Docstoc

+++85 ITEMS

Document Sample
+++85 ITEMS Powered By Docstoc
					85 ITEMS - Nursing Practice (Basic Health Care Procedures)


The following are review questions of our basic health care procedures particularly the following
concepts:
a. Moving, Transferring and Positioning Clients
b. ROM Exercises
c. Assessing Vital Signs
d. Hygienic Care

Situation 1: Moving a client in good body alignment and positioning body parts properly and
systematically are essential aspects of nursing practice.

1. To elicit patient’s cooperation and promote sense of well-being, Nurse Kelly must do which of the
following?
a. Proper handwashing
b. Explain the procedure
c. Greet the client and introduce oneself
d. Wear a smile

Answer: C. Greet the client and introduce oneself
Rationale: Proper handwashing maintains asepsis. Explaining procedure and wearing a smile can
only elicit patient’s cooperation but greeting first the client and introducing oneself is the best way
and at the same time promoting sense of well-being for your client.


2. Frequent change of position helps prevent which of the following?
a. muscle tone
b. stimulation of postural reflexes
c. good body alignment
d. formation of pressure ulcer

Answer: D. Formation of pressure ulcer.
Rationale: Options a, b and c are the main purposes of positioning you client.

3. Before moving or transferring a client, what assessment should Nurse Justin anticipates?
a. client’s ability to assist
b. good body mechanics
c. client’s comfort
d. client’s well being

Answer: A. Client’s ability to assist
Rationale: Performing good body mechanics prevents injury from the nurse and patient. Options c
and d may be correct but assessing your client’s ability to assist will elicit his cooperation thus
promotes comfort and well being before you move or transfer him.

4. In order to protect the client and the nurse from injury, Nurse Rihanna should observe which of
the following?
a. manner of walking
b. maintaining good posture
c. maintaining good poise
d. good body mechanics

Answer: D. Good body mechanics
Rationale: Good body mechanics involves proper manner of walking, maintaining good posture and
poise. (Look for the umbrella effect)
5. Body mechanics can be best described as:
a. correct positioning, moving and transferring of clients
b. efficient use of body weight, coordination and strength
c. efficient, coordinated and unsafe use of the body
d. maintaining good body alignment

Answer: B. Efficient use of body weight, coordination and strength
Rationale: Option a and d may be correct but the aspects are incomplete. Good body mechanics is
best described ad the efficient used of body weight combined with coordination and body strength.
Option c is a wrong statement.

Situation 2: A nurse can do a number of things to ensure proper alignment and promote client’s
comfort and safety.

6. Nurse Beyonce ensures that the mattress is firm. A sagging mattress used over a prolonged
period can contribute to the development of which of the following?
a. Neck flexion
b. Foot drop
c. Low back pain
d. Pressure ulcer

Answer: C. Low back pain
Rationale: Neck flexion may be due to too high/large pillows. Foot drop may result when no foot
boards or boot splints available. Pressure ulcer results to wrinkled linens and incorrect positioning.

7. The use of supportive devices can prevent stress on client’s muscles and joints. What supportive
device is recommended to be placed beneath a too soft mattress for client’s who have back
problems?
a. Pillows
b. Chair beds
c. Mattress
d. Bed boards

Answer: D. bed boards

8. To avoid excessive pressure and predisposition of thrombus formation to the clients, Nurse
Michelle must:
a. avoid placing one body part directly on top on another body part
b. make use of supportive devices
c. ensure that the bed is kept clean and dry
d. elicit information from the clients’ desired position

Answer: A. Avoid placing one body part directly on top on anther body part.
Rationale: This prevents pressure points to come in contact thus preventing excessive pressure and
formation of thrombus especially post operatively.

9. In order to prevent pressure ulcers in immobilized clients; Nurse Erik must plan to do which of
the following?
a. Plan a systematic 24-hour schedule for position changes
b. Reposition clients every 4 hours throughout the day
c. Use only supportive devices available
d. Assume clients’ responsibility

Answer: A. Plan a systematic 24-hour schedule for position changes
Rationale: Positioning of clients should be at least q 2 hours. Promoting independence rather
dependency is one of our goals to client’s confined in the hospital. In option C, the word ONLY
made the statement wrong.

10. Common alignment problems that can be corrected with supportive devices include all of the
following EXCEPT:
a. Flexion of the neck
b. Extension of the wrist
c. Adduction of shoulder
d. External rotation of the hips

Answer: B. Extension of the wrist
Rationale: options A, c and d are some of the common alignment problems being corrected with
the use of supportive device. Flexion of the wrist is a problem, not extension of the wrist because
this is anormal anatomical position.

Situation 3: Ill people may have difficulty in moving even in bed. The amount of assistance the
clients require depends on their own ability to move and their health status. In general, nurses
should be sensitive to both the need of clients to function independently and their need for
assistance to move.

11. Nurse Carrie is changing an occupied bed and is about to turn Mr. Foxx to the side. Which of
the following is NOT an appropriate nursing action?
a. Move the client to one side of the bed before turning
b. Turn the client towards you with your hips, knees and ankles flexed, feet apart
c. Untuck the topsheet at the foot part of the bed to facilitate change of position
d. Turn the client away from you, with your back bent

Answer: d. Turn the client away from you, with your back bent
Rationale: Knees must be bent not the back for it might result to injury and undue strain.

12. In moving a client up in bed, Nurse Anika can elicit the client’s help in lessening workload by
instructing him to initially do which of the following?
a. Ask client to flex the hips and knees and position the feet; be ready for pushing
b. Grasp the overhead trapeze with both hands and lift and pull during the move
c. Grasp the head of the bed with both hands and pull during the move
d. Lock the wheels on the bed and raise the side rails opposite to you

Answer: a. Ask client to flex the hips and knees and position the feet; be ready for pushing
Rationale: This is initial action before moving a client up in bed.

13. A client with spinal injury must in all times be kept in straight alignment when turning, so
logrolling is the technique being used. The following are appropriate nursing actions EXCEPT:
a. Position yourselves and the client appropriately before the move
b. Move to the other side of the bed, and place supportive device
c. Ask client to place arms at the sides with the palms against the surface of bed
d. Roll and position the client in proper alignment in the count of three

Answer: c. Ask client to place arms at the sides with the palms against the surface of bed
Rationale: This is done when moving your client up in bed or assisting him to sit on bed.


14.Mr. Chiu is for X-ray at the Radiologic Department. To
transfer him from the bed to the wheelchair, Nurse Paris
should position the wheelchair:
a. parallel to the bed
b. right angle at the foot part
c. any desired position
d. at the foot part of the bed
Answer: A. Parallel to the bed
15. In pushing the stretcher, which of the following guidelines should be observed to protect the
client’s head in the event of collision?
a. lock wheels of the bed
b. push from the end where head is positioned
c. fasten safety straps across the client
d. raise the side rails on both sides

Answer: B. push from the end where head is positioned


Situation 4: The nurse assists clients with appropriate exercise programs to maintain physical
fitness and prepares them for ambulation.

16. Mr. Linux has undergone an abdominal surgery. To prevent thrombophlebitis, the following are
appropriate nursing actions EXCEPT:
a. perform passive leg exercises
b. turn the client every one to two hours
c. massage the legs when painful
d. elevate legs to promote venous return

Answer: C. massage the legs when painful
Rationale: This is a contraindication in performing ROM exercises

17. The type of exercise that Nurse Julian can perform to Mr. Lim with joint contractures is:
a. active exercise
b. passive exercise
c. active – assistive exercise
d. active – resistive exercise

Answer: B. Passive exercise

18. To prevent plantar flexion in paralyzed patient which of the following protective devices may be
used?
a. footboard only
b. footboard and trochanter roll
c. footboard and hand roll
d. footboard and boot splint

Answer: D. foot board and boot splint

19. Nurse Nico is aware that ROM exercise is contraindicated to patients who have/are:
a. joint swelling and inflammation
b. intermittent fever
c. cough and colds
d. post – operative

Answer: A. joint swelling and inflammation

20. In isometric exercises, Nurse Marie knows that this involves:
a. change in muscle tension and length
b. change in muscle tension
c. flexion and extension of a weak arm with sandbag tied on the forearm
d. use of weights and pulleys

Answer: B. change in muscle tension

Situation 5: Activities of daily living and protective positions are ways to promote activity and
exercise. Correct positioning is essential to maintain an optimum level of functioning.
21. Nurse Sarah is caring to clients who have difficulty of breathing and some having heart
problems. The position of choice for these clients is:
a. Supine position
b. Trendelenburg position
c. Fowler’s position
d. Orthopneic position

Answer: C. Fowler’s position
Rationale: this position promotes maximum lung expansion and ventilation in the alveoli

22. Mr. Cruize who had undergone spinal surgery should assume which position?
a. Horizontal recumbent position
b. Prone position
c. Reverse trendelenburg position
d. Dorsal recumbent position

Answer: B. Prone position

23. The only bed position that allows full extension of the hip and knee joint is:
a. Orthopneic position
b. Prone position
c. Sim’s position
d. Lateral position

Answer: B. Prone position

24. Mrs. Smith is for an examination of her genitalia. Nurse Cassie should assist her to assume
which position?
a. Dorsal recumbent position
b. Sim’s position
c. Knee-chest position
d. Genupectoral position

Answer: A. Dorsal Recumbent position

25. The client assumes a posture halfway between the lateral and the prone position. Nurse Craig
knows that this type of position is:
a. Lateral position
b. Prone position
d. Sim’s position
d. Supine position

Answer: D. Sim’s position

Situation 6: Nursing procedures are directed toward restoring optimal mobility and preventing
some of the effects of immobility. When performing these procedures, a nurse must be efficient
and competent in rendering nursing care.

26. In assisting client to an erect or standing position, Nurse Rufuz must observe all of the
following EXCEPT:
a. Assist patient to stand
b. Place a chair near one side where he can rest hand for support
c. Drape with a double folded sheet around the body from the breast to legs
d. Elevate one foot on a foot stool if needed

Answer: C. Drape with a double folded sheet around the body from the breast to legs
Rationale: In male clients, draping should be from the hips to legs
27. Ms. Demeanor complains of difficulty of breathing while lying on bed. Nurse Missy can assist
her in an orthopneic position by:
a. Elevating head of bed to 45 degrees
b. Assisting patient to sit up on bed with overbed table across the lap
c. Assisting patient to lie on his back
d. Raising knees and separate legs, with soles of feet resting on bed

Answer: B. Assisting patient to sit up on bed with overbed table across the lap
Rationale: Option A is semi fowler’s; C is supine and D is lithotomy.

28. Dr. Lopez ordered a cleansing enema for Mr. Rusty. Nurse David knows that his client assumes
Sim’s position when:
a. the lower arm is positioned behind the client and upper arm is flexed
b. the client lies on his back, with the knees raised
c. one side of the body is flexing the top hip and knee and placing his leg in front
d. the client sits on bed with an overbed table across the lap

Answer: C. one side of the body is flexing the top hip and knee and placing his leg in front

29. How will you position Mr. Seoul to a Semi-Fowler’s position?
a. Elevate head of bed to an angle of 35 degrees
b. Place arms at the sides, pronated and elevate with pillow
c. Place patient in supine position
d. Elevate head of bed to an angle of 50 degrees

Answer: D. Elevate head of bed to an angle of 50 degrees

30. In genupectoral position, the client kneels on bed with hips in air and chest on table. In order
to provide privacy, Nurse Jasmine must do which of the following?
a. Provide hand rolls if needed
b. Cover with top sheet and pick lower end of the sheet to expose the area
c. Drape with a double folded sheet around the body from the waist to legs
d. Cover with top sheet and fold back in area to be examined

Answer: B. Cover with top sheet and pick lower end of the sheet to expose the area

Situation 7: Vital signs are determined to monitor the functions of the body. Nurse Jasmine should
measure VS more often if the client’s health status requires it.
31. Monitoring of client’s VS should not be a routine procedure. The following are times to assess
VS except:
a. On admission to a health care agency
b. Before and after surgery or invasive procedure
c. According to a nursing or medical order
d. Only after administration of medications

Answer: D. Only after administration of medications
Rationale: There are certain medications where VS should be assessed before administering it.

32. Nurse Jasmine knows that the primary purpose of taking VS initially is:
a. To establish data base
b. To monitor for disease progression
c. To identify proper treatment
d. To prepare for surgery

Answer: A. To establish data base

33. Which of the following is not a cardinal sign?
a. Temperature
b. Blood pressure
c. Heart rate
d. Pain

Answer: D. Pain
Rationale: Although considered as a VS, pain is more subjective. Options A, B and C are objective
vital signs.

34. In order to elicit the patient’s cooperation, Nurse Jasmine must do which of the following first?
a. Explain the procedure
b. Wash hands
c. Greet the client and introduce one self
d. Take a look and smile

Answer: C. Greet the client and introduce one self

35. Nurse Jasmine knows that the best way to prevent transfer of microorganisms is:
a. Use of hand sanitizer
b. Disinfection of used materials
c. Handwashing
d. Health assessment

Answer: C. Handwashing
Rationale: A MUST to health care workers to break the chain of infection.

Situation 8: Nurse Julian is the staff nurse assigned at the Medical Ward of Aquinas University
Hospital. In order to render nursing care, he must be knowledgeable of the anatomy and
physiology.

36. Mr. Yang is suffering from hyperthermia. Nurse Julian knows that the center for
thermoregulation is:
a. Pituitary gland
b. Hypothalamus
c. Medulla oblongata
d. Pons

Answer: B. Hypothalamus

37. The primary center for respiration is:
a. Pituitary gland
b. Hypothalamus
c. Medulla oblongata
d. Pons

Answer: C. Medulla oblongata

38. Respiration is the act of breathing. The primary chemical stimulation for breathing is:
a. Low CO2 level in the blood
b. High O2 level in the blood
c. Stress
d. High CO2 level in the blood

Answer: D. High CO2 level in the blood

39. Ms. Cha asks Nurse Julian where she can find the apical pulse. Nurse Julian is correct when he
says:
a. “On the right mid – clavicular line, in the 5th or 6th intercostal spaces”
b. “On the left mid – clavicular line, in the 2nd or 3rd intercostal spaces”
c. “On right mid – clavicular, in the apex of your heart”
d. “On the left mid – clavicular line, in the 5th or 6th intercostal spaces”
Answer: D. “On the left mid – clavicular line, in the 5th or 6th intercostal spaces”

40. Mr. Clean has myocardial infarction. Nurse Julian knows that rectal temperature taking is
contraindicated. What cranial nerve will stimulate the sympathetic nervous system to cause
bradycardia?
a. Vagus
b. Facial
c. Olfactory
d. Optic

Answer: A. Vagus

Situation 9: In assessing vital signs, there are many factors to be considered that affects the
accuracy and reliability of data.

41. Sympathetic nervous system stimulation increases the production of epinephrine and
norepinephrine thereby increasing metabolic rate and heat production. This factor affecting the
temperature is:
a. Stress
b. Exercise
c. Diurnal variation
d. Hormones

Answer: A. Stress

42. Nurse Joe knows that if hemorrhage happens, the body’s compensatory mechanism is:
a. Increase heart rate
b. Decrease blood pressure
c. Increase pulse rate
d. All of the above

Answer: D. All of the above

43. All but one are factors affecting the respiratory rate:
a. Exercise
b. Stress
c. Diurnal variations
d. Environment

Answer: C. Diurnal Variations

44. Hypertension is one of the 10 leading cause of death among Filipinos. This factor can be
classified into:
a. Age
b. Race
c. Genetics
d. Gender

Answer: B. Race

45. Which of the following is a non – modifiable factor affecting the blood pressure?
a. Stress
b. Race
c. Exercise
d. Diet

Answer: B. Race
Situation 10: Nurse Pido is going to take the VS of his patient. As a competent nurse, he must be
knowledgeable of the variations in taking the body temperature, pulse, respiration and blood
pressure.

46. The most accessible and convenient method of taking temperature is:
a. Oral
b. Axillary
c. Rectal
d. Tympanic

Answer: A. Oral

47. After taking the temperature per orem, Nurse Pido must clean the thermometer in what
manner?
a. From bulb to stem in a back and forth motion
b. From stem to bulb in a rotating motion
c. From bulb to stem in a rotating motion
d. From center down and upward

Answer: B. From stem to bulb in a rotating motion
Rationale: Before taking the temperature, cleaning of thermometer is from bulb to stem in a
rotating motion.

48. Nurse Pido is aware that his patient is febrile when the mercury reading in the thermometer is:
a. 36.5 degrees Celsius
b. 37.8 degrees Celsius
c. 97.6 degrees Fahrenheit
d. 99.6 degrees Fahrenheit

Answer: B. 37.8 degrees C

49. Mr. Dido is in traction, in order to assess good circulation in the foot, Nurse Pido must palpate
for:
a. Apical pulse
b. Radial pulse
c. Posterior tibial
d. Femoral pulse

Answer: C. Posterior tibial

50. Nurse Pido observed the movement of Mr. Dido’s chest as upward and inward. This type of
breathing is:
a. Costal breathing
b. Diaphragmatic breathing
c. Abdominal breathing
d. Kussmaul’s breathing

Answer: A. Costal breathing

Situation 11: The accuracy of VS taking is an important indicator of the client’s condition and is
used extensively as a basis for nursing interventions.

51. The use of appropriate size of the BP cuff is an important factor to get an accurate reading.
Nurse Lindsay knows that a cuff that is too narrow or tight can cause which findings?
a. Hypertension
b. False low reading .
c. False high reading
d. Ecchymosis
Answer: C. False high reading

52. Mrs. Lee is taking a beta blocker medication. Nurse Wolverine knows that this drug causes
which of the following?
a. Decrease RR
b. Decrease PR
c. Decrease Temperature
d. Decrease BP

Answer: D. Decrease BP

53. Nurse Ray is going to take the RR of Mr. Black. Upon entrance in the room, he noticed that Mr.
Black has deep and rapid respiration. Based from your assessment, what acid – base imbalance will
occur?
a. Metabolic acidosis
b. Metabolic alkalosis
c. Respiratory acidosis
d. Respiratory alkalosis

Answer: D. Respiratory alkalosis

54. Nico is the student nurse assigned at the neonatal intensive care unit. Dr. Lopez requested him
to take the heart rate of Baby See. After doing so, Nico knows that the normal heart rate of a
newborn is:
a. 80 – 180 beats/min
b. 75 – 120 beats/min
c. 80 – 140 breaths/min
d. 60 – 100 breaths/min

Answer: A. 80 – 180 beats per min

55. Rectal temperature taking is the most accurate method of measurement. To reduce friction and
prevent trauma to the mucous membranes, Nurse Cindy must do which of the following?
a. Lubricate thermometer with soap
b. Insert thermometer 4 inches above the sphincter
c. Lubricate thermometer with water soluble jelly
d. Instruct the client to breathe out then insert thermometer

Answer: c. Lubricate thermometer with water soluble jelly


Questions 56 – 85 is all about promoting hygiene

56. The following are functions of the skin, EXCEPT:
a. First line of defense
b. Maintains body temperature
c. Is a secretory organ
d. produces and absorbs Vitamin E

Answer: D. produces and absorbs Vitamin E
Rationale: The skin produces and absorbs Vitamin D.

57. The gland that is primarily located in the axilla and anogenital areas is:
a. Apocrine gland
b. Eccrine gland
c. Sweat gland
d. Sebaceous gland

Answer: A. Apocrine gland
Rationale: Eccrine is located in the palms of the hands and soles of feet. Option C and D are under
apocrine gland.

58. What is the science of health and its maintenance?
a. Nursing
b. Health Education
c. Hygiene
d. Personal Hygiene

Answer: C. Hygiene

59. If hygiene is promoted and maintained, the individual has a feeling of all of the following
EXCEPT:
a. Comfort .
b. Shame and doubt
c. Well-being
d. Self-confidence

Answer: B. Shame and doubt

60. Which of the following is a personal hygiene?
a. Bathing
b. Hair care
c. Perineal care
d. Eye care

Answer: A. Bathing

61. When superficial layers of the skin are scraped or rubbed away, the term is:
a. Erythema
b. Abrasion
c. Acne
d. Vitiligo

Answer: Abrasion
Rationale: Redness of skin is erythema. Acne is in inflammatory condition of the skin while vitiligo
are patches of hypopigmented skin present in elderly.

62. What is the most effective measure to relief dryness of the skin?
a. Increase fluid intake
b. Apply cream/lotion
c. Avoid use of alcohol
d. Bathe less frequently

Answer: A. Increase fluid intake
Rationale: All are interventions but increasing fluid intake is the best way and more economical.

63. A common skin problem that is characterized by papules, pustules and comedones is:
a. Wheal
b. Patch
c. Acne
d. Erythema

Answer: C. Acne
Rationale: A relatively reddened and elevated localized collection of edema fluids such as mosquito
bites is a wheal. Patch is larger than macule such as birth mark.

64. It is a large fluid-filled sac:
a. Tumor
b. Papule
c. Cyst
d. Bulla

Answer: D. Bulla
Rationale: Tumor is a solid mass. Papule is a circumscribed elevation of the skin and a cyst is a
semi solid matter.

65. Athlete’s foot is what type of secondary skin lesion?
a. Excoriation
b. Fissure
c. Erosion
d. Lichenification

Answer: B. Fissure
Rationale: Scratch is a form of excoriation. Erosion is loss of all part of the epidermis and
lichenification is epidermal thickening.

66. The initial nursing action when providing bed bath is:
a. Close the door and windows of the patient’s room
b. Inform the client and explain the purpose of procedure
c. Remove the client’s gown under the top sheet
d. Place the bed in flat position

Answer: B. Inform the client and explain the purpose of procedure

67. Nurse Kenzo is giving bed bath to Mr. Hall who is on strict bed rest. To increase venous return,
the nurse bathes the clients extremities by using:
a. Using firm strokes from distal to proximal
b. Firm circular strokes from proximal to distal
c. Short, patting strokes from distal to proximal
d. Smooth, light strokes back and forth

Answer: A. Using firm strokes from distal to proximal .
Rationale: This type of stroke promotes vasodilation and friction thus increasing venous return or
blood circulation towards the heart.

68. Which of the following is inappropriate when performing genital care to male clients?
a. Wear gloves
b. Use circular motion from the penile shaft towards the glans
c. Retract prepuce if uncircumcised
d. Use moist washcloth with soap

Answer: B. Use circular motion from the penile shaft towards the glans
Rationale: It should be from the glans towards the penile shaft

69. Which of the following is the most important nursing consideration when performing perineal
care to female clients?
a. Use up-downward stroke
b. Use posterior-anterior stroke
c. Wash from back to front
d. Use rubbing stroke

Answer: B. Use up-downward stroke
Rationale: Wash from the cleanest to dirtiest to prevent transfer of microorganisms

70. To ensure asepsis when bathing a client in bed, the nurse should do which of the following?
a. Wash from distal to proximal areas
b. Pat dry skin surface
c. Wash from clean areas to dirty areas
d. Assess bath water temperature

Answer: C. Wash from clean areas to dirty areas

71. When removing the client’s gown with IVF on his left arm, the nurse should:
a. Remove the side of the gown without the contraption first
b. Remove the side of the gown with contraption first
c. Remove either sides of the gown
d. Remove the IVF then just reinsert it

Answer: A. Remove the side of the gown without the contraption first
Rationale: In changing/removing the gown, start without the IV line first. In putting the gown back,
start with the arm with IV line.

72. Moving the client to one side of the bed before bathing prevents which of the following?
a. Promotes relaxation and client’s comfort
b. Prevents injury to the nurse and client
c. Maintains asepsis
d. Prevents overreaching and undue muscle strain

Answer: D. Prevents overreaching and undue muscle strain

73. To retain heat and water better during bed bath, the nurse should:
a. Check water temperature frequently
b. Make bath mitt out of the wash cloth
c. Turn – off electric fans
d. Use warm water only

Answer: B. Make bath mitt out of the wash cloth

74. In peri care, in order to maintain client’s dignity, the nurse should:
a. Provide privacy
b. Explain the purpose of the procedure
c. Position and drape the client
d. Wear clean gloves

Answer: A. provide privacy

75. A type of massage that involves a smooth, long stroke and moving the hands up and down the
back is:
a. Petrissage
b. Tapotement
c. Back Rub
d. Effleurage

Answer: D. Effleurage
Rationale: Petrissage is a large pinch of the skin. Tapotement is also called as tapping. Back rub is
a back massage and under this are those types.

76. Which of the following can be an afternoon care to your client?
a. Bed bath
b. Back Massage
c. Perineal care
d. Stretching of bed linens

Answer: D. Stretching of bed linens
Rationale’ Options a, b and c are mostly done as morning care to the client.
77. In combing or brushing a long hair, the nurse should:
a. Start from the tip of the hair to remove tangles
b. Start from the mid part then down to the tip
c. Begin from the scalp then down to the tip
d. Distribute and part the hair into three sections

Answer: A. Start from the tip of the hair to remove tangles
Rationale: If the hair is short; begin from the scalp then down the tip

78. To stimulate the circulation of the blood in the scalp through massage, the nurse should
perform which of the following?
a. Bed bath
b. Back rub
c. Hair shampoo
d. Hair care

Answer: C. Hair shampoo

79. In hair shampoo, to prevent from irritating the client’s eyes, the nurse should:
a. Wipe from inner to outer canthus
b. Cover the eyes with wash cloth
c. Plug ears with cotton balls
d. Advise clients to gently close the eyes

Answer: B. Cover the eyes with wash cloth

80. Infestation of the scalp with lice is:
a. Pediculosis humanis
b. Pediculosis pubis
c. Pediculosis capitis
d. Pediculosis corporis

Answer: C. Pediculosis capitis (head)
Rationale: Option A is wrong it should be humanus for body lice. Option B is crab or pubic lice and
option D is for body louse.

81. Which of the following should not be included when providing patient’s teaching on hygienic
measures?
a. Do not rub the eyes
b. Remove cerumen from the ear with cotton tipped applicator
c. Blow the nose with one nares closed
d. Use eye drops at regular basis

Answer: C. Blow the nose with one nares closed
Rationale: Both nares should be open when blowing nose

82. The best position for female client during perineal care is:
a. Supine
b. b. Dorsal recumbent
c. Lateral
d. Semi – fowlers

Answer: B. Dorsal Recumbent

83. The body’s first line of defense is which of the following?
a. Skin
b. b. An intact and healthy skin
c. Tissues
d. Hair
Answer: B. An intact and healthy skin
Rationale: Though skin can be correct but option B is more specific as a general guideline in skin
care.

84. All of the following are primary purposes of bed bath EXCEPT:
a. Assessment
b. Nurse-patient interaction
c. Circulation
d. Documentation

Answer: D. Documentation
Rationale: This is the very least purpose in rendering bed bath

85. Mr. Liu is a diabetic client, he asked the nurse on how to cut his toenails particularly the corns,
the nurse’s best response would be:
a. Cut nail straight across
b. Trim toenails from the edge
c. Consult a podiatrist
d. Soak foot to a basin with warm water

Answer: C. Consult a podiatrist
Rationale: In cases like this, the nurse’s role is collaborative through advising the client to consult a
podiatrist (examines the foot or ankle) to avoid further complication.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:7
posted:2/14/2012
language:English
pages:15