Current Affair Questions by Qyun

VIEWS: 6 PAGES: 16

									                        Current Affair
Questions            On july 2009

  1. India's first "sea bridge" which was officially opened in Mumbai,
          which is 5.6-kilometre (3.5-mile) long covers from?
                                        Answer :: Bandra to Worli Sea

2. The only known survivor of the crash of the Yemeni airliner clung to
wreckage in the Indian Ocean carrying 153 people (142 passengers, 11
                          crew members)?
                        Answer :: Baya Bakari, 13.year old girl

 3. The Commission probing the 1992 demolition of Babri Masjid in
 Ayodhya which submitted its report to Prime Minister Manmohan
                         Singh recently?
                        Answer :: Liberhan Commission

 4. India's ambassador to China, who is appointed as the next foreign
                         secretary of India ?
                                Answer :: Nirupama Rao

   5. Former England cricket captain who retired from all forms of
                   professional cricket recently?
                                  Answer :: Michael Vaughan

   6. The Academy of Motion Picture Arts and Sciences has recently
invited a musician from India to join its roster of voting members. (i.e.
          Oscar Academy Membership). Name that musician?
                           A.R. Rahman

 7. Confederations Cup champions who ousted Spain from the first
 place at FIFA world Football ranking, after one year of leadership?
                         Answer :: Brazil

   8. Veteran Japanese diplomat who was elected as new director-
     general of the International Atomic Energy Agency (IAEA)?
                       Answer :: Yukiya Amano

9. The state of USA which was declared a fiscal emergency recently as
   the Legislature continued struggling with a budget for the cash-
                           strapped state?
                         Answer :: California

   10. Air Marshal of Southern Air Command chief, who has been
appointed as Honorary Air aide de camp (ADC) to President Pratibha
                               Patel?

                    Answer :: S. Radhakrishnan
  11. Famous Indian painter whose one painting was auctioned for a
record $2 million at Christie’s in June 2008 passed away recently due
                        to a cardiac ailment?

                       Answer :: Tyeb Mehta


12. Prime minister of Croatia and leader of the centre-right Croatian
         Democratic Union (HDZ) who resigned recently?




                            Ivo Sanader

   13. Who won the Wimbledon Women's Singles title 2009 after
             defeating Venus Williams in the final?
                   Answer :: Serena Williams

  14. Who has taken charge as the new Secretary of the Ministry of
      Information and Broadcasting (MIB) from July 6, 2009.
                     Answer :: Raghu Menon

15. Who won the Wimbledon Men's Singles title 2009 after defeating
                    Andy Roddick in the final?
Roger Federer. He becomes the first man to win 15 grand slams, and
                to regain the world No 1 ranking.

      16. Who won Wimbledon Women's doubles title 2009?
Venus Williams and Serena Williams. They beat Samantha Stosur and
                    Rennae Stubbs of Australia
       17. Who won Wimbledon men's doubles title 2009?
   Daniel Nestor of Canada and Nenad Zimonjic of Serbia won
Wimbledon men's doubles title 2009. They beat top-seeded American
             twins Bob and Mike Bryan in the final.

 18. The Organisation of American States (OAS) recently expelled a
   country in reaction to last week's military coup that ousted its
          President Manuel Zelaya. Which is that country?

                             Honduras
19. American court has recently banned publication of a Swedish book
   promoted as a sequel to JD Salinger's “The Catcher in the Rye”. ?
                   Name that book and its author?
 “60 Years Later: Coming through the Rye” written by Fredrik Colting

    20. Who became the first woman Prime Minister of Croatia?
                         Jadranka Kosor

   21. The person who served as US defence secretary during the
 Vietnam War and the Cuban Missile Crisis, has died recently at the
                           age of 93?
                       Robert McNamara

     22. Who won the mixed doubles titles at Wimbledon 2009?
    Mark Knowles of the Bahamas and Anna-Lena Groenefeld of
                            Germany.
    They beat top-seeded Leander Paes of India and Cara Black of
                   Zimbabwe 7-5, 6-3, in the final.

  23. Pakistan Cricket player and one of its cricketing pioneers, who
  bowled the first delivery and took the first wicket in the country’s
  inaugural Test match died recently after battling prostate cancer?
                          Khan Mohammad

     24. Who is appointed as Director (Projects) of GAIL India?
                           Mr R D Goyal
25. French Tennis Player, who was banned by ATP Tour for betting on
       matches, found dead in stairwell of his Paris apartment ?




                        Mathieu Montcourt

  26. City of Australia which has decided to ban the sale and use of
    bottled water to act for the preservation of the environment?
                              Bundanoon

27. Player of Manchester United’s who has joined Real Madrid for $70
                              million?




                         Cristiano Ronaldo

  28. Versatile Actor who was inducted into the Territorial Army as
                    Honorary Lieutenant Colonel.
                              Mohanlal
   This Malayalam Superstar has won four national awards and the
   second recent high-profile personality after Kapil Dev to don the
                     Territorial Army uniform.
 Lt Col Mohan Lal will be working with the Kerala based 122 Infantry
               Battalion of the Territorial Army (TA).

  29. Name the first pilot from Kerala of the Royal Air Force (Later
Indian Air Force) and the First Head Of Training Team of The Indian
           National Defence Academy who died recently?
                         Moorkoth Ramunni

30. Fifteen-year-old girl of Toronto who broke the world record in the
     women's 50-metre breaststroke at the world championships
                            swimming trials?
                            Amanda Reason

 31. Who sets new world record in 100 meter backstroke and first ever
to go under 52 sec (51.94 seconds) at the U.S. national championships.
                             Aaron Peirsol

   32. Global fast food Company which has apologized to Hindus for
  running an advertisement in Spain that showed an Indian goddess
                   Lakshmi about to eat a beef burger?
                         Answer :: Burger King

  33. Who is elected as president of Indonesia for the second term?
                    Susilo Bambang Yudhoyono
34. Former Australian coach John Buchanan has criticized some of the
  present and former Indian cricket stars like Sourav Ganguly, Yuvraj
 Singh, Sunil Gavaskar, Sachin Tendulkar and Harbhajan Singh in his
             recently-published book. Name of that book.
            "The Future of Cricket: The Rise of Twenty20."

    35. The Cricket Team which have boycotted the series against
  Bangladesh because of an outstanding contractual dispute with its
                           Cricket board?
                      West Indies Cricket Team

36. Who will remain captain of the German national team for the 2010
                     World Cup in South Africa?
                     Answer :: Michael Ballack

  37. Who sets new world record in 100 meter butterfly at the U.S.
  national championships in 50.22 seconds, lowering Ian Crocker's
  mark of 50.40 set at the 2005 world championships in Montreal?
                      Answer :: Michael Phelps

38. Which country finished at the first position at the 5th South Asian
    Shooting Championship bagging 21 gold medals out of 24 gold
                               medals?
                          Answer :: India

   39. Player turned coach who has been named the India under-16
   football coach for the Asian qualifiers to be held in Abu Dhabi in
                             October 2009.
                              C.M. Ranjith

40. The world's most famous bell ringing out the hours on the world's
most famous clock, celebrated its 150th anniversary on July 11, 2009
                            in London?
                              Big Ben

41. The former boxing champion and one of the most amazing boxer
of his generation, who has been found dead in a Brazilian hotel room
                              recently?




                           Arturo Gatti

42. Who sets new world record in 200 meter backstroke at the U.S.
                   national championships?
                       Answer :: Aaron Peirsol

43. Indian Squash player who won the third WISPA title of her career
when she defeated home favourite Low Wee Wern in the final of the $
 16,000 NSC series event on Saturday in Kuala Lumpur in Malaysia
                         Joshna Chinappa

   44. Who wins Newport Hall of Fame Tennis championships ATP
                              Title?
                     Answer :: Rajeev Ram

 45. Renowned Marathi actor to win Maharashtra government's best
 actor award consecutively for three years, died recently in Pune after
                         prolonged illness?
                       Answer :: Neelu Phule

 46. A distinguished conductor and his wife have recently died at the
 Dignitas suicide clinic in Switzerland. He was conductor emeritus of
 the BBC Philharmonic among many other great achievements, and
Lady Downes, 74, was a former ballet dancer and choreographer. Who
                                are they?
                     Sir Edward Downes and Joan

47. Second cricket test between Srilanka and Pakistan at Colombo won
                                  by?
                                Srilanka
                    Man of the match: Fawad Alam
    Sri Lanka won the first test match on the last day of the match.

  48. Former prime minister of Poland and European Parliament
member since 2004, who has been elected president of the European
                          Parliament?
                          Jerzy Buzek

     49. Who is appointed as the new defence secretary of India?
                     Answer :: Pradeep Kumar
50. First test between West Indies and Bangladesh held in July is won
                                 by?
                             Bangladesh

51. Indian Scientist and National Research Professor at the Jawaharlal
     Nehru Centre for Advanced Scientific Research who has been
    nominated for the prestigious Royal Medal by the Royal Society,
                               London.
                           Prof. C.N.R. Rao,

 52. England all-rounder who decided to retire from test cricket after
                  the ashes series against Australia?




                           Andrew Flintoff

  53. Who has become the first Indian batsman in over four years to
         head the batting rankings in test matches by ICC?
                    Answer :: Gautam Gambhir

 54. Canadian comedian of Indian parents, came from Kolkatta, who
 has been ranked among the Top 10 Earning Comedians in the world
                            by Forbes?
                            Russell Peters

55. Carnatic music exponent and film playback singer in many Indian
languages, popularly referred as one of the “female trinity of Carnatic
              music” who passed away at the age of 90?
         Damal Krishnaswamy Pattammal (D.K.Pattammal)

   56. Chairman of the Iranian Atomic Energy Organization who
                     resigned from his post?
               Answer :: Gholam Reza Aghazadeh

 57. The space shuttle of NASA descended safely to Earth, ending a
successful 16-day assembly mission to the international space station
                                 ?




                             Endeavour

 58. Summit of the Non-Allied Movement in 2012 will take place in?
                         Answer :: Iran.

59. Former India cricket captain who has been awarded an Honorary
            Fellowship by the University of Lancashire.
                     Answer :: Sourav Ganguly

 60. Name the club of Argentina which won the Libertadores Cup
         beating Brazil's Cruzeiro by two goals to one?
                      Answer :: Estudiantes

61. The Middlesex University in Hendon, London, has conferred an
   Indian music director with an honorary doctorate. Who is he?
                      Answer :: A.R.Rahman

 62. Name the 112th element which has been officially added to the
           Periodic Table, earlier named as Ununbium?
                           Copernicium.
  The element with symbol "Cp" is named in honor of astronomer
Nicolaus Copernicus. This name is expected to be officially endorsed
    by IUPAC in January 2010, after six months for discussion.

      63. Lt Governor of the Union Territory of Puducherry?
                      Answer :: Iqbal Singh

               64. New Governors of States of India

                    Uttar Pradesh-B.L. Joshi
                 Gujarat-Devendra Nath Dwivedi
                     Assam-Syed Sibtey Razi
                 Jharkhand-K Sankaranarayanan
                   Uttrakhand- Margaret Alva
                  Hariyana-Jagannath Pahadia

  65. “The most trusted man in America," who was the pioneering
        television news anchor died recently at the age of 92?
                      Answer :: Walter Cronkite

66. First World War veteran who became the world's oldest man last
                   month died at the age of 113.
                         Henry Allingham
67. Srilankan bowler who retired from test cricket after the test match
                         against Pakistan?
                      Answer :: Chaminda Vas

           68. Womens hockey champions trophy won by?
           Argentina. They beat Australia (4-3) in the final

    69. India agreed to enter into an understanding on end-use
 monitoring agreement recently with a country that will pave the way
          for greater defence cooperation. Which country?
                 Answer :: United States of America

          70. Second test of Ashes held at Lord’s won by?
England. This is for the first time in 75 years that England has won the
 Ashes at Lord's. They beat Australia by 115 runs in the second Test
    Man of the Match: Andrew Flintoff (five wickets for 92 runs)

  71. The solar eclipse witnessed on the month of July 2009 was the
longest total solar eclipse during the 21st century, not to be surpassed
until June 2132. It lasted a maximum of 6 minutes and 39 seconds off
 the coast of Southeast Asia, causing tourist interest in eastern China,
           Japan, India and Nepal. Which day it witnessed?
                              July 22, 2009

  72. The second Indian archer to win a Youth World Championship
title after bagging gold in the girls' Cadet Recurve category in the 11th
            edition of the tournament at Ogden (Utah), USA?
                        Answer :: Deepika Kumari

73. The Airlines apologized for frisking former Indian President Abdul
 Kalam at the Indira Gandhi International Airport when he was going
                    on a visit to the US this April?
                     Continental Airlines of U.S.A

  74. Hindustani music legend who mesmerized audiences with her
         melodious voice for over six decades, died recently?
                         Gangubai Hangal

75. Test Cricket Series between West Indies and Bangladesh won by ?
                           Bangladesh.(2-0)
                  Man of the Match: Shakib Al Hasan

76. Who was awarded the Mahatma Gandhi International Award for
                   Reconciliation and Peace?
  Aung San Suu Kyi, the Myanmarese pro-democracy activist and
                            leader,

         77. Who becomes the first ever black Miss England?
                     Answer :: Rachel Christie

78. Former Peruvian president who was sentenced to seven and a half
               years in prison on corruption charges.
                     Answer :: Alberto Fujimori

               79. Who is named as new LTTE chief?
                Answer :: Selvarasa Pathmanathan

 80. Who became the youngest player (12 years old) ever to play in
professional football when he came on as a substitute for Aurora in a
              Bolivian Clausura championship match?
                   Answer :: Mauricio Baldivieso

81. Who becomes the highest ever Australian run scorer in first class
cricket surpassing the record of the legendary Sir Donald Bradman?
                      Answer :: Justin Langer

82. Two piano works recently have been identified as the creation of a
   legendary musician which has long been in the possession of the
International Mozarteum Foundation in the Austrian city of Salzburg.
                       Name that musician?
               Mozart (Wolfgang Amadeus Mozart.)
             83. Newly elected President of Kyrgyzstan?
                  Answer :: Kurmanbek Bakiyevi

84. Which country has won the team tech gold medal in synchronized
              swimming at the world championships?
                             Russia.
    Russia has won both gold medals in synchro at the last three
                            Olympics.

85. Test Cricket series between Srilanka and Pakistan held is won by?
              Answer :: Sri Lanka won the series by 2-0.
                Man of the series:Nuvan Kulasekhara
Man of the match of third test: Kumar Sangakkara. Third Test ended
                              in a draw.

86. Who received the Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and
                         Development for 2007?
 Bill Gates, on behalf of “Bill and Melinda Gates Foundation” for their
exemplary philanthropic work across the world and in India especially
                           in the area of health.

  87. One of the world's largest optical telescopes, installed on a
mountain in the Canary Islands, which is extremely powerful and will
  be able to spot some of the faintest, most distant objects in the
                             Universe?

								
To top