Violence Violence • Violence Is

Document Sample
Violence Violence • Violence Is Powered By Docstoc
					                 Violence
• Violence- Is the threat of or actual use of
  physical force against oneself or another
  person.
• Homicide- Is the intentional killing of one
  self.
• Victim- Is the person who is being
  attacked.
• Assailant- The person who attacks
  another person.
       Statistics of Violence
• 14,500 deaths by homicide. One every 36
  minutes
• 31,600 Deaths by suicide. One every 1
  minutes
• 95,100 Reported rapes of women. One
  every 5 minutes.
       Risk Factors for Violence
•   Poverty
•   Family Violence
•   Media Violence
•   Availability of weapons
•   Drug Abuse
•   Gangs (Territorial Gangs)
          Violence In Schools
• Harassment- Is unwanted remarks or actions
  that cause a person emotional or physical harm.
• Bullying- The use of threats or physical force to
  intimidate and control another person.
• Cyber Bullying- Bullying that takes place by e-
  mail, instant messaging, text messaging.
• Hazing- Is requiring a person to do degrading,
  risky, or illegal acts in order to join a group or
  team.
• Sexual Harassment- Is any uninvited and
  unwelcome sexual remark or sexual advance.
      Violence in Schools Cont.
• Hate Violence- Is speech or behavior that is aimed at a
  person or group based on personal characteristics.
• Prejudice- Is negative feelings about a group based on
  stereotype.
• Stereotype- Is an exaggerated belief or
  overgeneralization about an entire group of people.
• Intolerance- Is a lack of acceptance of another persons
  opinions, beliefs, or actions.
• Discrimination- Is the unfair treatment of a person or
  group based on prejudice.
• Vandalism- Is intentionally damaging or destroying
  another person’s property.
           How Fights Start
• Arguments- 40% of all homicides stem
  directly from arguments.
• Anger
• Revenge
• Escalate- Grow more intense.
• Instigators- Are people who encourage
  fighting between other while staying out of
  the fight themselves.
          Preventing Fights
• Choosing not to fight
• Ignoring a conflict- Where none of the
  situations seem worth fighting over. Some
  will view this as a sign of cowardice, but it
  actually is a sign of maturity.
• Confronting a person- Choose the time
  and place, Stay calm, negotiate a solution
• Mediation- A process of resolving conflicts
  that involves a neutral party.
             Risk Factors
Poverty
Family Violence
Media Violence
Availability of Weapons
Drug Abuse
Membership in gangs
               Review Game
1. Is the threat of or actual use of physical force
   against oneself or another person.
Answer: Violence

2. Is the intentional killing of one person.
Answer: Homicide

3. The person who is being attacked.
Answer: Victim
              Review Cont.
1. Give me two types of risk factors.
Answer: Poverty, Family violence, Media, gangs.

2. A person who attacks another person.
Answer: Assailant

3. Are groups that are organized to control a
   specific neighborhood or turf.
Answer: Territorial gangs
1. Is the use of threats or physical force to
   intimidate and control another person.
Answer: Bullying

2. Bullying that takes place by e-mail,
   instant messaging, text messaging, or
   web sites.
Answer: Cyber bullying
1. Is unwanted remarks or actions that
   cause a person emotional or physical
   harm.
Answer: Harassment

2. Is requiring a person to do degrading,
   risky, or illegal acts in order to join a
   group.
Answer: Hazing
1. Is any uninvited and unwelcome sexual remark
   or sexual advance.
Answer: Sexual Harassment

2. Is negative feelings about a group based on
   stereotype.
Answer: Prejudice

3. Is an exaggerated belief or overgeneralization
   about an entire group of people.
Answer: Stereotype
1. Is the unfair treatment of a person or group
    based on prejudice.
Answer: Discrimination

2. Is a lack of acceptance of another person’s
   opinions, beliefs, or actions.
Answer: Intolerance

3. Is intentionally damaging or destroying another
   person’s property.
Answer: Vandalism
1. Is speech or behavior that is aimed at a person
   or group based on personal characteristics.
Answer: Hate Violence

2. At the root of most fights.
Answer: Arguments.

3. Grow more intense.
Answer: Escalate
1. Are people who encourage fighting
   between others while staying out of the
   fight themselves.
Answers: Instigators

2. Give me two ways of preventing fights.
Answers: Choosing not to fight, ignoring a
   conflict, Confronting a person.
1. Detroit, Mich.
2. St. Louis, MO
3. Flint, Mich
4. Oakland, Cal
5. Camden, NJ
6. Birmingham, Ala
7. North Charleston, S.C.
8. Memphis, Tenn
9. Richmond, Cal
10. Cleveland, OH

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:5
posted:12/2/2011
language:English
pages:17