Chapter 1

Document Sample
Chapter 1 Powered By Docstoc
					Page 254                     Rapid Application Development and CASE Tools




                             Appendix B
           Rapid Application Development and CASE Tools

True-False Questions
      1.   Rapid Application Development is a technique for developing systems quickly.

           Answer: True                  Difficulty: Easy                      Reference: p. 425

      2.   Business process reengineering is an approach to developing information systems that
           promises better and cheaper systems and more rapid deployment.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      3.   Rapid Application Development is a systems development methodology created to radically
           decrease the time needed to design and implement information systems.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      4.   RAD relies on extensive user involvement, Joint Application Design sessions, prototyping,
           integrated CASE tools, and code generators.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      5.   RAD grew out of the convergence of two trends: user need and the development of visual
           development tools.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      6.   The increased speed and turbulence of doing business in the late 1980s and early 1990s led
           to the growth of rapid application development.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      7.   The ready availability of high-powered computer-based tools to support systems development
           and easy maintenance lead to the growth of rapid application development.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      8.   The ability to use RAD for the development of enterprise-wide systems lead to its immediate
           adoption.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 425

      9.   RAD is a more modern, single methodology used to develop information systems.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 426
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                  Page 255



     10.     The goal of RAD is to analyze a business problem rapidly, to design a viable system solution
             through intense cooperation between users and developers, and to get the finished
             application into the hands of the users quickly, saving time, money, and other resources in the
             process.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     11.     RAD phases are similar to the traditional SDLC phases but are combined to produce a more
             streamlined development technique.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     12.     The planning and design phases in RAD are shortened by focusing work on system functional
             and user interface requirements at the expense of detailed business analysis and concern for
             system performance issues.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     13.     Usually RAD looks at the system being developed in isolation from other systems.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     14.     The bulk of the work in a RAD approach takes place in the planning and design phases.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     15.     The iteration in the RAD life cycle is limited to the planning phase.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     16.     With RAD, the prototype becomes the basis for the new system.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 426

     17.     The high level of user commitment and involvement throughout RAD implies that the system
             that emerges should be more readily accepted by the user community than a system
             developed using a more traditional approach.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 427

     18.     One of the primary reasons for the speed associated with RAD development is the lack of end
             user involvement during the design and implementation phases.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: p. 427

     19.     When using the RAD approach, the reuse of templates, components, or previous systems
             described in the CASE repository is strongly encouraged.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 427

     20.     CASE helps provide an engineering-type discipline to software development and to the
             automation of the entire software life cycle process.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 427
Page 256                     Rapid Application Development and CASE Tools



    21.    CASE refers to software tools that provide automated support for some portion of the systems
           development process.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 427

    22.    Lower CASE refers to CASE tools designed to support the systems planning and selection,
           systems analysis, and systems design phases of the systems development life cycle.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 427

    23.    Upper CASE refers to CASE tools designed to support the systems implementation and
           operation phase of the systems development life cycle.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 427

    24.    Analysis tools are the type of CASE tool that enable system process, data, and control
           structures to be represented graphically.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 428

    25.    Documentation generators are the type of CASE tool that enables the automatic generation of
           program and database definition code directly from the design documents, diagrams, forms,
           and reports.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 428

    26.    Coding, testing, and requirements structuring are in the realm of upper CASE tools.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 428

    27.    Lower CASE tools are useful for designing the human interface, designing databases, and
           alternative generation and selection.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 428

    28.    I-CASE seamlessly shares and integrates data across and between tools.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 428

    29.    Most CASE products do not support ad hoc inquiry into and extraction from a CASE
           repository.

           Answer: False                 Difficulty: Med                       Reference: p. 429

    30.    Security features for CASE products are widely available.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 429

    31.    More advanced CASE products support version control.

           Answer: True                  Difficulty: Med                       Reference: p. 429
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                  Page 257



     32.     CASE form and report generators and CASE code generators are two CASE components in
             particular that are most useful in the RAD process.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 429

     33.     Form and report generators are commonly used to identify which data items to display or
             collect for each form or report.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 429

     34.     Many code generators are designed to be special-purpose systems that produce source code
             for a particular environment in a particular programming language.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 430

     35.     Development is one of James Martin’s RAD pillars.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: pp. 432-433

     36.     Jeffrey Hoffer, a leading information systems specialist, invented rapid application
             development.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: p. 432

     37.     Martin’s tools pillar spells out the proper tasks to be done in the proper order.

             Answer: False                    Difficulty: Hard                          Reference: p. 433

     38.     RAD facilitators are a small group of well-trained and dedicated professionals who
             demonstrate the viability of RAD through pilot projects.

             Answer: False                    Difficulty: Hard                          Reference: p. 433

     39.     Management is one of James Martin’s RAD pillars.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 433

     40.     Rapid application development is recognized within the systems development industry as a
             “silver bullet” for software development.

             Answer: False                    Difficulty: Med                           Reference: p. 433

     41.     Martin’s RAD life cycle phases include requirements planning, user design, construction, and
             cutover.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 434

     42.     During the requirements planning phase of Martin’s RAD life cycle, high-level managers,
             executives, and knowledgeable end users determine system requirements.

             Answer: True                     Difficulty: Med                           Reference: p. 434
Page 258                      Rapid Application Development and CASE Tools



    43.    During the user design phase of Martin’s RAD life cycle, users and analysts create prototypes
           that capture system requirements that become the basis for the physical design of the system
           being developed.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 434

    44.    During the construction phase of Martin’s RAD life cycle, information systems professionals
           generate code using the CASE tools’ code generator.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 434

    45.    RAD can save time, money, and human effort.

           Answer: True                   Difficulty: Easy                        Reference: p. 438

    46.    A tighter fit between user requirements and system specification is an advantage of RAD.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 438

    47.    A strong user stake and ownership of the system is an advantage of RAD.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 438

    48.    An advantage of using the RAD approach is that there tends to be a greater alignment of the
           system with the business.

           Answer: False                  Difficulty: Med                         Reference: p. 438

    49.    Difficulties with module reuse for future systems are a disadvantage of RAD.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 438

    50.    RAD is reliant on high levels of user commitment and participation, so it is crucial that key
           members of the user community are involved in the entire RAD process.

           Answer: True                   Difficulty: Med                         Reference: p. 438




Multiple Choice Questions
    51.    Which of the following is a technique for developing systems quickly?

           a.   RAD
           b.   JAD
           c.   Structured analysis
           d.   Structured design
           e.   Structured programming

           Answer: a                         Difficulty: Med                      Reference: p. 425
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 259



     52.     Which of the following is an approach to developing information systems that promises better
             and cheaper systems and more rapid deployment?

             a.   Structured programming
             b.   Structured analysis
             c.   RAD
             d.   Structured design
             e.   JAD

             Answer: c                           Difficulty: Med                        Reference: p. 425

     53.     A systems development methodology created to radically decrease the time needed to
             design and implement information systems is:

             a.   RAD.
             b.   UML.
             c.   DFD.
             d.   CAD.
             e.   JAD.

             Answer: a                           Difficulty: Med                        Reference: p. 425

     54.     Which of the following is a trend that caused the need for rapid application development?

             a. The increased speed and turbulence of doing business in the late 1980s and early 1990s
             b. The ready availability of high-powered computer-based tools to support systems
                development and maintenance
             c. The increasing costs associated with systems development and maintenance
             d. The increasing costs associated with information systems personnel salaries
             e. Both a. and b.

             Answer: e                           Difficulty: Med                        Reference: p. 425

     55.     Which of the following is a reason for RAD adoption?

             a.   Increasing disenchantment with traditional systems development methods
             b.   The long development times associated with traditional systems development methods
             c.   The ready availability of increasingly powerful software tools created to support RAD
             d.   The increased speed and turbulence of doing business
             e.   All of the above are reasons.

             Answer: e                           Difficulty: Med                        Reference: p. 425

     56.     Which of the following is not a true statement?

             a. RAD is a single methodology for developing information systems.
             b. Some RAD methodologies are special life cycles.
             c. The goal of RAD is to rapidly analyze a business problem, design a viable system
                solution through intense cooperation between users and developers, and to quickly get
                the finished application in the hands of users.
             d. Usually, RAD looks at the system being developed in isolation from other systems.
             e. A RAD approach may focus on more specific software tools and visual development
                environments that enable the process of rapidly developing and deploying applications.

             Answer: a                           Difficulty: Hard                       Reference: p. 426
Page 260                      Rapid Application Development and CASE Tools



    57.    Which of the following is not a true statement?

           a. The iteration in the RAD life cycle is limited to the design and development phases.
           b. The bulk of the work in a RAD approach takes place in the design and development
              phases.
           c. The emphasis in RAD is placed on the sequence and structure of processes in the life
              cycle.
           d. The high level of user commitment and involvement throughout RAD implies that the
              system which emerges should be more readily accepted by the user community than
              would be a system developed using traditional systems development techniques.
           e. Although it is possible to return to development from the cutover phase, RAD is designed
              to minimize iteration at this point in the life cycle.

           Answer: c                         Difficulty: Hard                  Reference: p. 426

    58.    Which of the following is a true statement?

           a. RAD depends on extensive user involvement.
           b. A primary difference between RAD and JAD is that in RAD, the prototype becomes the
              basis for the new system.
           c. RAD may employ visual development environments instead of CASE tools with code
              generators.
           d. During RAD, the basis for the production system is being built even as users are talking
              about the system during development workshops.
           e. All of the above are true statements.

           Answer: e                         Difficulty: Med                   Reference: p. 427

    59.    Software tools that provide automated support for some portion of the systems development
           process defines:

           a.   project management tools.
           b.   CASE.
           c.   Gantt.
           d.   NOS.
           e.   ERP.

           Answer: b                         Difficulty: Med                   Reference: p. 427

    60.    Which of the following is a true statement about CASE?

           a. CASE tools can be used to automate or support activities throughout the systems
              development process.
           b. CASE assists systems developers in managing the complexities of information systems
              projects.
           c. CASE helps assure that high-quality systems are constructed on time and within budget.
           d. The objective of CASE is to increase productivity and improve the overall quality of
              systems.
           e. All of the above are true statements.

           Answer: e                         Difficulty: Med                   Reference: p. 427
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 261



     61.     CASE tools designed to support the implementation and operation phases of the systems
             development life cycle are:

             a.   cross life cycle CASE.
             b.   upper CASE.
             c.   lower CASE.
             d.   expanded CASE.
             e.   bottom-up CASE.

             Answer: c                           Difficulty: Med                        Reference: p. 427

     62.     CASE tools designed to support the systems planning and selection, systems analysis, and
             systems design phases of the systems development life cycle best describes:

             a.   cross life cycle CASE.
             b.   upper CASE.
             c.   lower CASE.
             d.   integrated CASE.
             e.   top-down CASE.

             Answer: b                           Difficulty: Med                        Reference: p. 427

     63.     CASE tools designed to support activities that occur across multiple phases of the systems
             development life cycle best describes:

             a.   cross life cycle CASE.
             b.   upper CASE.
             c.   lower CASE.
             d.   integrated CASE.
             e.   expanded CASE.

             Answer: a                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428

     64.     Which of the following best defines cross life cycle CASE?

             a. CASE tools designed to support the systems planning and selection, systems analysis,
                and systems design phases of the systems development life cycle.
             b. CASE tools designed to support the implementation and operation phases of the
                systems development life cycle.
             c. CASE tools designed to support activities that occur across multiple phases of the
                systems development life cycle.
             d. an automated systems development environment that provides numerous tools to create
                diagrams, forms, and reports.
             e. None of the above are suitable definitions.

             Answer: c                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428
Page 262                       Rapid Application Development and CASE Tools



    65.    Tools used to assist in ongoing activities such as managing the project, developing time
           estimates for activities, and creating documentation would most likely be associated with:

           a.   cross life cycle CASE.
           b.   upper CASE.
           c.   lower CASE.
           d.   integrated CASE.
           e.   expanded CASE.

           Answer: a                          Difficulty: Med                     Reference: p. 428

    66.    A centralized database that contains all diagrams, forms and report definitions, data
           structure, data definitions, process flows and logic, and definitions of other organizational and
           system components best describes a(n):

           a.   repository.
           b.   project bank.
           c.   EPSS system.
           d.   integrated database.
           e.   workbook.

           Answer: a                          Difficulty: Med                     Reference: p. 428

    67.    Which of the following is a general type of CASE tool?

           a.   Computer display and report generators
           b.   Analysis tools
           c.   Central repository
           d.   Documentation generators
           e.   All of the above.

           Answer: e                          Difficulty: Med                     Reference: p. 428

    68.    The types of CASE tools that enable system process, data, and control structures to be
           represented graphically are called:

           a.   analysis tools.
           b.   repository tools.
           c.   report generator tools.
           d.   diagramming tools.
           e.   code generators.

           Answer: d                          Difficulty: Med                     Reference: p. 428

    69.    The type of CASE tools that help prototype how systems “look and feel” to users best
           describes:

           a.   analysis tools.
           b.   repository tools.
           c.   report generator tools.
           d.   diagramming tools.
           e.   computer display and report generators.

           Answer: e                          Difficulty: Med                     Reference: p. 428
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 263



     70.     The type of CASE tool that automatically checks for incomplete, inconsistent, or incorrect
             specifications in diagrams, forms, and reports best describes:

             a.   analysis tools.
             b.   repository tools.
             c.   report generator tools.
             d.   diagramming tools.
             e.   computer display and report generators.

             Answer: a                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428

     71.     The type of CASE tool that enables the integrated storage of specifications, diagrams,
             reports, and project management information best describes:

             a.   analysis tools.
             b.   central repository.
             c.   report generator tools.
             d.   diagramming tools.
             e.   computer display and report generators.

             Answer: b                           Difficulty: Easy                       Reference: p. 428

     72.     The type of CASE tool that helps produce both technical and user documentation in standard
             formats best describes:

             a.   analysis tools.
             b.   repository tools.
             c.   report generator tools.
             d.   documentation generators.
             e.   computer display and report generators.

             Answer: d                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428

     73.     The type of CASE tool that enables the automatic generation of program and database
             definition code directly from the design documents, diagrams, forms, and reports best
             describes:

             a.   analysis tools.
             b.   code generators.
             c.   report generator tools.
             d.   diagramming tools.
             e.   computer display and report generators.

             Answer: b                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428

     74.     Which of the following is not in the realm of upper CASE tools?

             a.   Requirements determination
             b.   Alternative generation and selection
             c.   Designing databases
             d.   Training
             e.   Designing the human interface

             Answer: d                           Difficulty: Med                        Reference: p. 428
Page 264                       Rapid Application Development and CASE Tools



    75.    Which of the following is in the realm of upper CASE tools?

           a.   Requirements determination
           b.   Alternative generation and selection
           c.   Designing databases
           d.   Designing the human interface
           e.   All of the above.

           Answer: e                          Difficulty: Med                    Reference: p. 428

    76.    Which of the following is not in the realm of lower CASE tools?

           a.   Coding
           b.   Testing
           c.   Support
           d.   Documentation
           e.   Designing databases

           Answer: e                          Difficulty: Hard                   Reference: p. 428

    77.    Which of the following is in the realm of lower CASE tools?

           a.   Coding
           b.   Testing
           c.   Support
           d.   Documentation
           e.   All of the above.

           Answer: e                          Difficulty: Med                    Reference: p. 428

    78.    A key factor in enabling CASE to manage larger, more complex projects is:

           a.   analysis tools.
           b.   the repository.
           c.   a code generator.
           d.   a documentation generator.
           e.   diagramming tools.

           Answer: b                          Difficulty: Hard                   Reference: p. 428

    79.    An automated systems development environment that provides numerous tools to create
           diagrams, forms, and reports; provides analysis, reporting, and code generation facilities;
           and seamlessly shares and integrates data across and between tools best describes:

           a.   upper CASE.
           b.   extended CASE.
           c.   I-CASE.
           d.   lower-CASE.
           e.   cross-life cycle CASE.

           Answer: c                          Difficulty: Med                    Reference: p. 428
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 265



     80.     Which of the following is a true statement about CASE?

             a. Most CASE products support ad hoc inquiry into and extraction from the repository.
             b. Security features are widely available.
             c. More advanced CASE products support version control.
             d. Some CASE products provide import and export facilities to move data automatically
                between the CASE repository and other software development tools.
             e. All of the above are true statements.

             Answer: e                           Difficulty: Med                        Reference: p. 429

     81.     Which of the following CASE components in particular are most useful in the RAD process?

             a.   Form and report generators and code generators
             b.   Analysis tools and diagramming tools
             c.   Documentation generators and analysis tools
             d.   Documentation generators and diagramming tools
             e.   Code generators and documentation generators

             Answer: a                           Difficulty: Hard                       Reference: p. 429

     82.     Providing systems developers with the ability to “draw” a design using predefined objects
             best describes:

             a.   rapid application development.
             b.   third-generation programming.
             c.   fourth-generation programming.
             d.   visual development tools.
             e.   object-oriented development.

             Answer: d                           Difficulty: Med                        Reference: p. 430

     83.     Visual development tools that can support RAD include:

             a.   Sybase's PowerBuilder.
             b.   Borland International’s Delphi.
             c.   Microsoft’s Visual Basic.
             d.   Allaire Corporation's ColdFusion.
             e.   all of the above.

             Answer: e                           Difficulty: Med                        Reference: p. 430

     84.     Which of the following is not one of Martin’s RAD pillars?

             a.   Methodology
             b.   Development
             c.   People
             d.   Tools
             e.   Management

             Answer: b                           Difficulty: Med                        Reference: p. 432
Page 266                       Rapid Application Development and CASE Tools



    85.    Which of the following is one of Martin’s RAD pillars?

           a.   Methodology
           b.   Planning
           c.   Design
           d.   Implementation
           e.   Identification

           Answer: a                          Difficulty: Med                      Reference: p. 433

    86.    According to Martin, which of the following RAD pillars spells out the proper tasks to be done
           in the proper order?

           a.   Design
           b.   Methodology
           c.   Planning
           d.   Management
           e.   Tools

           Answer: b                          Difficulty: Med                      Reference: p. 433

    87.    A small group of well-trained and dedicated professionals created to demonstrate the viability
           of RAD through pilot projects best describes:

           a.   RAD cell.
           b.   RAD scribes.
           c.   RAD designers.
           d.   RAD facilitators.
           e.   RAD session.

           Answer: a                          Difficulty: Hard                     Reference: p. 433

    88.    Martin’s RAD life cycle includes each of the following phases except:

           a.   requirements planning.
           b.   cutover.
           c.   selection.
           d.   construction.
           e.   user design.

           Answer: c                          Difficulty: Hard                     Reference: p. 434

    89.    During which of Martin’s RAD life cycle phases will high-level managers, executives, and
           knowledgeable end users determine system requirements?

           a.   Requirements planning
           b.   User design
           c.   Cutover
           d.   Construction
           e.   Production

           Answer: a                          Difficulty: Med                      Reference: p. 434
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 267



     90.     During which of Martin’s RAD life cycle phases will end users and information systems
             professionals participate in JAD workshops, where those involved use integrated CASE tools
             to support the rapid prototyping of system design?

             a.   requirements planning
             b.   user design
             c.   cutover
             d.   construction
             e.   production

             Answer: b                           Difficulty: Med                        Reference: p. 434

     91.     During which of Martin’s RAD life cycle phases will the same information system
             professionals who created the design now generate code using the CASE tools’ code
             generator?

             a.   requirements planning
             b.   user design
             c.   cutover
             d.   construction
             e.   production

             Answer: d                           Difficulty: Med                        Reference: p. 434

     92.     During which of Martin’s RAD life cycle phases will the new system be delivered to its new
             users?

             a.   requirements planning
             b.   user design
             c.   cutover
             d.   construction
             e.   production

             Answer: c                           Difficulty: Med                        Reference: p. 434

     93.     According to James Martin, RAD can produce a system in 6 months that normally would
             take:

             a.   36 months to produce using the traditional systems development life cycle.
             b.   9 months to produce using the traditional systems development life cycle.
             c.   48 months to produce using the traditional systems development life cycle.
             d.   24 months to produce using the traditional systems development life cycle.
             e.   12 months to produce using the traditional systems development life cycle.

             Answer: d                           Difficulty: Med                        Reference: p. 435
Page 268                       Rapid Application Development and CASE Tools



    94.    Which of the following did the U.S. Navy use to develop its new Fleet Modernization
           program?

           a.   Sybase's PowerBuilder.
           b.   Borland International’s Delphi.
           c.   Microsoft’s Visual Basic.
           d.   Allaire Corporation's ColdFusion.
           e.   all of the above.

           Answer: b                          Difficulty: Med                       Reference: p. 435

    95.    Which of the following did the First National Bank of Chicago use to develop its new
           Electronic Federal Tax Payment System?

           a.   Sybase's PowerBuilder.
           b.   Borland International’s Delphi.
           c.   Microsoft’s Visual Basic.
           d.   Allaire Corporation's ColdFusion.
           e.   all of the above.

           Answer: b                          Difficulty: Med                       Reference: p. 435

    96.    When developing the Web-based MOTRS system for Comdata, IBM used:

           a.   Sybase's PowerBuilder.
           b.   Borland International’s Delphi.
           c.   Microsoft’s Visual Basic.
           d.   VisualAge for Java and the IBM WebSphere Application Server.
           e.   all of the above.

           Answer: d                          Difficulty: Med                       Reference: p. 436

    97.    The primary advantage of RAD is:

           a.   the ability to develop information systems in as little as one-quarter the usual time.
           b.   the ability to use smaller development teams.
           c.   the significant cost savings.
           d.   the ability to rapidly change a system’s design.
           e.   the ability for end users to build their own systems.

           Answer: a                          Difficulty: Med                       Reference: p. 436

    98.    Which of the following is a true statement?

           a. In their efforts to paint screens quickly, RAD analysts often ignore the need to be
              consistent both within an application and across a suite of related applications.
           b. Documentation standards and data naming standards should be established early in
              RAD or it may be difficult to implement them later.
           c. Often in RAD there is no mechanism in place that allows analysts to easily determine
              whether modules that can be reused are already in existence.
           d. If the system designed during RAD is useful, its use will gradually spread beyond those
              users who helped build it.
           e. All of the above are true statements.

           Answer: e                          Difficulty: Hard                      Reference: p. 437
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 269



     99.     Disadvantages of RAD include:

             a.   difficulties with module reuse for future systems.
             b.   lack of scalability designed into the system.
             c.   high costs of commitment on the part of the user.
             d.   many important software engineering concepts are often overlooked.
             e.   all of the above.

             Answer: e                           Difficulty: Med                        Reference: p. 437

   100.      Advantages of RAD include each of the following except:

             a.   consistent internal designs within and across systems.
             b.   dramatic time savings during the systems development effort.
             c.   it can save time, money, and human effort.
             d.   there is a tighter fit between user requirements and system specifications.
             e.   the ability to rapidly change system design as demanded by users.

             Answer: a                           Difficulty: Hard                       Reference: p. 437




Fill In the Blanks
   101.      Rapid application development is a systems development methodology created to
             decrease the time needed to design and implement information systems radically.

                                              Difficulty: Med                           Reference: p. 425

   102.      Extensive user involvement, Joint Application Design sessions, prototyping,
             integrated CASE tools, and code generators are five key factors that work together in the
             RAD process.

                                              Difficulty: Med                           Reference: p. 425

   103.      Computer-aided software engineering refers to software tools that provide automated
             support for some portion of the systems development process.

                                              Difficulty: Med                           Reference: p. 427

   104.      Upper CASE refers to CASE tools that are designed to support the systems planning and
             selection, systems analysis, and systems design phases of the systems development life
             cycle.

                                              Difficulty: Med                           Reference: p. 427

   105.      Lower CASE refers to CASE tools designed to support the systems implementation and
             operation phase of the systems development life cycle.

                                              Difficulty: Med                           Reference: p. 427
Page 270                       Rapid Application Development and CASE Tools



   106.    Cross life cycle CASE refers to CASE tools designed to support activities that occur across
           multiple phases of the systems development life cycle.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   107.    A repository is a centralized database that contains all diagrams, form and report
           definitions, data structure, data definitions, process flows and logic, and definitions of other
           organizational and system components.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   108.    Diagramming tools are a general type of CASE tool that enable system process, data, and
           control structures to be represented graphically.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   109.    Computer display and report generators are a general type of CASE tool that help
           prototype how systems “look and feel” to users.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   110.    Analysis tools are a general type of CASE tool that automatically check for incomplete,
           inconsistent, or incorrect specifications in diagrams, forms, and reports.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   111.    A central repository is a general type of CASE tool that enables the integrated storage of
           specifications, diagrams, reports, and project management information.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   112.    Document generators are a general type of CASE tool that help produce both technical and
           user documentation in standard formats.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   113.    Code generators are a general type of CASE tool that enable the automatic generation of
           program and database definition code directly from the design documents, diagrams, forms,
           and reports.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   114.    I-CASE refers to an automated systems development environment that provides numerous
           tools to create diagrams, forms, and reports; it provides analysis, reports, and code
           generation facilities; and seamlessly shares and integrates data across and between tools.

                                           Difficulty: Med                          Reference: p. 428

   115.    CASE form and report generators and CASE code generators are two CASE
           components that are most useful in the RAD process.

                                           Difficulty: Hard                         Reference: p. 429
Appendix B                 Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 271



   116.      Form and report generators are CASE tools that support the creation of system forms and
             reports in order to prototype how systems will “look and feel” to users.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 429

   117.      Code generators are CASE tools that enable the automatic generation of program and
             database definition code directly from the design documents, diagrams, forms, and reports
             stored in the repository.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 430

   118.      James Martin’s four pillars of RAD are tools, people, methodology, and management.

                                             Difficulty: Hard                          Reference: p. 432

   119.      A RAD cell is a small group of well-trained and dedicated professionals that demonstrate the
             viability of RAD through pilot projects.

                                             Difficulty: Hard                          Reference: p. 433

   120.      During the requirements planning phase of Martin’s RAD life cycle, high-level managers,
             executives, and knowledgeable end users determine system requirements.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 434

   121.      During the user design phase of Martin’s RAD life cycle, end users and analysts work
             closely and quickly to create prototypes that capture system requirements that become the
             basis for the physical design of the system being developed.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 434

   122.      During the construction phase of Martin’s RAD life cycle, information systems professionals
             generate code using the CASE tools’ code generator.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 434

   123.      During the cutover phase of Martin’s RAD life cycle, the new system is delivered to the end
             users.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 434

   124.      When developing its new Electronic Federal Tax Payment System, the First National Bank of
             Chicago used Delphi as its visual development tool.

                                             Difficulty: Med                           Reference: p. 435

   125.      Consistency, programming standards, module reuse, scalability, and systems
             administration are five important software engineering concepts that can be overlooked in
             RAD.

                                             Difficulty: Hard                          Reference: p. 437
Page 272                      Rapid Application Development and CASE Tools




Matching Questions
Match each of the following terms with its corresponding description.

           a.   Code generators
           b.   Computer-aided software engineering
           c.   Cross life cycle CASE
           d.   Form and report generators
           e.   I-CASE
           f.   Lower CASE
           g.   Rapid application development
           h.   Repository
           i.   Upper CASE

   126.    CASE tools that enable the automatic generation of program and database definition code
           directly from the design documents, diagrams, forms, and reports stored in the repository.

                                          Answer:      a                           Reference: p. 428

   127.    CASE tools that support the creation of system forms and reports in order to prototype how
           systems will “look and feel” to users.

                                          Answer:      d                           Reference: p. 428

   128.    An automated systems development environment that provides numerous tools to create
           diagrams, forms, and reports; provides analysis, reporting, and code generation facilities;
           and seamlessly shares and integrates data across and between tools.

                                          Answer:      e                           Reference: p. 428

   129.    A centralized database that contains all diagrams, forms and report definitions, data
           structure, data definitions, process flows and logic, and definitions of other organizational
           components.

                                          Answer:      h                           Reference: p. 428

   130.    CASE tools designed to support activities that occur across multiple phases of the systems
           development life cycle.

                                          Answer:      c                           Reference: p. 428

   131.    CASE tools designed to support the systems implementation and operation phase of the
           systems development life cycle.

                                          Answer:      f                           Reference: p. 427

   132.    CASE tools designed to support the systems planning and selection, systems analysis, and
           systems design phases of the systems development life cycle.

                                          Answer:      i                           Reference: p. 427
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 273



   133.      Software tools that provide automated support for some portion of the systems development
             process.

                                              Answer:       b                           Reference: p. 427

   134.      Systems development methodology created to decrease the time needed to design and
             implement information systems radically.

                                              Answer:       g                           Reference: p. 425



Match each of the following Martin RAD life cycle phases with its corresponding description.
             a.   Requirements planning
             b.   User design
             c.   Construction
             d.   Cutover

   135.      During this phase, the new system is delivered to its end users.

                                              Answer:       d                           Reference: p. 434

   136.      During this phase, the same information systems professionals who created the design now
             generate code using the CASE tools’ code generator.

                                              Answer:       c                           Reference: p. 434

   137.      During this phase, end users and information systems professionals participate in JAD
             workshops, where those involved use integrated CASE tools to support the rapid prototyping
             of system design.

                                              Answer:       b                           Reference: p. 434

   138.      During this phase, high-level managers, executives, and knowledgeable end users determine
             system requirements, but the determination is done in the context of a discussion of business
             problems and business areas.

                                              Answer:       a                           Reference: p. 434


Match each of the following general types of CASE tools with its corresponding description.
             a.   Diagramming tools
             b.   Analysis tools
             c.   Code generators
             d.   Computer display and report generators
             e.   Central repository

   139.      Enable system process, data, and control structures to be represented graphically.

                                              Answer:       a                           Reference: p. 428

   140.      Help prototype how systems "look and feel" to users.

                                              Answer:       d                           Reference: p. 428
Page 274                      Rapid Application Development and CASE Tools



   141.    Automatically check for incomplete, inconsistent, or incorrect specifications in diagrams,
           forms, and reports.

                                          Answer:      b                          Reference: p. 428

   142.    Enables the integrated storage of specifications, diagrams, reports, and project management
           information.

                                          Answer:      e                          Reference: p. 428

   143.    Enable the automatic generation of program and database definition code directly from the
           design documents, diagrams, forms, and reports.

                                          Answer:      c                          Reference: p. 428




For each of the following, answer “a” if it is an advantage of RAD or answer “b” if it is a disadvantage of
RAD.
   144.    Can save time, money, and human effort

                                          Answer:      a                          Reference: p. 438

   145.    Scalability

                                          Answer:      b                          Reference: p. 438

   146.    Module reuse for future systems

                                          Answer:      b                          Reference: p. 438

   147.    Tighter fit between user requirements and system specifications

                                          Answer:      a                          Reference: p. 438

   148.    High costs of commitment on the part of key user

                                          Answer:      b                          Reference: p. 438

   149.    System optimized for users involved in RAD process

                                          Answer:      a                          Reference: p. 438

   150.    Concentrates on essential system elements from user viewpoint

                                          Answer:      a                          Reference: p. 438

   151.    Ability to rapidly change system design as demanded by users

                                          Answer:      a                          Reference: p. 438
Appendix B                  Essentials of Systems Analysis and Design, Second Edition                   Page 275



   152.      Lack of attention to later systems administration built into the system

                                              Answer:       b                           Reference: p. 438

   153.      Possible violation of programming standards related to inconsistent naming conventions and
             insufficient documentation

                                              Answer:       b                           Reference: p. 438



Essay Questions
   154.      What is RAD?

             RAD is a systems development methodology created to radically decrease the time needed
             to design and implement information systems.

   155.      What are Martin’s four RAD pillars?

             James Martin’s four RAD pillars are tools, people, methodology, and management.

   156.      Identify the phases of Martin’s RAD life cycle.

             Martin’s RAD life cycle includes four phases: requirements planning, user design,
             construction, and cutover. During requirements planning, high-level managers, executives,
             and knowledgeable end users determine system requirements. During user design, end
             users and information systems professionals participate in JAD workshops, where those
             involved use integrated CASE tools to support the rapid prototyping of system design.
             During construction, the same information systems professionals who created the design
             now generate code using the CASE tools’ code generator. During cutover, the new system
             is delivered to the end users.

   157.      Identify three advantages of RAD; identify three disadvantages of RAD.

             RAD advantages include: (1) saving time, money, and human effort, (2) the ability to rapidly
             change system design as demanded by users, and (3) strong user stake and ownership of
             system. RAD disadvantages include: (1) more speed and lower cost may lead to lower
             overall system quality, (2) may have inconsistent internal designs within and across systems,
             and (3) difficulties with module reuse for future systems. Table B-1 provides additional
             advantages and disadvantages.

   158.      What is a RAD cell?

             A RAD cell is a small group of well-trained and dedicated professionals who demonstrate the
             viability of RAD through pilot projects.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:9
posted:7/4/2012
language:
pages:22