Docstoc

PERCUBAAN PMR KHB KT 2007 DAERAH set1

Document Sample
PERCUBAAN PMR KHB KT 2007 DAERAH set1 Powered By Docstoc
					SULIT                                                                           76 / 1

Arahan: Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan yang berhuruf A,B,C, dan
        D. Bagi tiap-tiap soalan pilih satu jawapan sahaja


1. Apakah tujuan peraturan keselamatan bengkel?

   A.     Mudah menyelamatkan diri apabila berlaku kebakaran.
   B.     Memudahkan pergerakan pelajar ketika amali.
   C.     Mengelakkan berlaku kemalangan.
   D.     Memastikan semua pelajar mengetahui peraturan di bengkel.

2. Apakah amalan 4M yang perlu dipatuhi oleh semua murid di dalam bengkel
   Kemahiran Hidup?

   I      membersih
   II     menyusun atur
   III    mendisiplin
   IV     menilai

   A. I, II dan III                            C. II, III dan IV
   B. I, II dan IV                             D. I, II, III dan IV


3. Reka bentuk didefinisikan sebagai susunan bahan yang dirancang untuk
   menghasilkan sesuatu

   A.    idea
   B.    produk
   C.    inovasi
   D.    teknologi



                      Ringan, kuat dan mudah dikerjakan.
                      Tidak mudah meleding, mengecut atau
                       retak.
                      Tidak pecah apabila dipaku pada
                       hujungnya.


4. Jenis bahan yang dihuraikan di atas ialah

   A.    papan lapis
   B.    kayu
   C.    MDF
   D.    Mounting board



                                               2                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                           76 / 1




5. Apakah jenis glu yang sesuai digunakan untuk melekatkan bahan yang berlainan
   seperti plastik dengan kayu?

  A.    Glu sentuh
  B.    Glu biasa
  C.    Glu PVA
  D.    Glu PVC


6. Antara berikut yang manakah bukan lukisan yang terkandung dalam lukisan kerja?

    A.     Lukisan isometrik
    B.     Lukisan oblik
    C.     Lukisan ortografik
    D.     Lukisan minyak




                                            Rajah 1

7. Rajah 1 menunjukkan sejenis alatan tangan. Antara berikut , yang manakah fungsi
   utama alatan tersebut?

   I.       Menguji sudut 90°
   II.      Menanda garisan bersudut tepat
   III.     Menguji dan menanda sudut-sudut yang dikehendaki
   IV.      Menanda lebar dan tebal kayu

   A.     I, II dan III
   B.     I, II dan IV
   C.     I, III dan IV
   D.     II, III dan IV


8. Berikut adalah ciri-ciri pemilihan reka bentuk yang baik kecuali
  A. kos yang rendah
  B. bahan binaan yang mahal
  C. bahan binaan yang tahan lama
  D. peralatan yang mudah diperolehi



                                            3                         LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                          76 / 1




                              Rajah 2


9. Apakah aktiviti yang ditunjukkan dalam rajah 2 ketika pembinaan projek?
   A. Mengukur dan menanda
   B. Memotong
   C. Memasang dan mencantum
   D. Membuat kemasan



10. Apakah kelebihan menggunakan jadual kerja dalam proses pembinaan projek?

  A.    Menjimatkan kos penggunaan bahan
  B.    Menjimatkan waktu semasa membuat prototaip
  C.    Mengawal pelaksanaan kerja dengan cekap dan teratur
  D.    Mengurus projek dengan mudah


11. Antara berikut, bahan manakah boleh digunakan dalam pencantuman projek?

    I.     Paku
   II.     Tepung penyumbat
   III.    Ribet
   IV.     Simen pelarut

   A.     I, II dan III
   B.     I, II dan IV
   C.     I, III dan IV
   D.     II, III dan IV




                                           4                     LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                           76 / 1




                            Butiran              Jumlah (RM)
                    Kos bahan                         4.00
                    Kos upah                          3.00
                    Kos sampingan                     1.30


12. Jadual di atas menunjukkan kos untuk membuat satu unit rak majalah. Hitungkan
    kos Pengeluaran bagi 5 unit rak yang sama.

    A.   RM40.50
    B.   RM41.50
    C.   RM43.50
    D.   RM45.50




                                       Rajah 3

13. Rajah 3 menunjukkan satu bongkah. Antara berikut, pilih pelan yang betul bagi
    bongkah tersebut.

    A.                                                 B.




   C.                                                  D.




                                          5                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                        76 / 1

14. Tanaman hiasan yang sesuai dibiak dengan keratan kayu keras ialah


   A Pterrocarpus indikus
   B Ixora jawanica
   C Hisbicus rosa sinensis
   D Alternathera elliptica


15. Mengapakah medium memasu tidak diisi penuh sehingga paras bibir pasu?

   A    Untuk menjimatkan penggunaan medium
   B    Untuk menampung air yang akan bertakung
   C    Memberi ruang untuk akar tanaman berkembang
   D    Mengelakkan medium terkeluar semasa penyiraman

16. Berapakah nisbah campuran medium memasu yang digunakan jika tanah loam
   mengandungi butir liat yang tinggi?

   A    2:1:1
   B    3:2:1
   C    7:2:2
   D    7:3:2




                                   Rajah 4

  17. Peralatan di atas digunakan untuk

   A.   menyaji
   B.   menyedia
   C.   memasak
   D.   mencuci




                                          6                     LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                         76 / 1




18. Untuk hidangan sepinggan lengkap. gubahan bunga yang sesuai diletakkan diatas
     meja ialah

      A.                                          C.




      B.                                               D.




                                   Rajah 5

19. Bahagian manakah yang menentukan saiz mata jahitan?

       A.   1
       B.   11
       C.   111
       D.   1V




                                         7                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                       76 / 1




                                    Rajah 6

20. Apakah nama dan kegunaan jahitan pada rajah di atas?

                    Nama jahitan                        Kegunaan
           A. Jahitan suji bilang             Menjahit kelepet, lapik dan
                                              pita-pita
           B. Jahitan insang pari             Mengemas tepi fabrik, basi
                                              kelim dan menghias artikel
           C. Jahitan suji bilang             Mengemas tepi fabrik, basi
                                              kelim dan menghias artikel
           D. Jahitan insang pari             Menjahit kelepet, lapik dan
                                              pita-pita




21.   Apakah yang ditunjukkan oleh rajah di bawah?




                              Rajah 7

      A.   Melonggarkan skru pada sekoci
      B.   Memasang sekoci ke dalam gelendung
      C.   Memasukkan gelendung ke dalam sekoci
      D.   Memusingkan pemusing pada gelendung




                                          8                        LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                     76 / 1


22. Penyusunan alatan dan kelengkapan di ruang dapur perlu disusun
    mengikutkesesuaian. Antara beikut, manakah tidak sesuai?

   I     Sink diletakkan berhampiran dengan dapur
   II    Dapur diletakkan berhampiran meja makan
   III   Peti sejuk harus diletakkan berhampiran dengan dapur
   IV    Meja kerja harus diletakkan berhampiran dengan sink

   A     I dan II
   B     I dan III
   C     II dan III
   D     III dan IV


23. Antara berikut, yang manakah digunakan untuk menyimpan wardrobe?

    A.      Ruang tamu
    B.      Ruang makan
    C.      Bilik mandi
    D.      Bilik tidur


24. Warna ini menjadikan ruang tempat kediaman kelihatan sejuk dan tenang serta
   memberi kesan kepada ruang yang kecil kelihatan besar. Warna ini ialah

   A.    Warna terang
   B.    Warna gelap
   C.    Warna lembut
   D.    Warna keras


25. Antara berikut, yang manakah boleh membantu peredaran udara di tempat
    kediaman?

       A.   Pintu
       B.   Kekisi
       C.   Tingkap
       D.   Kipas




                                            9                    LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                         76 / 1



26. Dalam rajah 8 di bawah X dan Y adalah




                     Rajah 8

                  X             Y
        A     Fius 10A     Wayar hidup
        B     Fius 13A     Wayar hidup
        C     Fius 15A     Wayar neutral
        D     Fius 13A     Wayar neutral


   27. Jumlah rintangan dalam litar yang berikut adalah sebanyak 150Ω. Berapakah
       nilai rintangan R3?




                     Rajah 9

        A.   30 Ω
        B.   60 Ω
        C.   90 Ω
        D.   120 Ω




                                           10                  LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                          76 / 1




  28. Antara faktor yang berikut, yang manakah mempengaruhi kelajuan putaran
      motor DC?

     I.        Kekuatan medan magnet.
     II.       Bilangan lilitan dalam angker.
     III.      Kuasa bekalan elektrik.
     IV.       Sambungan punca bekalan elektrik.

     A. I, II dan III              C. I, III dan IV.
     B. I, II dan IV               D. II, III dan IV.


  29. Lukisan teknik adalah satu cara berkomunikasi dalam bentuk
    A grafik
    B tulisan
    C lakaran
    D gambar




                 Rajah 10

  30. Garisan bertanda X yang ditunjukkan dalam rajah 10 ialah

     A      Garisan tersembunyi
     B      Garisan binaan
     C      Garisan keratan
     D      Garisan objek




                                         11                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                         76 / 1


31. Alatan yang berikut digunakan untuk melukis sudut 30 darjah

   I.        sesiku set
   II.       seseiku T
   III.      pensel
   IV.       jangka tolok

   A.     I, II dan III
   B.     I, II dan IV
   C.     I, III dan IV
   D.     I, II, III dan IV


32. Pensel gred manakah yang sesuai digunakan untuk melukis garisan binaan?

   A. H                                    C. 2H
   B. HB                                   D. 2B


33. Komponen elektronik yang mempunyai dua punca tamatan, adalah...
   A suis mikro
   B I.C muzik
   C pembesar suara
   D I.C pemasa 555


34. Antara komponen elektronik yang berikut, yang manakah I.C muzik?




35. Semasa memateri I.C, pematerian perlu dilakukan pada...

   A      pinnya
   B      soketnya
   C      perumahnya
   D      serpihannya

                                          12                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                            76 / 1



36. Alatan tangan yang ditunjukkan dalam rajah 11 di bawah ialah.....




                            Rajah 11


           A. Gerimit
           B. Pisau lipat
           C. Penjalur wayar spring
           D. Penjalur wayer mudah


37. Antara pernyataan yang berikut , yang manakah benar mengenai Pemutus Litar
    Miniatur (MCB)

      I.    Digunakan untuk menyukat penggunaan tenaga elektrik.
     II.    Mempunyai mekanisma pemutus automatik
    III.    Ia adalah sejenis fius elektromekanikal
    IV.     Boleh digabungkan penggunaannya dengan RCCB

           A.   I ,II dan III
           B.   I, III dan IV
           C.   II, III dan IV
           D.   I , II, III dan IV


38. Rajah 12 menunjukkan meter kilowatt jam jenis digital. Berapakah bacaan meter
    tersebut ?


                                     kWj

                            0   7    7   5   2   5


                                     Rajah 12


           A. 752 unit                       C. 7525 unit
           B. 07752 unit                     D. 77525 unit


                                                  13               LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                  76 / 1



39. Antara berikut, yang manakah digerakkan secara manual ?

      A   Kereta
      B   Kapal terbang
      C   Mesin pemotong rumput
      D   Gerudi tangan


40. Alatan manakah digerakkan menggunakan motor elektrik?

      A   Motorsikal
      B   Mesin jahit kaki
      C   Mesin pemotong rumput
      D   Mesin basuh elektrik




                                  Rajah 13


41. Rajah menunjukkan peralatan yang menggunakan mekanisme

      A   mekanikal
      B   elektrikal
      C   elektromekanikal
      D   motor




                                        14                    LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                    76 / 1




                             Rajah 14

42. Rajah 14 menunjukkan sejenis gear. Apakah nama gear tersebut?

       A   Gear taji
       B   Gear heliks
       C   Gear serong
       D   Gear belitan


43. Diod boleh digunakan untuk tujuan berikut kecuali…

       A       menyimpan cas elektrik
       B       melindungi komponen elektronik
       C       menukarkan arus ulang alik ke arus terus
       D       menukarkan tenaga elektrik ke tenaga cahaya




44. Geganti digunakan sebagai suis kawalan…

       A       arus
       B       masa
       C       suhu
       D       cahaya




                                          15                    LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                     76 / 1




                              Rajah 15

45. Apakah fungsi komponen dalam gambarajah di atas?

       A      Menyimpan cas elektrik
       B      Menyimpan bekalan tenaga kimia
       C      Menyimpan cecair kimia
       D      Menyimpan tenaga magnet



46. Pengendalian geganti sebagai suis kawalan dapat dilihat dalam…

       I      komputer
       II     mesin kira
       III    sistem keselamatan
       IV     litar kawalan lampu isyarat

       A      I dan II
       B      II dan III
       C      III dan IV
       D      I, III dan IV


47. I.C pemasa elektronik mempunyai 8 pin. Pin 2 berfungsi sebagai

       A      voltan kawalan
       B      ambang
       C      set semula masa
       D      set masa


                                            16                   LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                         76 / 1



48. Contoh kertas grid yang boleh digunakan untuk membuat lukisan isometrik
    ialah ..



      A.                                     C.




      B.                                     D.




                                                              X




                     Rajah 16

                            Rajah 16


   49. Garisan bertanda dalam rajah di atas adalah bersudut

      A. 25˚                        C. 45˚
      B. 30˚                        D. 60˚




                                          17                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                              76 / 1




                                 Rajah 17

50. Pandangan pelan dalam rajah di atas mewakili bongkah yang mana?




                  A                                              C




                  B                                              D



51. Antara berikut, pernyataan yang manakah benar tentang tujuan melukis keratan
    penuh?

          I. Menunjukkan bahagian objek yang terlindung
          II. Mengelakkan daripada membina terlalu banyak garisan terlindung
          III. Membolehkan pembinaan projek dapat dilakukan dengan sempurna
          IV. Membolehkan objek di pecahkan kepada beberapa bahagian

           A.   I, II dan III
           B.   I, II dan IV
           C.   I, III dan IV
           D.   II, III dan IV




                                            18                    LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                           76 / 1




                                      Rajah 18

52. Rajah 18 – menunjukkan bahagian-bahagian luar enjin empat lejang satu selinder.
    Bahagian yang manakah yang mengurangkan bunyi bising?

        A. P                                      C. R
        B. Q                                      D. S


53. Apakah gas yang dibebaskan hasil pembakaran campuran udara bahan api dalam
    enjin?

      A. oksigen
      B. hidrogen
      C. karbon dioksida
      D. karbon monoksida




                          Rajah 19


 54. Rajah 19 – menunjukkan sejenis pengikat. Saiz pengikat di atas ditentukan oleh


      A. P dan Q                                  B. R dan S

      C. Q dan R                                  D. P dan S


                                         19                      LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                                 76 / 1


55. Susun mengikut urutan langkah menservis palam pencuch

         i.     tanggalkan palam pencucuh
         ii.    laraskan kelegaan elektrod
         iii.   bersihkan elektrod dengan berus dawai
         iv.    rendam dalam kerosin

         A. I, IV, III, II                               B. I, II, IV, III
         C. I, III, II, IV                               D. I, III, IV, II


56. Apakah fungsi kod bar pada sesuatu barang?
      A. menyenggara stok
      B. memberi maklumat seperti gambar barang
      C. membolehkan pendebitan akaun pembeli
      D. membolehkan jualan tunai dijalankan secara automatik



57.
                    tidak mengurus perniagaan
                    hanya menyumbangkan modal
                    menanggung liability tidak terhad



        Pernyataan di atas menerangkan tentang rakan kongsi jenis .....
        A. Lelap                                B.Aktif
        C. Berhad                               D.Nominal


58. Apakah yang dimaksudkan dengan perniagaan?
      A. Aktiviti pengagihan barang daripada pengeluar kepada pengguna
      B. Aktiviti jualan barang atau perkhidmatan untuk meningkatkan pasaran.
      C. Aktiviti pengagihan barang atau perkhidmatan oleh pengeluar
      D. Aktiviti membeli atau menjual barang atau perkhidmatan dengan tujuan
         mendapatkan keuntung.




                                               20                            LIHAT SEBELAH
SULIT                                                                               76 / 1




59. Institusi yang bertindak sebagai penjamin kepada peminjam wang dipanggil
       A. MARA                               B.Syarikat Jaminan Kredit Malaysia
       C. Bank Pertanian                     D.MIDF


60.
            Ibrahim telah membeli sebotol pewangi badan di sebuah kedai. Selepas
            menggunakannya selama beberapa hari, dia dapati badannya dijangkiti
            penyakit gatal-gatal


        Berdasarkan situasi di atas, apakah hak pengguna yang patut disedari oleh Ibrahim?
      A. Hak mendapatkan pilihan
      B. Hak mendapatkan maklumat
      C. Hak mendapatkan keperluan asas
      D. Hak mendapatkan perlindungan




                             - KERTAS SOALAN TAMAT -




                                            21                       LIHAT SEBELAH
SULIT                                                  76 / 1

SKEMA JAWAPAN


1C       11 C    21. C    31 A    41 C         51 C
2D       12 B    22. B    32 C    42 B         52 B
3. B     13 C    23. D    33. D   43. A        53 D
4. A     14. A   24. C    34 C    44. A        54 B
5. A     15. D   25. B    35      45. A        55 A
6. D     16. B   26. B    36. D   46. C        56. B
7. A     17. C   27. A    37. C   47. D        57. A
8. B     18. B   28. A    38 B    48 C         58. D
9 D      19. A   29 A     39 D    49 C         59. B
10 C     20. B   30 A     40 D    50 D         60. B




                         22               LIHAT SEBELAH

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:1433
posted:2/28/2012
language:Malay
pages:21