Chapter 5 � Line by w6WLescw

VIEWS: 2,889 PAGES: 4

									                                    Chapter 5 – Line

Multiple Choice Questions with Slides

1. (Slide: Vincent van Gogh’s The Starry Night) (fig. 106; p. 86-87)
The Starry Night by Vincent van Gogh indicates the power of the artist’s _______ line.
    (a) expressive
    (b) analytical
    (c) classical
    (d) contour
Answer: (a)

2. (Slide: J. A. D. Ingres’s The Turkish Bath) (fig. 122; p. 99)
 J.-A.-D. Ingres’s The Turkish Bath uses contour line, outline, and implied line. What
compositional device is employed to organize the work?
    (a) the traditional grid
    (b) lines emerging from each corner of the room
    (c) circles within circles
    (d) all of the above
Answer: (c)

3. (Slide: Pat Steir’s Drawing Lesson, Part 1, Line # 1) (fig. 103; p. 86)
Pat Steir’s series The Drawing Lesson is about what type of line?
    (a) various artists’ unique expressive lines
    (b) implied lines
    (c) classical line
    (d) lines of sight
Answer: (a)

4. (Slide: Titian’s Assumption and Consecration of the Virgin) (fig. 101; p. 85)
This painting by Titian demonstrates the power of:
    (a) stained glass
    (b) color
    (c) gender associations with line
    (d) lines of sight
Answer: (d)

5. (Slide: Keith Haring’s Untitled) (fig. 98; p. 83)
This work is a typical work by the artist:
    (a) Marisol
    (b) Keith Haring
    (c) Pat Steir
    (d) Jasper Johns
Answer: (b)



                                                 174
Multiple Choice Questions without Slides

6. Alexander Calder’s Dots and Dashes (p. 84) is an excellent example of _______ art.
    (a) kinetic
    (b) analytical
    (c) Romantic
    (d) Neoclassic
Answer: (a)

7. How is Sol LeWitt’s line (p. 90) best described in his work Lines From Four Corners to
    Points on a Grid?
    (a) personal
    (b) romantic
    (c) analytical
    (d) soft contour
Answer: (c)

8. Hung Liu’s paintings, such as Three Fujins (p. 95), rely on contrasts between two very
    important elements:
    (a) yin and yang
    (b) her love of Mao’s cultural Revolution and her need to paint
    (c) carefully drawn structural lines and uncontrolled drip lines
    (d) all of the above
Answer: (c)

9. Many kinetic works (p. 84) of art utilize movement to create what type of line?
   (a) a chorus line
   (b) outline
   (c) contour line
   (d) implied line
Answer: (c)

10. Lines that create a sense of movement and direction (p. 86) are called:
    (a) continuous line
    (b) contour lines
    (c) implied lines
    (d) construction lines
Answer: (c)

11. Lines that are suggested but not literally visible (p. 83) are called:
    (a) explicit lines
    (b) implied lines
    (c) contour lines
    (d) construction lines
Answer: (b)




                                                 175
12. It has been suggested that “probably no painter explored the expressive qualities of the curve
    as it relates to the female form” (p. 98) more than:
        (a) Vincent van Gogh
        (b) Jacques Louis David
        (c) Sol LeWitt
        (d) J. A. D. Ingres
Answer: (d)

13. Hung Liu studied and taught to paint with a strict classical line (p. 940 that is associated with
    the style of:
       (a) the expressionists
       (b) abstract expressionism
       (c) post-impressionism
       (d) Russian Social Realism
Answer: (d)

14. When a style of line (p. 87) becomes associated as an artist’s work, we say it is:
    (a) autographic
    (b) calligraphic
    (c) static
    (d) generic
Answer: (a)


Short Answer Questions

15. What is the name of the 19th century style of art that attempted to express all feelings and
    passion?

14. Historically, many cultural assumptions have been made about line. The concept of
    “analytic” or “logical” line is historically associated with _______ art.

15. According to Sayre, line is above all “an artist’s most _______ tool.”

20. The lines that are not outlines in Keith Haring’s Untitled drawing indicate _______.

21. Many classical or analytical, precise, and regular compositions are composed around the
    structure of a(n) _______.

22. What was Alexander Calder thinking about when he created his mobile Dots and Dashes?




                                                176
Essay Questions

23. Compare and contrast the use of line in the works of Vincent van Gogh and Sol LeWitt.


24. Using the works of Ingres, discuss how the artist represented his feelings toward the female
    body.


25.   Explain how analytic line and classical line is related using art works from the chapter.




                                                  177

								
To top