Docstoc

Tadao Ando Modern Art Museum of Fort Worth Tadao Ando Modern Art Museum of Fort

Document Sample
Tadao Ando Modern Art Museum of Fort Worth Tadao Ando Modern Art Museum of Fort Powered By Docstoc
					       Tadao Ando
   Modern Art Museum of Fort Worth




Modelled by Ursula Adams and Julie Cook
               ArchiCAD 9
Tadao Ando’s Modern Art Museum, Fortworth is an extremely elegant building that plays on many
of Ando’s favourite themes of transparency and blurring of boundaries. The building appears to
hover as it sits against a reflective pool. Ando explains that he imagined the museum as a swan
floating on water. This idea is played on as the floor of the museum sits flush to the water outside
the glazed facades which enhances a feeling of continuity.

The building is constructed of five long bays which are supposed to give reference to the Kimball
Museum not far away. Each of these bays are built of a glass exterior wall with a secondary
boundary of internal walls. The glass enclosure is named “Engawa“. Ando explains that the
“Engawa" in Japanese architecture is the space between the inside and the outside. Thus by this,
boundaries between the outside and inside are reduced, if not eliminated.

In modelling this building a theme of this transparency and blurring of boundaries between interior
and exterior is being focused on. The building has been divided, with Julie modelling the three
shorter exhibition bays over looking the reflection pool. Ursula has modelled the entrance and
foyer space.
            Vi ew in 3D wi th Deep Vi ew
                      Free at
           www.rig hthemisphere.com/dv




Embedded Interactive Model
Entrance Sectional Cut Away
               This section is showing a cut through the entrance foyer and looking out towards the pool.
               It shows the extremely tall double height space. That provides a overwhelming evenly light
               filled area. This is especially true as there is light which comes in from the above clerestories
               and then reflected light from the shallow pool outside through the twelve meter tall glazed
               façade.
Foyer towards reflection pool and restaurant in background
View across from the exhibition bays to rotunda restaurant
Main entrance
Outside view looking onto the entrance foyer
Twelve metre tall atrium entrance
Looking down from the second level across the bridged walkway
Entrance approach
Entrance showing qualities of transparency and the layer of spaces of inside and out
Exhibit Bay Sectional Cutaway
     This section shows the different use of form in the three major exhibition bays. It reveals the change
     from open, brightly lite spaces to darker ones for exhibitions. The spaces then move to a long
     transitional area of the staircase to the second floor. These spaces all contribute to the theme of
     blurring boundaries between the interior and the exterior through alteration of light exhibiting differences
     in form and space. The ‘fins’ and glazing of the main façade create the minimum barrier between in
     and out and utilise the sun as a timing mechanism from shadow movement on surrounding surfaces.
     The reflections from the shallow pool outside adds to this sense of change and produce differing
     reflections of light and shape throughout spaces.
Staircase Sectional Cutaway:
      This section of the building shows an important element of the staircase- a transition area from first
      to second floor. It is an element that contributes to the blurring of spaces. It creates a journey which
      inhabits a space lit only from one side. The ‘fins’ in this space throw differing light on the staircase
      emulating a sense of movement between boundaries of floors. It also produces a narrower
      environment from the rest of the building which emphasises the light introduced into it and resulting
      reflections. It is a space that on the journey down ends with a view with a minimum barrier between
      in and out and contributes to Tadao;s main themes of transparency and burring.
Across the pool to the exhibition bay facades
Across the pool to the bay containing the long staircase
A view back across the pool to the exhibition areas- a sense of floating
The first bay from the foyer porch
From the second bay across to the café
From bay to bay- a sense of continuity and blurring of boundaries
From the middle bay framing across to the cafe
The base of the stairs to begin the journey
Half way up the stairs
From the top of the stairs leading to minimum barrier between in and out

				
DOCUMENT INFO
Shared By:
Categories:
Tags:
Stats:
views:217
posted:11/12/2011
language:English
pages:28