Docstoc

Latest Current Affairs Questions and answers of June, 2012

Document Sample
Latest Current Affairs Questions and answers of June, 2012 Powered By Docstoc
					1. Who took over as president of the Associated Chambers of Commerce and Industry of
   India?

Ans- Rajkumar Dhoot.
2. Who was elected as Yemen’s new President?

Ans- Abd-Rabbu Mansour Hadi
3. Who will be the next Indian Army Chief?

Ans-Bikram Singh
4. The President Prativa Devisingh Patil was launching the national Pulse Polio
   Programme for 2012 and administered Polio vaccine drops to_______ children at
   Rashtrapati Bhawan.

Ans-: 8.
5. Who has assumed charge as Pakistan’s Foreign Secretary?

Ans- Jalil Abbas Jilani
6. Who has been appointed as director General, National Disaster Response Force and
   Civil defence?

Ans- Prakash Mishra
7. Who has been sworn in as the chief Minister of Goa?

Ans-Manohar Parrikar
8. Which is the largest state in North-East in terms of area?

Ans- Arunachal Pradesh.
9. Agriculture Minister Sharad Pawar presented the ‘Degree of Doctor of Science
   (Honoris Causa)’ to the Prime Minister Manmohan Singh at _________ convocation
   of IARI.

Ans- 50th
10. Who has been honoured US government with a prestigious ‘Outstanding American by
    Choice’ Award?

Ans- Vivek Wadhwa
11. Who has released the “India Reference Annual 2012” and “Bharat 2012”?

 Ans- Mohan Jatua.
12. Psychoanalyst and writer _________ was awarded Germany’s Order of Merit.

Ans- Sudhir Kakar
13. Legendry printer _________ has been conferred the Lifetime Achievement Award by
the Indian Chamber of Commerce.

Ans-: Ganesh Pyne
13. Former ____________ Secretary M.A. Vellodi died

Ans- External Affairs Ministry
14. Renowned cricket commentator, Ranil Abeynaike of __________ passed away

Ans- Sri Lanka
15. Pandit Nidan Bandhu Banerjee passed away. Who was he?

Ans- Classical Vocalist
16. Olympian and ________ Asian Games gold medal winning football captain Sailendra
    Nath Manna died.

Ans- : 1951.
17. At present, _______ districts in the 18 states and 3 Union Territories are converged
    under National Horticulture Missione.

Ans- 372
18. P.K. Narayana Panicker Passed away on 29 February, 2012. He was a prominent
    Social leader in _____________

Ans- Kerala
19. Eminent ________ artist-sculptor Sobha Brahma died.

Ans-: Assamese
20. Air Marshal Rajinder Singh AVSM VM took over as Air officer Commanding-in-
    Chief, Training Command, _____________

Ans-: Bangalore.
21. Ravi Shankar Sharma passed away on March 7, 2012 who was he?

Ans-: Music director.
22. Joy Mukherjee died in Mumbai on March 9, 2012. Who was he?
Ans- Actor.
23. India and Indonesia are set to reach their target of trade worth US$25 billion by
    _________.

Ans- : 2015.
24. Who has won the best actress award in the 59th national Final Awards?

Ans- Vidya Balan.
25. Who became the first district in the Karnataka to be chosen for the Nirmal Gram
    puraskar?

Ans- : Dakshina Kannada.
26. The” Nirmal Gram Puraskar” award was instituted in __________ by Ministry of
    Drinking Water and Sanitation.

Ans- 2003
27. Which country has clinched the first Women’s Kabaddi World Cup Championship
    title?

Ans- India.
28. Which state Government introduced the Mamoni scheme in the state under the
    National Rural Health Mission?

Ans- Assam.
29. Juan Martin Del Potro of Argentina Won his 10th career ATP by defeating ________

Ans- Michaek Llodra.
30. When was first Rail Budget announced?

Ans- November, 1997
31. Each year, on 23 March the World Meteorological Organization, its ________
    Members and the worldwide meteorological community celebrate, the World
    meteorological day.

Ans-: 189.
32. Finance Minister R.K. Shanmukham Chetty presented the first budget of a free and
    independent India in ___________

Ans- 1947-48
33. The Shakshar Bharat Mission was started by the Union Government in __________

Ans-: 2009.
34. India is the __________ largest cotton exporter

Ans- Second.
35. Gujarat and ____________ are two major cotton producing states.

Ans- Maharashtra.
36. A scheme for financial assistance promotion and strengthening of regional and Local
    museums is implemented by the Government since __________.

Ans- 1992-93
37. The “Malwa Trophy “is related to which sport?

Ans- Football.
38. The National Commission for Minorities was set up in ________ as a statutory body.

Ans- 1993
39. In cortex with banking related terms, what is the correct full form of PCR?

Ans- Provisioning Coverage Ratio
40. Census of India 2011 was conducted in _________ phases

Ans: Two.
41. Who has been appointed chairman of the Securities Commission of Malaysia?

 Ans- Ranjit Ajit Singh
42. Which bank appointed Madhukant GIRdharlal Sanghvi as its new chairman?

Ans- Syndicate Bank
43. The World’s longest railway platform in India. Where is it?

Ans- Kharagpur
44. Who has been appointed as director (personnel) of power Grid Corporation of India
    Ltd?

Ans- R.P.Singh
45. Where did India’s first metro rail start?

Ans- Kolkata
46. Who has sworn in as the seventh chief minister of Uttarakhand?

Ans- Vijay Bahuguna
47. Who took oath as chief Minister of Punjab for a record fifth time?

Ans- Prakash Singh Badal
48. Finance Minister Pranab Mukherjee presented his first annual budget in ___________

Ans- : 1982-83.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:1200
posted:6/13/2012
language:English
pages:5