         C) Only one of the statements is true.
         D) None of the statements is true.


Use the following to answer questions 46-50:

For each characterization, choose the correct atom from the response. Responses on the right
may be used more than once or need not be used at all.
     25
a)   12 Mg
      40
b)    20 Ca
     17
c)     9F
      37
d)    17 Cl



     46. Has an atomic number of 17


     47. Has a mass number of 17


     48. Has a nuclear charge of +17


     49. Has an equal number of protons, neutrons, and electrons


     50. Has fewer neutrons than electrons




                                               Page 10
Use the following to answer questions 51-55:

For each characterization, choose an appropriate pair of atoms from the response. Responses on
the right may be used more than once or need not be used at all.
     13       13
a)    6 C and 7 N
     37         36
b)   17 Cl and 18 Ar
     18       19
c)    8 O and 9 F
     6        7
d)   3 Li and 3 Li



     51. Atoms that contain the same number of protons


     52. Atoms that contain the same number of electrons


     53. Atoms that contain the same number of neutrons


     54. Atoms that contain the same number of nucleons


     55. Atoms that contain the same number of subatomic particles


Use the following to answer questions 56-60:

For each characterization, choose an appropriate electron configuration from the response.
Responses on the right may be used more than once or need not be used at all.
a) 1s22s22p63s23p6
b) 1s22s22p63s23p4
c) 1s22s22p63s1
d) 1s22s22p5


     56. Element that has five completely filled subshells


     57. Element whose third shell contains six electrons


     58. Element that has electrons in six orbitals




                                               Page 11
   59. Element that has two unpaired electrons


   60. Element with no unpaired electrons


Use the following to answer questions 61-65:

For each characterization, choose an appropriate pair of elements from the response. Responses
on the right may be used more than once or need not be used at all.
a) 37Rb and 38Sr
b) 7N and 82Pb
c) 9F and 17Cl
d) 42Mo and 75Re


   61. Elements are in the same period of the periodic table.


   62. Elements are in the same group of the periodic table.


   63. Elements have similar chemical properties.


   64. Elements are in the d area of the periodic table.


   65. Elements have electron configurations ending in p5.


Use the following to answer questions 66-70:

For each characterization, choose an appropriate element from the response. Responses on the
right may be used more than once or need not be used at all.
a) 9F
b) 50Sn
c) 79Au
d) 92U


   66. A transition element


   67. An inner-transition element




                                               Page 12
68. A halogen


69. Both a metal and a representative element


70. Both a nonmetal and a representative element




                                        Page 13
Answer Key
   1.   D
   2.   C
   3.   D
   4.   C
   5.   C
   6.   A
   7.   D
   8.   B
   9.   D
  10.   C
  11.   D
  12.   C
  13.   D
  14.   C
  15.   B
  16.   A
  17.   C
  18.   A
  19.   A
  20.   D
  21.   E
  22.   D
  23.   B
  24.   C
  25.   A
  26.   B
  27.   E
  28.   D
  29.   C
  30.   D
  31.   E
  32.   A
  33.   D
  34.   C
  35.   E
  36.   D
  37.   C
  38.   B
  39.   A
  40.   B
  41.   D
  42.   C
  43.   B
  44.   C


             Page 14
45.   B
46.   d
47.   c
48.   d
49.   b
50.   c
51.   d
52.   d
53.   c
54.   a
55.   b
56.   a
57.   b
58.   c
59.   b
60.   a
61.   a
62.   c
63.   c
64.   d
65.   c
66.   c
67.   d
68.   a
69.   b
70.   a




          Page 15

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:16
posted:7/30/2012
language:English
pages:15