Solutions to Chapter 3 Problems

Document Sample
Solutions to Chapter 3 Problems Powered By Docstoc
					Solutions to Chapter 3 Problem Assignments
Check Your Understanding
1. Choice of Tax Year
   Michelle (a calendar-year individual) begins a new business as a sole proprietorship. She
   would like to use an October 31 fiscal year-end for her business because the calendar year ends
   during her busy season. Can Michelle use a fiscal tax year?
  Solution: The sole proprietorship’s operating results will all be reported on Michelle’s tax
            return. As a result, it will have to be on a calendar-year basis unless Michelle
            applies for and receives permission to change her tax year to October 31.

2. Accounting Methods
   Jabba Company uses the cash method of accounting. Jabba received a computer from a
   customer as payment for a $2,000 bill. Can Jabba avoid recognizing income because it
   received payment in a noncash form? Explain.
  Solution: Jabba must recognize the fair market value of the computer (assumed to be
            approximately $2,000) as income in payment of the bill. Cash-basis taxpayers must
            recognize income when cash or cash equivalents are received as payment. The
            computer constitutes a cash equivalent.

3. Accounting Methods
   Murphy Company, a cash-basis, calendar-year taxpayer, received a call on December 28, year
   1, from a client stating that a check for $9,000 as payment in full for their services could be
   picked up at their offices, two blocks away, any weekday afternoon between 1:00 and 6:00
   P.M. Murphy does not pick up the check until January 3, year 2. In which year does Murphy
   recognize the income?
  Solution: Murphy should recognize the income in year 1. The check was readily available
            several days before the end of the year and, as a cash-basis taxpayer, Murphy cannot
            turn its back on the income by failing to pick up the check.

17. Nexus
    What is nexus?
    Solution: Nexus is the type and degree of connection between a taxpayer and a taxing
              jurisdiction (e.g., a state or city) necessary for that jurisdiction to have the right to
              impose a tax on the taxpayer.

18. Installment Method
  What is an installment sale? If a transaction qualifies for installment sale treatment, when will
  the taxpayer be taxed on the sale? What does a taxpayer do if the taxpayer does not want to use
  the installment method?
  Solution: An installment sale is a sale in which the payments are received over a period of
            time rather than the entire payment being received at the time of sale. For tax
            purposes a sale of certain qualifying goods is an installment sale if one or more
2 Solutions Manual for Taxation for Decision Makers


             payments are received in a future tax year.
             In a qualifying installment sale, the taxpayer recognizes gain (income) and is taxed
             on this gain only as payments are received. A proportion of each payment is gain;
             the proportion is the ratio of total gain to the total proceeds on the sale.
             The taxpayer must elect out of installment sale treatment if he or she does not want
             it to apply to a qualifying sale simply by reporting the entire gain on the sale in the
             year the sale is closed.


Crunch the Numbers
23. Prepaid Service Revenue
    On December 1, year 1, Peak Advertising (a calendar-year, accrual-basis taxpayer) receives a
    $24,000 retainer fee for a two-year service contract.
    a. How much income should Peak report in year 1 for tax and financial accounting?
    b. How much income should Peak report in year 2 for tax and financial accounting?
    c. How much income should Peak report in year 3 for tax and financial accounting?
   Solution: a. $1,000 (1/24 of $24,000) for both tax and financial accounting.
             b. $23,000 for tax accounting and $12,000 for financial accounting. Deferral for
             tax is not permitted beyond the year following the prepayment.
             c. $0 for tax accounting and $11,000 ($24,000 - $1,000 - $12,000) for financial
             accounting.

24. Municipal Bonds
    Carl paid $40,000 to the City of Hollywood for general revenue bonds. During the current
    year, he receives $2,300 interest income from the bonds. Market interest rates drop, causing
    the value of the bonds to increase so Carl sells the bonds for $43,000. How much gross
    income must Carl report for the year?
    Solution: Carl recognizes gain of $3,000 ($43,000 - $40,000) on the sale of the stock. The
               interest is nontaxable because these are municipal bonds.


27. Employee/Shareholder Loans
    Sheldon Corporation loans $80,000 interest free for one year to Lynn, an employee. Assume
    that the applicable federal rate of interest is 5 percent. Lynn uses the loan to pay for personal
    debts. What are the tax consequences of this loan to Sheldon and to Lynn? How would your
    answer change if Lynn is a shareholder of Sheldon Corporation?
    Solution: Lynn is assumed to pay Sheldon Corporation $4,000 in interest (5% x $80,000) on
               the loan. Sheldon has $4,000 in interest income. If Lynn is an employee, Sheldon
               is assumed to then return the $4,000 to Lynn as taxable compensation, deductible
               by the corporation. If Lynn is a shareholder, the return of the $4,000 is assumed to
               be taxable dividend income to Lynn but nondeductible by the corporation.

28. Gross Income from Investments
    George owns 1,000 shares of ABC common stock and 3,000 shares of Brightstar mutual
    fund. George elects to participate in Brightstar's dividend reinvestment plan, reinvesting his
    annual dividends and capital gains distributions in additional Brightstar shares. George
                                                            Chapter 3: Determining Gross Income 3


   receives a $5,000 distribution from ABC and a Form 1099-DIV indicating that $4,000 of the
   distribution is a dividend and $1,000 is a nontaxable distribution. He also receives a Form
   1099-DIV from Brightstar mutual fund indicating that he has a dividend of $6,500 and a
   capital gains distribution of $1,300 for a gross distribution of $7,800 that is reinvested in 90
   additional shares of Brightstar mutual fund. How much does George include in his gross
   income for the year?
   Solution: $11,800. George must include in gross income all except the $1,000 distributed by
              ABC as a nontaxable distribution. Thus, his gross income must include the $4,000
              taxable distribution from ABC and both the $6,500 dividend and the $1,300 capital
              gain distribution from Brightstar for a total of $11,800. However, this income will
              be taxed at the 15% (or 0% on any amount that does not exceed the 15% tax
              bracket) rate.

32. Income from Lottery Winnings
    Julie wins $15 million in the lottery payable over 30 years. In years 1 through 4, she receives
    annual installments of $500,000. At the beginning of year 5, Julie sells her right to receive
    the remaining 26 payments to a third party for a lump-sum payment of $8,900,000. How
    much does Julie include in income each year?
    Solution: Julie must include all $500,000 of each payment received in years 1 through 4 in
               income when received. When she sells her rights to the remaining 26 payments for
               $8,900,000, the $8,900,000 must be included in income when received.

33. Social Security Benefits
    Vera, a single individual, receives $18,000 of dividend income and $38,000 of interest
    income from tax-exempt bonds. Vera also receives Social Security benefits of $16,000. What
    is Vera's gross income?
    Solution: $31,600. Vera’s modified adjusted gross income is $64,000 [$18,000 + $38,000 +
               ($16,000 x ½)]. Because her MAGI exceeds $34,000, she may have to include up
               to 85 percent of her Social Security benefits in her income determined as the lesser
               of (1) $13,600 (85% x $16,000) or $30,000 [85% ($64,000 - $34,000) + $4,500] .
               The inclusion of the tax-exempt interest in MAGI is sufficient to put her in the
               position of having to include $13,600 of her Social Security benefits in income.
               Thus, her gross income is $31,600 ($18,000 dividend income + $13,600 Social
               Security benefit). Although the tax-exempt bond interest must be included in
               determining modified adjusted gross income, it is not included in determining
               gross income for tax purposes.

37. Cancellation of Debt
    Markum Corporation owes a creditor $60,000. Markum transfers property to the creditor to
    satisfy the debt. Markum purchased the property four years ago for $45,000 and it is
    currently worth $60,000. Does Markum have any gross income as a result of this transaction?
    Solution: Markum must recognize a $15,000 ($60,000 - $45,000) taxable gain on the transfer
               of the property as if it had sold the property for $60,000 and used the proceeds to
               pay the debt.

38. Recovery of Bad Debt
4 Solutions Manual for Taxation for Decision Makers


   Sandle Corporation, an accrual-basis, calendar-year taxpayer, sold $15,000 of its products on
   account to Jim in November, year 1. In year 2, Jim declares bankruptcy and Sandle writes off
   the account as a bad debt. In year 3, Jim unexpectedly inherits a large sum of money and uses
   part of it to repay his creditors, including a $12,000 payment to Sandle Corporation.
   a. What does Sandle Corporation report on its tax returns for years 1, 2, and 3?
   b. How would your answers change if Sandle is a cash-basis taxpayer?
   Solution: a. Sandle would recognize $15,000 of income in year 1. In year 2 it would write
             off (deduct) the $15,000 as a bad debt as a result of Jim’s bankruptcy. In year 3, it
             would recognize $12,000 of income on the recovery of that portion of the debt that
             had been written off in the prior year.
             b. If Sandle is a cash-basis taxpayer, it would recognize no income in year 1,
             would have no write off in year 2, but would recognize $12,000 of income in year
             3.

39. Shifting Income to Children
    Mac’s 24-year-old daughter, Alana, is a full-time student. In 2010, Mac gives Alana 600
    shares of Highgrowth stock. Mac purchased the stock 10 months ago at $20 per share. On the
    gift date, the stock is worth $35 per share. After the gift, Highgrowth declares and pays a
    $170 dividend to Alana. The next month, Alana sells her 600 shares for $38 per share. Mac
    and Alana are in the 35 and 15 percent marginal tax brackets, respectively.
    a. How much must Alana and Mac include in gross income?
    b. What family tax savings are achieved through this gift?
   Solution: a. Alana has $10,970 gross income and Mac has none. Mac includes nothing in his
             gross income because he gave the stock to Alana and is no longer the owner.
             Alana is taxed on the dividend income ($170) because she was the owner when the
             dividend was declared and paid. Alana also includes the $10,800 [600 x ($38 -
             $20)] gain on the sale of the stock in her gross income. She will use Mac’s
             purchase price (carryover basis) of the stock to determine her gain on the sale.
             b. $2,185.50. Because the gain on the sale of the stock is short-term capital gain, it
             will be taxed at ordinary income rates. The difference in the tax rates between Mac
             and Alana is 20% (35% - 15%) resulting in a $2,160 ($10,800 x 20%) tax savings.
             The difference in the tax rates on the dividend income is 15% (15% for Mac – zero
             for Alana) resulting in a $25.50 ($170 x 15%) tax savings. By having the $10,970
             total income taxed to Alana rather than Mac, the family has a total tax savings of
             $2,185.50 ($2,160 + $25.50).
             Note that this solution specifies that Alana is age 24. As discussed in Chapter 12,
             the kiddie tax provision can cause some unearned income of children under age 24
             to be taxed at their parent’s marginal tax rate.

40. Gift Property
    Myra receives a $20,000 gift from her cousin and inherits $80,000 in corporate bonds from
    her aunt. Myra receives $7,000 in interest income from the bonds. How much does Myra
    include in gross income?
   Solution: Myra must include only the $7,000 interest from the bonds in her income. The
             receipt of a gift or inheritance is not subject to income tax.
                                                           Chapter 3: Determining Gross Income 5




41. Life Insurance Proceeds
    Linda's husband dies, naming her the sole beneficiary of a $500,000 life insurance policy.
    The insurance company informs her that she has two options: (1) she can receive the entire
    $500,000 in one lump-sum payment or (2) she can receive annual installments of $58,000 for
    10 years.
    a. How much does Linda include in gross income if she takes the lump-sum payment?
    b. How much does Linda include in gross income each year if she elects the installment
       payments?
   Solution: a. Zero. If Linda takes the lump-sum $500,000 payment, she recognizes no gross
             income, as life insurance proceeds in general are not taxable.
             b. $8,000 each year. If she elects to take the insurance proceeds in annual
             installments, $80,000 of the total $580,000 (10 x $58,000) expected to be received
             will represent taxable income. Of each annual $58,000 payment, $8,000
             ($80,000/$580,000 x $58,000) will be income and $50,000 ($500,000/$580,000 x
             $58,000) will be tax free.

46. Installment Sale
    In year 1, Randy sells a parcel of land that he held as an investment for a number of years.
    The land has a basis to Randy of $8,500. The buyer makes a $6,000 down payment in year 1
    and will make a $7,000 payment in year 2 and a $7,000 payment in year 3. In addition, a
    reasonable rate of interest is charged on the year 2 and year 3 payments. How much income
    will Randy recognize in years 1, 2, and 3, assuming that he uses the installment method?
    What is the result if Randy elects out of the installment method for this sale?
    Solution: Randy has a total gain of $11,500 [($6,000 + $7,000 + $7,000) - $8,500 basis] on
               the sale of the land. On an installment sale, Randy must recognize 57.5%
               ($11,500/$20,000) of each payment as gain. Thus, his gain in year 1 is $3,450
               (57.5% x $6,000); in each of years 2 and 3, he will recognize $4,025 (57.5% x
               $7,000).
               If he elects out of the installment sale method, Randy must recognize the entire
               $11,500 of gain in year 1.

Develop Planning Skills

71. Investment Alternatives
    Sandra, a single taxpayer in the 35 percent marginal tax bracket, has $60,000 she can invest
    in either corporate bonds with a stated interest rate of 9 percent or general revenue bonds
    issued by her municipality with a stated interest rate of 6 percent. What do you recommend
    she do? Would your answer change if her marginal tax rate is only 28 percent?
    Solution: With a marginal tax rate of 35 percent, her after tax return on the corporate bonds
               is only 5.85 percent [9% x (1-.35)]. She would be better off investing in the tax
               exempt bonds paying 6 percent. With a marginal tax rate of only 28 percent, her
               after tax return on the corporate bonds improves to 6.48 percent [9% x (1- .28)],
               and she would be better off investing in the corporate bonds.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:17
posted:1/8/2012
language:
pages:5