Rrezet-X Ne Mjekesi

					Tema:”Kontributi I Fizikes Ne
    Teknologji.”
       “Rrezet X Ne Mjekesi”
  Rrezet-X u zbuluan
  ne vitin 1895 ne
  menyre rastesore
  nga gjermani
  Vilhelm Rontgen
  nderkohe qe ai
  kryente
  eksperimente ne nje
  tub te zbrazet
Rrezet –X janë vale
elektromagnetike me
frekuence te larte qe
percjellin sasi te larte
te energjise . Kur nje
tufe rrezesh-X bie mbi
nje trup nje pjese e saj
perthithet ndersa
pjesa tjeter percillet
duke mundesuar dhe
pamjen e organeve.
 Perdorimi     Mjekesor:
  Radiografia- (imazhi I nje pjese te trupit
  tenjeriut qe ben te dukshme organet e brendshme me
  ane te rrezeve-X qe e pershkojne ate)
  Tomografi Boshtore kompjuterike(mundeson pamjen e
  indeve te buta me ane te skanimit [computed axial
  tomography (CAT or CT scanning) ]
  Fluoroskopia(Fluoroscopia është një tjetër
  metodologji e testeve me rreze -X. Kjo metodë mund
  të përdore një material kontrast. Shembujt
  përfshijnë catheterization zemrës (për të
  shqyrtuar për bllokimet e arterieve koronare) dhe
  gëlltitje bariumi(për të shqyrtuar çrregullime te
  ezofagut)
Radigrafia e dores se Rontgen-it.
skanim
Mase cistike
Fluoroskopia
perdoret per
problemet
gastrointestinale
dhe respiratore si
dhe per vleresimet e
gelltitjes ,kolles
dhevendosjen e
trakeve.
Pamje te bera me fluoroskopi
Angiografi( jep pamjen e eneve te
gjakut mund te behet me ultratingujve
ose me CT)
Pamje e nje foshnjeje me ane te
ultratingujve.
Pritet qe “X-RAY & IMAGING” te
krijojne nje pajisje te re me rreze-X e
cila do te perftoje pamje te nje kualiteti
me te larte duke perdorur shume me
pak rrezatim sesa pajisja e pare.

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Stats:
views:1346
posted:12/27/2011
language:
pages:19
Description: like this