EFT

Document Sample
EFT Powered By Docstoc
					EFT V: The Prince of Aquitaine whose Tournament is Destroyed
Round 02

                                            TOSSUPS

1. This group's leader inspired one author to write the Utopian work News from Nowhere,
while one member of this group painted The Beguiling of Merlin, which can be found on the
cover of A.S. Byatt's Possession. One member of this group engraved the frame of one his
paintings with a sonnet by Boccaccio; that work was a depiction of Fiametta. Another
member depicted Jesus carrying a lantern and knocking at a door. Elizabeth Siddal served as
the model for their paintings Ophelia and Beata Beatrix. For 10 points, name this British artistic
movement which included John Everett Millais and Dante Gabriel Rosetti, so named for their
return to a style before that of a Renaissance artist.
ANSWER: Pre-Raphaelite Brotherhood

2. James Mason notably had to read a speech drafted by the main opponent of this bill.
Henry Foote pulled a gun on another figure during the debate surrounding it. Thomas Hart
Benton helped propose some of the territorial lines this bill required. It gave Texas 10 million
dollars to fix its border near the Rio del Norte, and the Northern Whigs opposition to this bill
was exemplified in one figures “Higher Law” speech. Opposition to this bill was spearheaded
by Calhoun, but Senator Webster and Douglas modified Henry Clay’s original proposition,
leading to its passage. It was created to allow California to enter the Union as a Free State, and
it also updated the Fugitive Slave Act. For 10 points, name this bill that prevented the Civil War
from happening for another eleven years.
ANSWER: Compromise of 1850

3. Mutations in dardarin have been linked to some hereditary cases of this disease. One drug
used to treat this disease is administered with a peripheral decarboxylase inhibitor in order
to increase its half-life. One new treatment for this disease is deep brain stimulation of the
subthalamic nucleus and globus pallidus interna. MPTP was linked to several instances of this
disease in opiate addicts, and this disease is caused by a buildup of ubiquitin and alpha-
synuclein-containing Lewy Bodies, which destroy the substantia nigra. Important symptoms of
this disease include micrographia, cogwheel rigidity, and a mask-like facial expression.
Commonly treated by L-Dopa, for 10 points, name this neurological disorder which causes
impaired motor skills and eventually dementia, named for a British scientist.
ANSWER: Parkinson’s Disease
4. Johann von Gortz was able to gain Austrian support for this event and it has been alleged
that Innocent XI also supported it. One incident that helped to catalyze this event was the
refusal of Henry Compton to censure John Sharp. A key occurrence in this event was the
acquittal of William Sancroft, which inspired a June 30 letter signed by the likes of Earls of
Devonshire and Danby and Henry Sydney. Important laws that lead to this event included two
Declarations of Indulgence, though many historians believe that final straw was the birth of
Mary of Modena’s son. The battle that solidified the success of this event occurred near
Drogheda and saw a defeat of Richard Talbot and Jacobite forces, the Battle of the Boyne. For
ten points, name this 1688 event that saw James II replaced by William and Mary.
ANSWER: Glorious Revolution

5. This concept’s two main divisions are realis and irrealis, the former of which includes the
“energetic” one. This concept is considered one way to express another concept broken up
into alethic and deontic types, and evidentiality was once treated as a subset of this category.
Latin uses a more common one of these to represent the hortative and jussive ones for first
and third person, respectively. Oddly, Greek used the optative one to express wishes. One of
these has fallen into disuse in English and uses “were” in the singular, while another expresses
commands. For 10 points, name this grammatical category, examples of which include
imperative, subjunctive, and indicative.
ANSWER: grammatical mood [accept modality until “energetic”]

6. One character in this novel learns that the title character purchased a house near a spring
at Auteuil from his enemy Lord Wilmore. In this novel, Benedetto falls down a chimney while
trying to evade some gendarmes. That portion of this novel sees the protagonist employ
Bertuccio. His former lover married Fernand Mondego and produced the son Albert de
Morcerf. This novel ends with the protagonist sailing into the sunset with Haydee after
revealing to his friend Maximilien Morrel that Valentine is not dead. He becomes the title
character years after Caderrouse and Danglars imprison him. For 10 points, name this novel
about Edmond Dantes, written by Alexandre Dumas.
ANSWER: The Count of Monte Cristo or Le Comte de Monte Cristo

7. The museum named after this natural feature is currently offering workships on aridity to
its teachers. This desert is home to the wait-a-minute tree, whose scientific name honors
Josiah Gregg, who has written about this desert. The desert bighorn sheep can be found in
and around this region, which is why the Cabeza Prieta Wildlife Refuge was established here.
Mount Kofa and Mount Catalina are two mountains in this desert, which is also home to some
parts of the Gila and Colorado River. Also home to Saguaro National Park, it is named for a
Mexican State. For 10 points, identify this desert that sprawls across Baja California, California
and Arizona, a large North American desert.
ANSWER: Sonoran Desert
8. In the second act of this play, one character returns home and is thrilled to receive
gardening tools and a gardening hat, noting how she has never gotten gifts when it wasn't
Christmas. Its characters are visited by Karl from the Clybourne Park Improvement
Association, who tries to buy the central characters off. Another character loses his
investment in a liquor store when his friend Willy Harris runs off with the money. That
character is Walter Lee, and a character called “Mama” puts a down payment on a house using
the insurance money the family had received. Focusing on the Younger family, for 10 points,
name this play that takes its name from the Langston Hughes poem “Harlem,” a work of
Lorraine Hansberry.
ANSWER: A Raisin in the Sun

9. A group at Penn State recently created sheets of graphene from silicon carbide using this
process. The primary drying phase of lyophilization occurs via this process since the pressure
of the sample is lowered, and in most laboratory syntheses of ferrocene, the final product is
purified using this process. Napthalene undergoes this process at room temperature, and in
most laboratory apparatuses for performing this technique, it occurs on the surface of a cold
finger. This process occurs at pressures and temperatures less than the triple point, and the
enthalpy of this process is the sum of the enthalpies of fusion and vaporization. The opposite of
deposition, for 10 points, name this process that occurs in solid iodine and dry ice, the direct
transformation of a solid to a gas.
ANSWER: sublimation

10. One movement of this work features the keyboard cycling through C, D Flat, D and E Flat,
transposing notes as they go. A different movement of this work sees two violins alternate
between high and low notes to imitate one of the titular figures' up and down motion. In
addition to the "Pianists" section, another movement of this work sees the titular entities
represented by the rattling of a xylophone. The most famous movement is for solo cello and
two pianos and represents the title creature gliding over the water. For 10 points, identify this
14-movement suite with movements like "Fossils," "Aquarium," and "The Swan," a work by
Camille Saint-Saens.
ANSWER: Carnival of the Animals

11. Members of this religion must recite a short obligatory prayer and a long obligatory
prayer once a day, and a medium-length obligatory prayer three times a day. The founder of
this religion wrote The Epistle to the Son of the Wolf. Adam, Krishna, and Muhammad are
three of the ten Great Manifestations of God in this religion. In this religion, the title of
Guardian of the Cause of God was held by Shoghi Effendi. A proponent of an early form of this
religion adopted a title meaning “gate”, the Bab. This religion’s doctrine was laid out in the
Book of Certitude. This religion is governed from the Universal House of Justice in Haifa, and it is
represented by a nine-pointed star. For 10 points, name this religion founded by Baha’u’llah.
ANSWER: Baha’i faith
12. The first battle of the first one of these conflicts saw 120 men killed by one side’s
commandos at Bronkhorstspruit. The second one of these conflicts saw one side achieve
success at Stormburg. The first one ended with one side suing for peace after suffering a
humiliating defeat at Majuba Hill. The second one involved a siege at Ladysmith and included
the famous Black Week and the scorched earth tactics of Lord Kitchener. The second started
after Alfred Milner and Paul Kruger were unable to reach an agreement, and ended with the
Peace of Vereeniging. For 10 points, identify this set of wars occurring between the British
Empire and certain Afrikaans speaking nations.
ANSWER: Anglo-Boer wars

13. In this play, two characters reminisce about past Tottenham Villa games and debate
where they could be playing now. One character rants over a newspaper article about an old
man who crawled under a lorry, and later repeats his speech almost verbatim. An offstage
lavatory flushes ominously throughout this play, and two characters debate whether “light the
kettle” actually means “light the gas.” Those two characters keep revolvers at hand at all times
until the end, when one discovers that his next job is to shoot the other. For 10 points, name
this absurdist play in which Ben and Gus receive crazy instructions through the title food
conveyance, a work of Harold Pinter.
ANSWER: The Dumb Waiter

14. The Tysganenko mode describes this phenomenon, and the strength of this phenomenon
at a particular distance from its origin is described by the McIlwain L-parameter. Courtillot
was the first to measure “jerks” in this phenomenon, while the K-index is used to measure
other disturbances in this phenomenon. Anomalies in this phenomenon include the South
Atlantic Anomaly and the Kursk Anomaly, and every few million years it undergoes reversals,
which can be seen in the geological record. Its shape is dictated partially by its interaction with
the solar wind. For 10 points, name this phenomenon which arises due to currents in the outer
core, whose strength is on the order of microteslas.
ANSWER: Earth’s Magnetic Field (equivalents ok)

15. One of them, named Pyrcamon was useful in developing three rays of frozen rain and red
fire. In a play, one character of this type has his food stolen by Silenus, who is trying to trade
it away. That play, named for this group, is the best preserved extant satyr play and was
written by Euripides. Three of them were killed by Apollo for providing Zeus the thunderbolt
that killed Asclepius. That group had members Arges and Steropes. Another one of these
creatures was told that “my name is Nemo,” and threw a rock to kill Acis before being blinded
by Ulysses. For 10 points, name these creatures that include Polyphemus, which are notable for
their one eye.
ANSWER: Cyclopes
16. This man believed that his three “sacred concerts” were the most productive things he
ever accomplished, and those saw him perform “In the Beginning God.” One of this man’s
compositions came about when he worked with his son Mercer and a Pittsburgh pianist who
interpreted this jazz musician’s “Sophisticated Hits.” During his collaboration with Barney
Bigyard, this man used a “mike-tone” effect in his composition “Mood Indigo.” Another
composition by this musician, featuring lyrics by Irving Mills, claims “There’s something else
that makes this song complete.” For 10 points, identify this Jazz pianist and performer of
Strayhorn’s “Take the A Train,” who composed “It Don't Mean a Thing if it Ain't Got that
Swing.”
ANSWER: Duke Ellington

17. This author's daughter Lisa has written the novel Skinner's Drift while his wife Sheila has
written Rite of Passage. One of this author's works sees the pastor Marius Byleveld come
help Miss Helen, who has created a bunch of sculptures that point to the titular holy site,
while another of his works features two character arguing whether Jesus Christ is a "Man of
Magnitude." In that drama, Sam and Willie begin talking about a ballroom dance, only for the
title character, Hally, to come and interrupt them. Many of this author's works are set in Port
Elizabeth, critiquing the injustices of apartheid. For 10 points, name this South African
dramatist of Master Harold… and the Boys.
ANSWER: Athol Fugard

18. Three perpetrators of this action assumed the identities of customs officials immediately
before it, while their leader took the codename Apis and was sentenced to death in the
Salonika trial. One perpetrator failed to commit suicide by swallowing a cyanide pill and
jumping into a four-inch deep river. One perpetrator stated that he planned to achieve his
goals “by terror” in the trial that followed this event, and that figure couldn’t be sentenced to
death because he was younger than 20. This event occurred near the Latin Bridge after the
motorcade changed directions. The target was in a Graf and Stift Double Phaeton along with
Leopold Loyka and his wife Sophie. Responsible for setting off the July Crisis, for 10 points,
name this event perpetrated by the Black Hand and carried out by Gavrilo Princip.
ANSWER: Assassination of Franz Ferdinand [accept equivalents]

19. The Mirror and the Lamp claims that one of this philosopher’s works is a bildungsroman.
One work by this man posits “sense-certainty” instead of sense-data, and makes his first
principle the “ethical rider.” That work by this man follows the titular construct as it
progresses towards “absolute knowledge” including a trip through the master and slave
struggle for recognition. In addition to writing Elements of the Philosophy of Right, this man
formulated a way of improvement that comes about by moving between a thesis and an
antithesis. For 10 points, name this German philosopher of The Phenomenology of Spirit who
proposed a namesake dialectic.
ANSWER: George Friedrich Wilhelm Hegel
20. The CryoEDM experiment is attempting to place an upper bound on a certain property of
this particle; that property of this particle is predicted to be under 2.9 times 10 to the
negative 26 electron-charge-centimeters by the Standard Model. In supernovae,
nucleosynthesis occurs via the capture of these particles in the R and S processes. CP
violation contributes to this particle’s aforementioned electric dipole moment. Water is
commonly used to transform fast ones into thermal ones in a nuclear reactor. They consist of
two down quarks and one up quark, and in beta-minus decay these particles transform into an
electron and a proton. Isotopes differ in the number of, for 10 points, these neutral particles
found in the nuclei of most elements.
ANSWER: Neutron
                                            BONUSES

1. This astronomical value is calculated by finding the magnitude of an object using a series of
filters, then taking the difference between those magnitudes. For 10 points each:
[10] Name this value, a simple numerical expression of the color of a star under a given
photometric system.
ANSWER: Color Index
[10] This diagram, which plots magnitude against the B-V color index, is a convenient way of
determining a star’s evolutionary stage. It’s doubly eponymous and contains a main sequence.
ANSWER: Hertzsprung-Russel diagram or H-R diagram
[10] A particular asymptotic branch of the H-R diagram is home to these late-phase stars, which
have a size up to 10 solar masses and have run out of hydrogen in the core.
ANSWER: Red giant

2. This work introduced the concept of a “language-game” using a dialogue between builders
to prove the point. For ten points each:
[10] Name this philosophical work which argues against “private languages” and examines how
statements such as “Moses did not exist” cannot have meaning without context.
ANSWER: The Philosophical Investigations
[10] The Philosophical Investigations were written by this man, who allegedly brandished a
poker at Karl Popper, and was certainly the cause of the “linguistic turn” in analytic philosophy.
ANSWER: Ludwig Wittgenstein
[10] Wittgenstein is perhaps more famous for this earlier work, which he later contradicted
many times in the Investigations. This volume is famous for propositions such as “The world is
all that is the case” and “Of what one cannot speak, one must pass over in silence”.
ANSWER: Tractatus Logico-Philosophicus

3. The third movement of this work is marked with the phrase "Nicht Schnell," meaning not
fast. For 10 points each:
[10] This five-movement symphony in E-flat was inspired by a trip to the Archbishop of Geissel's
Cologne Cathedral, and is partially based on a landler the composer heard as a child.
ANSWER: Rhenish Symphony or Symphony No 3 of Schumann [but for Christ's, sake, don't
corrupt the next bonus part]
[10] This composer of the "Rhenish symphony" would throw himself into the Rhine in his later
years. This husband of Clara Wieck also wrote the "Spring Symphony."
ANSWER: Robert Schumann
[10] Opus 15 of Schumann is this set of thirteen piano pieces originally labeled "Easy Pieces." It
contains sections "At the Fireside," "Knight of the Hobbyhorse," and "The Poet Speaks."
ANSWER: Scenes From Childhood or Kinderszenen
4. For 10 points each, answer the following about battles of Eastern Front in World War II:
[10] This code name was given to the German invasion of the Soviet Union, which began on
June 22nd, 1941.
ANSWER: Operation Barbarossa
[10] The Red Army won a significant victory at the 1942-43 siege of this southern Russian city,
located along the Volga River.
ANSWER: The Battle of Stalingrad
[10] This summer 1943 battle, the largest tank battle in history, took place 280 miles south of
Moscow and saw another significant German defeat.
ANSWER: The Battle of Kursk

5. Hrunting cannot penetrate this creature’s skin, but a stronger, magic sword in her cave can.
For 10 points each:
[10] Identify this character who abducts a Scylding but soon dies at the hands of the same
figure who killed her son.
ANSWER: Grendel’s mother
[10] Grendel’s mother is the second major antagonist of this Anglo-Saxon epic poem recorded
in the Nowell Codex and notably translated by Seamus Heaney.
ANSWER: Beowulf
[10] As Beowulf fights a fearsome dragon at the end of the poem, this retainer comes to his aid
and slows the dragon long enough for Beowulf to deliver the killing blow, though Beowulf soon
dies of his wounds.
ANSWER: Wiglaf

6. A dog looks over his shoulder and off to the right of this painting, which is historically
notable for raising a village scene to the scale of a classical history painting. For 10 points each:
[10] Identify this painting in which a somber crowd gathers around a whole in the ground while
a priest performs the title ceremony, assisted by a young boy and two men in red.
ANSWER: A Burial at Ornans
[10] This painter of A Burial at Ornans and The Stonebreakers also depicted lesbians embracing
in his Sleep.
ANSWER: Gustave Courbet
[10] This other French painter depicted lesbian couples in The Kiss and In Bed, as well as in Two
Women Waltzing at a certain cabaret that features in much of his work.
ANSWER: Henri de Toulouse-Lautrec
7. Characters in this novel include Rosa Saks, an artist who inspires Luna Moth, and Tracy
Bacon, Sam’s Gentile boyfriend. For 10 points:
[10] Name this novel, in which Joe and Sam become major figures in the Golden Age of Comics.
ANSWER: The Amazing Adventures of Kavalier and Clay
[10] This author of The Yiddish Policemen’s Union and The Mysteries of Pittsburgh wrote The
Amazing Adventures of Kavalier and Clay.
ANSWER: Michael Chabon
[10] Michael Chabon’s most recent work is titled after these objects and Legends. One of these
objects contains a giant X on it leading Hawkins to try to discover some treasure in Treasure
Island.
ANSWER: maps

8. Hopkinson developed a magnetic version of this law, which is also useful in cardiology to
determine the flow through parallel vascular beds. For 10 points each:
[10] Name this fundamental law of electrical circuits, which states that the voltage drop across
an element is equal to the current across it times the resistance of that element.
ANSWER: Ohm’s Law
[10] Ohm’s law does not apply to these circuit elements, which classically only allow current to
flow in one direction. Zener and Schottky name two types of them.
ANSWER: diodes
[10] Ohm’s law can also be stated as the current density is equal to the conductivity times this
value, symbolized E.
ANSWER: Electric field

9. The first one of these was a sharp critique of the current practice of the theorika instigated
under Eubulus, and all of them claim that Athenians are being hoodwinked by the title
Macedonian. For 10 points each:
[10] Identify this set of four speeches produced in the fourth century BC, which attacks a ruler
for disregarding the Peace of Philocrates at crucial times, among other things.
ANSWER: Philippics
[10] The Philippics were delivered by this ancient Greek orator, who defended Ctesiphon from
Aeschines in his great speech On the Crown.
ANSWER: Demosthenes
[10] This other orator, a Roman, named his speeches against Mark Antony after Demosthenes’s
Philippics. His other speeches include an attack against Catiline.
ANSWER: Marcus Tullius Cicero
10. This work criticized the enactment of the Poor Laws and outlined a right to ignore the state,
and insisted that rights of male and female persons be equal. For 10 points each:
[10] Name this work of social theory, which coined the phrase “survival of the fittest”. It was
famously referred to in the decision Lochner v New York.
ANSWER: Social Statics
[10] Social Statics was written by this proponent of social Darwinism, who also published a 10-
volume System of Synthetic Philosophy.
ANSWER: Herbert Spencer
[10] Spencer wrote a work entitled this “versus the state”. William Whyte wrote about the
organization one, and Kenneth Waltz wrote about this, the state, and war in one work.
ANSWER: Man

11. It describes a "door to which I found no Key" and a "veil through which I might not see." For
10 points each:
[10] Identify this work written in quatrains that provided the title to O'Neill's only comedy,
which can be found in a stanza that describes "A jug of wine" and a "loaf of bread" as well as a
"book of verses underneath the Bough."
ANSWER: The Rubaiyat
[10] The Rubaiyat is a work of this Persian polymath, whose numerous texts cover topics like
astronomy and Euclid's postulates.
ANSWER: Omar Khayyam
[10] This other Persian poet wrote the poetry collection Spiritual Couplets. Much of his work
covers the way of the Sufi, and Coleman Barks translated his works into English.
ANSWER Jalal al Din Muhammed Rumi

12. Its most notable character whistles "In the Hall of the Mountain King" to lure children to
their death. For 10 points each:
[10] Identify this movie that focuses on Hans Beckert, whose killing of children angers criminal
gangs because the police's inability to catch him causes their criminal operations to be
scrutinized.
ANSWER: M.
[10] M. was directed by this German director of a silent film revolving around the institute ruled
by Joh Federson and the relationship between the planners and the workers, Metropolis.
ANSWER: Fritz Lang
[10] German director Robert Wiene directed this silent film told in flashbacks by the narrator
Francis. The titular figure's companion, Cesare, predicts he will die "before dawn tomorrow"
and at the end of the movie we learn the whole thing is a fantasy, dreamed up in an insane
asylum.
ANSWER: The Cabinet of Dr. Caligari
13. This story is in the form of a manuscript found among the papers of the late Francis
Wayland Thurston. For 10 points each:
[10] Identify this story which opens with the discovery of a bas-relief in the image of the title
creature, who resides in the lost city of R’lyeh and escapes to the surface for a time before
being sent back by sailor Gustaf Johansen.
ANSWER: “The Call of Cthulhu”
[10] “The Call of Cthulhu” and “The Shadow Over Innsmouth” are works of this American horror
writer, a native of Providence who created the fictional Miskatonic University and envisioned
mankind as an insignificant speck in a malevolent universe .
ANSWER: Howard Phillips Lovecraft
[10] In this Lovecraft novella, Professor William Dyer journeys to the title location in Antarctica
and discovers a horrid race of beings dubbed the “Elder Things” and their creations, the
Shoggoths.
ANSWER: At the Mountains of Madness

14. A popular method of creating this functional group is simply performing an E2 reaction on
something with a good leaving group. For 10 points each:
[10] Name this functional group which contains a carbon-carbon double bond.
ANSWER: Alkene or olefin
[10] A method of splitting alkenes involves adding this molecule, which then proceeds via a 1,3
dipolar cycloaddition to divide the alkene into two carbonyls.
ANSWER: Ozone
[10] This reaction, which can be catalyzed by a Shrock carbine or Grubbs catalyst, involves a pair
of alkenes trading their alkyl substituents via a 2+2 cycloaddition.
ANSWER: Olefin metathesis

15. He introduced the declaration of war against Britain on the floor of the Senate in 1812. For
10 points each:
[10] Identify this, a Vice President under Andrew Jackson and John Quincy Adams and States’
rights activist.
ANSWER: John Calhoun
[10] Calhoun wrote a treatise about this practice, focusing on two federal tariffs passed in 1828
and 1832. It was supported by the Virginia and Kentucky Resolutions.
ANSWER: nullification
[10] Calhoun’s treatise, which details how the State must protect from the usurpation which
will “corrupt the public morals and destroy the liberty of the country,” is given this name.
ANSWER: South Carolina Exposition and Protest
16. A plan to run off and open a hotel is ended by Christine saying she will order the stable
masters to not allow Jean and the titular character to leave. For 10 points each:
[10] Identify this play that ends with the titular character committing suicide by razor.
ANSWER: Miss Julie
[10] In addition to Miss Julie, this Swedish playwright wrote about The Captain and his wife
arguing how to raise their daughter in The Father.
ANSWER: August Strindberg
[10] This novel by Strindberg is widely considered to be the first Modern Swedish Novel. It
concerns the aspiring journalist Arvid Falk and much of it is set at the titular café.
ANSWER: The Red Room

17. This treatise has two books, one which treats the “Night of Sense” and the other the
“Night of Spirit.” For 10 points each:
[10] Name this religious treatise written by a Carmelite monk author of Ascent of Mount
Carmel. It also names a poem written earlier by that same monk, and used as a general phrase,
the title of this work can refer to a time of spiritual trouble in a person's life.
ANSWER: Dark Night of the Soul
[10] Dark Night of the Soul was written by this man. He is also the author of other works of
Catholic mysticism including The Spiritual Canticle and Ascent of Mount Carmel.
ANSWER: Saint John of the Cross or Juan de la Cruz [prompt on “John” or “Juan,” but Christ,
don't prompt on “de la Cruz” or “of the Cross”]
[10] St. John of the Cross hailed from this country. Other religious figures from this nation
include Saint Teresa of Avila. It is pretty famous for a branch of the Inquisition lead by
Torquemada.
ANSWER: Spain [accept Spanish]

18. Seymour Benzer’s work with this set of organisms allowed him to map mutations to the
single nucleotide level, and one species is the origin of the cosmid. For 10 points each:
[10] Name this type of virus that infects bacteria, varieties of which include T4 and lambda.
ANSWER: Bacteriophage
[10] This experiment used bacteriophages to show that the transmissible unit of hereditary is
DNA, not protein. The protein coat and genome of bacteriophages were radioactively labeled,
and they were then added to E. Coli and removed by a blender.
ANSWER: Hershey-Chase experiment
[10] The Lambda phage was originally discovered by a scientist with this last name. Another
famous scientist with this last name was the guy who discovered the plasmid, and they
happened to be husband and wife.
ANSWER: Lederberg (Joshua and Esther)
19. He was the original “lord of the necropolis.” For 10 points each:
[10] Who is this funerary god, the mythological inventor of embalming often depicted with a
jackal’s head?
ANSWER: Anubis
[10] One of Anubis’ duties was to weigh the hearts of all the dead to see if they were lighter
than this deity’s feather.
ANSWER: Ma’at
[10] If the deceased’s heart was judged to be lighter than Ma’at’s feather, Anubis led the soul to
Osiris. If not, then the heart would be eaten alive by this demon.
ANSWER: Ammit

20. He only served officially as President of his country from 1930-38 and 1942-52 during his
thirty one year rule. For 10 points each:
[10] Identify this Caribbean dictator that seized control from Horacio Vasquez in a military coup
in 1930 and whose political opponents included Juan Bosch.
ANSWER: Rafael Trujillo
[10] Trujillo served as President and dictator of this Caribbean nation from a capital he renamed
after himself, though Ciudad Trujillo is better known as Santo Domingo.
ANSWER: Dominican Republic
[10] This shibboleth was used by soldiers under Rafael Trujillo as part of his campaign of hating
on Haitians. Soldiers would hold a piece of this object up and ask them to pronounce it, death
ensued if they couldn’t.
ANSWER: Parsley

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:20
posted:3/11/2012
language:English
pages:13