Your Federal Quarterly Tax Payments are due April 15th Get Help Now >>

RPH PJK by rfirdaus

VIEWS: 9,783 PAGES: 4

									RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil Murid Objektif   

: Pendidikan Jasmani : Kecergasan : Daya Tahan Kardiovaskular : Regangan dan Kelenturan : 20 April 2009 : 7.45 am – 8.15 am (30 minit) : 2 Aktif : 20 orang : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, 90% murid-murid akan dapat:

Psikomotor 1) Melakukan imbangan semasa berjalan di atas bangku dalam jarak 5 meter dalam masa 15 saat. Kognitif 1) Mengenal pasti anggota tubuh badan yang terlibat dengan pergerakan imbangan. Afektif 1) Bekerjasama dalam satu kumpulan semasa melakukan aktiviti. : Murid telah mempelajari asas pergerakan kelenturan pada pengajaran dan pembelajaran yang lepas. : Kerajinan, tanggungjawab, berusaha dan tolong-menolong. : Matematik – membuat kiraan masa perlakuan. : Bangku (2), garisan lurus sepanjang 5 meter, Skital kecil (4), Wisel dan Laptop.

Pengalaman sedia ada Penerapan nilai Penggabungjalinan Alatan

Bahagian / masa Set Induksi (5 minit)

Aktiviti Memanaskan Badan / Meningkatkan KDN  Berlari setempat

Butiran Mengajar

Catatan

 Lari setempat secara berperingkat.  Bermula dengan perlahan kemudian laju dan perlahan semula.  Murid meniru gaya burung terbang bebas sambil membuat bunyi.  Murid berdiri secara berpasangan dan saling membelakangi.  Murid menghantar bola secara bersilang, bawah kangkang dan atas kepala.

 Burung terbang Regangan  Tangan, badan dan pinggang

BBM - Kon. - Bola.

Perkembangan Langkah 1 (7 minit)

Gerak Kerja Kelas  Curi cuit (Konsep taktik mengelak dari dicuit dan mencuit ditekankan)  Cuba jaya (Konsep halangan dan starategi melepaskan diri ditekankan kepada murid)

 Murid cuba cuit pasangan seboleh mungkin.  Murid seboleh mungkin mengelak dari disentuh. BBM - Kon.  Murid cuba melepasi halangan pasangan.  Murid cuba menghalang pasangan dari melepasi mereka.  Halangan dengan mendepakan tangan.

Langkah 2 (13 minit)

Gerak Kerja Kumpulan i) Stesen 1:  Rebut kon (Konsep penekanan pada ketangkasan dan kepekaan murid) ii) Stesen 2:  Cuit kon iii) Stesen 3:  Lari zig-zag  Murid bergerak secara berpasangan dimana mereka akan berebut kon.  Murid harus peka dengan pergerakan rakan mereka dan merebut kon. BBM - Kon.  Murid berlari sambil mencuit kon yang ada.  Murid bergilir berlari zig-zag.

Penutup (5 minit)

Pengenduran Anggota Badan  Tangan  Berdiri dan kaki dibuka seluas bahu  Merenjis tangan ke atas, sisi dan hadapan dalam kiraan 4.  Berdiri dan kaki dibuka seluas bahu.  Menolak sebelah kaki ke hadapan dalam keadaan lurus dan membuat pusingan mengikut dan melawan arah jam dalam kiraan 4.    

 Kaki

 Tarik nafas

Tarik nafas dan tahan dalam kiraan 5. 3 kali tarik nafas. Akhir sekali sebut “hurray”. Hembus.

REFLEKSI: Kekuatan :

Kelemahan :

Cadangan

:


								
To top