Newspapers Delhi Bangalore Mumbai Times of India Indian Express 1900 1280 2300 by HC120613053752

VIEWS: 50 PAGES: 36

									   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com




   Sample Prelims Test Paper with Answers
                                       CSAT - 2
Directions (1 – 6 ): Read the following passage carefully and answer the questions given below
it. Certain words/phrases have been printed in bold to help you locate them while answering
some of the questions:
   In India, innovation is emerging as one of the most important rubrics in the discourse on how
to bring about greater and more consistent economic and social development. One observes
steadily growing investments in R & D across the country, the setting up of national and state
innovation bodies, as well as the introduction of government sponsored innovation funds. There
have also been several conferences and debates on innovation and how to best promote and
accomplish it in India, and a number of articles on the subject, written for newspapers and
magazines, as well as more informal platforms like online forums and blogs.
   Academic engagement and Indian author lfs between different conceptions of innovation and
the path India should take towards securing benefits through investments in innovation.
   Many Indian conversations around innovation begin by talking about jugaad, that uniquely
Indian approach to a temporary fix, when something complex, like an automobile or a steam
engine stops working. However, many observers have pointed out that while jugaad is certainly
innovative, it is a response to the lack of an innovation culture – more a survival or coping
mechanism at a time of need than a systematic methodology to effectively address a wide-
ranging, complex set of problems.
   Another specifically Indian approach to innovation that has entered into wide currency of late
is so-called ‘frugal innovation’, deemed by many to be the most appropriate for the Indian
context. In its midterm assessment of the 11th five-year plan, the Planning Commission stressed
the need for innovation in India in order to ‘accelerate its growth and to make growth more
inclusive as well as environmentally sustainable. The document went on to say that ‘India needs
more frugal innovation that produces more frugal cost products and services that are affordable
by people at low levels of incomes without compromising the safety, efficiency, and utility of the
products. The country also needs processes of innovation that are frugal in the resources
required to produce the innovations. The products and processes must also have frugal impact
on the earth’s resources.
   Two people formulated a similar theory called the More-from-Less-for-More (MLM theory
of innovation, which advocates a focus on innovations that allow for more production using
fewer resources but benefit more people. Under this rubric come products that are more
affordable versions of existing technologies. While both frugal innovation and the MLM theory
are certainly valuable in terms of bringing affordable products and services to a greater number
of people, and may even be considered a necessary first step on India’s innovation path, they
barely graze the surface of what innovation can accomplish. That is, innovation is capable of
bringing about complete paradigm-shifts and redefining the way we perceive and interact with
the world.
   Take the cell phone, for example: it revolutionized communication in a previously
inconceivable way, provided consumers with a product of unprecedented value and created an
entirely new market. The cell phone was a result of years of directed, intentional innovation
efforts and large investments, and would not have ever been created if the people responsible
simply set out to make the existing telephone cheaper and more accessible to all.
   While jugaad and frugal innovation may be indicative of the Indian potential for
innovativeness, this potential is not utilized or given opportunity to flourish due to the lack of an
enabling culture.




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
   India’s many diverse and complex needs can be met only through systematic innovation, and
major shifts have to first take place-in our educational institutions, government policies and
commercial firms in order for such an innovation enabling culture to come about.
   The one thing that India’s Innovation theorists have not said is that the absence of a culture of
innovation is intrinsically linked to many of the most intractable problems facing India as a
nation. These include poor delivery of government services, inadequate systems of personal
identification and the absence of widely available financial services for rural poor, health and
sanitation failures. This list can go on. Cumulatively, the inability of India as a nation, society
and economy to adequately provide for its own population no longer reflects a failure of
implementation, but rather of a failure of innovation, for there are not immediately-available off-
the-shelf solutions that would make it possible for these grand challenges facing India to be
redressed. Rather, we need to look at these intractable problems from the more sophisticated and
empowering lens of innovations, for them to begin to be solved.


1. Which of the following depict/s the growing importance of innovation in India?
1. Increased Investment in research.
2. Initiation of Government backed for innovation.
3. Increase in number of conferences arranged and articles written on innovation.
(a) Only 2                                   (b) Only 1 and 2
(c) Only 3                                   (d) All 1, 2 and 3


2. Which of the following best describes the MLM theory of innovation?

(a) Maximize output by using at least number of resources and benefiting a small number of

people.

(b) Maximize resource utilization and cost thereby benefit maximum number of people.

(c) Minimize output and resource utilization, yet benefit the maximum number of people.

(d) Benefit most number of people through least usage of resources and maximum output.




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
3. Which of the following is possibly the most appropriate title for the passage?

(a) Innovation At Its Best

(b) India And The Elixir Called Innovation

(c) Innovation Around The World vis-à-vis India And Other Neighbouring Countries

(d) Worldwide Developments In Innovation



4. What tone is the author employing in the entire passage to get his message across?

(a) Pessimistic                                (b) Sarcastic

(c) Urgent                                     (d) Informative



5. Why, according to the author, is India un able to adequately provide for its people?

(a) Failure to implement schemes and initiatives meant for the Indian populace.

(b) Absence of regulatory authorities to oversee the implementation process.

(c) Failure to innovate in order to find solutions.

(d) Lack of governmental schemes and initiatives to redress the challenges faced by India.



6. Why, according to some people, is jugaad not the answer to India’s problems?

(a) Many a times this methodology backfires leading to further complications.

(b) ‘Jugaad’ provides only cheap solutions to all problems.

(c) It is reactive and not a proactive and organized method of finding solutions to problems.

(d) It can provide solutions to only simple problems and not complex ones.


Read the following information carefully and answer the questions given below




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
The above figure shows the roadmap plan of 5 towns A, B, C, D and E. The computerised car
has the software of this roadmap plan in its computer. To follow the route the driver has to feed
instructions. Not necessarily all of the instructions at one time, into the        computer. One
instruction can be used for more than one time in a single set of instructions. The three types of
instructions are as follows:




Instructions Type                             Explanations of instructions
GOTO (X, Y)            The car is instructed to move from x to y through shortest route.
ROUTE (X, Y, Z)        The car is instructed to move from X to Z via the town Y; Y is
                       situated on the shortest route from X to Z.
BACK (X, Y)            The car is instructed to go from X to Y and back to X through
                       shortest route.


7. A person lives in town A. He has to reach E. He wants to visit all the other three towns.
What set of instructions should he feed into the computer so that he travels the minimum
distance?
(a) GOTO (A, D), GOTO (D, B), GOTO (B, A) ROUTE (A, C, E)
(b) BACK (A, C), ROUTE (A, D, B), GOTO (B, E)
(c) BACK (A, C), GOTO (A, D), GOTO (D, B) GOTO (B, E)
(d) None of these


   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
8. Mr. Goswami lives in town B. He has to go to town C. he wants to visit all the other three
towns. He plans his routes such that he can travel for minimum distance. Find the minimum of
instructions to be fed into the computer.
(a) 3                                        (b) 4
(c) 5                                        (d) None of these


9. The direct road from A to D is destroyed to flood. A person wants to use the Computerised
car to go from A to D. Which of the three set of instructions can’t be used by him?
(a) ROUTE (A, B, E) , GOTO( (E, D)           (b) GOTO (A, B), GOTO (B, D)
(c) ROUTE (A, C, E) , GOTO ( E, D)           (d) None of these


DIRECTIONS FOR QUESTIONS10 –14
Refer to the diagram given below:




MARKS OBTAINED BY TWO STUDENTS
10. Sohan’s average for the first six years was:
I. equal to that of the last six years.
II. equal to that of the middle six years.
III. 225
(a) III only                                 (b) I & III
(c) I, II & III                              (d) II & III




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
11. When was Mohan’s score exactly half of Sohan’s in the given nine years?
(a) 1984                                       (b) 1985
(c) 1986                                       (d) never


12. How can Mohan’s scoring pattern be best described?
(a) It increases by 50% every year.            (b) It increases by 25% every year.
(c) It increases by 50 every year.             (d) It increases by 25 every year.


13. What is the difference between the total scores of Mohan and Sohan?
(a) 700                                        (b) 825
(c) 900                                        (d) 225


14. In how many of the given years was Sohan’s score exactly thrice that of Mohan’s score?
(a) one                                        (b) two
(c) three                                      (d) four


15. Four brothers and three sisters sit in a single row, facing the photographer’s camera. If the
three sisters always sit together, how many different photographs, having all of them, can be
liked?
(a) 840                                        (b) 126
(c) 120                                        (d) 720


16. The profit by selling an item was 25%. If the item was marked 40% above the selling price
then what is the ratio of the marked price to the cost price of the item?
(a) 5/4                                        (b) 7/4
(c) 3/4                                        (d) 1/4


17. The per liter price of vehicular fuel has increased by 25%. If the transportation cost is still the
same, then what is the ratio of the reduced fuel consumption to the previous fuel consumption?
(a) 1:5                                        (b) 1:4
(c) 1:3                                        (d) 1:6
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
18. The sum of two natural numbers is 85 and their L . C .M is 102. Find the numbers
(a) 51 & 34                                     (b) 25 & 63
(c) 40 & 25                                     (d) none of these


19.       A man XY of height 1.75 cm stands at a distane of 4 metres from a pillar AB. If the pillar
l is at the height of 5.25 m from the ground, what is the length of the man’s shadow on the
ground ?
(a) 2m                                          (b) 4m
(c) 3m                                          (d) none of these


20. A rides 5 km at 1 kmph, 4 km at 2 kmph and 12 km at 6 kmph. What is his Average speed?
(a) 2.33 km/hr                           (b) 5 Km/hr
(c) 8.33 Km/hr                                  (d) none of these




21. A spherical ball of 8 cm diameter is melted into a cone with base 20 cm in diameter. Find its
height. (take pi = 22/7)
(a) 2.56                                        (b) 3.67
(c) 8.98                                        (d) none of these


22. 3 pipes can fill a reservoir in 10, 15 and 20 hrs. respectively. The first was opened at 5 a.m.,
the second at 6 a.m., third at 7 a.m. When will the reservoir the filled?
(a)10.00 am                                     (b)10.20 am
(c)10.40 am                                     (d) none of these


Directions for questions 23 -25.
Salman Khan has not decided on which of the 4 novels to buy. He is considering a thriller,
mystery, romance and a fiction novel. The books are written by R,G,Bu,Ho and published by
Hr,P,Bl and S and not necessarily in that order. The book by R is published by S The thriller is
published by Hr The fiction novel is by Bu and is not published by Bl The romance is by Ho
      Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                     Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                      Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
23 P publishes
(a) mystery                                  (b) fiction
(c) novel by r                               (d) none of these


24. The novel by G is
(a) a fiction novel                          (b) A thriller published by Hr
(c) published by Hr is a mystery             (d) published by P and is a romance


25. Salman Khan purchases books by the 2 authors whose names come first and third in the
alphabetical order. He does not buy –
(a) the mystery                              (b) the book published by P
(c) the fiction novel                        (d) the romance novel


Directions for questions 26 – 30

In these questions, choose one of the figures labelled a, b, c, and d, which best represents the
relationship among the items given?




26. Mangoes, Apples, Fruits

27. Coffee, Tea, Beverages

28. Musicians, Men, Women

29. Parrots, Birds, Mice

30. Fish, Herring, Animals living in water



   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
31. If the code of ABCDEF is ZYXWVU, then what is the code for PASS?

(a) KZHH                                         (b) KHZZ

(c) KMHH                                         (d) WZHH



32. At an enquiry office at a railway station, a passenger was told ‘A train for Delhi has left 15
minutes ago, but after every 45 minutes a train leaves for Delhi. The next train will leave at 8.30
pm’. At what time was this information given to the passenger?
(a) 7.45 pm                                      (b) 8.00 pm
(c) 8.15 pm                                      (d) 8.05 pm


33. Five newly - born babies were weighed by the doctor. In her report, she stated that child A
is lighter than child B. Child C is lighter than child D. Child B is lighter than child D, but
heavier than child E. Which child is the heaviest?
(a) E                                            (b) D
(c) C                                            (d) A


34.          How many triangles are there in the following diagram of a 5-cornered star?




(a) 6                                            (b) 10
(c) 12                                           (d) 14


35. Three views of a cube are given below. Which number is opposite to the face 4?


     2                2            1

 3       4                5
                  1            5       6




      Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                     Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                      Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
(a) 5                                         (b) 3
(c) 6                                         (d) 2


36. If 21st July, 1999 was Wednesday, what would have been the day of the week on 21st July,
1947?
(a) Monday                                    (b) Sunday
(c) Thursday                                  (d) Saturday


Directions for question 37 - 38
In these questions, two statements are given, followed by two inferences A and B. Assume the
statements to be true, mark your answer as:
(a) If only inference A follows,              (b) If only inference B follows,
(c) If both A and B follow,           (d) If neither A nor B follows


37. All mothers are aunts. All aunts are ladies. So,
A: All mothers are ladies.
B: All aunts are mothers.


38. All pedestrians are poor. All poor are honest. So,
A: All honest are pedestrians.
B: All pedestrians are honest


39. X’s Salary is 150% of Y’s salary. Z’s salary is 75 % of Y’s salary. The total of all three
salaries is Rs. 325,000. How Much is Y’s Salary ?
(a) 1,00,000                                  (b) 2,00,000
(c) 2,50,000                                  (d) 3,00,000


40. A 2 digit number is divisible by 6 and not by 12. When the digits are   interchanged,          the
number is also divisible by 12. The absolute value of the difference between the numbers is
(a) 18                                        (b) 28
(c) 38                                        (d) none of these
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
41. A company manufactures pencils in boxes of 6, 9, and 20. The boxes are sealed and the
pencils cannot be sold loose. What        is the largest number of pencils that a wholesaler cannot
purchase using some combination of these boxes?
(a) 43                                            (b) 199
(c) 99                                            (d) Indeterminate


42. A is lost in a city which has roads in the form of a 7 X 6 grid as shown in the figure. He has to
reach B who is at the diagonally opposite end of the city. All routes from one node to another are
equidistant. In how many ways can he travel to meet B given that he takes the shortest path?
(a) 42                                            (b) 462
(c) 56                                            (d) 1716


43. At least how many balls must one remove in a single pick to get 4 balls of the same colour?
(a) 9                   (b) 10                    (c) 13                    (d) 14


44. At least how many balls must one pick up to get 9 balls of the same colour?
(a) 17                                            (b) 18
(c) 19                                            (d) 20


45. In    a    number system 12,     20, 24 are    in     an   arithmetic   progression.   What   is   the
base     of   the   number system?
(a) 6                                             (b) 7
(c) 4                                             (d) 5


46. In XYZ, MN || YO and MO || YZ. If XN = 2 cm, NO = 3 cm, and XM = 4 cm, what is the
measure of OZ?
(a) 7.5 cm                                        (b) 9.5 cm
(c) 12.5 cm                                       (d) 10.5 cm



   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
47. A company is setting up its internal telephone network, and providing extension numbers to each
telephone. All numbers lie between 001 and           999. If a department has to have 8 consecutive
extension numbers, all starting with 9, how many are the possible options?
(a) 92                                           (b) 93
(c) 100                                          (d) None of these


48. In the island of Hanoi is trapped a princess. To rescue her, the prince has to transfer a set of
rings numbered 1 to 7 from tower A to tower C. The rings are stacked one over the other in an
order, with 1 at the top and 6 at the bottom, and have to be stacked in the same fashion on tower
C. The prince can move only one ring at a time, and can store the rings in a stack, temporarily, in
another tower B. Minimum how many moves of rings, between the towers, will                it   take the
prince to arrange the rings in tower C ?
(1) 13                                           (2) 127
(3) 14                                           (4) 129


Direction for questions 49 - 50 : A question is followed by two statements A and B.
Mark [a] if statement A alone is sufficient to answer the question.
Mark [b] if statement B alone is sufficient to answer the question.
Mark [c] if statement A and B are together required to answer the question.
Mark [d] if both statements A and B together are also not sufficient to answer the question


49. What is the average weight of the class?
A. The ratio of the average weight of all the boys and girls is 3:2
B. The number of boys and girls in the class are 40 and 60 respectively




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
50. Is the price of a pen an odd number?
A. The price of three pens, four pencils and six sharpeners is an even number.
B. The price of a sharpener is same as the price of a pencil.


51. Three students go on a picnic. A does not carry water and snacks. B does not carry the camera or
      the umbrella. C does not carry the football and the cap. If each of the six items was
definitely    carried by    atleast   one of    the members, and each           member carried 2 articles
only, than who carried the snacks ?
(a) A                                            (b) B
(c) C                                            (d) Indeterminate


52. There are 100      statements written on the board. Statement 1 is “only 1 statement among the
100      is false”. Statement 2 is “ only 2    statements among the 100         are false”. Hence each nth
statement reads “Only n statements among the 100 are false”. How many statements on the board
are true if the last statement is “Only 100 statements among the 100 are false”?
(a) 0                                            (b) 1
(c) 50                                           (d) Indeterminate


53. From a bag containing 100 balls, one ball weighs 9 grams and all the other weigh 10 grams
each. Using a simple balance          where balls    can       be   kept   on    either   pan,   what   is
the     minimum weighs required to identify the defective ball?
(a) 3                                            (b) 4
(c) 5                                            (d) 7


54. Let A = x and B = y and C = z Step 1: Swap contents of A and B Step 2: Swap contents of B
and C Step 3: Swap contents of A and C Perform the above 3 steps 3 times. Now what is the
content of A, B and C respectively?
(a) x, y, z                                      (b) x, z, y
(c) z, x, y                                      (d) y, z, x



      Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                     Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                      Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
55. There are 4 switches S1, S2, S3, and S4 in one room connected to four bulbs B1, B2, B3 and
B4 in another room. Ram has            forgotten which switch is for which bulb. He can at any
time switch ON exactly       2 switches and walk to the other room to check which bulbs have are
glowing.    Every time       he   switches   ON 2       switches, he scores 2   points. What is the
minimum number of points he scores before he is correctly able to identify the switches and
their corresponding bulbs?
(a) 2                                         (b) 4
(c) 6                                         (d) 8


Directions for questions 56 - 60 : Refer to the pie        charts below. The total sales (volume) of
music systems in 1990 is 15 lakhs, in 1995 is 40 lakhs and that of televisions in 1995 is 25 lakhs.




56 . The number of       Kenwood Music Systems        sold in 1995 was greater than     Aiwa Music
System (in lac) in 1995 by –
(a) 2.4                                       (b) 3.6
(c) 4.8                                       (d) 6.0


57. The percentage market share of Philips in total Music System and Television sets in 1995 was.
(a) 28%                                       (b) 32%
(c) 34%                                       (d) 36%




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
58. The percentage change in the number of Panasonic Music System in 1995 over 1990 was.
(a) 30% decrease                                    (b) 20% decrease
(c) 33% increase                                    (d) 25% increase


59. The price of a Music System in 1990           was Rs. 2000/- per set and in 1995 was Rs.       3,000
per set. The percent increase decrease in turnover of Kenwood in 1995 over than in 1990 is…
(a) 380% increase                                   (b) 600% increase
(c) 800% decrease                                   (d) None of these


60. The number of imported TV’s was more/less than imported Music Systems in 1995 by.
(a) 3.5 lac more                                    (b) 0.3 lac less
(c) 0.6 lac less                                    (d) 0.5 lac less


Directions for questions 61 - 62
Six persons A, B, C, D, E and F get together at beach-resort. There are equal number of males and
females among them. There are two pairs of brother-sister and two pairs of husband-wife among them.
Also, both brothers are younger than their sisters and one wife is older than her husband. Also,
(1) A is married and he is older than his wife.
(2) C is A’s son and he is also married.
(3) A has no daughters.
(4) F is unmarried female.
(5) E is C’s uncle.
They hire two boats and decide that three persons will travel in each boat.
(6) All persons of same sex cannot sit in one boat.
(7)     Out    of   three persons   who     have to sit     in a boat, the two members    of   same sex
must      be younger than the member of the opposite sex.


61. Who is A’s wife ?
(a) B                                               (b) D
(c) F                                               (d) Indeterminate

      Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                     Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                      Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
62. Which of the following members can go on same boat ? Use conditions (1) to (6) only.
(a) ACE                                              (b) EDF
(c) ACB                                              (d) both 2 and 3


63. Who is E’s sister ?
(a) A                                                (b) B
(c) D                                                (d) Indeterminate


64. Who is the youngest among A, F, and C ?
(a) A                                                (b) F
(c) C                                                (d) Indeterminate


Direction for questions 65 to 69 (The questions are for 1 mark each)
The following     graph    gives the ratio    of medals won          by India   and Pakistan in the last 5
Olympics and the total number of medals given at the Olympics. The Olympics are arranged in
chronological order, with Montreal being the first




65. The total number of medals won by India and Pakistan together in Seoul Olympics        is ___
(a) 3                                                (b) 10
(c) 4                                                (d) Indeterminate
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
66. India won          1 medal   in Montreal and    increased it by 1 in each Olympics thereafter, and
increased it      to     6 each in Atlanta     and Athens. Then the total number of medals won             by
Pakistan from the five Olympics is _____
(a) 15                                              (b) 45
(c) 35                                              (d) None of these


67. If   India     and Pakistan won        10%     of   the   medals    in   Sydney,    then   how     many
more     medals        did Pakistan win at Sydney when compared to India ?
(a) 39                                              (b) 52
(c) 65                                              (d) Indeterminate


68. For the 5 Olympics we can say that
(a) India overall won more medals than Pakistan.
(b) India overall won less medals than       Pakistan
(c) India overall won medals equal to that of Pakistan
(d) None of the above can be said.


69. Given that India has consistently increased its medal tally, we can say that Pakistan’s medal tally has –
(a) consistently increased
(b) first increased and then decreased
(c) first increased, then decreased, then increased again
(d) nothing can be said about Pakistan’s medal tally




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
70. The different possibility of distributing 3 black and 2 white balls in2 baskets are shown below
which of the following statements is true?




(a) iv has maximum probability of picking a black ball

(b) ii has maximum probability of picking a white ball

(c) iii has minimum probability of picking a white ball

(d) i has maximum probability of picking a black ball.



Directions for questions 71 to 76: In a recent NRS survey, the computer’s software had problem,

and though it gave accurate output, data for individual newspapers readership was unavailable.

The table shows the output generated by the three computers for 3 metros. All figures are in

thousands.
Newspapers                                   Delhi               Bangalore         Mumbai
Times of India + Indian Express              1900                1280              2300
Times of India + Midday                      1650                1200              2985
Times of India + Hindustan Times             3000                1200              2200
Times of India + Deccan                      1650                2150              2150
Deccan + Hindu                               415                 1635              415
Hindu + Midday                               415                 685               1250
It    is known that Midday sells only in Mumbai, Deccan only in Bangalore, and that HT          does
not sell in Bangalore. There are no other newspapers in the three cities.

     Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                    Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                     Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
71. Which is the second largest selling newspaper in the three metros put together ?
(a) ToI                                        (b) Hindu
(c) HT                                         (d) None of these


72. What is the difference (in ‘000) between ToI and the least selling newspaper in the three metros
put together ?
(a) 4520                                       (b) 3750
(c) 2250                                       (d) None of these


73. What is the total number of newspapers sold in Delhi (in ‘000) ?
(a) 3665                                       (b) 3750
(c) 3825                                       (d) None of these


74. Bangalore ToI circulation exceeds Mumbai IE circulation by _______ thousands.
(a) 1050                                       (b) 950
(c) 850                                (d) None of these


75. Approximately how many thousands of newspapers are sold in all the three metros put together?
(a) 10180                                      (b) 8500
(c) 12250                                      (d) 11500


In the figure below, the first number on a path denotes the cost (in Rs.) of carrying 1 litre of a
certain liquid between the two nodes joined by that path. The second number denotes the capacity of
liquid the pipe can carry between the two nodes in 1 day. Que. 76-78




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
76. What is the minimum cost of transporting 2 litres from A to H in 1 day ?
(a) Rs.10                                      (b) Rs.12
(c) Rs.20                                      (d) Rs.24


77. What is the maximum amount of liquid that can be carried from A to H in 2 days from all
possible routes ?
(a) 9 litres                                   (b) 18 litres
(c) 12 litres                                  (d) 14 litres


78. What is the minimum cost of carrying 4 litres from A to H in 1 day ?
(a) Rs.46                                      (b) Rs.40
(c) Rs.42                                      (d) Rs.48


Questions 79-82 are based on the following data:
Five students wrote an examination. After they         received their marks    (all   different), they
realised the following facts :
1. All obtained marks which were multiples of 10.
2. Only 1 student had secured less than the minimum passing score of 40.
3. Mohan obtained two-thirds the marks of the student who got 60.
4. The student who obtained more marks than Krish and less than Vivek, also
    obtained three and a half times the marks that Raj obtained.
5. Jay’s score is the average of Krish and Vivek

   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
79. Vivek obtained
(a) 50 marks                                     (b) 60 marks
(c) 80 marks                                     (d) 55 marks


80. The combined score of Raj, Krish and Jay is
(a) 150 marks                                    (b) 160 marks
(c)190 marks                                     (d) 100 marks


81. The mean score of all the five students is
(a) 50                                           (b) 44
(c) 54                                           (d) 52


82. The median scorer was
(a) Krish                                        (b) Jay
(c) Raj                                          (d) Vivek


83. If you were to miss a promotion on which you had set your heart , would you ?
(a) Express your disappointment to your boss and ask for explanation .
(b) Accept it philosophically and Hope For better luck next time
(c) Start looking for a job outside the company
(d) Criticize the boss and expose his lack of leadership qualities


84. IF one of your most talented subordinate started coming in late for work , do you
(a) Admonish him to be more punctual in the interests of good discipline
(b) Try to find out the reason for his lateness and make your decision after hearing his
explanation
(c) Turn a blind eye so as to avoid a possible confrontation
(d) Impose a heavy penalty on him and make




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
85. If your boss ordered you to carry out a task which you felt was unnecessary,    would you
(a) comply with the order because he was boss
(b) try to persuade him to change his mind
(c) tell him that you would do it – but under protest
(d) take the entire staff into confidence and lodge an official complaint against your boss


86. You sense that a colleague who used to be friendly is now trying to avoid you. Would you
(a) Drop into his office and try to find out what is wrong?
(b) Do nothing , hoping that is just a passing phase?
(c) begin avoiding him too?
(d) never talk to him ever and make him realise his blunder?


87. Your boss comes up with an idea for a new product which you believe will be a disaster.
Would you
(a) Try to persuade him to drop the idea?
(b) suggest that he should commission a market research report(just to be on the safe side )?
(c) stay quiet and hope for the best?
(d) pray to god for the success of the product?


88. You suspect (but have no conclusive evidence) that one of your area managers is fiddling his
expenses . Would you
(a) Nominate him for the first suitable vacancy which occurs outside your department?
(b) Assign him to a head office job where you can keep an eye on him?
(c) Request the internal audit department to carry out on in-depth investigation into his expense
claims?
(d) punish him and teach him a lesson?


89. A highly – talented subordinate wishes to hire someone about whom you have strong
reservations. Would you
(a) let him go ahead in the interests of harmony?
(b) suggest that he obtains an independent assessment from a psychologist or consultant?
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
(c) refuses to accept his recommendation?
(d) tell him to keep himself within his limits?


Directions: (Q. No. 90 – 93): In the following questions, you have five brief passages with
questions following every passage. Read the passages carefully and choose the best answer to
each question out of the four alternatives.


PASSAGE – I
The Stone Age was a period of history which began in approximately 2 million BC and lasted
until 3000 BC. Its name was derived from the stone tools and weapons that modern scientists
discovered. This period was divided into the Paelolithic, Mesolithic and Neolithic Ages.
During the first period (2 million to 8000 BC) the first hatchet and the use of fire for heating and
cooking were developed. As a result of Ice Age which evolved about 1 million years in the
Paleolithic Age, people were forced to seek shelter in caves, wear clothing and develop new
tools.
During the Mesolithic Age (8000 – 6000 BC), people made crude pottery and the first fish
hooks, took dogs for hunting and developed a bow and arrow, which was used until the
fourteenth century AD.
The Neolithic Age (6000 – 3000 BC) saw human kind domesticating sheep, goats, pigs and
cattle, becoming less nomadic than in the previous Ages, establishing permanent settlements and
creating governments.
90. The Stone Age was divided in _____ periods.
(a) Five                                      (b) Four
(c) Three                                     (d) Six


91. What developed first in Paleolithic period?
(a) Bow and arrow                             (b) Pottery
(c) The first hatchet                         (d) The fish hook




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
92. For how many years did Mesolithic Age exist?
(a) 2000                                       (b) 3000
(c) 4000                                       (d) 5000


93. When did people create governments?
(a) 8000 – 6000 BC                             (b) 2 million – 8000 BC
(c) 6000 – 3000 BC                             (d) 2 million – 1 million BC


PASSAGE – II
Our country has plenty of iron ore under the ground but in the old days, we had no mills to
produce steel. So the iron ore was sent to other countries. Our steel industries started even before
the five year plans but it was not large enough to meet the ends of our country. We need a lot of
steel for machines in our factories for weapons for our army and for many other things that we
manufacture for our uses. So the government has built steel plants in Bhilai, Durgapur and
Rourkela. A few more are proposed for subsequent years.
But it is not easy to build steel mills. We need engineers to build them and then to maintain
them. We don’t have all the engineers that we need and nor do we have enough money. The men
who have built steel mills in other countries have come to our help. We are grateful to all the
friendly countries for all the help they are giving us.


94. Iron ore was sent to other countries because
(a) the other countries needed it more than us.
(b) we had surplus of iron ore.
(c) we did not have steel mills in our country.
(d) the British forced us to do so.


95. The foreigners came to help India –
(a) because India did not have the technology.
(b) because India did not have sufficient number of intelligent engineers.
(c) because India did not have sufficient money
(d) All of the above.
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
96. It is not easy to build steel mills –
(a) because we do not have sufficient engineers.
(b) because we do not have sufficient money.
(c) both the above mentioned reasons.
(d) None of these.


97. The government decided to build steel mills under five year plans because –
(a) The British had ordered it to build steel mills.
(b) India needed steel plants very badly.
(c) It wanted India to be called a steel mills nation.
(d) The public demand was such.


98. India needs lot of steel because –
(a) our army needs armour built of steel.
(b) export to foreign countries.
(c) to make utensils of steel.
(d) to make machines for our factories, weapons and many other products.


99. We are grateful to the foreign countries because –
(a) they helped us build our own steel plants with the help of their technology, man power and
money.
(b) they sent their engineers.
(c) they gave us money.
(d) they decided not to help us so that we develop our own technology.


PASSAGE – III
For the past several years, scientists have issued ominous warnings about the future of Earth’s
climate. Predictions of dramatic global change arising from the continued dumping of industrial
by-products into the atmosphere and forest loss of massive scale can no longer be ignored.
Compelling scientific evidence strongly suggests that world climate patterns, previously
regarded as reliably stable, could be thrust into a state of turmoil. Emissions of natural and
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
synthetic gases are increasing the heat-trapping capacity of the atmosphere through a
phenomenon known as the greenhouse effect. The projected impacts of this world-wide climatic
disruption dwarf many of the environmental problems of the past.
100. That world climate patterns will change drastically is –
(a) probably                                  (b) improbably
(c) possible                                  (d) impossible


101. The greenhouse effect is a phenomenon that increases –
(a) emission of natural gas                   (b) emission of synthetic gas
(c) production of heat                        (d) retention of heat


102. What can no longer be ignored?
(a) Dramatic atmospheric change               (b) Dumping of industrial by-products
(c) Predictions of global change              (d) Massive forest loss


103. ‘Projected’ in the last sentence means
(a) expected                                  (b) proposed
(c) stated                                    (d) apprehended


104. ‘Ominous’ in line 1 means –
(a) clear                                     (b) inauspicious
(c) detailed                                  (d) frequent
PASSAGE – IV
Real policemen, both in Britain and the United States, hardly recognize any resemblance
between their lives and what they see on TV – if they ever get home in time. There are
similarities, of course, but the cops don’t think much of them.
   The first difference is that a policeman’s real life revolves round the law. Most of his training
is in criminal law. He has to know exactly what actions are crimes and what evidence can be
used to prove them in court. He has to know nearly as much law as a professional lawyer, and
what is more, he has to apply it on his feet, in the dark and rain, running down an alley after
someone he wants to talk to.
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
   Little of his time is spent in chatting to scantily-clad ladies or in dramatic confrontations with
desperate criminals. He will spend most of his working life typing millions of words on
thousands of forms about hundreds of sad, unimportant people who are guilty – or not – of
stupid, petty crimes.
Most television crime drama is about finding the criminal: as he’s arrested, the story is over. In
real life, finding criminals is seldom much of a problem. Except in very serious cases like
murders and terrorist attacks where failure to produce results reflects on the standing of the
police – little effect is spent on searching. The police have an elaborate machinery which
eventually shows up most wanted men.


105. The everyday life of a policeman or detective is –
(a) exciting and glamorous.
(b) full of danger
(c) spent in recording details about small thefts and crimes.
(d) wasted on unimportant matter.


106. When murders and terrorist attacks occur the police –
(a) prefer to wait for the criminal to give himself away.
(b) spend a lot of effort on trying to track their man down.
(c) try to make a quick arrest in order to keep up their reputation.
(d) usually fail to produce results.


107. Which of the following statements is correct?
(a) Policemen feel that the image of their lives shown on TV is not accurate.
(b) Policemen feel that there is a close resemblance between their lives and what they see on TV.
(c) Policemen recognize no similarity in their lives and what they see on TV.
(d) Policemen love their image as projected on TV.


108. Which of the following statements is false?
(a) A policeman requires training.
(b) A policeman should know criminal law.
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
(c) A policeman must provide evidence in the court of law.
(d) A policeman does not need to know as much law as a professional lawyer.


109. It is essential for a policeman to be trained in criminals law –
(a) so that he can catch criminals in the streets.
(b) because many of the criminals are dangerous.
(c) so that he can justify his arrests in courts.
(d) because he has to identify criminal acts.


PASSAGE – V
The United Nations Fourth World Women’s Conference had a colourful start at Beijing on
September 4th. This is the century’s most crucial conference which aimed at changing the status
quo of women’s lives characterized by inequality.
In a preliminary session, Ms. Aung Suu Kyi, the Nobel Peace Prize winner said that expanding
women’s power will bring greater peace and tolerance to the world.
   “It is not the prerogative of men alone to bring light to this world. Women with their capacity
for compassion and self sacrifice, with their courage and perseverance have done must to
dissipate the darkness of intolerance and hate”, said Ms. Suu Kyi.
In the afternoon session, Ms. Ayako Yamaguchi, a Japanese delegate, launched a petition against
beauty pageants. “What right do men have to evaluate women in a few minutes? All women are
beautiful. Beauty is something different for everyone”, Ms. Ayako Yamaguchi said.
“Beauty contests are used as trade and exploitation. The training is very vigorous, but it is the
organizers not the women, who get the full benefit”, said Ms. Ranjana Bhargava. “After the
competition, the women become trapped and the abuse and the bad things begin. The women are
tainted, no one else will accept them”.


110. The Women’s World Conference was very important because –
(a) Ms. Aung Suu Kyi has just been awarded the prestigious Nobel Peace Prize.
(b) Ms. Aung Suu Kyi was taking part in the Conference.
(c) its main purpose was to change inequalities between men and women.
(d) it was to protest because against beauty contests.
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
111. Which of the following arguments of Ms. Aung Suu Kyi is not true?
(a) Women also can bring greater peace to the world.
(b) Men cannot claim they have done more for peace.
(c) Women have the capacity for compassion and sacrifice.
(d) Men have done nothing to dissipate ignorance.


112. The main emphasis in Ms. Ayako Yamaguchi’s argument is –
(a) men have no right to judge women.
(b) men should be given more time to evaluate women.
(c) all women are beautiful in a way.
(d) beauty contests are not necessary.


113. “Beauty is something different for everyone”. This statement means –
(a) beauty is certainly different from ugliness.
(b) beautiful women do not mingle with other women.
(c) beauty cannot be defined adequately.
(d) each woman is beautiful.


114. “Colourful start” in the first sentence refers to –
(a) participants who were all beautiful.
(b) a lot of excitement and cheerfulness in the conference hall.
(c) absence of black coloured girls.
(d) flags of various colours outside the conference hall.


Directions (Q.115 – 119): Below is given a passage followed by several possible inferences
which can be drawn from the facts stated in the passage. You have to examine each inference
separately in the context of the passage and decide upon its degree of truth or falsity. Mark
answer
(a) if the inference is “definitely true”, i.e. it properly follows from the statement of facts;
(b) if the inference is “probably true” though not “definitely true” in the light of the facts given;
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
(c) if the “data are inadequate”, i.e. from the facts given you cannot say whether the inference is
likely to be true or false.
(d) if the inference is “definitely true”, i.e. it cannot possibly be drawn from the facts given or it
contradicts the given facts.
   Eradication of poverty and provision of basic minimum services are integral elements of any
strategy to improve the quality of life. No developmental process can be sustainable unless it
lead to visible and widespread improvement in these areas. There is by now enough evidence to
show that rapid growth has strong poverty-reducing effects. The shift in emphasis towards
private initiative and reliance on the entrepreneurial spirit of the people essentially seeks to
create the conditions for rapid and sustained growth. Nevertheless there are aspects of growth
which can be labour-displacing and impoverishing. These arise essentially out of unequal initial
endowments of physical resources, human capital and information, which prevent segments of
the society, particularly women and other socially and economically disadvantaged groups, from
taking advantage of the opportunities that become available or from protecting their interest in an
adequate manner. Market forces left to themselves may not correct these disparities, and indeed
may accentuate them since there would very likely be a tendency to exploit the weak and the
disadvantaged by economic alignments of the socially and politically advantaged.


115. Disadvantages of women and other socially and economically disadvantaged groups have
their roots in historical circumstances and are perpetuated through social and political factors.


116. Market forces are better than government control.


117. Employment has noting to do with designing the quality of life of anyindividual.


118. A focus on accelerated growth will be quite helpful in realizing the objective of alleviating
poverty.


119. There is no such growth that does not discriminate against women in harnessing              their
interests.


   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
120. A river 10m deep 200m wide flows at the rate of 6km/hr. Find the metric tonnes         of
water running into the sea per minute?
(a) 2 x 104                                   (b) 2 x 105
(c) 2 x 107                                   (d) none of these


ANSWER
1. (d)          2. (d)          3. (b)        4. (b)         5. (c)          6. (c)
7. (c)           8. (a)         9.(c)         10. (c)        11. (d)        12. (d)
13.(c)          14.(a)
15. (d) Taking the three sisters as a single entity, we have to arrange 5 entities & then we have to
arrange 3 three sisters, internally. Hence, total number of different photographs, that can be taken
= (5!) x (3!) = 720
16. (b)         17. (b)
18. (a) Let the numbers be H pH q Where H is their H. C. F. and p q are prime to each other.
    Then, their L.C. M = Hpq
    Hp + Hq = 85 H pq = 102
    Dividing, p + q/pq = 85 / 102 = 5 /6
    Therefore the numbers p,q must be 3 2
    H = 102/6 = 17
    Therefore A = 17 * 3 = 51 B = 17 * 2 =34
19. (d)
20. (a) Total time = 5 / 1 + 4 / 2 + 12 / 6
    = 9 hours
    Total distance = 21 km
    Average speed = 21 / 9 = 2.33 Km every hr.
21. (a) Volume of cone = volume of sphere
    1 / 3 ( 22/ 7) r2h
    = 4 /3 ( 22 /7) r2
    1 /3 * ( 22 / 7) * 102 h
    = 4 /3 * ( 22 /7) * 43

   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
   102h= 256
   100 h = 256
   Therefore h = 2.56
22. (b) Let time be t hrs after 5a.m.
   6.5t-5 = 30
   6.5t = 35
   t = 5 1/3 hrs.
   The reservoir will fill at 5a.m.+5 hrs 20min = 10.20a.m.

23. (b)          24. (b)        25. (a)         26. (b)          27. (b)         28. (d)

29. (c)          30. (a)        31. (a)         32. (b)          33. (b)         34. (b)

35. (a)          36.(a)         37.(a)          38.(b)

39. (a) Let y’s salary be x
   x’s salary = 150 x
   z’s salary = 75 x / 100
   x + 75 x / 100 + 150x / 100 = 325 x / 100
   325x / 100 = 3, 25, 000
   x = 325000 * 100 / 325 = 1, 00, 000.
40. (a) Both the digits must be odd multiples of 6 for not being divisible by 12
   The number is 42
   And its reverse is 24
   The difference = 18
41 (c) With combinations of 6 and 9, all multiples of 3 starting from 6 upto infinity can be purchased.
   With combination of one 20 box, and then some combinations of 6 and 9, all values which are 1
   less than any multiple of    3, starting from 26 to infinity, can be purchased.
          With combination of two 20 boxes, and then some combinations of 6 and 9, all values which
   are 2 less than any multiple of 3, starting from 46 to infinity, can be purchased.
          Now we can purchase multiples of 3, 1 less than multiple of 3 and 2 less the multiple of 3.
   Now 3 less than a multiple of 3 would anyway be a multiple of 3. So we have all numbers starting
   from 46 covered.
   45 is a multiple of 3. So counted in 1st step.
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
    44 is 1 less than a multiple of 3, so counted in 2nd step.
    43 is not counted. So answer = 43.
    Shortcut:
          For better visualization of the above, answer the question “What is the largest number that
    cannot be created using some combination of 2 and 5.
42.(b) A needs to cover 11 segments. Each time he has a choice of either going north or west. He
    can only have exactly 5 North’s. So in his route when he chooses North determines his route. In the
    11 segments he can choose 5 North’s in 11c5 ways. i.e. 462. Alternately, he has to choose
    exactly 6 West’s. This can be done in 11c6 ways = 11c5 = 462
43. (b)
44. (d) r = 9 = k + 1 º r = 8
    Here n = 1 as there is only 1 colour with 9          balls.
    = 4 + 7 + (kn + 1)
    = 4 + 7 + [8(1) + 1]
    = 20 balls. Alternately
          9 balls of the same colour is only possible for red balls. In the worst case, you may draw 19
    balls and still not get all red. So you have to draw 20 balls to ensure that you have all red colour
    balls.
45. (a) Let the base be x
    (20)x – (12)x = (24)x – (20)x
    2x + 0 – [x + 2] = 2x + 4 – [2x + 0] Solving, x=6
46. (a)
47.(b) The numbers can start from any number between 900 and                992 (both included); so
    there    are 93
48. (a) Transfer 1, 2, 3, 4, 5 and 6 to B. Now transfer 7 to C. From B transfer 6, 5, 4, 3, 2 and 1
49. (d) The statements together & either statement alone is not sufficient to give a unique solution
50. (a) Statement A alone is sufficient.

51.(d)

52. (b) Only statement 99 is true, as all statements except 99 are false.
53. (c) 35=243. Upto 243 balls can be checked within 5 weighings. Hence [c]
   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
54. (b) At the end of one round of operations, it is found that only contents of B and X are
exchanged. Similarly at the end of 2 round, contents of B and C will be exchanged and again at the
end of the third round, B has z and C has y.


55. (b) Let the four switches be A, B, C, D. Let the two switches that are switched on first be A and
B. In the second round, if he switches on say B and C, then he can identify which light stands for B, A,
C and D. Hence he scores 4 points.

56.(c) 12% of 40 = 4.8 lac sets

57. (c)         58. (c)         59. (d)         60. (a)
61. (d) A’s wife could be either D or B.
62. (d) [1] is not possible, because A, C, E are males.
63. (d) E’s sister is A’s wife. She could be either D or B.
64. (c) F > A > C
65. (d) Since only the ratio is given we cannot determine the total number of medals won by
   Pakistan and India.
66. (d)
67.(a) Ratio of the medals in Sydney = 1 : 4 Let number medals secured by India be x.
          Then number medals secured by Pakistan is 4x .Then 5x = 65. x = 13. The difference
   between the medals = 3x = 39.
68. (d)         69.(d)          70.(a)          71.(b)            72. (a)      73.(a)
74.(a)          75.(a)
76(c) The cost will be minimum when the liquid is transported through the nodes A C            E     H.
   Cost of transporting 2 litres = 2[3+4+3] = 20 Rs.
77. (d) The liquid to the node H can be transported only through the pipelines FH, GH and
    EH. The maximum amount of liquid that can be carried from A to H through the above
    pipelines in 2 days= 2 [3 + 2 + 2] = 14 litres.
78.(a) The minimum cost can be achieved in the following way,
   The cost for transporting 2litres of liquid through the nodes A C E H = 20Rs.
   The cost for transporting 1litre of liquid through the nodes A C E F H = 12Rs.
   The cost for transporting 1litre of liquid through the nodes

   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com
   A B E      F    H = 14Rs
   Total cost = 20 +12 +14 = 46 Rs.

79. (c)        80. (a)        81. (c)        82. (a)        83. (a)         84. (b)

85. (b)        86. (a)        87. (a)        88. (c)        89. (b)         90. (c)

91. (c) `      92. (a)        93. (c)        94. (c)        95. (a)         96. (c)

97. (c)        98. (d)        99. (a)        100. (a)       101. (d)        102. (c)

103. (a)       104. (b)       105. (c)       106. (c)       107. (c)        108. (d)

109. (c)       110. (c)       111. (d)       112. (a)       113. (c)        114. (c)

115. (b)       116. (c)       117. (d)       118. (a)       119. (d)

120. (b) Length of water column = 6000/60 = 100m/min
   Volume of water = 100*10*200 = 2*10 5m3
   Weight of water = 2*105*1000kgs
   = 2*105 tons




   Hari Bhawan, 14A/103 WEA, Karol Bagh (Back Side Karol Bagh Metro Station), New Delhi - 110005
                  Ph: 011 - 25719872, 25719862, 25752444 | Mobile: 9810382305
                   Website: www.directionias.com | Email: info@directionias.com

								
To top