Docstoc

Isotopes

Document Sample
Isotopes Powered By Docstoc
					                 Isotopes
1. Carbon-12 and Carbon-14 have a different
number of
A. protons.
B. neutrons.
C. electrons.
D. All of the above.
             Radioactive Isotopes
2. Which statement is true about an isotope’s half
life?
A. Isotopes of the same element will have the same
half life.
B. The longer a half life, the less stable an isotope is.
C. An isotope’s half life cannot be changed.
D. All of the above.
             Radioactive Decay
3. When an isotope undergoes fission,
A. Energy is released.
B. Another isotope is produced.
C. Particles are released.
D. All of the above.
              Radioactive Decay
4. 700 curies of Strontium-89 was released from the
Hanford plant. It has a half life of 50 days. How
many days later will it be after 2 half-lives have
elapsed?
A. 100 days             C. 350 days
B. 175 days             D. 700 days
              Radioactive Decay
5. 700 curies of Strontium-89 was released from the
Hanford plant. It has a half life of 50 days. How
many curies of Sr-89 will be left after 2 half-lives?
A. 100 curies          C. 350 curies
B. 175 curies          D. 700 curies
              Radioactive Decay
6. Which of the following types of radioactive decay
will decrease the mass of the isotope?
A. Alpha
B. Beta
C. Gamma
D. Both A and B.
              Radioactive Decay
7. Which of the following types of radioactive decay
will change the isotope from one element to
another?
A. Alpha
B. Beta
C. Gamma
D. Both A and B
                    Radiation
8. Which of the following is not a type of ionizing
radiation?
A. Gamma waves               C. Radio waves
B. X-ray                     D. Ultra-violet waves
                    Radiation
9. Which of the following will give you the most
annual radiation?
A. Computer usage.
B. Living near a nuclear power plant
C. Living in the Colorado Plateau
D. Living in a brick house
                    Radiation
10. Most radiation you receive in a typical year (not
including medical tests) living in Seattle will come
from
A. Cosmic radiation.
B. Terrestrial radiation.
C. Carbon-14 in food.
D. Radon gas.
                   Radiation
11. The average annual radiation dose for an
American is closest to
A. 360 mrem
B. 500 mrem
C. 3,600 mrem
D. 5,000 mrem
                Nuclear Power
12. In a nuclear reactor, water is used to
A. Generate steam to produce electricity.
B. Cool the reactor core.
C. Flush radioactive waste out of the core.
D. Both A and B.
E. All of the above.
                 Nuclear Power
13. In a nuclear reactor, the percentage of useful
energy obtained is
A. 5-10%
B. 25-30%
C. 55-60%
D. 75-80%
                Nuclear Power
14. The country that gets the highest percentage of
their electricity from nuclear is
A. The United States
B. Japan
C. France
D. China
                Nuclear Power
15. The country that generates the most nuclear
energy is
A. The United States
B. Japan
C. France
D. China
                Nuclear Power
16. The country that is currently building the most
nuclear reactors is
A. The United States
B. Japan
C. France
D. China
                Nuclear Power
17. The United States currently gets about what
percentage of its electricity from nuclear power?
A. 10%
B. 20%
C. 30%
D. 40%
                 Nuclear Power
18. Which act limits liability to nuclear energy
companies for accidents?
A. Nuclear Waste Policy Act
B. Nuclear Accident Insurance Act.
C. Price Anderson Act
D. Truman Nuclear Policy Act
              Nuclear Accidents
19. The only significant nuclear accident the United
States happened in
A. Pennsylvania
B. Washington
C. Virginia
D. Nevada
              Nuclear Accidents
20. The cause of the nuclear accident at Three Mile
Island was
A. An explosion in one of the reactor cores.
B. Loss of coolant to one of the reactor cores.
C. Accidental discharge of radioactive water into the
local river.
D. All of the above.
             Nuclear Accidents
21. The Chernobyl nuclear accident happened in
A. Sweden
B. Russia
C. Ukraine
D. Slovakia
              Nuclear Accidents
22. The Chernobyl nuclear accident released about
how many times more radiation into the
environment than was released at Three Mile
Island?
A. 1,000
B. 10,000
C. 100,000
D. 1,000,000
                      Hanford
23. Which of the following actions happened at the Hanford
Nuclear Reservation?
A. Release of radioactive material into the air
B. Discharge of water used to flush the reactor cores into
the Columbia River
C. Storage of radioactive waste in underground landfills
D. All of the above.
                    Hanford
24. The most pressing current problem at Hanford is
A. Leaking of underground storage containers into
the groundwater.
B. Fallout of years of radioactive air releases.
C. Decommissioning of the power plant.
D. Fish in the Columbia with high levels of
radioactivity.
                 Nuclear Waste
25. Currently, high level nuclear waste is stored
A. At Yucca Mountain.
B. In government-run landfills.
C. At each nuclear reactor site.
D. All of the above.
                 Nuclear Waste
26. The largest volume of high level radioactive
waste comes from
A. Water used to cool the reactor cores.
B. Spent fuel rods.
C. Nuclear fuel processing facilities.
D. Medical testing.
                   Nuclear Waste
27. Which of the following lawsuits filed against the DOE
regarding Yucca Mountain succeeded?
A. Failure to specify transportation routes for spent fuel.
B. Violation of Nevada’s sovereign rights.
C. Failure to guarantee safety of Yucca Mtn for the number
of years waste will remain highly radioactive.
D. Failure to guarantee geologic suitability of Yucca Mtn.
                   Nuclear Waste
28. Yucca Mountain was initially chosen as the site of the
nation’s nuclear repository because
A. A panel found it to be the most geologically suited to
long-term storage.
B. Nevada put up the least opposition to the site compared
to the other states under consideration.
C. The site is already radioactive due to the nuclear testing
done there.
D. The high cost of analyzing all potential sites for nuclear
storage was prohibitive, so Yucca was chosen.
                   Nuclear Waste
29. How is the Obama administration proposing to shut
down plans to use Yucca Mountain?
A. By cutting off funding for the project.
B. By declaring Yucca Mountain geologically unsuitable.
C. By complying with the court’s decision that the site can’t
be guaranteed safe for tens of thousands of years.
D. By declaring that there is another more suitable site in
West Virginia.
                Nuclear Power
30. Which of the following is not a disadvantage to
nuclear power?
A. Low fuel supply
B. Lack of location for storage of waste
C. Potential for catastrophic accidents
D. High cost
                   Nuclear Power
31. Why is the Obama administration promoting the
construction of new nuclear power plants?
A. National reserves of coal and natural gas are running low.
B. The DOE has solved the issue of long-term storage of
nuclear waste.
C. Nuclear power is mostly CO2 emission-free.
D. A majority of Democrats are in favor of it.
                   Nuclear Fusion
32. What is the status of nuclear fusion as an energy
source?
A. Scientists think they can generate it, but can’t generate it
consistently.
B. The process uses palladium, a rare and expensive metal.
C. Fusion- requires large supplies of hydrogen gas, which is
expensive to produce.
D. Both A and B.
1. B    12. D   23. D
2. C    13. B   24. A
3. D    14. C   25. C
4. A    15. A   26. B
5. B    16. D   27. C
6. A    17. B   28. D
7. D    18. C   29. A
8. C    19. A   30. A
9. C    20. B   31. C
10. D   21. C   32. D
11. A   22. D

				
DOCUMENT INFO
Categories:
Tags:
Stats:
views:5
posted:6/12/2012
language:
pages:33