???????????????? Places by 0xr79J

VIEWS: 33 PAGES: 15

									หน่วยการเรี ยนรู ้ Places                  วิชาภาษาอังกฤษ                 รหัส อ 33101
มัธยมศึกษาปี ที่ 3                 จานวน 3 ชัวโมง
                                               ่                 ภาคเรี ยนที่ 1 ปี การศึกษา 2552
……………………………………………………………………………………………………….
1. มาตรฐานการเรี ยนรู้
      ต. 1.3 นาเสนอข้อมูลข่าวสาร ความคิดรวบยอด และความคิดเห็นในเรื่ องต่างๆ
โดยการพูดและการเขียน
2. ความคิดหลัก
          นาเสนอข้อมูลข่าวสารโดยการเขียนและพูดเพื่อนาเสนอเรื่ องราวต่างๆ
3. เป้ าหมายการเรี ยนรู้
                                                 ั
         3.1 สิ่ งที่ผเู ้ รี ยนต้องรู ้และปฏิบติได้
                    1. บอกความหมายของคาศัพท์เกี่ยวกับสถานที่ได้
                    2. ใช้โครงสร้างประโยค Present Simple ได้
                    3. ใช้ประโยคคาถาม Wh-Question ได้
                    4. สนทนาและบอกทิศทางได้
          3.2 ความเข้าใจที่คงทน
 -                         บอกความหมายของคาศัพท์ที่เกี่ยวกับสถานที่ต่างๆ
สนทนาและบอกทิศทางได้ถูกต้อง
          3.3 คุณลักษณะที่พึงประสงค์
           -                  มีความเสี ยสละ เอื้อเฟื้ อเผื่อแผ่
4. ร่ องรอยหลักฐานการเรี ยนรู ้
          4.1 ผลนักเรี ยนในการทาใบงาน
          4.2 ผลงานนักเรี ยนในการทาแบบฝึ กโครงสร้างประโยค wh-question และ บทสนทนา
          4.3 ผลงานนักเรี ยนในการตอบคาถามจากการสนทนาในการบอกทิศทางเกี่ยวกับสถานที่
5. การตรวจสอบมาตรฐานการเรี ยนรู้
            6. การประเมินผล

เป้ าหมายการเรี ยนรู ้                              การตรวจสอบความรู ้อย่างไม่เป็ นทางการ การสังเกต/พูดคุย การทดสอบ การให้โจทย์ห
1.                                       -ถาม-ตอบคาศัพท์จากบทอ่าน
บอกความหมายของคาศัพท์เกี่ยวกับสถานที่ได้




2. ใช้โครงสร้างประโยค Present Simple ได้

                                                                                                                    แบบฝึ กเรื่ อง
3. ใช้ประโยคคาถาม Wh-Question ได้                                                                                   Simple

4. สนทนาและบอกทิศทางได้
                                                    - ถาม-ตอบประโยค wh-question                                     แบบฝึ กเรื่ อง
                                                    ได้




            7. สาระการเรี ยนรู้
            คาศัพท์ เช่น hotel , police station , waterfall, national museum, world heritage, ancient city,
            theatre ,night market, floating market, forward, straight, turn left/right
            โครงสร้างประโยค เช่น
                - He always goes to the night market.
                - I don’t like the national museum.
            Wh-question
                     Where do you live?
          I live in a hotel.
 การบอกทิศทาง
     A: Can you tell me the way to the Red hospital?
     B: Go a head and turn left to A street, go along A street and the Red hospital is on
           your right hand.
8. การจัดกิจกรรมการเรี ยนการสอน
                     การประเมิน                                           กิจกรรมการเรี ยนการสอน
                เป้ าหมายการเรี ยนรู้
นาเข้าสู่ บทเรี ยน                                1.
 -                                                ครู ให้นกเรี ยนบอกความหมายของคาศัพท์ที่ทราบเกี่ยวกับสถานที่ต่างๆ
                                                           ั
บอกความหมายของคาศัพท์เกี่ยวกับสถานที่ได้ Places
                                                  2. ครู นักเรี ยนร่ วมกันรวบรวมคาศัพท์เกี่ยวกับสถานที่และการเขียน
                                                  สะกดคาศัพท์ที่ถูกต้อง
-ใช้โครงสร้างประโยคPresent Simple ได้             3. นักเรี ยนทาแบบฝึ กหัดคาศัพท์เกี่ยวกับสถานที่
                                                  4. นักเรี ยนทาแบบฝึ กหัด ประโยค Present Simple Tense
- ใช้ประโยคคาถาม Wh-Question ได้
                                                  5. นักเรี ยนจับคู่ ถาม-ตอบโดยใช้ Wh-question




              การประเมิน                                           กิจกรรมการเรี ยนการสอน
         เป้ าหมายการเรี ยนรู้
-สนทนาและบอกทิศทางได้                         6. นักเรี ยนรู ้คาศัพท์เกี่ยวกับการบอกทิศทาง
                                              7. นักเรี ยนทาแบบฝึ กหัดการบอกทิศทาง
                                              8. นักเรี ยนจับคู่เล่นบทบาทสมมุติ เกี่ยวกับการบอกทิศทาง
                    ั
9. ความสัมพันธ์กบกลุ่มสาระการเรี ยนรู้ / รายวิชา อื่น
        สังคมศึกษา ศาสนาและวัฒนธรรม
             - สังคมศึกษา
             - ภูมิศาสตร์
10. แหล่งเรี ยนรู ้
 -       ห้องสมุด
 -       Internet
        - หนังสื อแบบเรี ยน
11. กิจกรรมเสนอแนะ
 -        นักเรี ยนเขียนแผนผังจากบ้านของตัวเองถึงโรงเรี ยน
และให้เขียนบรรยายบอกการเดินทางมาโรงเรี ยน และออกมาพูด นาเสนอ หน้าชั้นเรี ยน
12. บันทึกผลการจัดการเรี ยนรู้




Name……………………………………………… Class…………. No…….
        Exercise 1
Please match these words with their meanings by putting the letter A-V in front of the numbers.
…………        1    World heritage                      A     ห้างสรรพสิ นค้า
………….       2    Airport                             B     ทาเนียบรัฐบาล
…………        3    Waterfall                           C     สวนสาธารณะ
………….       4    Ancient city                        D     เกาะ
…………        5    Department store                    E     สนามบิน
………….       6    Warehouse                           F     สุ เหร่ า,มัสยิด
…………        7    Cinema hall                         G     สถานีรถประจาทาง
………….       8    Parliament                          H     พิพิธภัณฑ์แห่งชาติ
…………        9    Theatre                             I     คลังสิ นค้า
………….       10   National park                       J     วัด
…………        11   Rest room                           K     ท่าเรื อ
………….       12   Island                              L     มหาสมุทร
…………        13   Church                              M     น้ าตก
………….       14   Mosque                              N     ห้องน้ า
…………        15   Bus terminal                        O     สถานีรถไฟ
………….       16   National museum                     P     โรงละคร
………….       17   Temple                              Q     โบสถ์
…………        18   Railway station                     R     โรงแรม
………….       19   Harbour                             S     มรดกโลก
…………        20   Ocean                               T     โรงภาพยนต์
                                                     U     เมืองโบราณ
                                                     V     ห้องสมุด




  Name……………………………………………… Class…………. No…….
                                                  Exercise 2
Please fill in the blanks with the suitable words by using Present Simple Tense. You can use one
word more than once.
       go       do live arrive       be     buy not

     1.    …………….you know how to get to the national museum?
     2.    He………….to the hospital with his parents.
     3.    They……….opposite the library.
     4.    John and Jane …………..like to go to the theatre with their friends.
     5.    The parliament ……..not very far from the church.
     6.    Lucy………….some food in the department store.
     7.    Tom does not……………in the hotel.
     8.    …….. I on the way to the national park?
     9.    The first train………………the railway station at 06.00 a.m.
     10.   ……..there a rest room near here?




  Name……………………………………………… Class…………. No…….
                                              Exercise 3
Direction: Put the suitable phrase in the blanks.
 Hospital               X         Department store         XXY               National park
                       road                               road



                                       XY road



Church                            School                                     Nation museum

                         Johny


Through          along            turn left        turn right       left     right
turn back        go down

Johny is a tourist. He wants to go to the national park. Can you help him?

John : Excuse me, can you tell me the way to the national park? Please.
You : yes, exactly. you walk ………….X road and then…………………………to XY road.
       The school is on your……………….and ………………………of the department store.
       You walk …………………….XY road about 10 minutes you’ll see the intersection.
       You………………..to X XY road. And the national park is on the………………….
John: Oh, thank you very much.
You: You’re welcome.
                บททดสอบก่อนเรี ยน รายวิชาภาษาอังกฤษ ชั้นมัธยมศึกษาปี ที่ 3
                 ภาคเรี ยนที่ 2 ปี การศึกษา 2551 เวลา 15 นาที จานวน 10 ข้อ
……………………………………………………………………………………………………….
    1. John…………….like to stay in the hotel.
        a. is               b. do             c. doesn’t        d. don’t
2. Johnny………..to the department store with his parents.
        a. go               b. goes           c. is             d. come
3. The bus terminal ……..in the centre of the city.
        a. is               b. are            c. do             d. does
4 I am a stranger, I am looking for …………………to stay for two nights.
        a. a hotel          b. a hospital c. a home stay d. a department store
5. Johnny is a tourist, he likes to visit………………….
        a. her family in Thailand                     b. her friends and family in Thailand
        c. floating market and other places           d. department stores and buy some thing
6. Johnny met an accident, he needs to see the doctor in the…………………….
        a. five star hotel           b. hospital      c. national park          d. ship cabin
7. Where can I buy drinking water?
        a. in the department store                    b. in the national park
        c. in the parliament                          d. in the fish shop

Look at the chart below and choose the best answer. ( 8-10)

     John : Excuse me, can you tell me the way to the national park? Please.
     You : …………8……You walk down Queen Road and then turn left to South Beach
             Road. It is on your right hand.
     John: Oh, …………9…………..
     You: ………10………………….



8.        a. Yes, thank you                b. No, it isn’t
          c. Yes, exactly                  d. Yes, please

9.        a. thank you very much           b. It is very pretty.
      c. My God          d. I don’t forget it.

10.   a. I must go now   b. Have a nice trip
      c. How do you do   d. See you later
Name……………………………………………… Class…………. No…….
        Exercise 1
Please match these words with their meanings by putting the letter A-V in front of the numbers.

S            1    World heritage                      A     ห้างสรรพสิ นค้า
E            2    Airport                             B     ทาเนียบรัฐบาล
M            3    Waterfall                           C     สวนสาธารณะ
U            4    Ancient city                        D     เกาะ
A            5    Department store                    E     สนามบิน
I            6    Warehouse                           F     สุ เหร่ า,มัสยิด
P            7    Cinema hall                         G     สถานีรถประจาทาง
B            8    Parliament                          H     พิพิธภัณฑ์แห่งชาติ
T            9    Theatre                             I     คลังสิ นค้า
C            10   National park                       J     วัด
N            11   Rest room                           K     ท่าเรื อ
D            12   Island                              L     มหาสมุทร
Q            13   Church                              M     น้ าตก
F            14   Mosque                              N     ห้องน้ า
G            15   Bus terminal                        O     สถานีรถไฟ
H            16   National museum                     P     โรงละคร
J            17   Temple                              Q     โบสถ์
O            18   Railway station                     R     โรงแรม
K            19   Harbour                             S     มรดกโลก
L            20   Ocean                               T     โรงภาพยนต์
                                                      U     เมืองโบราณ
                                                      V     ห้องสมุด
  Name……………………………………………… Class…………. No…….
                                                  Exercise 2
Please fill in the blanks with the suitable words by using Present Simple Tense. You can use one
word more than once.

          go       do live arrive       be     buy not

        11.   …Do………….you know how to get to the national museum?
        12.   He…goes……….to the hospital with his parents.
        13.   They…are…….opposite the library.
        14.   John and Jane ……don’t……..like to go to the theatre with their friends.
        15.   The parliament …is…..not very far from the church.
        16.   Lucy………buys….some food in the department store.
        17.   Tom does not……live………in the hotel.
        18.   …Am….. I on the way to the national park?
        19.   The first train………arrives………the railway station at 06.00 a.m.
        20.   …Is…..there a rest room near here?
  Name……………………………………………… Class…………. No…….
                                              Exercise 3
Direction: Put the suitable phrase in the blanks.



 Hospital               X         Department store         XXY               National park
                       road                               road



                                       XY road



Church                            School                                     Nation museum

                         Johny


Through          along            turn left        turn right       left     right
turn back        go down          opposite

Johny is a tourist. He wants to go to the national park. Can you help him?

John : Excuse me, can you tell me the way to the national park? Please.
You : yes, exactly. you walk …through……….X road and then……turn right……to XY road.
       The school is on your…right……….and …opposite……of the department store.
       You walk ……along…….XY road about 10 minutes you’ll see the intersection.
       You……turn left ..to X XY road. And the national park is on the…right……
John: Oh, thank you very much.
You: You’re welcome.
                 บททดสอบก่อนเรี ยน รายวิชาภาษาอังกฤษ ชั้นมัธยมศึกษาปี ที่ 3
                  ภาคเรี ยนที่ 2 ปี การศึกษา 2551 เวลา 20 นาที จานวน 10 ข้อ
……………………………………………………………………………………………………….
     1. John…………….like to stay in the hotel.
        a. is               b. do             c. doesn’t        d. don’t
2. Johnny………..to the department store with his parents.
        a. go               b. goes           c. is             d. come
3. The bus terminal ……..in the centre of the city.
        a. is               b. are            c. do             d. does
4 I am a stranger, I am looking for …………………to stay for two nights.
        a. a hotel          b. a hospital c. a home stay d. a department store
5. Johnny is a tourist, he likes to visit………………….
        a. her family in Thailand                     b. her friends and family in Thailand
        c. floating market and other places           d. department stores and buy some thing
6. Johnny met an accident, he needs to see the doctor in the…………………….
        a. five star hotel           b. hospital      c. national park          d. ship cabin
7. Where can I buy drinking water?
        a. in the department store                    b. in the national park
        c. in the parliament                          d. in the fish shop

Look at the chart below and choose the best answer. ( 8-10)

 John : Excuse me, can you tell me the way to the national park? Please.
 You : …………8……You walk down Queen Road and then turn left to South Beach
         Road. It is on your right hand.
 John: Oh, …………9…………..
 You: ………10………………….
8.       a. Yes, thank you        b. No, it isn’t
         c. Yes, exactly          d. Yes, please

9.       a. thank you very much   b. It is very pretty.
         c. My God                d. I don’t forget it.

10.      a. I must go now         b. Have a nice trip
         c. How do you do         d. See you late



      1. c
      2. b
      3. a
      4. a
      5. c
      6. b
      7. a
      8. c
      9. a
      10. b

								
To top