Docstoc

CHAPTER 15 – Test Bank

Document Sample
CHAPTER 15 – Test Bank Powered By Docstoc
					CHAPTER 15 – Test Bank

Multiple-Choice Questions
1. Mannerism involved
   a. twisted forms.
   b. strange colors.
   c. ambiguous space.
   d. All these answers are correct.
   Answer: d

2. ________ was NOT a Mannerist painter.
   a. Pontormo
   b. Parmigianino
   c. Correggio
   d. Michelangelo
   Answer: d

3. Which is NOT a meaning related to the Mannerist style?
   a. affectation
   b. mannered
   c. to the manner born
   d. stylized
   e. bizarre
   Answer: c

4. “Indulgences” refer to
   a. liberal child-rearing practices.
   b. credits against one’s sins.
   c. the 95 theses of Martin Luther.
   d. the rules of the Council of Trent.
   Answer: b

5. Which of the following correctly matches artist with work?
   a. Parmigianino – allegory called Venus, Cupid, Folly, and Time
   b. Bronzino – Madonna of the Long Neck
   c. Cellini – saltcellar of Francis I
   d. Giambologna – Palazzo del Tè
   Answer: c
6. Who wrote “Self-Portrait in a Convex Mirror”?
   a. Parmigianino
   b. Ashbery
   c. Clement VII
   d. Carlo Ridolfi
   Answer: b

7. The patron of Cellini’s gold and enamel saltcellar was
   a. Francis I.
   b. Cosimo I de’ Medici.
   c. Eleonora of Toledo.
   d. Federigo Gonzaga.
   Answer: a

8. Serpentinata refers to
   a. Cellini’s lizard.
   b. the salamander of Francis I.
   c. a Mannerist pose.
   d. Bronzino’s iconography.
   Answer: c

9. Vasari’s account of women artists is a reflection of
   a. his feminism.
   b. his humanism.
   c. his patriarchal view of art.
   c. his political correctness.
   Answer: b

10. Tintoretto painted
    a. dynamic compositions.
    b. strong diagonals.
    c. serpentine curves.
    d. All these answers are correct.
    Answer: d

11. Working in Spain from 1577 onward, this painter’s style was greatly affected by Byzantine
    influences.
    a. Tintoretto
    b. Correggio
    c. Michelangelo
    d. El Greco
    Answer: d
12. Giambologna was born in
    a. Italy.
    b. Germany.
    c. Flanders.
    d. France.
    Answer: c

13. The exterior of the Palazzo del Tè contains
    a. triglyphs.
    b. metopes.
    c. keystones.
    d. rustication.
    e. All these answers are correct.
    Answer: e

14. Veronese satisfied the Inquisition by
    a. repainting his picture.
    b. renaming his picture.
    c. putting his picture in storage.
    d. destroying his picture.
    e. sending his picture out of the country.
    Answer: b

15. A significant influence on the development of El Greco’s style was
    a. Tintoretto.
    b. Titian.
    c. Byzantine style.
    d. High Renaissance style.
    Answer: c

16. Martin Luther was
    a. an American civil rights leader.
    b. a 16th-century monk.
    c. an artist.
    d. a member of the Council of Trent.
    Answer: b

17. Important Counter-Reformation authors include
    a. Ridolfi, Teresa, and Ignatius.
    b. Luther, Clement VII, and Teresa.
    c. Teresa, John of the Cross, and Clement VII.
    d. John of the Cross, Teresa, and Ignatius.
    Answer: d
18. El Greco was born
    a. in Venice.
    b. in Constantinople.
    c. in Toledo.
    d. in Crete.
    Answer: d

19. Palladio studied Roman ruins and published an illustrated edition of ________ in 1556.
    a. Vitruvius.
    b. the Four Books.
    c. Martin Luther’s Ninety-Five Theses.
    d. Plato’s Republic.
    Answer: a

20. According to your text, who was the single most important architect of his generation and
    influenced subsequent generations of Western architects?
    a. Vasari
    b. Cellini
    c. Palladio
    d. Vitruvius
    e. Ridolfi
    Answer: c

21. What problem did Palladio solve in the façade of San Giorgio Maggiore?
    a. how to deal with the fact that it is on an island
    b. how to reconcile a high nave with lower side aisles
    c. how to combine a dome with a Greek portico
    d. how to relate the building to its environment
    Answer: b

22. The design of the Church of Il Gesù was intended to
    a. accommodate large congregations.
    b. satisfy the humanist tastes of the patron.
    c. reflect the Greek cross plan.
    d. show the importance of Alberti’s churches.
    Answer: a

23. Which of the following correctly matches work with patron?
    a. the design of the Church of Il Gesù – Palladio
    b. Bronzino’s Venus, Cupid, Folly, and Time – the king of Spain
    c. Palazzo del Tè – Federigo Gonzaga
    d. Villa Rotonda – Pythagoras
    Answer: c
24. Who was the artist of the Entombment painted for the Church of Santa Felicità in Florence?
    a. Parmigianino
    b. Pontormo
    c. Bronzino
    d. Anguissola
    Answer: c

25. Who painted The Artist’s Sister Minerva?
    a. Sofonisba Anguissola
    b. Properzia de’ Rossi
    c. Andrea del Verrocchio
    d. El Greco
    Answer: c

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:50
posted:11/13/2011
language:English
pages:5