8 20G K by 67Gw8304

VIEWS: 0 PAGES: 28

									                    INTERNATIONAL INDIAN SCHOOL – DAMMAM
                     Talent Search Examination 2011 Standard VIII
                                  GK : Current Affairs

1.    ___________________is the Asian country that was severely affected by floods
      recently due to cloud burst.
        a) India              b) China  c) Bangladesh                 d) Pakistan.

2.     _______________ is the country which overtook Japan in industrial productivity.
       a) South Korea      b) India      c) China              d) Malaysia

 3.   _______________ is the Asian country which will face the General elections in
the month of November 2010 after a long period of military rule.
      a)Nepal              b)Bhutan       c)Sri Lanka            d)Myanmar

4.      Which telephone service provider was recently in the hot seat to lose its services
for denial of access to their servers in India and Gulf Countries.
        a) Air Tel              b)Mobily              c)Vodaphone       d) Black berry

5.     On August 15, 2010 India celebrated the ________________ anniversary of its
independence.
     a) 61 st       b) 62 nd              c) 63 rd           d) 64 th

6.     Which oil company in the US was in news for causing severe environmental
disaster.
      a)Shell               b)BP          c)Aramco             d)HP

7.     Where was the G- 20 Summit held in June 2010.
       a)Canada            b)Pakistan           c)Sri Lanka                d)Singapore

8.     Which is the worlds furthest leaning manmade tower.
       a)Capital Gate Tower           b) Leaning Tower of PISA               c)Qutub
       Minar                 d) Charminar

9.     World Environment Day is celebrated on __________________
       a) June 3           b)June 5              c)June 7                  d)June 9

10.    What is the name of the indigenously developed swine flu vacacine
       a)Vaxi flu – s        b)Swine flu V        c) Swine flu 23       d)Celvapan

11.    Which Research laboratory of Microsoft developed the concept of multi point
       mouse __________
       a) Bangalore        b) Hyderabad          c) New York d) California

12.    For how many years did Mr Jyoti Basu be the chief minister of Bengal?
       a) 12 yrs           b) 14yrs              c)16yrs                d) 15yrs

13.    In which airport did the Air India express plane crashed and killed 158
       passengers ____________________
        a) Cochin             b)Calicut              c)Manglore            d)Chennai

14.    Saudi Arabia‟s National Day was celebrated on __________ 2010.

                                            1
         a)21 September         b)22 September       c)23 September       d)24 September

15.     ____________________ is the Prime Minister of England.
        a) Douglas Holme b)Tony Blair c)Gordon Brown           d)David Cameron

16.     The former American CEO who was blamed for the 1984 Bhopal Gas tragedy
        was ____________________.
         a) George Bush     b) Warren Anderson c) Peter Anderson    d) Nicholes

17.     Who is the current Chief justice of India. _____________________________
        a) P. Sinha     b) Ahluwalia         c) S.H.Kapadia        d)Patnaik

18.     ________________________ is the first Women Prime Minister of Australia.
        a) Julia Gillard b) K. Rudd c) Julia synthia  d) Vanessa Turner.

19.      ______________________________ is the first women pilot in Saudi Arabia.
        a) Kalpana Chawla       b) Raiza Fathima
        c) Hanadi Zakriyya      d) Sarah Almaeena

20.     _________________________________ is the first lady bus driver of India.
        a) Ragini trivedi       b) Jennifer Rose
        c) Maleeswari bai       d) Jamna Ben Dhansukh Bhai Brijwas


      ANSWER KEY : CURRENT AFFAIRS

       1. d                                               11. a
       2. c                                               12. b
       3. d                                               13. c
       4. d                                               14. c
       5. c                                               15. d
       6. b                                               16. b
       7. a                                               17. c
       8. a                                               18. a
       9. b                                               19. c
       10. a                                              20. d


SPORTS BASED QUESTIONS:


21. The first Saudi woman who won the Bronze Medal at the First Youth Olympic
Games.
        a) Leila Alwi               b) Dalma Rushdi Malh
        c) Sarah Shourd            d) Lina Al Maeena

21. Name the player who won Golden Ball at the FIFA World Cup 2010.
        a) Lionel Messii        b) John Terrri                                     c)
           Diego Forlan             d)Stevan Gerrad

22.     The Venue for the Commonwealth Games 2010.
        a) Beijing         b)     New Delhi             c)        Singapore   d) London
                                                 2
23.   Who is the Sports Minister of India?.
      a) M.S. Gill       b)Suresh Kalmadi          c)Sharad Pawar d) Chidambaram

24.   To which game Aslam Sher Khan is associated with?.
      a) Golf            b)    Chess c)        Hockey             d)      Football

25.   Name the Golden Glove winner of the FIFA World Cup 2010.
      a) Iker Casillas    b) Christiano Ronaldoi         c)Wayne Rooney           d) John Terry

26.   Champions T20 League 2010 Tournament is held at.
      a) Srilanka        b)    South Africa             c)New Zealand         d) India

27.   Name the player who won the Golden Boot Award at the FIFA World Cup 2010.
      a) Lionel Mssii         b)David Bekham c)Thomas Mueller              d) Steven Gerrad

28.   The Cricket Team „Wayamba‟ belong to which country?
      a) Bangladesh b)         Srilanka        c)       South Africa d) Kenya

29.   The Weightlifter who faces a life ban as her Dope test was positive recently
      a) Sanamacha Chanu           b)Marion Jones        c)Althea Gibson      d)Sara Taylor

30.   Saudi Arabia won the World Cup Football 1010 for the people of disabilities.
      Who was the captain of the team?
      a) Yasser Al-Gahtani b)Al-Hargan c)Yousif Al-Thanyan d) None of these

31.   The new IPL Chairman
      a) Suresh Kalmadi        b) Lalit Modi   c) Chirayu Amin d) Sharad Pawar

32.   Who was the runner up in the FIFA World Cup 2010.
      a) Spain           b)    Argentina       c)       Netherlands d) Germany
34.   Saina Nehwal is associated with which sport?
      a) tennis          b)    badminton       c)       cricket        d) Chess
35.   The player who won women‟s US Open 2010 singles title.
      a) Zvonareva       b) Zareena Williams c) Kim Clijsters d) Maria Sharpova
36.   The Indian Wrestler who won the gold medal at the 2010 World Wrestling
      Championship.
      a) Sushil Kumar b) Masuam Khatri c) Rajiv Thomar d) Abhinav Bindre
37.   The Venue of the next Olympic Games is
      a) Sydney          b)    Montreal        c)       London d) Melbourn
38.   The World Chess Champion is
      a) Veselin Topalov                             b)Viswanathan Anand
      c) Anatoly Karpov                            d) Sahaj Grover
39.   The player who completed 200 runs in One Day International Cricket is
                                               3
       a) Sanath Jaisurya b)Ricky Ponting c)Sachin Tendulkar d) Sunil Gavaskar
40.    The winner of the 2010 Santosh Trophy Tournament is
       a) Punjab        b)   West Bengal c)     Kerala       d) Haryana
Answers:
      21. b                                          31. b
      22. c                                          32. c
      23. b                                          33. c
      24. a                                          34. b
      25. c                                          35. c
      26. a                                          36. a
      27. b                                          37. c
      28. c                                          38. b
      29. b                                          39. c
      30. a                                          40. b
DISCOVERY OF INDIA:

      41. She played a crucial role in the Revolt of 1857. She was a very brave woman
          died fighting the British.
            a) Sarojini Naidu                      c) Vijayalakshmi pandit
            b) Rani Lakshnmi Bai                    d) Annie Besant
          42. She is the Chairman and Managing Director of Biocn Ltd, India‟s biggest
              biotechnology company. In 2004 She became India‟s richest woman.
              a) Shahnaz Hussain                c) Mallika Srinivasan
              b) Kiran Mazumbar Shaw           d) Sulajja Firodia Motwani
      43. Also known as‟ Qila‟ House, a museum in patna , housing Chinese
          painting,Napoleon‟s bed and Marie Antainette Sevres porcelain.
              a) Jalan Museum                     c) Golghar
              b) Khudabaksh Library               d) Birla Museum
      44. Which of the following states is famous for its Ruby Mica deposits ?
             a) Jharkhand                       c) Orissa
             b) Chattisgarh                     d) Andhra Pradesh
      45. The Indian flag was designed by
             a) Motilal Nehru                  c) Poti Sriramula
             b) Pingali Venkiah                d) Sarojini Naidu
      46. The state flower of Assam is
            a) Tulip                               c) The fox tailed Orchid
            b) Dog flower                         d) Lotus
      47. The earlier name of Mizoram was
            a) Lushai Hills                       c) Majuli
            b) Sarmathi                           d) None
      48. Which of the following folk dance is performed by woman in Punjab?
            a) Ghero                               c) Giddha
                                           4
       b) Goncha                              d) Garbha
49. Which one of these is the trading posts between India and China?
       a) Naltula Pass                         c) Changla Pass
       b) Khyber Pass                          d) Rohtany Pass
50. The first satellite launched by India was called.
       a) Bhaskara I                           c) Bhaskara II
       b) Aryabhatta                          d) Rohini
51. Which Chief Justice of India also acted as President of India?
       a) Justice K.N. Wanchoo                c) Justice M. Hidayatullah
       b) Justice P.N.hagwati                 d) Justice R.S.Verma
52. The Indira Gandhi Priyadarshini award is given for.
       a) Environmental Protection           c) Communal Harmony
       b) Social Upliftment of Scheduled castes d) Emancipation of woman.
53. In which Indian state did the game of polo originate?
       a) Meghalaya                             c) Manipur
       b) Rajasthan                              d) West Bengal
54. ----------------- is an Indian American Scientist who was awarded the Nobel Prize
    In Chemistry for 2009?
       a) Vinod Dham                            c) Venkitaraman Ramkrishnan
       b) Balamurali Ambati                    d) Vikram Sheel Kumar
55. The Satriya is a classical dance from
       a) Assam                                   c) Tripura
       b) Mizoram                               d) Manipur
56. Which one of the following place is known as The Gateway of Nagaland?
       a) Kohima                                          c) Dimapur
       b) Phek                                              d) Pfutsero
57. The Indian Space Research Organisation ( ISRO ) was formed by
       a) Dr.Vikram A. Sarabahi                           c) Dr.Rja Ramanna
       b) Homi . J . Bhabha                               d) Dr.A.P.J.Abdul Kalam
58. It was the first Muslim ruler extended to his kingdom to southern India. He was
    helped by
       his commander in chief Malik Kafur.
       a) Allauddin Khilji                               c) Udayan
       b) Babur                                           d) Vishnugupta
59. Which of the following instrument is of Indian origin?
       a) Tabala                                           c) Sitar
       b) Mridangam                                      d) Violin
60. He is the Chief Executive Officer of the British based global mobile
    communications company Vodafone group. He is one of the few Indians to
    head a global multinational company.
       a) Arun Sarin                                       c) Ruby Dhalla
       b) Gulza Singh Cheema                               d) Gurmant Grewal




                                       5
ANSWER KEY : DISCOVERY OF INDIA
41. b                                                    51. c
42. b                                                    52. d
43. a                                                    53. c
44. a                                                    54. c
45. b                                                    55. a
46. c                                                    56. c
47. a                                                    57. a
48. a                                                    58. a
49. a                                                    59. b
50. b                                                    60. a
                                ENVIRONMENTAL EDUCATION

61. The primitive forms of life first evolved in the ________
    ( (a) air, (b) ocean, (c) forests, (d) land )

62. The lowermost layer of atmosphere is ________
    ( (a) troposphere, (b) thermosphere, (c) stratosphere, (d) tonosphere )

63. Those animals which feed directly on plants are called ______
    ( (a) herbivores, (b) carnivores, (c) omnivores, (d) decomposers )

64. Witch of the following is an organic substance
    ( (a) carbohydrate, (b) phosphorus, (c) Lipid, (d) protein )

65. The term ecosystem was introduced by Tensely in ________
    ( (a) 1911, (b) 1945, (c) 1935, (d) 1955 )

66. ________ trap the solar energy with the help of green pigments called chlorophyll.
    ( (a) Animals, (b) Human beings, (c) Birds, (d) Plants )

67. About 74% of the world‟s population lives only on ________ of earth‟s surface.
    ( (a) 7%, (b) 21%, (c) 50%, (d) 5% )

68. India ranks ________ in the demand of for energy.
    ( (a) first, (b) third, (c) sixth, (d) fifth )

69. In India the first oil well was drilled at Makum in ________ in 1867
    ( (a) Gujarat, (b) Assam, (c) Maharashtra, (d) Kerala )

70. ________ energy is called “electromagnetic radiation”
                                                     6
      ( (a) Light energy, (b) Nuclear energy, (c) Chemical energy, (d) Heat energy )

71. ________ is a very clean fuel.
      ( (a) Oxygen, (b) Hydrogen, (c) Nitrogen, (d) Carbon )

72. Process of removing the unwanted plants are called ________
      ( (a) sowing, (b) threshing, (c) winnowing, (d) weeding )

73. Agriculture contributions about ________ of the G.D.P. in India.
      ( (a) 75%, (b) 50%, (c) 25%, (d) 10% )

74. The most toxic components in ________ are surfactants followed by brightness.
      ( (a) detergents, (b) fertilizers, (c) paints, (d) refrigerants )

75. ________ emitted from cigarette smoking affects the central nervous system.
      ( (a) Oxygen, (b) Carbon dioxide, (c) Carbon mono oxide, (d) Argon )

76. Acid rain is a result of ________ pollution.
      ( (a) air, (b) water, (c) land, (d) industrial waste )

77. The unit of measurement of ________ intensity is Decibel.
      ( (a) energy, (b) speed, (c) noise, (d) stress )

78. The earth quakes are measured using a scale called ________
      ( (a) Thermometer, (b) Barometer, (c) Richter scale, (d) Health scale )

79. Dead liest „Tsunami‟ was recorded in ________ in the Indian Ocean.
      ( (a) 2004, (b) 2005, (c) 2003, (d) 2009 )

80. During second World War ________ dropped atom bombs on Hiroshima in Japan.
      ( (a) Russia, (b) U.K., (c) China, (d) U.S.A. )


ANSWER KEY : ENVIRONMENTAL EDUCATION

61.        b                                          65.       c
62.        a                                          66.       d
63.        a                                          67.       d
64.        b                                          68.       c
                                                 7
69.       b                                 75.       c
70.       a                                 76.       a
71.       b                                 77.       c
72.       d                                 78.       c
73.       c                                 79.       a
                                            80.       d
74.       a


RESOURCES

81. WHICH OF THE FOLLOWING IS AN EXHAUSTIBLE NATURAL RESOURCE?
A. AIR                                      C. SOIL

B. W ATER                                   D. FOREST
82. FOSSILS ARE THE
A. DEAD REMAINS OF LIVING ORGANISM          C. KIND OF NATURAL RESOURCE

B. COAL MINES                               D. LIVING BEINGS
83 CARBONISATION IS
A. SLOW CONVERSION OF DEAD                  C. FALLING OF TREES

VEGETATION INTO COAL                        D. NONE OF THESE

B. DEPOSITION OF SOIL
84. WHICH IS AN ALMOST PURE FORM OF CARBON?
A. COKE                                     C. COAL GAS

B. COAL TAR                                 D. NONE OF THESE
85.COALTAR IS USED IN MANUFACTURE OF
A. SYNTHETIC DYES                           C. EXPLOSIVES

B. DRUGS                                    D. ALL OF THESE
86.NAPTHALENE BALLS ARE OBTAINED FROM
A. CARBON                                   C. COAL TAR

B. COKE                                     D. COAL GAS
87. WHICH GAS IS OBTAINED DURING THE PROCESSING OF COAL?
A. CARBON DIOXIDE                           D. SULPHUR DIOXIDE

B. COAL GAS

C. CARBON MONOXIDE
88. PETROLEUM IS FORMED FROM
A. DOMESTIC ANIMALS                         C. W ILD ANIMALS
B.. ORGANISMS IN SEA                        D. INSECTS




                                        8
89. REFINING IS
A. EXTRACTING PETROLEUM GAS                 C. HEATING OF COAL

B. SEPARATION OF VARIOUS FRACTIONS          D. SEDIMENTATION OF FOSSIL FUEL

OF PETROLEUM
90.BURNING OF FOSSIL FUEL CAUSES
A. AIR POLLUTION                            C. BOTH (A) & (B)

B. GLOBAL WARMING                           D. NONE OF THESE
91.WHAT IS CALLED BLACK GOLD?
A. PETROLEUM                                C. COAL TAR

B. COAL                                     D. NATURAL GAS
92.PETROL CAN BE SAVED BY
A. DRIVING AT A CONSTANT & MODERATE         C. SWITCHING OFF THE ENGINE AT TRAFFIC

SPEED                                       LIGHTS

B. ENSURING CORRECT TYPE PRESSURE           D. ALL OF THESE
93.USEFUL SUBSTANCES OBTAINED FROM PETROLEUM AND NATURAL GASES ARE CALLED:
A.CHEMICALS                                 C. PETROCHEMICALS

B.PETROLEUM PRODUCTS                        D.NONE OF THESE
94. PETROCHEMICALS ARE USED IN THE MANUFACTURE OF
A. POLYTHENE                                C. FIBRES

B. DETERGENTS                               D. ALL OF THESE
95. HYDROGEN GAS OBTAINED FROM NATURAL GAS IS USED IN
A. MOTOR FUEL                               C. PAINTS

B. FERTILIZERS                              D. STOVES
96. WHICH OF THEM IS USED IN EXTRACTION OF METALS ?
A. COKE                                     C. COAL TAR
B. COAL GAS                                 D. PETROLEUM
97. WHICH OF THEM IS USED AS SOLVENT FOR DRY CLEANING?
A. DIESEL                                   D. PARAFFIN WAX

B. KEROSENE

C. PETROL
98. THE GAS ASSOCIATED WITH GLOBAL WARMING IS:
(A) C02                                          (B) H2S
(C) CH4                                          (D) S02
99. WHICH OF THESE IS A NON-RENEWABLE RESOURCE?
(A) COAL                                         (C) WATER
(B) FOREST                                       (D) TURTLE
100. WHICH OF THESE IS BIODEGRADABLE?
                                        9
(A) COW DUNG                                    (C) COKE CANS
(B) POLYTHENE                                   (D) DDT
101. DEFORESTATION CAUSES :
(A) SOIL EROSION                                (B) MORE FLOODS
(C) RAINFALL                                    (D) ALL THE ABOVE.
102. IF ALL THE PLANTS OF THE EARTH DIE SUDDENLY ALL THE ANIMALS DIE DUE TO
DEFICIENCY OF :

(A) FOOD                                        (B) SHADE
(C) OXYGEN                                      (D) SHELTER.
103. CHIPKO MOVEMENT IS CONCERNED WITH :
(A) FOREST CONSERVATION                         (B) PLANT BREEDING
(C) CONSERVATION OF NATURAL RESOURCES           (D) PROJECT TIGER.
104. NEW APPROACH TO CONSERVATION IS THE ESTABLISHMENT OF :
(A) SANCTUARIES                                 (B) BIOSPHERE RESERVES
(C) NATIONAL PARKS                              (D) RESERVE FORESTS.
105. THE BIOMASS FUEL WHICH IS BURNED TO RELEASE ENERGY CAN BE :
(A) SOLID ONLY                                  (B) LIQUID ONLY
(C) BOTH SOLID AND LIQUID                       (D) SOLID, LIQUID AND GAS.
106. DEFORESTATION MAY REDUCE THE CHANCES OF :
(A) FREQUENT CYCLONES                           (B) SOIL EROSION
(C) RAINFALL                                    (D) LANDSLIDES.
107.THE URANIUM FOUND IN LADAKH IS AN EXAMPLE OF:
(A)ACTUAL RESOURCES                             (B)POTENTIAL RESOURCES
(C)BIOTIC RESOURCES                             (D)NONE OF THE ABOVE
108.WHICH OF THE FOLLOWING IS A MAN-MADE RESOURCE?
(A)MEDICINES TO TREAT CANCER                    (B)SPRING WATER
(C)TROPICAL FORESTS                             (D)ALL OF THESE
109.BIOTIC RESOURCE IS:
(A)DERIVED FROM LIVING THINGS                   (B)MADE BY HUMAN BEINGS
(C)DERIVED FROM NON-LIVING THINGS               (D) NONE OF THESE
110.WHICH OF THE FOLLOWING PRACTICES WILL NOT CONSERVE LPG IN YOUR KITCHEN?
(A)SOAKING THE DAL FOR SOME TIME BEFORE COOKING IT.
(B)COOKING FOOD IN A PRESSURE COOKER.
(C)KEEPING THE VEGETABLES CHOPPED BEFORE PUTTING THE FLAME ON FOR COOKING.
(D)COOKING FOOD IN AN OPEN PAN KEPT ON A LOW FLAME.
ANSWER KEY : RESOURCES
81.D                                         86.C
82.A                                         87.B
83.A                                         88.B
84.C                                         89.B
85.D                                         90.C
                                        10
91.A                                         101.D
92.D                                         102.C
93.C                                         103.A
94.D                                         104.B
95.B                                         105.D
96.A                                         106.C
97.C                                         107.B
98.A                                         108.A
99.A                                         109.A
100.A                                        110.B

TOPIC: CURRENCY
SUBJECT: GENERAL KNOWLEDGE

111. The currency of Austria is..
    a. Euro                              c. Austral
    b. Dollar                            d. Dinar
112. The currency of Bulgaria is..
    a. Real                              c. Boliviano
    b. Lev                               d. France
113.The currency of Chile is..
    a. Yuan                              c. Peso
    b. Euro                              d. Rand
114.The currency of El Salvador is ….
    a. Boliviano                         c. Birr
    b. Colon                             d. Euro
115.The currency of Haiti is…
    a. Gourde                            c. Lempira
    b. Forint                            d. Dollar
116.The currency of Iceland is…
    a. Dinar                             c. Shekel
    b. Krona                             d. Franc
117.The currency of Japan is…
    a. Dollar                            c. Yen
    b. Franc                             d. Peso
118.The currency of Kenya is…
    a. Dollar                            c. Shekel
    b. Franc                             d. Shilling
119.The currency of Luxembourg is…
    a. Euro                              c. Yen
    b. Franc                             d. Peso
120.The currency of Malawi is…
    a. Kwacha                            c. Krona
    b. Euro                              d. Dollar
121.The currency of Mauritania is…
    a. Tugrik                            c. Lempira
    b. Ouguiya                           d. Cordoba
122.The currency of Mongolia is…
    a. Leu                               c. Tugrik
    b. Inti                              d. Franc
123.The currency of Nicaragua is …

                                        11
    a. Dollar                             c. Yen
    b. Shilling                   d. Cordoba
124.The currency of Gambia is …
    a. Dalasi                             c. Riyal
    b. Real                               d. Rupee
125.The currency of Poland is …
    a. Dollar                             c. Yen
    b. Zloty                              d. Franc
126.The currency of Senegal is …
    a. Dollar                             c. Franc
    c. Shilling                   d. Leu
127.The currency of Slovakia is …
    a. Won                                c. Rand
    d. Pound                              d. Koruna
128.The currency of Turkey is …
    a. Leone                              c. Baht
    e. Shilling                   d. Lira
129.The currency of Uganda is …
    a. Shilling                           c. Won
    b. Lira                               d. Dinar
130.The currency of Uruguay is …
    a. Dollar                             c. Koruna
    b. Peso                               d. Dong
131.The currency of Venezuela is …
    a. Bolivar                    c. Franc
    b. Peso                               d. Cordoba
132.The currency of Vietnam is …
    a. Dong                               c. Yen
    b. Rupee                              d. Riyal
133.The currency of Western Samoa is …
    a. Tala                               c. Yen
    b. Bolivar                    d. Won
134.The currency of Paraguay is …
    a. Guarani                            c. Dong
    b. Inti                               d. Peso
135.The currency of Zambia is …
    a. Kwacha                             c. Peso
    b. Lira                               d. Rand

ANSWER KEY : CURRENCY
 111- a                                       122.- c
 112.- b                                      123.- d
 113.- c                                      124.– a
 114.- b                                      125.– b
 115.- a                                      126.– c
 116.- b                                      127.– d
 117.- c                                      128.– d
 118.- d                                      129.– a
 119.- a                                      130.– b
 120.- a                                      131.– a
 121.- b                                      132.– a

                                        12
 133.- a                                             135. -a
 134. – a

                INTERNATIONAL INDIAN SCHOOL, DAMMAM
                 INDIAN SCHOOL TALENT SEARCH – 2010-11
      QUESTION BANK FOR THE TOPIC ‘BOOKS AND AUTHORS’ : ENGLISH

Q1. Name the world’s all time best selling book
      a. Forbes Magazine                        b.Limca Book of Records
      c.Guinness Book of World Records          d.Dictionary

Q2. This poet’s poems have English words but an Indian soul
a. Sarojini Naidu    b. Tabassum Khan         c. Maya Angelou         d. Mahadevi Verma

Q3. The book ‘Arms and the Man’ was written by
   a. Aldoux Huxley      b. Eugene O Neil    c. Sydney Sheldon         d.George Bernard Shaw

Q4. We learn about Gandhiji from this book.
      a. My Experience with truth              b.My Experiments with Truth
      c. Truth                                 d. Always speak the Truth

Q5. The book ‘Far From Maddening crowd has bee written by:
   a. Thomas Hardy      b. Thomas Bryne    c. Oliver Goldsmith            d. P. C. Thomas

Q6. The famous novel Gone with the Wind has been written by
      a. Charles Dickens      b.Arthur Conan Doyle
          c. Margaret Mitchell d.Dorothy L Sayers

Q7. The book ‘Malgudi Days’ is written by this author
   a. K. K Narayanan     b. K. R. Narayanan        c. R. K Narayanan         d. P. K. Narayanan

Q8. This book on slavery by Harriet Beecher Stowe is a bestseller of all times
   a. Uncle Tim’s Cabin b. Uncle John’s Cabin c. Uncle Joe’s Cabin d. Uncle Tom’s
       Cabin

Q9. ‘Discovery Of India’ was written by this freedom fighter
   a. Mahatma Gandhi         b. Jawahatrlal Nehru        c. R. N Tagore       d. Indhira Gandhi

Q10. The book ‘For Whom The Bell Tolls’ is written by
   a. Noel Coward     b. Ernest Hemmingway        c. A E Houseman          d. Alfred Tennyson

Q11. This author is famous for her murder mystery novels
   a. Sarojini Naidu      b. Dorothy L. Sayers.     c. Maya Angelou        d.Agatha Christie

Q12. Disillusioned by Communalism George Orwell wrote this famous novel
   a. Animal Farm b. Of Human Bondage          c. Jungle Book      d. Animal Kingdom

Q13. The latest Indian to win the ‘Booker Prize’ in the year 2008
   a. Sashi Tharoor         b. Arbind Adiga        c. Arundhati Roy       d. Salman Rushde

Q14. “Maneaters of Kumaon’ was written by this famous naturalist and conservationist.
   a. James Blade     b. Jim Frost     c. Jim Corbet d. Rudyard Kipling
                                              13
Q15. The first book written by and Indian in English titled Travels Of Dean Mohamet’ was by
   a. Sake Dean Mohamet          b. P. Lal    c. Rabindranath Tagore       d. Nirad C Choudry


Q16. This story won young Ruskin Bond the prestigious John Llewellyn Rhys prize
   a. Treasure in the garden b. Cricket for crocodile c. Room on the Roof d. Frogs in the
      fountain

Q17. The Novel ‘Of Human Bondage’ is written by
   a. Robert Frost    b. William Shakespere     c. O Henry        d. W. Somerset Mougham

Q18. Paradise Lost was written by
       a. James Ellroy b. John Keats       c. Sydney Sheldon         d. John Milton

Q19. The short love poems written by William Shakespeare are known as
      a. Sonnets        b. ballads      c. Rhymes          d. diaries

Q20. This Indian writer was awarded the Nobel Prize for Literature in 2001.
a. R. K. Narayanan        b. Salman Rushde        c. Ruskin Bond            d. V S Naipaul


ANSWER KEY : BOOKS & AUTHORS
  1.          c                                        11.            d
  2.          a                                        12.            a
  3.          d                                        13.            b
  4.          b                                        14.            c
  5.          a                                        15.            a
  6.          c                                        16.            c
  7.          c                                        17.            d
  8.          d                                        18.            d
  9.          b                                        19.            a
  10.         b                                        20.            d

LANGUAGE AND LITERATURE

21. Which is a part of „The Mahabharta‟

a) Arthashastra b) Gitanjali c) Vedas d) Bhagavad Gita

22. Author of „Daughters of the East‟ :-

a) Salim Ali b) Benazir Bhutto c) R.K. Narayan d) Mahatma Gandhi

23. The Permanent account number that Income Tax authorities give to Indian citizens:

a) VRS b) PRS c) PAN d) GRS

24. A person who is upto date with the latest gadgets

a) e-commerce b) user friendly c) tech savvy d) icon

                                             14
25. Fear of dolls is :-

a) chorophobia b) pediophobia c) pyrophobia d) hydrophobia

26. “We learn from History that we learn nothing from History” :

a) Robert Frost b) Aristotle c) George Bernard Shaw d) Keats

27. Which one writes in Hindi language :

a) Munshi Premchand b) Sant Tukaram c) Nanak Singh d) Kaifi Azmi

28. Ad Valorem :-

a) For purpose b) In bed faith c) In secret d) According to Value

29. A greedy little boy who ate his Christmas pie without table manners:

a) Alladin b) Dennis c) Jack Horner d) Rumpel Stilt Skin

30. „The Animal Farm‟ by:

a) Leo Tolstoy b) E.M. Forster c) Ved Vyas d) George Orwell

31. King of Denmark in Hamlet

a) Claudius b) Mcbeth c) Duncan d) Caesar

32. “The unexamined life in not worth living” by:

a) Mahatma Gandhi b) Thomas Edison c) Socrates d) John Milton

33. To waste time :

a) Agog b) Kernel c) Mien d) Dawdled

34. Spitz :

a) chocolate b) small dog c) saliva d) biscuit

35. „The Glass Palace‟ written by:

a) Amitav Ghosh b) Shashi Tharoor c) R.K. Narayan d) Amit Chaudhuri

36. To put the cart before the horse

a) to put things in the wrong order b) to praise one self c) stop working d) to work hard

37. Who wrote „Rip Van Winkle‟

a) Thomas Wolfe b) Raymond Chandler c) Robert Penn Warren d) Washington Irving


                                             15
38. “Superstition is the religion of feeble minds”

a) Edmund Burke b) Napolean c) J.F. Kennedy d) F.D. Roosevelt

39. “Ramayana” is written by

a) Kautilya b) Kalidas c) Valmiki d) Vivekanand

40. „The tunnel of time‟ autobiography by :

a) R.K. Narayan b) R.K. Laxman c) Adolf Hitler d) Jack Welch


ANSWER KEY : LANGUAGE AND LITERATURE
21. d                                                31. a
22. b                                                32. c
23. c                                                33. d
24. c                                                34. b
25. b                                                35. a
26. c                                                36. a
27. a                                                37. d
28. d                                                38. a
29. c                                                39. c
30. d                                                40. b

FAMOUS PERSONALITIES

41.     Name this Indian Tennis player who has turned Hollywood filmmaker?

        A) Leander Paes B) Mahesh Bhupathi C)Vijay Amritraj D)Ashok Amritraj

42.     With what honour has Dr. Kalam been decorated, the highest honour that an
        Indian citizen can receive?

        A)Arjuna Award B)Padma Bhushan C)The Bharat Ratna D)Padma
        Vibhushan

43)     What is the full form of the "APJ" in Dr. Kalam's name?

        A)Ahmed Panthwawala Jain B) Avul Pakir Jainulabdeen C) Ali
        Ponnuswamy Jampiru
        D) Akbar Panneer Jalant

44)     The theatre with which Shakespeare is most closely associated is the...?

        A)National Advancement B) Monarch C) Globe D) Thespian

45)     Exactly how many plays did Shakespeare write?

        A) 29 B) 46 C) 40 D) 37
                                              16
46) The disappearance of which famous queen of fiction led to a nationwide search?

       A) Agatha Christie     B) J K Rowling         C) Sarojini Naidu          D) Louisa
       M Allcott

47)    Mohandas Gandhi, later called Mahatma, was born in Gujarat, India in 1869.
       When he was 19, he went to England to study at University College, London
       (UCL). What did Gandhi study in England?

       A) Political Science B) Poetry C) Law D) Dentistry

48)    Who was the first to command the Indian navy?

       A) Kartik B) Katari C) Katira D) Krutari

49)    Who was the first Muslim lady to sit in the throne of Delhi?

       A) Noorjehan     B) Razia Riaz Monnera C) Iltumisha       D) Sultana Razia Begum

50)    Who was the first person in India to win a Nobel Prize?

       A) Nowroji B) CV Raman            C) Rabindranath Tagore          D)
       Chandrasekhar

51)    Florence became famous as "The Lady with the Lamp", looking after wounded
       British       soldiers in which war?

       A) Franco-Prussian War B) Afghan War C) Crimean War D) Boxer Rebellion

52)    Disgraced cricketer Ajay Jadeja is the son-in-law of which politician?

       A) Jaya Jaitley B) V.P.Singh C) Jaya Lalitha D) Jaya Prada

53)    Which is the headquarters of the Missionaries of Charity founded by Mother
Theresa?

       A) Nirmal Hriday     B) Shishu Bhavan C) Asha Sadan        D) Shanti Nagar

54)    The 'Satyagraha Ashram' was founded in 1921 at Wardha in Maharashtra by...?

       A) Mahatma Gandhi B) Jamnalal Bajaj C) Acharya Vinoba Bhave D) Mother
       Teresa

55)     Who, in collaboration with the Japanese, started the 'Indian National Army', in
       the hope of expelling the British from India?

       A) Gandhi B) Tantia Tope C) Bhagat Singh D) Subhash Chandra Bose

56)    Rabindra Nath Tagore composed the National Anthem of...


                                            17
          A) India   B) Bangla Desh      C) India & BanglaDesh D) India and Nepal

57)       Who is the founder of Advita philosophy?

          A) Swami Vivekananda B) Basaveshwara C) Adi Shankaracharya D) Sri
          Ramanujacharya

58)       Who is the only woman to have won the Nobel Prize twice?

          A) Madame Cama            B) Madam Curie C) Margaret Thatcher D) Mother Teresa

59)       Which Asian leader was called “the little frown saint”?

          A) Dalai lama            B) Jawaharlal Nehru      C) Kemal Pasha D) Gandhi

60)       Name the first man or men to reach the North Pole?

          A) Robert Peary B) Edmund Hillary C) Tensing Norway               D) Yuri Gagarin

ANSWER KEY : FAMOUS PERSONALITIES
             41. D                                                          51. C
             42. C                                                          52. A
             43. B                                                          53. A
             44. C                                                          54. B
             45. D                                                          55. D
             46. A                                                          56. C
             47. C                                                          57. C
             48. B                                                          58. B
             49. D                                                          59. D
             50. C                                                          60. A

ENGLISH GRAMMAR : TENSES

Fill in the blanks with the proper tense or form of the verb given in
brackets :-

      61. Raj and his family --------------------- here since May 1980 . [ live ]

          a) is living b) have been living c) are living d) has been living

      62.Our examination ----------------------- on 4th March . [ begin ]

          a) has begun b) is beginning c) begins d) began

      63.After he ---------------- the roof ------------- [ leave , collapse ]

            a) left ,collapsed b) has left , collapsed c) left , had collapsed

                d) had left, collapsed

                                                 18
    64. They ------------- when the thief entered the bedroom . [sleep ]
      a) sleep b) were sleeping c) slept d) are sleeping

   65.I ---------------- the painting just now . [ finish ]
     a) finished b) had finished c) finish d) have finished

  66.Look there , the man ------------------ the child . [beat ]
    a) is beating b) beats c) beat d) has beaten

   67. When I visited him in Mumbai , he --------------------- there for
     five years . [teach ]
  a) teaches b) is teching c) had been teaching d) has been teaching

 68. He ------------- to my house to tell me what ---------------- . [ come ,
happen ]
    a) came , happened b) comes ,happens c) came , had happened
    d) had come , happened

69.Have you ------------------------ my instructions ? [ carry out ]
   a) carry out b) carried out c) carrying out d) had carried out

70. Delhi ------------- on the Yamuna . [ stand]
    a) stood b) is standing c) stands d) has stood

71. I told him that I -------------------- hard for the last four hours. [ work ]
  a) worked b) was working c) am working d) had been working

72. A moment ago I ------------------ strange news . [hear ]
   a) have heard b) heard c) hear d) am hearing

73. Bali -------------------- this book since January last . [ read ]
  a) is reading b) reads c) has been reading d) read

74. They --------------------- to London next year . [ go ]
   a) went b) go c) had gone d) are going

75. We -------------------- each other for the past ten years . [ know ]
   a) know b) are knowing c) have known d) had known

76. I shall go there after I -------------- my lessons . [ do ]
  a) did b) do c) am doing d ) have done

77. The bus ---------------- round the corner . [ come ]
  a) came b) comes c) is coming d) had come

78. I --------------------- this exercise by ten o‟ clock . [finish ]

  a) shall have finished b) have finished c) finish d) finished
                                          19
79. I ------------------ not ------------------- the letter yet . [ write ]

   a) am, written b) was , written c) have , written d) had , written

80. I ------------------------ a letter to her yesterday . [ send ]

  a)      had sent b) have sent c) was senting d) sent


ANSWER KEY. ENGLISH GRAMMAR : TENSES

61. [b]                                             71. [d]

62. [c]                                             72. [b]

63.[d]                                              73. [c]

64.[b]                                              74. [d]

65.[d]                                              75. [c]

66.[a]                                              76. [d]

67.[c]                                              77. [c]

68.[c]                                              78. [a]

69.[b]                                              79. [c]

70. [c]                                             80. [d]


QUOTATIONS

Choose the correct answer:

 81.“Fortune befriends the bold”.
        a. Milton        b. Dryden      c. Keats d. Plato
 82.“Early to bed early to rise Makes a man healthy, wealthy and wise”.
        a. Franklin b. Disraeli c. Johnson d. Shakespeare
                 83. “A thing of beauty is a joy for ever”.
        a. Socrates b. Tolstoy c. Keats d. Milton
 84. “Clever men are good, but they are not the best”.
        a. Voltaire b. Emerson c. Wordsworth d. Carlyle
 85.“Common sense is not so common”.
        a. Voltaire b. Disraeli c. Hazlitt d. Emerson
 86.“Brevity is the soul of wit”.
        a. Carlyle b. Shakespeare c. Pope d. Socrates
 87.“The child is the father of the man”.
        a. Keats b. Pope c. Wordsworth d. Milton
 88.“Self trust is the essence of heroism”.
        a. Disraeli b. Emerson c. Voltaire d. Carlyle

                                              20
89.“The secret of success is constancy to purpose”.
        a. Disraeli b. Tolstoy c. Rousseau d. Galsworthy
90.“Silence is one great art of conversation”.
        a. George Moor b. Shakespeare c. Karl Marx d. Hazlitt
91.“Fools rush in where angels fear to tread”.
        a. Pope b. Tolstoy c. Mahatma Gandhi d. Dryden
92.“Anger makes dull men witty, but it keeps them poor”.
        a. Sydney Smith b. Francis Bacon c. Aristotle d. Bernard Shaw
93.“All happy families resemble one another; every unhappy
        family is unhappy in its own way”.
        a. Shakespeare b. Hazlitt c. Tolstoy d. Socrates
94.“Fame is the perfume of heroic deeds”.
        a. Socrates b. Nehru c. Tagore d. Tolstoy
95.“People are lonely because they build walls instead of bridges”.
        a. Nissim Ezekiel b. S.Radhakrishnan. c.V.Samuel d. J.F.Newton
96.“A sound mind in a sound body, is a short but full description of a
        a happy state in this world”.
        a. John Locke b. Goethe c. Newton d. Mark Twain
97.“It is easy to hate, but it is easy healthy to love”.
        a. V. Samuel b. T.F.Newton c. S.Radhakrishnan d. Confucius
98.“Man is born free, and everywhere he is in chains”.
        a. Voltaire b. Rousseau c. Tolstoy d. Socrates
99.“Style is the shadow of personality”.
        a. V. Samuel b. Cardinal Newman c. Kautilya d. Aristotle
100.“One cannot reach truth, by untruthfulness
        Truthful conduct alone can reach truth”.
        a. Swami Sivananda b. Fielding c. Aristotle d. Mahatma Gandhi

Answer Key: QUOTATIONS
81. b                                           91.a
82. a                                           92.b
83.c                                            93.c
84.d                                            94.a
85.a                                            95.d
86.b                                            96.a
87. c                                           97.c
88.b                                            98.b
89.a                                            99.b
90.d                                            100.d

WORDS AND PHRASES
Choose the correct answer for the following words and phrases from the given choices:

101. contrived                       a. managed to do something inspite of difficulties
                                     b. unable to do anything
                                     c. confused.
                                     d. excited

102. hallucination                   a. unable to hear anything
                                           21
                            b. seeing or hearing things that are not really there
                            c. unable to see anything.
                            d. a dream

103. flutter across         a. move in a slow manner
                            b. move in an orderly manner
                            c. move in a haphazard way
                            d. move in a quick manner

104. agog with excitement   a. very excited
                            b. with less excitement
                            c. with no excitement at all
                            d. very quick to react

105. take one to task       a. criticize or scold someone
                            b. to disagree with someone
                            c. to praise someone
                            d. to convince someone

106. rapt attention         a. with less interest
                            b. with complete attention
                            c. with great joy
                            d. with no attention at all

107. enterpreneur           a. a person who makes money by starting new
                                    business
                            b. a person who sells miscellaneous items
                            c. a hawker.
                            d. a vendor


108. infiltrate             a. group of attackers
                            b. men from neighbouring country
                            c. terrorists
                            d. secretly and gradually gain access


109. renunciation                    a. improvement
                            b. an act of abandoning something
                            c. distinguished
                            d. an act of accepting something

110. volatile               a. the property cannot be changed
                            b. the property can be changed
                            c. liable to change rapidly
                            d. unable to change rapidly

111. salubrious                    a. good for one’s health
                                  22
                               b. bad for one’s health
                               c. unsuitable for one’s health.
                               d. unwanted for health

112. astound                   a. surprise
                               b. excitement
                               c. thrill
                               d. saddened

113. run out of                a. nothing left
                               b. a pending job
                               c. a well planned system
                               d. completely filled

114. explode with impatience   a. can wait patiently
                               b. not in a hurry
                               c. in a hurry
                               d. couldn’t wait any longer.

115. bafflement                        a. thrilled
                               b. excited
                               c. puzzled.
                               d. confused

116. obstinate                 a. stubbornly refusing to change one’s mind
                               b. a state in which you do whatever someone else
                                        wants you to do.
                               c. a state where you remain idle.
                               d. willing to change


117. neo-literate              a. people who are illiterate
                               b. young people who are illiterate
                               c. those who recently learned to read and write
                               d. group of old people

118.panicked                   a. without expression
                               b. reacted in a fearless manner
                               c. reacted in an unhealthy way.
                               d. reacted in a frightened manner

119. pandemonium               a. a quiet situation
                               b. a confused state
                               c. a situation where there is a lot of noise and
                                        confusion.
                               d. an unhealthy situation

120. picture window            a. a large window with one pane of glass
                                     23
                                     b. a large window with several glass panes
                                     c. a small window with several glass panes.
                                     d. a French window.


ANSWER KEY : WORDS AND PHRASES

101. a 102. b 103. d 104. a 105. a 106. b 107. a 108. d 109. b 110. c

111. a 112. a 113. a. 114.d 115.c 116. a 117. c 118. d 119. c 120. a
ABBREVIATIONS:

         121                lb
                            A                   public limited company
                            B                   gross national product
                            C                   pound (weight)
                            D                   Incorporated




         122                C.E.O.
                            A                   copies to
                            B                   Chief Executive Officer
                            C                   any other business
                            D                   approximately

         123                I.O.U.
                            A                   public limited company
                            B                   I owe you
                            C                   pound (weight)
                            D                   incorporated

         124                Jr.
                            A                   public limited company
                            B                   I owe you
                            C                   pound (weight)
                            D                   junior

         125                mo.
                            A                   public limited company
                            B                   I owe you
                                           24
      C           junior
      D           month




126   Inc.
      A           gross domestic product
      B           gross national product
      C           hire purchase
      D           Incorporated

127   H.P.
      A           gross domestic product
      B           hire purchase
      C           cash on delivery
      D           extraordinary general meeting



128   VAT
      A           public relations
      B           please turn over
      C           per week
      D           value added tax

129   N/A
      A           not applicable
      B           I owe you
      C           pound (weight)
      D           Junior


130   p.w.
      A           public relations
      B           please turn over
      C           per week
      D           per annum

131   Nb
      A           not applicable
      B           pay attention to this
             25
      C           pound (weight)
      D           junior

132   plc
      A           public limited company
      B           gross national product
      C           hire purchase
      D           incorporated

133   PA
      A           not applicable
      B           pay attention to this
      C           personal assistant
      D           junior

134   p.a.
      A           not applicable
      B           pay attention to this
      C           personal assistant
      D           per annum




135   Ltd.
      A           gross domestic product
      B           hire purchase
      C           incorporated
      D           limited company

136   pd.
      A           pay attention to this
      B           personal assistant
      C           per annum
      D           paid

137   PR
      A           public relations
      B           pay attention to this
      C           personal assistant
      D           per annum
             26
138            Cc
               A          copies to
               B          Account
               C          annual general meeting
               D          any other business

139            PTO
               A          public relations
               B          please turn over
               C          personal assistant
               D          per annum

ANSWER KEY :
      121– C
      122– B
      123– B
      124– D
      125– E
      126– D
      127– C
      128– D
      129– A
      130– C
      131– B
      132– A
      133– C
      134– D
      135– E
      136– E
      137– A
      138– A
      139– B




                     27
28

								
To top