Docstoc

HCL pattern 2012

Document Sample
HCL pattern 2012 Powered By Docstoc
					                         PERMIT SOLUTIONS
                          HCL MODEL TEST

Total Time Duration: 2 Hours 10 Minutes

Answer All the Sections PART A, PART B, PART C, PART D:

PART A – 25 Questions / 25 Minutes

Against each key word are given some suggested meanings. Choose the
word or phrase which is nearest in meaning to the key word. (Qn.1 to 5)

1.    HAGGARD
      a) dangerous      b)hunger        c)tired          d) laxity

2.    EHTHUSIASM
      a) Happy          b) Tried               c) give                    d) abridge

3.    INSIDIOUS
      a) Deceitful              b) polluted    c) vitiated d) eatable

4.    MENDACIOUS
      a) concealed      b) dishonest           c) lethargic               d) prompt

5.    FOIBLE
      a) Smart
      b) malicious
      c) weakness
      d) depressed


Against each key word are given some suggested meanings. Choose the
word or phrase which is opposite to the key word. (Qn.6to 10)

6.    SUCCUMB
      a) Unyielding    b) whirling       c) occasional         d) stagnant

7.    GRISLY
      a) Pale         b) Pleasant       c) unhappy              d) abridge

8.    GUILTY
      a) Deceitful    b) polluted         c) Innocent                d)eatable

9.    STARLET
      a) Superstar    b) star            c) Actor               d) Actress


10.   PRANKISH
      a) Playful        b) Seriousness         c) Laughter d)Naughty
Pick out the most effective pair of words from the given alternatives.

11. The attempt to_______ India’s public sector undertakings has entered a
________ stage.

     a) Uplift, professional b) unite, stumbling c) privatize, decisive
d) Compete, viable          e) control, yielding

12. One of the most          serious   threats   to   the   forest   lies   in   the
_______,_________.

    a) massive, encroachments b)faint, ecology c) dying, animals
d)smuggling, animals e) illegal, hunting

13. The last couple of years have seen an______ increase in the _______of
air pollution.
       a)hectic, sum        b)influential, capacity   c)amazing, addition
d)enormous, quantity e)alarming, level

14. As the world races towards __________advancement, natural resources
are being______ by the second.
    a)sudden, jolted          b)rapid, depleted       c)superb, driven
d)continuous, harassed     e)tremendous, explored

PASSAGE – C

Picasso usually makes his first appearances around noon. He wears shorts
and sandals in summer, rumpled trousers and sweater in winter. In contrast to
many painters who favour working in the even light filtered through north
windows, he works in a variety of sun conditions and even at night in a room
lighted by one or more unshaded bulbs. Instead of using a palette, he mixes
and tries out his colours on a sheet of newspaper or cardboard. If the work
goes well, he may keep at it until two or three in the morning.

15. Picasso usually makes his first appearance:
A. in casual wear
B. either in shorts and sandals or trousers and sweater
C. in shorts and sandals in winter and rumpled trousers in summer
D. in shorts and sands in summer and rumpled trousers in winter

16. He likes to work in:
A. the even light filtered through north windows
B. a variety of sun conditions
C. a room lighted by one or more unshaded bulbs
D. a variety of sun conditions and even at night in a room lighted by one
or more unshaded bulbs

17. Picasso keeps at what till two or three in the morning?
A. Painting        B. The work            C. Mixing the colours
D. Painting and mixing the colours

18. This passage throws light on:
A. the personality of Picasso B. the personalities of many painters
C. the casual way of painting by Picasso   D. the serious conditions in
which Picasso works

Directions—(Q. 19–20) Read each sentence to find out whether there is
any grammatical error or idiomatic error in it. The error, if any, will be in
one part of the sentence. The letters of that part is the answer. If there is
no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)

19. On account of the week (A)/long strike the factory (B)/was forced to close
and (C)/next month’s shipment will delay. (D) No error. (E)

20. Since the US economy experiences (A)/a recession many Asian
countries (B)/are likely to have(C)/reduced growth rates this year. (D) No
error. (E)



Directions—(Q.21–25) Rearrange the following six sentences (1), (2), (3),
(4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph;
then answer the questions given below them—
1. It was a cycling race launched in 1903, by Henri Desgrange, a magazine
editor in Paris.
2. The Tour de France is a test of human endurance.
3. His idea worked and the magazine boomed.
4. His aim was to boost the circulation of his magazine.
5. He wanted to achieve this by covering every stage of the three week long,
    3,500 kilometre long cycling race.
6. Till today the race remains more popular than he could ever have dreamed.

21. Which of the following should be the first sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
22. Which of the following should be the second sentence after
rearrangement?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
23. Which of the following should be the third sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 5
24. Which of the following should be the fifth sentence after rearrangement ?
(A) 1
(B) 2
(C) 3
(D) 4
(E) 6
25. Which of the following should be the sixth (Last) sentence after
rearrangement ?
(A) 2
(B) 3
(C) 4
(D) 5
(E) 6


PART B– 25 Questions / 35Minutes

1. Two numbers are in the ratio 15 ;11 . If the HCF is 13, find the numbers?

a) 150, 25 b) 140, 35 c) 195, 143 d) 100, 125

Solution:
Let the required numbers be 15x and 11x.
Then their H.C.F is 13. Then the numbers are 15*13=195, 11*13=143.


2. Each question has 4 choices, out of which only one is correct. A candidate
has to answer 4 questions, if number of ways he fails to give all answers
correctly?

a) 15 b) 81 c) 255 d) 256

3. The Probability of occurrence of event A is 0.1, The Probability of
occurrence of event B is 0.2. If both the events are mutually exclusive. Find
the probability of occurrence?

a) 0.3 b) 0.5    c ) 0.2 d) 1

Solution:
Probability for mutually exclusive event= P(A)+P(B).


4. The population of a village is 5000 If 6% of man and 10% of the men added
the population becomes 5600. Find the number of men in the village.

a) 2000     b) 2500    c) 3000   d) 4000

Solution:
Let the number of males be X, then number of females be =5000-X.
10% of X + 15% of (5000-X) =5600-5000.
(10/100)X + (15/100)(5000-X)=600 10X+75000 -15 X =60000.
X=3000.


5) In a single throw of dice, the probability of getting less than or equal to 4 is

a) 2/3    b) 1/3      c) 3/6        d) 2/6

Solution:
Simple calculation.
Possible =6 {1 2 3 4 5 6}
Favourable=4 {1 2 3 4}
Probability =4/6=2/3

6) There are two bags A and B. A has 3 red and 4 blue balls; B has 5 red and
2 blue balls. A ball is chosen randomly. Find the probability choosing a red
ball?


a) 2/7    b) 3/7      c) 5/7         d) 4/7

Solution:
       Probability= total no of red balls / total no of balls =(8/14)=4/7



7) If x * y = x+y + (xy) ^ ½ the value of 6* 24 is:

a) 41 b) 148 c) 40          d) 42

Solution:
Just substitute x=6 and y=24 in given eqn.

8) The average of four consecutive even numbers is 27. Find the largest of
these numbers.

a) 108      b) 96       c) 24           d) 30

Solution:
 Let the numbers is x, x+2, x+4, x+6, x+8.
Average of consecutive even no is 27.
Sum =x+x+2+x+4+x+6+x+8=4x+20=108
x=22.
The largest number is x+8 =30.

9) If 2(x-1) + 2(x+1) = 1280. Find the value of x?

a) 9     b) 12      c) 15           d) 18
Solution:
Take 2(x-1) common we get,
2(x-1)(1+4)=12802(x-1)=256=28.
We get x-1=8x=9


                               4
10. Find the largest from among 6, 2 and
                                                       3
                                                           4
   4
a) 6, 2 b)All equal c) 3 4
                                 4
                               d) 6

Solution:
Given surds of order 4, 2, 3 respectively. Their L.C.M is 12.
Changing each to a surd of order 12, we get:
4
  6 = (6)1/4= (6)3/12= (63)1/12= (216)1/12

    2 = (2)1/2 26)1/12= (64)1/12

3
    4 = (4)1/3= (44)1/12= (256)1/12

                                         3
Clearly we know that (256)1/12 i.e.           4 is having large value.


11. How many 5 digits numbers can be formed from the digits X, Y, Z, A, B.
without repetition?

a) 140      b) 120     c) 100      4) 220

Solution:
The combination is 5*4*3*2*1 ways.

12. If log 8 X + log 8 1/6 = 1/3 and the value of X are:

a) 12         b) 16       c) 18       d) 24

Solution:
       Log x/ log 8 + log (1/6)/ log (8) = (1/3)
       Log x + log 1/6 = (1/3) log 8 =log 8(1/3) =log 2.
       Log x=log 2-log 1/6= log (2*6/1) =log 12.
       So x =12.


13. If log X + log Y = log (X+Y), then

a) x = y b) xy = 1        c) y = (x-1) / x      d) y = x/ (x-1)

Solution:
W.k.t. log X + log Y= log XY then
Log(X+Y)=log XYX+Y=XYY(X-1)=XY=X/(X-1)

14. If log 10 2 = 0.3010, the value of log 10 80 are:

a) 1.6020     b) 1.9030      c) 3.9030        d) none of these

Solution:
Log10(80)= Log10(8*10)= Log10(8) + Log10(10)= Log10(23)+13 Log10(2)+1
3*.3010 +11.9030

15. Loga n / logab n =?

a) 1+ log b/ log a b) 1+ log a/ log b c)(1+ log b ) / log a d) log a / (1+ log b)

Solution:
(Log n / log a ) *((log ab))/(log n) = (log ab)/(log a)(log a + log b) /log a
 1+(log b + log a)

16. The simple interest at X% for X years will be Rupees X on a sum of :

a) Rs. X     b) Rs.100 / X       c) Rs. 100 X       d) Rs. 100 / X2

Solution:
S.I= PNR/100
P= (S.I *100)/ (NR)100X/(X2)


17. At what rate of compound interest for Annum will a sum of Rupees 1200
become Rs 1348.32 in 2 years?

a) 6%       b) 6.5 %      c) 7%          d) 7.5 %

Solution:
C.I. = 1348.32-1200=148.32.
C.I. =P (1+(R/100)) n
Sub values we get R=6%

18. The sum of two numbers is 2000 and their LCM is 21879. The two
numbers are:

a) 1993, 7      b) 1991, 9      c) 1989, 11         d) 1987, 13

Solution:
       Let the numbers be x and (2000-x). Then, their L.C.M. = x (2000-x)
x (2000-x)=21879x2-2000x+21879=0
(x-1989) (x-11)=0. Then x=1989 x=11.
19. The average age of a class was 16 years. But 4 boys whose average age
was 13 years and 6 months were admitted. The class average was 15 years
and 7 months. How many boys were there after the new admission?
(a) 24         (b) 16          (c) 21            (d) 29


Solution:
Avg age for the class initially in months=16*12=192
4 boys avg age in months=13*12+6=162.
After 4 boys added the class avg in months=15*12+7=187
Formula: x*192+162*4=(x+4)*187 ie x is no of student initially.
From option, assume to no of student in class is 24
         20*192+162*4=24*187
20. The price of sugar is increased by 20%. As a result, a family decreases its
consumption by 25%. The expenditure of the family on sugar will be
decreased by:

(a) 10%        (b) 5%       (c) 14% (d) 15%

Solution:
Original expenditure =100*100=10000
New expenditure =120*75=9000.

Formula: decreases =(1000/10000)*100%==>10%

21. The angle of elevation of the top of the tower from a certain point is 30 o.If
the observer moves 20m towards the tower, the angle of elevation of the top
of the tower increases by 15o.The height of the tower is:

a) 17.3 m b) 21.9m c) 27.3m d) 30m

Solution:
                        B

                        h

      C 30 D 45 A
        20m
Let AB be the tower and C and D be the points of observation.
Then, angles ACB=30, ADB =45 and CD = 20m.
Let AB=h.
Then AB/AC = tan30=1/ 3 AC=AB 3 =h 3 .
And AB/AD= tan 45=1AD=AB=h.
CD=20(AC-AD) =20h 3 -h=20.
So h=((20)/(    3 -1))*((   3 +1)/(   3 +1))=27.3m


22. A shopkeeper bought locks at the rate of 8 locks for Rs.34 and sold them
at 12 locks for Rs.57. the number of locks he should sell to have a profit of
Rs.900 is:

a) 1400.       b) 1600.       c) 1800.        d) 2000.

Solution:
LCM of 8 and 12 is 24
Cost Price=rs((34/8)*24)=102
Selling Price=rs((57/12)*24)=114
Profit=rs 12 (For 24 locks)
No of locks required to acquire profit 900 is 1800 locks.

23. If taxi fares were Rs 1.00 for the first 1/5 mile and Rs 0.20 for each 1/5
miles thereafter. The taxi fare for a 3-mile ride was
(A)Rs 1.56 (B) Rs 2.40 (C) RS 3.00 (D) Rs 3.80 (E) Rs 4.20.

Solution:
For first 1/5 of mile are 1.00 rs. Then remain 4/5 mile is rs 0.80. Totally for
first1 mile is 1.80. Then for remain 2 miles is 2.00 rs (1/5 mile = 0.20 for 1 mile
=0.20*5=1.00 rs). So totally for 3 miles =3.80 .i.e.(1.80+1.00+1.00)



24. A digital wristwatch was set accurately at 8.30 a.m. and then lost 2
seconds every 5 minutes. What time was indicated on the watch at 6.30 p.m.
of the same day if the watch operated continuously that time?
(A) 5:56          B) 5:58        (C) 6.00        (D) 6.23       (E) 6.26

Solution:
Given the clock lost 2seconds for every 5 mins. Then for 1 hour =24 seconds.
Hours between 8.30 a.m. to 6.30 p.m. are 10 hrs.
For 10 hrs it lost 240 seconds i.e. 4mins. It lags 4 mins from 6.30 p.m.


25. A 5 litre jug contains 4 litres of a salt water solution that is 15 percent
salts. If 1.5 litres of the solution spills out of the jug, and the jug is then filled to
capacity with water, approximately what percent of the resulting solution in the
jug is salt?

(A) 7.5%        (B) 9.5%       (C) 10.5%        (D) 12%           (E) 15%

Solution:
In 4 litres salt solution contains 15% salts. Salt content = (15\100)*4000
=600gm
If we spill out 1.5 litres, remaining amount of salt contains in 2.5 litres
=600 - (15/100)*1500=375gm.
  Then the jug is filled, so total amount of water in jug is 5litres.
  375=(x%/100)*5000x%=7.5




PART C– 25 Questions / 35Minutes

TECHNICAL QUESTIONS

 1. What   will print out?

           main()
           {
               char *p1=“name”;
               char *p2;
               p2=(char*)malloc(20);
               memset (p2, 0, 20);
               while(*p2++ = *p1++);
               printf(“%sn”,p2);
           }

  Ans: a) empty string         b) name         c) both A and B   d) none of the above

  2. What will be printed as the result of the operation below:

           main()
           {
             int x=20,y=35;
             x=y++ + x++;
             y= ++y + ++x;
             printf(“%d%dn”,x,y);
           }

  Ans: a) 56,93         b) 57,95    c) 58,95      d) 58,94

  Explanation:
  Given x=20, y=35.
  x=y++ + x++ 36+2157{ y++=35+1, x++=20+1}
  y=++y + ++x= (37+58 )=95

  3. What will be printed as the result of the operation below:

           main()

           {
               int x=5;
               printf(“%d,%d,%dn”,x,x< <2,x>>2);
        }
  Ans: a) 5,20,1       b) 5,19,1    c) 5,21,1    d) 5,19,0
Explanation:
X=5 = 0101.
X<<2 =00010100=20
X>>2=00000001=1

4. What will be printed as the result of the operation below?

         #define swap(a,b) a=a+b;b=a-b;a=a-b;
         void main()
         {
            int x=5, y=10;
            swap (x,y);
            printf(“%d %dn”,x,y);
            swap2(x,y);
            printf(“%d %dn”,x,y);
         }
         int swap2(int a, int b)
         {
            int temp;
            temp=a;
            b=a;
            a=temp;

             return 0;
         }

Ans: a) 5,10       b) 10,5   c) Error d) Syntax

Explanation:
      Based on the call by value.

5. In bubble sort, No. of comparisons required are?

a) n*(n+1)/2
b) n*(n-2)/2
c) n*(n-1)/2)
d) none of the above

Explanation:
It’s just a formula. Refer data structures book.


6 No. of comparisons of an item in 100 items by binary comparison?

a) 10
b) 25
c) 50
d) 100
Explanation:
Divide N conquer method.



7. Which of the following is the flow in both the directions?

a) singly linked list
b) doubly linked list
c) queue
d) none of the above

Explanation:
Characteristics of doubly linked list.

8. A search procedure which associates an address with a key value and
provides a mechanism for dealing with two or more values assigned to the
same address to the same address is called.

a. linear search
b. binary search
c. hash coded search
d. radix search

Explanation: definition for hash code search.

9. The program fragment that follows is written in a block-structured language.
Assume that it is syntactically correct and determine its output

begin
integer x,y;
x:=3;y:=7;
begin
integer x;
begin
integer y;
y:=9;
x:=2*y;
end;
x:=x+y;
print(x);
end;
print(x);
end;

a. 25 27       b. 27 27   c. 27 3        d. 25 25

Explanation:
Based on the concept for inner braces.
X=2*9=18;
Then X=X+ y=18+7=25.



10. Which data structure is needed to convert infix notations to postfix
Notation ?
a. linear list
b. queue
c. tree
d. stack

Explanation:
Stack. Since the operator last placed must be retrieved first.



11. Recursive procedures are implemented by
a. queues
b. stacks
c. linked lists
d. strings

Explanation:
It has only one end to add or retrieve data.


12) which of the following sorting procedure is slowest
a. quick sort
b. heap sort
c. shell sort
d. bubble sort

Explanation:
It takes more number of comparisons. .

13. Find the Output


 main()
{
int i=3;
switch(i)
{
default:printf("zero");
case 1: printf("one");
break;
case 2:printf("two");
break;
case 3: printf("three");
break;
}
}

Ans: a)3     b) 2     c) 1    d) compilation error

Explanation:
Just function of switch case.

14. Find the Output

 #include<stdio.h>
main()
{
char s[]={'a','b','c','\n','c','\0'};
char *p,*str,*str1;
p=&s[3];
str=p;
str1=s;
printf("%d",++*p + ++*str1-32);
}

Ans : a)77          b) 80     c) 55     d) 60

Explanation:
ASCII value
\n=10, a=97.
P =\n;
Str1=a;
++*p=11; (pre increment)
++*str1=98;
++*p + ++*str1 -32 =11+98-32=77.

15. A 8-bit signed integer has the following range:

a.0 to 255
b. -128 to 127
c. -255 to 254
d. 0 to 509

Explanation:
Refer C book.

16. Pankaj makes a program to print the product of cubes of the first 10 whole
numbers. She writes the following program:

integer x = 1 // statement 1
integer sum =1 // statement 2
while ( x < 10 ) // statement 3
{
sum = x*x*x // statement 4
x = x + 1 // statement 5
}
print sum // statement 6
Is her program correct? If not, which statement will you modify to correct it?
a. No error, the program is correct.
b. Statement 1
c. Statement 4
d. statement 6

Explanation:
Sum =sum * (x*x*x);

17. Here is an infix notation: ((A+B)*C-(D-E))^(F+G) Choose the correct
postfix notation of the above from the given options.
a. AB+CD*E--FG+^
b. AB+C*DE--FG+^
c. AB+C*DE-FG-+^
d. A+BC*DE-FG-+^

Explanation:
 Go from inner bracket move the signs to the rightmost and then to outer
bracket.
(A+B)=AB+          (D-E) =DE-        (F+G) =FG+
Likewise have to do.

18. If the depth of a tree is 3 levels, then what is the size of the Tree?
a. 2
b. 4
c. 6
d. 8
Explanation:
        Size of the tree =level +1;
        So size of tree is 4.


19. While SORTING what is the best case complexity of Heap Sort?

   a)   o(nlogn)
   b)   o(n)
   c)   o(n2)
   d)   o (logn)

Explanation:
Best case complexity for heap sort is o(nlogn). Ref . data structures book.



20. In the comparison x[i] & x[i+1] is belongs to

a) Heap Sort b) Quick sort c) Bubble sort           d) Insertion Sort
Explanation:
In bubble sort, comparison is takes place between the neighbour elements.
So it satisfies the x[ i ] & x[i+1].

21. In Bubble Sort how many iterations are required for n elements?

a) n     b) n-1   c) n+1     d)n(n-1)

Explanation:
Formula for number of iterations in bubble sort =n-1.

22. Which of the following is not belongs to Hashing Functions by which the
key value is found.

a) Direct method,
b) Subtraction method,
c) Modulo-Division method,
d) Insertion Method.

Explanation:
First three functions based on hash key function.

23. What is the importance of Inheritance?


   a)   Code Reusability
   b)   Call by Value
   c)   Call by Reference
   d)   Polymorphism.

Explanation:

Reusability: Inheritance helps the code to be reused in many situations. The
base class is defined and once it is compiled, it need not be reworked. Using
the concept of inheritance, the programmer can create as many derived
classes from the base class as needed while adding specific features to each
derived class as needed.

Saves Time and Effort: The above concept of reusability achieved by
inheritance saves the programmer time and effort. Since the main code
written can be reused in various situations as needed.

Increases Program Structure which results in greater reliability.




24. Write a short code using C++ to print out all odd number from 1 to 100
using a for loop
for unsigned int i = 1; i < = 100; i++ )
if( ______________ )
cout << i << \",\";

a) i & 0x00000001 b) i & 0x0000001 c) i & 0x000001 d) i & 0x00001

Explanation:

It performs like AND operation.

Ex. Take i=1    0000 0001 & 0000 0001 0000 0001 returns true so if loop
will execute.

Take i =2, 0000 0010 & 0000 0001 0000 0000 returns false so if loop wont
execute.

Loop wont execute for even numbers.




25. Define Access specifiers in C++?
a) Private b) Public c) Protected d) All the Above

Explanation:
Above three are access specifiers in C++. So option d is correct.



PART D– 25 Questions / 35Minutes


1 From the given choices select the odd man out:

a. Bird
b. Kite
c. Crow
d. Pigeon
e. Sparrow

Explanation:
Except kite remain all belongs to living things..


2. Find the missing pattern

BOQD : ERTG :: ANPC : ?
a. DQSF
b. FSHU
c. SHFU
d. DSQF

3. Find the missing number

5: 2:: 8:?

a. 65
b. 63
c. 62
d. 64

4. From the given choices select the odd man out

a. DFHEG
b. TWXUV
c. OQSPR
d. JLNKM

Explanation:
The sequence of alphabets is placed in the position is 14253 i.e. DEFGH.
Option b doesn’t follow the sequence. So this is odd one.


5. If HARD is coded as 1357 and SOFT is coded as 2468, what will 21448
stand for?

a. SHAFT
b. SHORT
c. SHOOT
d. SHART

Solution:
From the given coding 2S, 1H, 4O, 8T.
For 21448 is SHOOT.

6. Find the next number in the series

1, 6, 13, 22, 33, ......

a. 44
b. 45
c. 46
d. 47

Solution:
Above series they adding odd numbers starts from 5.
1 +5 =6 +7 =13 + 9=22 +11=33 +13 =46

Directions (Q. 7-11): Study the following information carefully and answer the
questions given below:
Total population of a village is 64000. Out of this 65% is literate. 60% of the
total population is male. Out of the total illiterate population, males and female
are in the ratio 3:4

From the question we can get following values.
Total literate peoples= (65/100)*64000=41600peoples.
Total illiterate peoples= (35/100)*64000=22400 peoples.
Number of males in village= (60/100)*64000=38400.
Number of females in village= (40/100)*64000=25600.
Ratio of male to female illiterate ratio is 3:4 i.e. 7x=22400x=3200.
From the above line we can say the
Number of illiterate males =3*3200=9600.
Number of illiterate females =4*3200=12800.
Number of literate males =38400-9600=28800.
Number of literate females =25600-12800.


7. What is the ratio of illiterate females to literate ones?
1) 1:1
2) 1:2
3) 4:7
4) Data inadequate
5) None of these

Explanation:
Ratio= illiterate female :literate female12800:12800=1:1

8. Among the males what is the ratio of literate ones to illiterate ones?
1) 3:1
2) 1:3
3) 9:4
4) Data inadequate
5) None of these

Explanation:
Ratio= literate male: illiterate male28800:9600=3:1


9. What is the ratio of literate males to literate females?
1) 4:9
2) 9:4
3) 9:13
4) Data inadequate
5) None of these

Explanation:
Ratio= literate males :literate female28800:12800=9:4


10. What is the total number of illiterate males?
1) 6400
2) 12800
3) 9600
4) 3200
5) None of these

Explanation:
      From the above values, we know that illiterate males =9600


11. What is the total number of literate females?
1) 6400
2) 12800
3) 9600
4) 3200
5) None of these

Explanation:
      From the above values, we know that literate females =12800

12. Old woman's son is my daughter's uncle, and then what relation has the
old woman to me?

a. Sister
b. Mother
c. Grandmother
d. Mother - in – law
Explanation:
For my daughter one who is uncle is chance of my wife relation i.e. her
brother. That man’s mother is my mother-in-law only. I.e. my wife’s mother.


13. Ramu was facing east. He walked 4 km forward and then after turning to
his right walked 6 km. Again he turned to his right and walked 7 km. After this
he turned back. Which direction was he facing at the time?

a. East
b. North
c. South
d. West
e. North-East

Explanation:
                Ramu     E
                  E




14. An angry Arjun carried some arrows for fighting with Bheeshm. With half
the arrows, he cut down the arrows thrown by Bheeshm on him and with six
other arrows he killed the Chariot driver of Bheeshm. With one arrow each he
knocked down respectively the Chariot, the flag and the bow of Bheeshm.
Finally, with one more than four times the square root of arrows he laid
Bheeshm unconscious on an arrow bed. Find the total number of arrows Arjun
had.
a. 100
b. 121
c. 144
d. 169
e. None of these

Explanation:
       Initially arjun had x arrows.
He used x/2 arrows to cut down the arrows thrown by bheesm.
Then 6 for chariot driver and 3 for chariot, flag, bow.
Remain for bheesm =4(sqrt of x) +1.
Total no of arrows =x/2 +6+3+4(sqrt of x) +1.
Get the solution from option. The entered number must satisfy the above
equation. Option a alone satisfy the above eqn. Answer is 100.

15. If in a code, MIND becomes KGLB and ARGUE become YPESC, then
what will DIAGRAM be in that code?
a. BGYEPYK
b. BGYPEK
c. GLPEYKB
d. LKGYPK
e. none of these

Explanation:
DB, IG, AY, GE, RP, MK
FOR DIAGRAM coded as BGYEPYK


16. A woman introduces a man as the son of the brother of her mother. How
is the man related to the woman?
a. nephew
b. son
c. cousin
d. uncle
e. grandson

Explanation:
Brother of her mother mean uncle. Uncle’s son is cousin only.


Directions (Questions 17 to 19): Read the following information carefully and
answer the question given below:
Ravi and Kunal are good in hockey and volleyball. Sachin and Ravi are good
in hockey and baseball. Gaurav and kunal are good in cricket and volleyball.
Sachin, Gaurav and Michael are good in football and baseball.

               Hockey       Volley ball Base ball   Cricket          Foot ball
Ravi                                            
kunal                                                          
Sachin                                                                         
Gaurav                                                                        
Michael                                                                         


17. Who is good in Hockey, Cricket and Volleyball?
a).Sachin b).Kunal c)Ravi d).Gaurav

18. Who is good in baseball, cricket, volleyball and football?

a).Sachin      b).Kunal   c)Ravi   d).Gaurav

19. Who is good in baseball, volleyball and Hockey?

a).Sachin      b).Kunal   c)Ravi   d).Gaurav

20.If ‘<’ means ‘minus’,’>’ means ‘plus’,’=’ means ‘multiplied by’ and ‘$’ means
‘divided by’, then what would be the values of 27>81$9<6?
a).6     b)33     c)36       d)54       e)none of these
Explanation:

       “ < ” means “ – “,“>” means “ + “,“ $” means “ / “,
       Then use it in eqn we get 27+81/9-6=30




Study the statements and the two conclusions and state if:
a) Only conclusion 1 follows
b) Only Conclusion 2 follows
c) Both conclusion 1 and 2 follow
d) Neither 1 or 2 follow

21. Statements: All monkeys are donkeys. Some monkeys are rabbits.
1) Some rabbits are donkeys.
2) Some donkeys are rabbits

Explanation:
A + O =O
Both the statements start with some. so answer is c.

22. What is the difference between the largest and the smallest eight digit
number which begins with 9 and ends with 6?

a) 333333    b) 99999999    c) 999990      d) 9000009

Explanation:
The largest eight digit number is 99999996
The smallest eight digit number is 90000006
The difference is 9999990.



 Directions (23-25): In the following questions, the symbols @, ?, %, ?, and $
are used with the following meanings illustrated. 'P % Q' means 'P is either
greater than or equal to Q'. 'P $ Q' means 'P is smaller than Q'. 'P @ Q'
means 'P is either smaller than or equal to Q'. 'P ? Q' means 'P is greater than
Q'. In each of the following questions assuming the given statements to be
true, find out which of the three conclusions I, II and III given below them
is/are definitely true and mark your answer accordingly.

Generally
 % Means Either greater than or equal to
$ Means less than
@ Means Either Less than or equal to
? Means Greater than

23.) Statements: M $ T, T@ K, K? D
Conclusions: I. D % T II. K? M III. D? M
1) Only I and II are true
2) Only I and III are true
3) Only II and III are true
4) All are true
5) None of these
Explanation:
Statements: M<T, T<K, K>D M<T<K>D
Conclusion:
   I) D>=T
   II) K>M
   III) D>M
           Above three satisfies the given statement.

24.) Statements: B? H, H % A, A? K
Conclusions: I.B % K II. K@ H III.A $ B
1) Only I and II are true
2) Only I and III are true
3) Only II and III are true
4) Only II is true.
5) None of these

Explanation:
Statements: B>H, H>=A, A>K B>H>=A>K.
Conclusion:
    I) B>=K
    II) K<=H
    III) A<B
All the above satisfying the given statement .so answer is 5

25.) Statements: W % N, N? R, R @ F
Conclusions: I.F? N II. W? N III.R $ W
1) None is true
2) Only III is true
3) Only I and II are true
4) Only II and III are true
5) None of these

Explanation:
Statements: W>=N, N>R, R<=F W>=N>R<=F.
Conclusions:
   I) F>N
   II) W>N
   III) R<W




             *********ALL THE BEST********

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Tags:
Stats:
views:176
posted:3/28/2012
language:English
pages:24