Practice Exam #1 by twK0Ey

VIEWS: 19 PAGES: 9

									                             Midterm #2 (Psy 3604, Sec 002)
                                     Spring Semester 2007


The study guide and practice exam for the second midterm are presented below. As with the first
exam, the majority of the questions will come from lecture. Please review the topics listed below.
If you are thoroughly familiar with all of these topics, you should do well on the exam. This list
should also help you narrow down what parts of the readings to focus on (specific pages numbers
are listed). In general, questions taken from the textbook will be topics that we covered in class.
Also, remember that this is just a guide and ANYTHING covered in lecture is fair game. Please
email me if you have any questions.

Dan


Week 7: Mood Disorders (Chp 7)
      Definition of “Episodes” vs. “Disorders”

      Mood Episodes (pp. 205 – 208)
         o Diagnostic considerations
                  Common causes not considered “disorders”
         o Major Depressive
                  “Essential” Criteria
                  Episode specifiers (pp. 215 – 218)
                         Melancholic
                         Atypical
                         Seasonal Pattern
                         Psychotic sxs (mood congruent vs. mood incongruent)
         o Manic
                  Impairment
         o Hypomanic
                  vs. Mania
         o Mixed

      Mood Disorders (pp. 208 – 215)
         o Major Depressive Disorder
                  Sex Ratio
         o Bipolar I
                  Sex Ratio
                  Rapid Cycling
         o Bipolar II
         o Dysthymia
                  “Double Depression”
         o Cyclothymia

NOTE: Be sure you know how the different mood episodes are used to determine the appropriate mood
disorder (see “Mood Disorders Summary” posted on the course website)
     Etiology: Genetic Factors (pp. 225 – 226)
          o Twin Studies
          o Diathesis-Stress

     Etiology: Cognitive factors (pp. 230 – 232)
          o Learned Helplessness
          o Attributional Style
                  External vs. Internal
                  Specific vs. Global
                  Temporary vs. Stable

     Treatment (pp. 236 – 241)
         o Cognitive-Behavior Therapy
         o Interpersonal Therapy
         o Biological & Other

     Suicide (pp. 246 – 250)
          o Risk Factors
          o Attempters vs. Completers



Week 8: Anxiety Disorders (Chp 5)
     Epidemiology
         o Prevalence
         o Comorbidity
         o Sex Ratio

     Anxiety vs. Fear (pp. 121 – 122)

     Yerkes-Dodson Law

     Panic Attacks (p. 122 – 123)
         o Types

     Panic Disorder (pp. 132 – 138)
         o With or Without Agoraphobia

     Specific Phobia (pp. 141 – 143)
         o Prevalence
         o Common Phobias
                  Blood-Injury-Injection

     Social Phobia (pp. 148 – 150)
         o Examples (see lecture notes)
         o Generalized Type
     Obsessive Compulsive Disorder (pp. 159 – 162)
         o Obsessions: Examples
         o Compulsions: Examples
         o Hoarding subtype
         o Sex ratio
         o Treatment

     Generalized Anxiety Disorder (pp. 127 – 130)
         o Etiology

     Posttraumatic Stress Disorder (pp. 152 – 157)
         o Core Symptom categories
         o Risk Factors
         o Acute Stress Disorder vs. PTSD

     Classification of Mood & Anxiety (p. 126; 223 – 224)
         o Comorbidity of Mood & Anxiety
         o DSM conceptualization vs. “Internalizing” Model



Week 10: Somatoform & Dissociative Disorders (Chp 6)
     Freud’s view of Somatoform Disorders (p. 181; under subheading “Causes”)
         o Primary Gain
         o Secondary Gain

     Conversion Disorder (pp. 177 – 180)
         o Glove Anesthesia
         o Inconsistent symptoms
         o “La Belle Indifference”

     Somatization Disorder (pp. 173 – 176)
         o vs. Conversion Disorder
         o Etiology (ASPD)

     Hypochondriasis (pp. 169 – 170)
         o vs. Somatization Disorder

     Body Dysmorphic Disorder (pp. 182 – 186)
         o Comorbidity Patterns

     Pain Disorder (p. 182)

     Malingering & Factitious Disorder (“Munchausen Syndrome”) – p. 178
         o vs. Somatoform Disorders

     Dissociative Disorders (pp. 187 – 197; skip Dissociative Trance Disorder)
          o Depersonalization Disorder
         o   Dissociative Amnesia
                  Localized
                  Selective
                  Generalized
                  Continuous

         o   Dissociative Fugue
                  vs. Generalized Dissociative Amnesia
                  vs. Temporal Lobe Epilepsy

         o   Dissociative Identity Disorder
                  Controversies (pp. 192 – 197)



Week 11: Eating Disorders (Chp 8)
     History
          o Keel & Klump (2003)

     Anorexia Nervosa (pp. 261 – 264)
         o Definition of “Anorexia” (misnomer)
         o Diagnostic Criteria
         o Subtypes
                 AN: Binge-Eating/Purging vs. Bulimia Nervosa
         o Medical Complications
         o Epidemiology
                 Prevalence
                 Mortality Rate

     Bulimia Nervosa (pp. 258 – 261)
         o Diagnostic Criteria
         o Subtypes
         o Medical Complications
         o Epidemiology
                 Prevalence

     Eating Disorders NOS
         o Prevalence
         o Binge-Eating Disorder (p. 264)
                  vs. Bulimia Nervosa

     Etiology
          o Family & Twin Studies
          o Dietary Restraint (p. 271)
          o Sociocultural (p. 267 – 270)
                 Cross-cultural studies (Fiji study)
          o Familial (p. 272)
                                             Practice Exam #2
                                             Psy 3604, Sec 002

MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or
answers the question

1). For the past week, Mark has experienced a depressed mood, loss of interest in his activities, trouble
sleeping, loss of appetite, and concentration difficulties. Which of the following DSM diagnoses does he
qualify for?

    A)   Major Depressive Episode
    B)   Mixed Episode
    C)   Dysthymia
    D)   None of the above

2). As noted in class, which of the following anxiety disorders has been found to have almost complete
genetic overlap with Major Depressive Disorder (MDD)?

    A)   Obsessive-Compulsive Disorder
    B)   Generalized Anxiety Disorder
    C)   Panic Disorder
    D)   Social Phobia

3). Steve describes feeling “detached” from his body, almost as if he is in a “dreamlike” state and an
outside observer of his own body. Steve is experiencing the symptom of:

    A)   Dissociative Amnesia
    B)   Fugue
    C)   Derealization
    D)   Depersonalization

4). Eric recently got into a car accident. Initially he felt pain in his back, but it disappeared within a week.
Eric later contacted a lawyer who advised him that he could sue for pain and suffering. Eric then went
back to his doctor and told her he was still in pain. Eric was hoping to get a big settlement from the
insurance company. Eric would be best described as:

    A)   suffering from Factitious Disorder
    B)   suffering from Somatization Disorder
    C)   a hypochondriac
    D)   a malingerer

5). Most individuals with Bulimia Nervosa are:

    A)   of fairly normal body weight
    B)   significantly overweight
    C)   significantly underweight
    D)   overweight initially but become underweight as the disorder progresses
6) “Marie” was just a name she picked to call herself when she awoke in a hostel in Europe. She had no
memory of who she was or where she came from. She looked through the things in the room, but couldn’t
even be sure they were hers. She took various odd jobs and continued backpacking through Europe. Three
days later, she “came to” and her memories for everything prior to this three-day event were restored.
This woman would most likely be diagnosed with:

    A)   Depersonalization Disorder
    B)   Dissociative Amnesia
    C)   Dissociative Identity Disorder
    D)   Dissociative Fugue

7). Ron’s performance in school has been steadily declining for the past six months. He feels worthless
and empty. He has been unable to eat or sleep much, and has lost interest in his favorite activities. What
piece of information would you need to know in order to accurately diagnose which mood disorder Ron
most likely has?

    A)   whether he is also experiencing psychotic symptoms
    B)   whether he has ever had a manic, mixed, or hypomanic episode
    C)   whether he is suicidal
    D)   what his age is

8). Fear of negative evaluation by others is a hallmark of which DSM-IV Disorder?

    A)   Specific Phobia
    B)   Generalized Anxiety Disorder
    C)   Panic Disorder
    D)   Social Phobia

9). Which type of panic attack is not commonly associated with Panic Disorder?

    A)   Cued/situationally bound
    B)   Uncued/unexpected
    C)   Situationally predisposed
    D)   All of the above are commonly associated with Panic Disorder

10). The observed sex ratio for Bipolar Disorder is __________. The observed sex ratio for Major
Depressive Disorder is _________.

    A)   men < women; women = men
    B)   men > women; women > men
    C)   men = women; women < men
    D)   men = women; women > men

11). This type of major depressive episode is primarily marked by weight gain, hypersomnia, and
relatively mild anhedonia.

    A) melancholic                                                B) post-partum
    C) atypical                                                   D) catatonic
12). Sean was in a car accident in which his best friend was killed. Sean did not hit his head, but still
could not remember anything about the car accident, or the period immediately after the car accident, for
several days. He remembered everything else about his identity and history. Which type of dissociative
amnesia does Sean display?

    A)   Localized
    B)   Continuous
    C)   Generalized
    D)   Selective

13). Brenda is constantly going to the doctor. She has a page-long list of symptoms, including pain,
gastrointestinal, sexual, and “neurological” problems. She is quite dramatic when describing her
symptoms to her family and doctors. Brenda most likely has:

    A)   hypochondriasis
    B)   factitious disorder
    C)   somatization disorder
    D)   pain disorder

14). ________ is a future-oriented mood state involving bodily symptoms of tension. __________ is a
present-oriented mood state involving an immediate alarm reaction to danger.

    A)   fear; anxiety
    B)   anxiety; fear
    C)   internalizing; fear
    D)   anxiety; internalizing

15). Which of the following is not a formal diagnosis in the DSM?

    A)   Purging Disorder
    B)   Binge-Eating Disorder
    C)   Malingering
    D)   None of the above are formal diagnoses

16). John recently experienced an episode of hypomania but has never had another mood episode in his
lifetime. John qualifies for which of the following mood disorders?

    A)   Bipolar I
    B)   Bipolar II
    C)   Cyclothymia
    D)   None of the above

17). Kathy is currently overweight. She has been eating a gallon of ice cream, two pizzas, and a package
of cookies almost every night for the past 6 months. She feels very out of control when she does this, but
does not engage in any compensatory behaviors following these episodes. Kathy would most likely be
diagnosed with which disorder currently listed in DSM-IV?

    A) Eating Disorder NOS                                        B) Bulimia Nervosa
    C) Anorexia Nervosa                                           D) Binge-Eating Disorder
SHORT ANSWER. Write the word or phrase that best completes each statement or answers the
question.

18). Describe Freud’s conceptualization of “primary” and “secondary” gain, as they apply to the
somatoform disorders (2 pts)




19). In addition to feelings of fear/helplessness/horror after exposure to a traumatic event, there are three
other core symptoms that must also be present to diagnose Posttraumatic Stress Disorder (PTSD). What is
one of these core symptoms? (1 pt)




20). Give one reason why Dissociative Identity Disorder is such a controversial diagnosis (1 pt)




21). In class, we discussed three dimensions of attributions that typically differentiate between people
who are and are not depressed. Imagine your friend just failed an exam. Give brief examples of the three
types of attributions your friend would make if s/he was depressed, and then give examples of the three
types of attributions your friend would make if s/he was not depressed (e.g., Would your friend blame
herself/himself or the professor?) – 6 pts

If depressed:

        1.

        2.

        3

If NOT depressed:

        1.

        2.

        3
ANSWERS:

1. D (his symptoms have not lasted 2 weeks or longer)
2. B
3. D
4. D
5. A
6. D
7. B
8. D
9. A
10. D
11. C
12. A
13. C
14. B
15. D
16. D
17. A (Binge-Eating Disorder is not a formal diagnosis)


18). - Primary Gain: Internal gain (reduction in one’s anxiety by the conversion of unconscious
       conflicts into physical symptoms)
     - Secondary Gain: External gain (one’s physical symptoms result in attention, sympathy,
       avoidance of responsibilities, financial gain)

19). - Traumatic event is persistently re-experienced
     - Persistent sxs of hyperarousal
     - Persistent avoidance of trauma reminders / emotional numbing

20). - It’s sometimes malingered by individuals who are trying to avoid responsibility for their
    actions (e.g., Kenneth Bianchi)
     - DID patients are highly suggestible (some therapists may be “inducing” the disorder using
    leading questions)
     - Most therapists have never seen a case, whereas a small number of therapists have seen many
     - Involves a lot of “recovered” memory cases from childhood in which people might be
    remembering false or distorted memories that didn’t actually occur

21).

       If depressed:
                  1. Internal:   “I’m dumb”
                  2. Global:     “I fail at everything”
                  3. Stable:     “I will always fail”

       If NOT depressed:
                 1. External: “Professor wrote a bad/hard exam”
                 2. Specific:  “I was just one exam”
                 3. Temporary: “I will do better next time”

								
To top