exam 1 by 3Fix10

VIEWS: 450 PAGES: 11

									MAT 210                  Spring 2011
        Name___________________________________
Exam 1
MULTIPLE CHOICE. Choose the one alternative that best completes the statement or answers the question.
Provide an appropriate response.
1) Quantitative variables classify individuals in a sample according to 1) _____
A) personality characteristic.    B) exhibited trait.
C) physical attribute.   D) numerical measure.

2) The object upon which the response variable is measured is called ________ .     2) _____
A) an experimental unit B) a treatment
C) the predictor variable        D) the factor

Compute the range for the set of data.
3) 5, 6, 7, 8, 9       3) _____
A) 0.8 B) 9    C) 4    D) 5

Determine the sampling technique which is used.
4) A travel industry researcher interviews all of the passengers on five randomly selected cruises. What sampling
technique is used?       4) _____

A) random
B) stratified
C) cluster
D) systematic
E) convenience

Provide an appropriate response.
5) Many firms use on-the-job training to teach their employees new software. Suppose you work in the personnel
department of a firm that just finished training a group of its employees in new software, and you have been requested to
review the performance of one of the trainees on the final test that was given to all trainees. The mean of the test scores is
74. Additional information indicated that the median of the test scores was 78. What type of distribution most likely
describes the shape of the test scores? 5) _____

A) skewed to the left
B) unable to determine with the information given
C) skewed to the right
D) symmetric

Determine whether the underlined value is a parameter or a statistic.
6) A study of 1600 college students in the city of Pemblington found that 10% had been victims of violent crimes.
        6) _____

A) statistic      B) parameter

Provide an appropriate response.
7) An Excel printout of some descriptive statistics for a set of data is shown below. What is the IQR?




                                                           7) _____

A) 38    B) 5.5   C) 15   D) 15.5
8) Which is not a measure of dispersion? 8) _____
A) Range         B) Variance
C) Mean          D) Standard deviation

9) Parking at a large university has become a very big problem. University administrators are interested in determining
the average parking time (e.g. the time it takes a student to find a parking spot) of its students. An administrator
inconspicuously followed 130 students and carefully recorded their parking times. Identify the sample of interest to the
university administration.        9) _____

A) location of the parking spot B) type of car (import or domestic)
C) parking time of a student    D) parking times of the 130 students

10) A study published in 1990 attempted to estimate the proportion of Florida residents who were willing to spend more
tax dollars on protecting the Florida beaches from environmental disasters. Thirty-three hundred Florida residents were
surveyed. Which of the following is the population used in the study?    10) _____

A) the 3300 Florida residents surveyed
B) all Florida residents
C) the Florida residents who were willing to spend more tax dollars on protecting the beaches from environmental
disasters
D) all Florida residents who lived along the beaches

Determine what type of observational study is described. Explain.
11) A researcher wanted to determine whether women with children are more likely to develop anxiety disorders than
women without children. She selected a sample of 900 twenty-year old women and followed them for a twenty-year
period. At the start of the study, none of the women had children. By the end of the study 53% of the women had at least
one child. The level of anxiety of each participant was evaluated at the beginning and at the end of the study and the
increase (or decrease) in anxiety was recorded. The researchers analyzed the results to determine whether there was an
association between anxiety and having children.          11) _____

A) cross-sectional; Information is collected at a specific point in time.
B) retrospective; Individuals are asked to look back in time.
C) cohort; Individuals are observed over a long period of time.

Provide an appropriate response.
12) A small computing center has found that the number of jobs submitted per day to its computers has a distribution that
is approximately bell shaped, with a mean of 74 jobs and a standard deviation of 5. Where do we expect most
(approximately 95%) of the distribution to fall? 12) _____

A) between 64 and 84 jobs per day          B) between 69 and 79 jobs per day
C) between 64 and 89 jobs per day          D) between 59 and 89 jobs per day

13) A medical journal published the results of an experiment on insomnia. The experiment investigated the effects of a
controversial new therapy for insomnia. Researchers measured the insomnia levels of 60 adult women who suffer
moderate conditions of the disorder. After the therapy, the researchers again measured the women's insomnia levels.
The differences between the the         and                   insomnia levels were reported. What is the response variable in
this experiment?       13) _____

A) the differences between the the pre- and post-therapy insomnia levels
B) the disorder ( insomnia or no insomnia)
C) the 60 adult women who suffer from insomnia
D) the therapy

Determine whether the quantitative variable is discrete or continuous.
14) the number of pills in an aspirin bottle   14) _____
A) continuous B) discrete
Determine the sampling technique which is used.
15) A lobbyist for the oil industry assigns a number to each senator and then uses a computer to randomly generate ten
numbers. The lobbyist contacts the senators corresponding to these numbers. What sampling technique was used?
        15) _____

A) stratified
B) cluster
C) convenience
D) systematic
E) random

Determine whether the underlined value is a parameter or a statistic.
16) 26.2% of the mayors of cities in a certain state are from minority groups.    16) _____
A) parameter B) statistic

Provide an appropriate response.
17) Select a random sample of five state capitals from the list below using the two digit list of random numbers provided.
Begin with the uppermost left random number and proceed down each column. When a column is complete, use the
numbers at the top of the next right column and proceed down that column.




         State Capitals




                                                                                                  17) _____

A) Springfield, IL; Atlanta,GA; Providence, RI; Santa Fe, NM; Columbus OH.
B) Boston, MA; Concord, NH; Dover DE; Santa Fe, NM; Richmond, VA.
C) Carson City NV; Boise ID; Atlanta, GA; Cheyenne, WY; Boston, MA.
D) Springfield, IL; Des Moines, IA; Boston, MA; Santa Fe, NM; Columbus OH.

Determine whether the study depicts an observational study or an experiment.
18) A medical researcher obtains a sample of adults suffering from diabetes. She randomly assigns 76 people to a
treatment group and 76 to a placebo group. The treatment group receives a medication over a period of three months
and the placebo group receives a placebo over the same time frame. At the end of three months the patients' symptoms
are evaluated. 18) _____
A) experiment B) observational study

Determine the sampling technique which is used.
19) A sample consists of every 25th worker from a group of 4000 workers. What sampling technique was used? 19)
_____

A) convenience
B) random
C) systematic
D) cluster
E) stratified

Provide an appropriate response.
20) A drug company wanted to test a new depression medication. The researchers found 700 adults aged            and
randomly assigned them to two groups. The first group received the new drug, while the second received a placebo. After
one month of treatment, the percentage of each group whose depression symptoms decreased was recorded and
compared. Identify the experimental units.      20) _____

A) the one month treatment time
B) the percentage who had decreased depression symptoms
C) the 700 adults aged 25-35
D) the drug (medication or placebo)

21) The table below summarizes of the weights of almonds (in grams) for the almonds in a one pound bag. What is the
class width of the classes?

  Weight (g)        Frequency
 0.7585-0.8184          1
 0.8185-0.8784          1
 0.8785-0.9384          1
 0.9385-0.9984          3
 0.9985-1.0584         157
 1.0858-1.1184         171
 1.1185-1.1784          8
       21) _____

A) 0.059         B) 0.4   C) 0.408 D) 0.06

22) A small computing center has found that the number of jobs submitted per day to its computers has a distribution that
is approximately bell shaped, with a mean of 94 jobs and a standard deviation of 8. Where do we expect most
(approximately 95%) of the distribution to fall? 22) _____

A) between 78 and 110 jobs per day           B) between 86 and 102 jobs per day
C) between 78 and 118 jobs per day           D) between 70 and 118 jobs per day

The following double-bar graph illustrates the revenue for a company for the four quarters of the year for two
different years. Use the graph to answer the question.
23) In what quarter was the revenue the least for 1999? 23) _____
A) fourth quarter        B) third quarter
C) first quarter D) second quarter

The bar graph shows the number of tickets sold each week by the garden club for their annual flower show.




24) How many tickets were sold during week 2?         24) _____
A) 40 tickets B) 11 tickets    C) 59 tickets D) 30 tickets

Provide an appropriate response.
25) For the stem-and-leaf plot below, what are the maximum and minimum entries?

    0 8
   666789
   0112344566
   77788999
   011234455
   66678899
    1 7         25) _____

A) max: 4 7; min: 1 0   B) max: 47; min: 1 8
C) max: 38; min: 7      D) max: 4 1; min: 1 0

The pie chart shows the percentage of votes received by each candidate in the student council presidential election.
Use the pie chart to answer the question.
26)




Who got the fewest votes?        26) _____

A) Jim B) Ted C) Matt D) Ben

Construct a frequency distribution for the data using five classes. Describe the shape of the distribution.
27) The data set: weekly grocery bills (in dollars) for 20 randomly selected households

                                                                  27) _____

A) skewed to the right B) bell shaped
C) skewed to the left  D) uniform

Provide an appropriate response.
28) The bar graph below shows the political party affiliation of 1000 registered U.S. voters. What percentage of the 1000
registered U.S. voters belonged to one of the traditional two parties (Democratic and Republican)?
                                                                  28) _____

A) 35% B) 25% C) 40% D) 75%

29) SAS was used to compare the high school dropout rates for the 50 states in 1982 and 1984. The box plots generated for
these dropout rates are shown below.

Compare the center of the distributions and the variation of the distributions for the two years.




                                                  29) _____

A) Dropout rates had a higher average with more variability in 1982 than in 1984.
B) Dropout rates had a lower average with less variability in 1982 than in 1984.
C) Dropout rates had a lower average with more variability in 1982 than in 1984.
D) Dropout rates had a higher average with less variability in 1982 than in 1984.

30) The percentage of measurements that are above the 39th percentile is 30) _____
A) cannot determine    B) 61%
C) 71% D) 39%

31) The scores from a state standardized test have a mean of 80 and a standard deviation of 10. The distribution of the
scores is roughly bell shaped. Use the Empirical Rule to find the percentage of scores that lie between 60 and 80. 31)
_____

A) 34% B) 47.5%          C) 95% D) 68%
32) The commuting times (in minutes) of an employee for ten consecutive days are listed below. Find the median
commute.
                                                             32) _____

A) 67 minutes    B) 73 minutes    C) 72 minutes     D) 71 minutes

33) The top speeds (in mph) for a sample of five new automobile brands are listed below. Calculate the standard deviation
of the speeds.
          160, 140, 190, 170, 115       33) _____

A) 155.00 mph B) 28.7 mph         C) 22,242.50 mph           D) 75 mph

34) An experiment in which the experimental unit (or subject) does not know which treatment he or she is receiving is
called a ________________ .    34) _____

A) double-blind experiment        B) single-blind experiment
C) randomized block design        D) matched-pairs design

35) A drug company wanted to test a new arthritis medication. The researchers found 100 adults aged 25-35 and
randomly assigned them to two groups. The first group received the new drug, while the second received a placebo. After
one month of treatment, the percentage of each group whose arthritis symptoms decreased was recorded and compared.
What type of experimental design is this?       35) _____

A) matched-pairs design       B) randomized block design
C) single-blind design D) completely randomized design

Determine the sampling technique which is used.
36) At a local technical school, five auto repair classes are randomly selected and all of the students from each class are
interviewed. What sampling technique is used? 36) _____

A) convenience
B) systematic
C) random
D) stratified
E) cluster

Determine what type of observational study is described. Explain.
37) A researcher wanted to determine whether colon cancer was associated with eating meat. He selected a sample of 500
men with colon cancer and an equal number of men without colon cancer. The two groups were matched - in other words
they were similar in terms of age, occupation, income, and exercise levels. Histories on the amount of meat consumed
over the previous twenty years were obtained for all men. The total amount of meat that each man eaten in the previous
twenty years was estimated. The meat consumption was compared for the two groups. 37) _____

A) cohort; Individuals are observed over a long period of time.
B) cross-sectional; Information is collected at a specific point in time.
C) retrospective; Individuals are asked to look back in time

Provide an appropriate response.
38) The 1995 payroll amounts for all major-league baseball teams are shown below. What percentage of the payrolls were
in the $20-$30 million range?
                                                            38) _____

A) 11% B) 38% C) 59% D) 10%

39) The median of a data set for a variable is the data value that 39) _____
A) Lies in the middle of the data when the data is arranged in ascending order.
B) Is the average, that is, the sum of all the data values of the variable divided by the number of observations in the data
set?
C) None of these
D) Appears the most often

Describe the shape of the distribution.
40)




                          40) _____

A) uniform     B) skewed to the right
C) bell shaped D) skewed to the left

Provide an appropriate response.
41) In interpreting a boxplot of a data set we note that the median is to the left of the center of the box and the right line is
longer than the left line. We can conclude that 41) _____

A) The data is skewed right.
B) Skewness or symmetry cannot be determined by a box plot.
C) The data is symmetric.
D) The data is skewed left.

Determine whether the study depicts an observational study or an experiment.
42) A researcher obtained a random sample of 100 smokers and a random sample of 100 nonsmokers. After interviewing
all 200 participants in the study, the researcher compared the rate of depression among the smokers with the rate of
depression among nonsmokers. 42) _____

A) observational study B) experiment

43) A scientist was studying the effects of a new fertilizer on crop yield. She randomly assigned half of the plots on a farm
to group one and the remaining plots to group two. On the plots in group one, the new fertilizer was used for a year. On
the plots in group two, the old fertilizer was used. At the end of the year the average crop yield for the plots in group one
was compared with the average crop yield for the plots in group two.         43) _____
A) observational study B) experiment

Provide an appropriate response.
44) The following is a sample of 19 November utility bills (in dollars) from a neighborhood.What is the largest bill in the
sample that would not be considered an outlier based on the 1.5*IQR rule?
        52, 62, 66, 68, 72, 74, 76, 76, 76, 78, 78, 82, 84, 84, 86, 88, 92, 96, 110 44) _____

A) $96 B) $86 C) $88 D) $95
1) D
2) A
3) C
4) C
5) A
6) A
7) D
8) C
9) D
10) B
11) C
12) A
13) A
14) B
15) E
16) A
17) A
18) A
19) C
20) C
21) D
22) A
23) D
24) B
25) A
26) B
27) B
28) D
29) D
30) B
31) B
32) C
33) B
34) B
35) D
36) E
37) C
38) B
39) A
40) B
41) A
42) A
43) B
44) A

								
To top