Biology 160: Test #1 Chemical Principles and Cells by CBnfls

VIEWS: 33 PAGES: 4

									                                                                                                   1
                             BIO 100 UNIT 13 PRACTICE TEST

Answer the following questions on a separate sheet of paper.

1. Increased mortality in a population due to increased competition for water is an example of:

a. a demographic transition.
b. the effect of a density-dependent factor.
c. the effect of a density-independent factor.
d. an increase in K.

2. On a graph, logistic growth looks like:

a. a straight line.
b. a "J" curve.
c. a wavy line that goes up and down regularly.
d. an "S" curve.

3. An ecological population of organisms would include all:

a. students in a classroom.
b. plants in a garden.
c. animals in a zoo.
d. plants and animals in a rainforest.

4. Which distribution pattern is demonstrated by the global human population?

a. random
b. uniform
c. clumped

5. When a population of spotted salamanders in a vernal pool remains stable for many years and
the population has stabilized because of resource limits,

a. density dependence is not involved.
b. predation has decreased.
c. carrying capacity has been reached.
d. density independence occurs.

6. The actual carrying capacity of our planet may be lower than initially calculated by because:

a. the average American uses more resources than someone from another country.
b. modern food production relies on nonrenewable resources.
c. net primary productivity has been decreasing.
d. the carrying capacity is fine because we use only one-third of the total land NPP.

7. Which distribution pattern is demonstrated by a local human population, such people living in
a new housing subdivision in Tucson?

a. random
                                                                                                    2
b. uniform
c. clumped

8. Americans make up only about 5% of the total human population, yet use about 25% of the
world's resources.

a. True
b. False

9. A woman with a college education and high income is more likely to have a large family than
a woman with no education and low income.

a. True
b. False

10. A population that's exhibiting exponential growth:

a. will have growth proportional to the current total.
b. shows a decreased growth rate over time.
c. doubles every year.
d. has as many individuals being born as are dying.

11. Driving along a rural two-lane highway, you notice red-winged hawks perched on a tree
approximately every mile or so. This pattern continues for quite a few miles. This is an example
of a ________ distribution.

a. clumped
b. uniform
c. random

12. Which of the following represents birth rate minus death rate?

a. r
b. K
c. P
d. N

13. The human population growth rate is higher now than ever before.

a. True
b. False

14. Students studying a population of beetles mark each beetle caught in a trap. During the first
trapping, the students mark 100 beetles. The following year, they again capture 100 beetles. Of
these, 10 were from the previous year. Students use this information to calculate that they
captured 10% of the total population and that the total beetle population is about 1000. The type
of method that they used to establish the estimated total population size is called the:

a. density-independent capture method
b. mark-recapture method
                                                                                                   3
c. clumped-capture method
d. density-dependent capture method

15. Which of the following is a population-limiting, density-dependent factor?

a. a heavy flood that destroys a large area around a river
b. a heat wave in which some organisms can't survive
c. a drought that limits food availability
d. the faster spread of tuberculosis in urban areas

16. The carrying capacity of a population is represented as:

a. K.
b. r.
c. J.
d. S.

17. If everyone on the planet used resources and lived the average lifestyle of an American, then:

a. the Earth would have the carrying capacity to sustain the human population.
b. the population growth rate would immediately decrease.
c. we would need multiple Earths for this to be possible.
d. there would be same number of people in less-developed countries as there are Americans.

18. Approximately how many people are on Earth today?

a. 6,600,000
b. 66,000,000
c. 660,000,000
d. 6,600,000,000

19. All the following experiments would be considered an ecological study EXCEPT:

a. the effect of a housing development on a spotted salamander population in a vernal pool.
b. the effect of changing availability of acorns on a population of squirrels.
c. the effect of a red tide outbreak on sea birds in the area.
d. the effect of a hormone on the rate of blood vessel formation.

20. Over the past two centuries, the growth of human population has:

a. leveled off slowly.
b. increased steadily.
c. exhibited "boom and bust" growth.
d. increased exponentially.

21. As the Industrial Revolution took place, there was a decrease in infant mortality, resulting in:

a. a decrease in the population growth rate.
b. an increase in the population growth rate.
c. a stabilization of the population growth rate.
                                                                                4

_____________________________________________________________________________

Answers:

1. b
2. d
3. a
4. c
5. c
6. b
7. b
8. a
9. b
10. a
11. b
12. a
13. b
14. b
15. d
16. a
17. c
18. d
19. d
20. d
21. b

								
To top