TB_chapter25

					CHAPTER 25—Optical Instruments


MULTIPLE CHOICE

  1. What is the f-number of a camera lens that has an aperture-opening diameter of 0.10 cm and a focal
     length of 1.0 cm?
     a. 0.10
     b. 0.1
     c. 10
     d. 1.0
      ANS: C                 PTS: 1                 DIF: 1                 TOP: 25.1 The Camera

  2. A camera lens is initially set at f/32 for a shutter speed of 1/15 s. If the amount of lighting on the
     subject is unchanged, and the lens is set at f/16, what is the proper shutter speed at this setting?
     a. 1/60 s
     b. 1/2 s
     c. 1/125 s
     d. 1/30 s
      ANS: A                 PTS: 1                 DIF: 2                 TOP: 25.1 The Camera

  3. Quadrupling the aperture diameter of a camera lens will change the f-number by what factor?
     a. 1/16
     b. 1/4
     c. 4
     d. 16
      ANS: B                 PTS: 1                 DIF: 2                 TOP: 25.1 The Camera

  4. Tripling the focal length in a telephoto lens, while keeping the aperture size constant, will change the f-
     number by what factor?
     a. 1/9
     b. 1/3
     c. 3
     d. 9
      ANS: C                 PTS: 1                 DIF: 2                 TOP: 25.1 The Camera

  5. Doubling the aperture diameter of a camera lens will change the light intensity admitted to the film by
     what factor?
     a. 0.25
     b. 0.5
     c. 2.0
     d. 4.0
      ANS: D                 PTS: 1                 DIF: 2                 TOP: 25.1 The Camera

  6. Tripling the focal length of a telephoto lens, while holding aperture size constant, will change the light
     intensity admitted to the film by what factor?
     a. 0.11
     b. 0.33
     c. 3.0
     d. 9.0
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

 7. Tripling the f-number of a camera lens will change the light intensity admitted to the film by what
    factor?
    a. 1/9
    b. 1/3
    c. 3
    d. 9
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

 8. I take two pictures of my dog Kaycee. I use the same film and level of illumination for both pictures,
    but I triple the f-number for the second picture. By what factor will the required time of exposure
    change if the film is to receive the same total light energy?
    a. 0.11
    b. 0.33
    c. 3.0
    d. 9.0
     ANS: D                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

 9. A camera uses a:
    a. converging lens to form a real image.
    b. converging lens to form an imaginary image.
    c. diverging lens to form a real image.
    d. diverging lens to form an imaginary image.
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.1 The Camera

10. Changing the f-number of a camera by three stops by going from f/5.6 to f/16 will change the intensity
    of the light hitting the film by a factor of:
    a. 8.
    b. 4.
    c. 1/4.
    d. 1/8.
     ANS: D                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

11. A 1.6-m tall woman stands 7.0-m in front of a camera with a 6.0-cm focal length lens. What is the size
    of the image formed on film?
    a. 26.3 cm
    b. 1.9 cm
    c. 1.4 cm
    d. 67.2 cm
     ANS: C                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

12. A low f-number:
    a. allows a smaller depth of field.
    b. allows using a faster shutter speed.
    c. causes less spherical aberration.
    d. is not related to any of the above options.
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.1 The Camera
13. A camera has a lens of focal length 70 mm and a speed of f/2.0. What is the diameter of the lens?
    a. 17.5 mm
    b. 35 mm
    c. 70 mm
    d. 140 mm
     ANS: B                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

14. A camera is used to photograph the full moon, which has an angular diameter of 0.51°. The image on
    the film is 3.2 mm in diameter. What is the focal length of the lens?
    a. 3.2 mm
    b. 720 mm
    c. 360 mm
    d. 1130 mm
     ANS: C                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.1 The Camera

15. A converging lens will be prescribed by the eye doctor to correct which of the following?
    a. farsightedness
    b. glaucoma
    c. nearsightedness
    d. astigmatism
     ANS: C                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

16. The ciliary muscle is instrumental in changing the shape of which eye part?
    a. iris
    b. lens
    c. pupil
    d. retina
     ANS: B                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

17. The ciliary muscle of the eye is relaxed under which condition?
    a. eye is focused on a distant object
    b. eye is focused on a nearby object
    c. subject being viewed is well illuminated
    d. subject being viewed is dimly illuminated
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

18. The pupil of the eye increases in size under which condition?
    a. eye is focused on a distant object
    b. eye is focused on a nearby object
    c. object viewed is dimly illuminated
    d. object viewed is well illuminated
     ANS: C                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

19. A diverging lens will be prescribed by the eye doctor to correct which of the following?
    a. myopia
    b. presbyopia
    c. hyperopia
    d. astigmatism
     ANS: A                PTS: 1                DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye
20. Which term below identifies the eye defect characterized by an inability to see distant objects clearly?
    a. myopia
    b. presbyopia
    c. hyperopia
    d. astigmatism
     ANS: A                PTS: 1                 DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

21. Which term identifies the defect where the lens produces a line image of a point source?
    a. myopia
    b. presbyopia
    c. hyperopia
    d. astigmatism
     ANS: D                PTS: 1                 DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

22. Which eye defect is corrected by a lens having different curvatures in two perpendicular directions?
    a. myopia
    b. presbyopia
    c. hyperopia
    d. astigmatism
     ANS: D                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.2 The Eye

23. A lens with a focal length of 10 cm has what power?
    a. 10.0 diopters
    b. 0.1 diopters
    c. 1 diopters
    d. -10.0 diopters
     ANS: A                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.2 The Eye

24. Two thin lenses in combination are placed in contact with each other along a common axis. They have
    powers of 50 and -30 diopters, respectively. What is their combined power?
    a. 10 diopters
    b. 20 diopters
    c. 80 diopters
    d. –10 diopters
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.2 The Eye

25. The “normal” eye has a near point of 25 cm. If a given individual’s near point is 73 cm, for what
    problem will the eye doctor prescribe correction?
    a. myopia
    b. presbyopia
    c. hyperopia
    d. astigmatism
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 1                TOP: 25.2 The Eye

26. You are designing eyeglasses for someone whose near point is 70 cm. What focal length lens should
    you prescribe so that an object can be clearly seen when placed at 25 cm in front of the eye?
    a. 18 cm
    b. 18 cm
    c. 39 cm
     d. 70 cm
     ANS: C                 PTS: 1                DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

27. A given individual is unable to see objects clearly when they are beyond 100 cm. What focal length
    lens should be used to correct this problem?
    a. 100 cm
    b. 33.3 cm
    c. 20 cm
    d. 75 cm
     ANS: A                 PTS: 1                DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

28. While a camera has film where the image is formed, the eye forms the image on the:
    a. pupil.
    b. cornea.
    c. retina.
    d. optic nerve.
     ANS: C                 PTS: 1                DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

29. The eye changes its f-number by:
    a. using the iris to change the size of the pupil.
    b. using the ciliary muscle to change the focal length of the lens.
    c. Both a & b are correct.
    d. The eye does not change its f-number.
     ANS: C                 PTS: 1                DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

30. In the normal eye the ciliary muscles that control the lens will relax:
    a. when viewing objects at the near point.
    b. when viewing objects at infinity.
    c. when viewing objects at a distance of 20 ft.
    d. only when a person has his/her eyes closed.
     ANS: B                 PTS: 1                DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

31. If a person has hyperopia that person:
    a. may have an unusually long eyeball.
    b. cannot see near objects clearly.
    c. cannot relax the ciliary muscle adequately.
    d. cannot form images behind the retina.
     ANS: B                 PTS: 1                DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

32. A farsighted person with astigmatism would be prescribed a lens that is:
    a. diverging only.
    b. both converging and cylindrical.
    c. diverging only.
    d. both converging and cylindrical.
     ANS: D                 PTS: 1                DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

33. If a person is farsighted the corrective lens will:
    a. take an object at the near point and form an image at 25 cm.
    b. take an object at 25 cm and form an image at the near point.
     c. take an object at infinity and form an image at 25 cm.
     d. take an object at infinity and form an image at the near point.
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

34. Glaucoma occurs because:
    a. the eye cannot accommodate properly.
    b. the shape or size of the eye is not normal.
    c. there is too much pressure in the fluid in the eyeball.
    d. the lens is partially or totally opaque.
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 1                  TOP: 25.2 The Eye

35. A nearsighted person cannot see objects clearly beyond 70 cm (the far point). If the patient has no
    astigmatism and contact lenses are prescribed, what is the power of the lens required to correct the
    patient's vision?
    a. 0.7 diopters
    b. 1.4 diopters
    c. 2.9 diopters
    d. 7.0 diopters
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

36. A person has a near point of 40 cm and a far point of 2.0 m. When looking through lenses of focal
    length –2.0 m, what is the nearest an object can be to be seen clearly?
    a. 33 cm
    b. 50 cm
    c. 100 cm
    d. 240 cm
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

37. Young children that need glasses are rarely prescribed bifocals. Why?
    a. They are almost always nearsighted.
    b. They are almost always farsighted.
    c. They have considerable accommodation power.
    d. Parents don’t go for the additional expense.
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

38. Two thin lenses have powers P1 and P2, measured in diopters. If these lenses are placed in contact
    with one another, the resulting power is:
    a. more than both P1 and P2.
    b. less than both P1 and P2.
    c. half-way between P1 and P2.
    d. P1 + P2.
     ANS: D                PTS: 1                 DIF: 2                  TOP: 25.2 The Eye

39. A person with limited accommodation is prescribed lenses of power –1.0 diopters for distant vision.
    Bifocal inserts are added to these lenses to allow vision at 30 cm. What is the power of the inserts?
    a. 2.3 diopters
    b. 3.3 diopters
    c. 4.3 diopters
    d. This does not work with negative diopter distance lenses.
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 3                TOP: 25.2 The Eye

40. A thin lens of focal length 20 cm is placed in contact with a 20-diopter thin lens. What is the power of
    the combined lenses?
    a. 1/2 diopter
    b. 15 diopters
    c. 25 diopters
    d. 40 diopters
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.2 The Eye

41. A person’s prescription for bifocals is –0.12 diopter for distant vision and +3.20 diopters for near
    vision, the near vision being accomplished by inserts into the distant vision lens. What is the net power
    of the near vision correction?
    a. 3.08 diopters
    b. 3.20 diopters
    c. 3.32 diopters
    d. More information is needed.
     ANS: A                PTS: 1                 DIF: 3                TOP: 25.2 The Eye

42. A simple magnifier makes an image appear at the near point distance from the eye of the viewer (25
    cm). What is the magnifying power of the magnifier if it is constructed of a lens of focal length of 5.0
    cm?
    a. 1.2
    b. 5.0
    c. 6.0
    d. 63
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.3 The Simple Magnifier

43. A magnifying lens with a focal length of 10 cm has what maximum magnification? (Assume the near
    point is 25 cm).
    a. 1.4
    b. 2.5
    c. 11
    d. 3.5
     ANS: D                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.3 The Simple Magnifier

44. A magnifying lens with a focal length of 20 cm has what magnification when the viewing eye is
    relaxed?
    a. 7.14
    b. 1.3
    c. 1.8
    d. 2.3
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.3 The Simple Magnifier

45. A magnifier uses a:
    a. converging lens to form a real image.
    b. converging lens to form a virtual image.
    c. diverging lens to form a virtual image.
    d. diverging lens to form a real image.
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 1                TOP: 25.3 The Simple Magnifier
46. A lens with focal length 5.0 cm is used as a magnifying glass. To obtain maximum magnification, how
    far in front of the lens should the object be placed?
    a. 5.0 cm
    b. 4.2 cm
    c. 10 cm
    d. 25 cm
     ANS: B                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.3 The Simple Magnifier

47. A lens is used as a magnifier. Which of the following statements is incorrect?
    a. The lens is convex.
    b. The dioptric power of the lens is positive.
    c. The magnification is greatest when the eye focuses at the near point.
    d. The focal length of the lens must be negative.
     ANS: D                PTS: 1                DIF: 2                TOP: 25.3 The Simple Magnifier

48. What is the approximate magnification of a compound microscope with objective and eyepiece focal
    lengths of 0.20 cm and 4.5 cm, respectively, and a separation between lenses of 40 cm?
    a. 440
    b. 50
    c. 44
    d. 1110
     ANS: D            PTS: 1                    DIF: 3
     TOP: 25.4 The Compound Microscope

49. You are building a compound microscope with an objective lens of focal length 0.60 cm and an
    eyepiece lens of focal length 3.0 cm. You mount the lenses 25 cm apart. What is the maximum
    magnification of your microscope?
    a. 13
    b. 26
    c. 170
    d. 350
     ANS: D            PTS: 1                    DIF: 3
     TOP: 25.4 The Compound Microscope

50. Doubling the focal length of the objective lens of a compound microscope will change the
    magnification by what factor?
    a. 1/4
    b. 1/2
    c. 2
    d. 4
     ANS: B            PTS: 1                    DIF: 2
     TOP: 25.4 The Compound Microscope

51. A compound microscope has an eyepiece that:
    a. uses a real image from the objective as the object and forms its own real image.
    b. uses a real image from the objective as the object and forms a virtual image.
    c. uses a virtual image from the objective as the object and forms its own real image.
    d. uses a virtual image from the objective as the object and forms its own virtual image.
     ANS: B                PTS: 1                DIF: 2
     TOP: 25.4 The Compound Microscope

52. If the objective lens of a compound microscope is replaced with a lens of double the focal length while
    the eyepiece also has its focal length doubled, what will happen to the overall magnification of the
    microscope?
    a. This will result in no change in the magnification.
    b. The magnification doubles.
    c. The magnification quadruples.
    d. The magnification decreases.
     ANS: D            PTS: 1                     DIF: 2
     TOP: 25.4 The Compound Microscope

53. A telescope has an objective lens with a focal length of 200 cm and an eyepiece of focal length 3.0 cm.
    What is the angular magnification of the telescope?
    a. 15
    b. 67
    c. 75
    d. 230
     ANS: B                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.5 The Telescope

54. Even relatively small astronomical telescopes are ordinarily not used for terrestrial observation
    because:
    a. their images are too bright.
    b. their images are too dim.
    c. their images are inverted.
    d. their images are not in color.
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 1                TOP: 25.5 The Telescope

55. A refracting astronomical telescope has objective and eyepiece lenses of focal lengths 20.0 cm and
    0.10 cm, respectively. What is the angular magnification of this instrument?
    a. 67
    b. 130
    c. 200
    d. 380
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.5 The Telescope

56. The Yerkes refracting telescope has a 1-m diameter objective lens of focal length 20 m and an
    eyepiece of focal length 3.1 cm. What is the magnification of the planet Mars as seen through this
    telescope?
    a. 160
    b. 320
    c. 650
    d. 1 000
     ANS: C                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: 25.5 The Telescope

57. The Palomar reflecting telescope has a parabolic mirror with an 80 m focal length. What is the
    magnification achieved when an eyepiece of focal length 3.2 cm is used?
    a. 625
    b. 800
    c. 1250
     d. 2500
     ANS: D                 PTS: 1                DIF: 2                 TOP: 25.5 The Telescope

58. An astronomical telescope has an objective lens with focal length fo and has an eyepiece with focal
    length fe. A second telescope has objective and eyepiece lenses with triple the focal length of the first
    telescope. Which telescope gives the greater magnification and by what factor?
    a. The first telescope gives 9 times the magnification of the second.
    b. The second telescope gives 9 times the magnification of the first.
    c. Both telescopes give the same magnification.
    d. The actual focal lengths must be known to answer this question.
     ANS: C                 PTS: 1                DIF: 2                 TOP: 25.5 The Telescope

59. Light with a wavelength of 460 nm shines through a lens with an aperture diameter of 0.70 cm. Use
    Rayleigh’s criterion to determine the limiting angle of resolution. (1 nm = 109 m)
    a. 8.0  105 rad
    b. 2.7  109 rad
    c. 1.8  104 rad
    d. 5.9  107 rad
     ANS: A             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

60. What is the resolving power of a diffraction grating that is capable of just distinguishing between two
    wavelengths of 568.10 nm and 569.70 nm? (1 nm = 109 m)
    a. 1.10
    b. 355
    c. 426
    d. 710
     ANS: B             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

61. A microscope has an objective lens with an aperture diameter 0.70 cm. A monochromatic light source
    of wavelength 580 nm is used to illuminate the object. It is determined that the minimum angle of
    resolution is 1.13  104 rad. If the present lens were replaced by one with an aperture of diameter 0.90
    cm, what would the minimum angle of resolution now become? (1 nm = 109 m)
    a. 2.6  104 rad
    b. 3.6  104 rad
    c. 1.8  104 rad
    d. 1.5  104 rad
     ANS: D             PTS: 1                 DIF: 3
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

62. A microscope has an objective lens with an aperture of diameter 0.50 cm where a monochromatic light
    source of wavelength 580 nm is used to illuminate the object. It is determined that the minimum angle
    of resolution is 1.15  104 rad. If the illuminating source were replaced by an violet source of
    wavelength 420 nm, what would the minimum angle of resolution now become? (1 nm = 109 m)
    a. 1.7  104 rad
    b. 1.0  104 rad
    c. 0.83  104 rad
    d. 0.50  104 rad
     ANS: C             PTS: 1                 DIF: 3
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

63. An individual’s eye pupil changes from a diameter of 3.4 mm to 1.4 mm as the illumination is
    increased. By what factor does the minimum angle of resolution change?
    a. 0.48
    b. 0.69
    c. 2.1
    d. 2.4
     ANS: D             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

64. If different filters are used with an astronomical telescope, which of the following would give the best
    resolution?
    a. red
    b. yellow
    c. green
    d. All yield the same resolution.
     ANS: C             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

65. What resolving power must a diffraction grating have in order to distinguish wavelengths of 635.40
    nm and 636.60 nm? (1 nm = 109 m)
    a. 318
    b. 530
    c. 636
    d. 848
     ANS: B             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

66. The pupil of a cat’s eye narrows to a slit of width 0.7 mm in daylight. Assuming a wavelength of 500
    nm, what is the angular resolution? (1 nm = 109 m)
    a. 0.7 103 rad
    b. 6  103 rad
    c. 0.7 104 rad
    d. 6  104 rad
     ANS: A             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

67. The 2.4-m diameter Hubble space telescope has been placed into Earth orbit by the space shuttle.
    Assuming a wavelength of 653 nm, what angular resolution could this telescope achieve by Rayleigh’s
    criterion? (1 nm = 109 m)
    a. 3.7  106 rad
    b. 4.5  106 rad
    c. 2.7  106 rad
    d. 3.3  107 rad
     ANS: D             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures
68. A binary star system in the constellation Orion has an angular separation between the stars of 5*105
    radians. Assuming a wavelength of 500 nm, what is the smallest aperture (diameter) telescope that will
    just resolve the two stars? (1 nm = 109 m)
    a. 1 cm
    b. 1.2 mm
    c. 1.2 cm
    d. 4 cm
     ANS: C             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

69. Find the radius of a star image formed on the retina of the eye if the aperture diameter (the pupil) at
    night is 0.70 cm and the length of the eye is 3.1 cm. Assume the wavelength of starlight in the eye is
    500 nm. (1 nm = 109 m)
    a. 2.7  104 m
    b. 5.4  104 m
    c. 3.1  105 m
    d. 2.7  106 m
     ANS: D             PTS: 1                 DIF: 3
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

70. What must be the resolving power of a grating allowing a spectral line at 785.40 nm to be
    distinguished from another line differing by 0.37 nm? (1 nm = 109 m)
    a. 2100
    b. 46
    c. 4500000
    d. 230
     ANS: A             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

71. How many lines in a grating must be illuminated to obtain a resolving power of 300 in a third-order
    spectrum?
    a. 900
    b. 100
    c. 300
    d. 10
     ANS: B             PTS: 1                 DIF: 2
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

72. Which of the following primarily determines the resolution of a telescope?
    a. the barrel length
    b. the focal length of the objective
    c. the diameter of the objective
    d. the diameter of the eyepiece
     ANS: C             PTS: 1                 DIF: 1
     TOP: 25.6 Resolution of Single-Slit and Circular Apertures

73. The Michelson interferometer is a device that may be used to measure:
    a. magnifying power of lenses.
    b. light wavelength.
    c. atomic masses.
     d. electron charge.
     ANS: B            PTS: 1               DIF: 1
     TOP: 25.7 The Michelson Interferometer

74. The Michelson interferometer can make precise length measurements using which of the following
    phenomena?
    a. force
    b. interference
    c. magnification
    d. resolving power
     ANS: B            PTS: 1               DIF: 1
     TOP: 25.7 The Michelson Interferometer

75. When using 536-nm light, how far is the adjustable mirror of a Michelson interferometer moved when
    200 fringe shifts are counted?
    a. 1.34  10-6 m
    b. 2.68  10-5 m
    c. 5.36  10-5 m
    d. 1.34  10-4 m
     ANS: B            PTS: 1               DIF: 2
     TOP: 25.7 The Michelson Interferometer

76. A fringe shift occurs for every ________ wavelength movement of the adjustable mirror in a
    Michelson interferometer.
    a. whole
    b. half
    c. quarter
    d. eighth
     ANS: C            PTS: 1               DIF: 1
     TOP: 25.7 The Michelson Interferometer

77. Using a camera with a fixed focal length lens, how will decreasing the f-number affect the depth of
    field and the intensity of the light reaching the ccd (or film)?
    a. The depth of field will increase as will the intensity of light reaching the ccd.
    b. The depth of field will increase but the intensity of light reaching the ccd will decrease.
    c. The depth of field will decrease as will the intensity of light reaching the ccd.
    d. The depth of field will decrease but the intensity of light reaching the ccd will increase.
     ANS: D                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: Conceptual Questions

78. A person can see well in the distance, but cannot do so at an arm’s-length distance. To correct this,
    lenses that are ________ having a ________ power could be used.
    a. thicker at their center than at the edges, positive
    b. thicker at their center than at the edges, negative
    c. thinner at their center than at the edges, positive
    d. thinner at their center than at the edges, negative
     ANS: A                PTS: 1                 DIF: 2                TOP: Conceptual Questions

79. The eye parts iris, retina, cornea, and ciliary muscle, play roles related to ________, ________,
    ________, and ________ in a camera.
     a.   the aperture, the lens, the ccd, focusing
     b.   the aperture, the ccd, the lens, focusing
     c.   the lens, the aperture, focusing, the ccd
     d.   the lens, focusing, the ccd, the aperture
     ANS: B                  PTS: 1                   DIF: 2            TOP: Conceptual Questions

80. A magnifying lens of power d (in diopters) gives what magnification when the viewing eye is relaxed
    assuming a near point of 25 cm?
    a. 25d
    b. 0.25/d
    c. d/4
    d. The correct answer is not given.
     ANS: C                  PTS: 1                   DIF: 3            TOP: Conceptual Questions

81. Why is it easier to see fine print in brighter light than in dimmer light?
    a. This is not so, it is easier to see fine print in dimmer light than in brighter light.
    b. Because the power (in diopters) of the eye increases as the light intensity increases.
    c. In brighter light, the longer wavelengths dominate.
    d. In brighter light, the f-number of the eye increases.
     ANS: D                  PTS: 1                   DIF: 3            TOP: Conceptual Questions

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:886
posted:12/15/2011
language:English
pages:14